Tre NM-kamper

15.09.2017 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Ei helg med tre kvartfinaler i NM og eliteseriekamp på Lerkendal og en rekruttkamp borte i Nanset står foran fotballaga til Vålerenga nå. For hockeyen er det rett inn i ny kamp, den første i Furuset Forum for sesongen, mens det er byderby for Vålerengas innebandygutter i serieåpninga og dessuten også serieåpning i dameserien for amerikansk fotball. Gjetordet er som vanlig langt før helga.

To av kvartfinalene går her i Vålerenga kultur- og idrettspark. Foto: Anders Grydeland.

 

Rosenborg #1

Vålerengas herrelag reiser til Trondheim for andre gang på kort tid for å ta skalpen på trønderne. Denne gang er det i serien at Ronny Deilas menn skal gjøre forsøket. Det blir spennende og Vålerenga er i virkelig poengnød nå. Etter bare tre poeng på de siste seks kampa begynner nedrykksstreken å komme faretruende nær. Det er egentlig ganske rart. Mot Sarpsborg 08 sist virka laget helt energiløst – på tross av at det var et enormt trøkk på banen.

 

Det har fått oss til å lure på hvorfor, og tanken om at Ronny Deilas lavkarbo-diett kan ha en sammenheng med manglende energi på banen slår oss. Karbohydrater er jo bensin i en hver organisme. Vi tror rett og slett Deila er på ville veier med lavkarbo-dietten han kjører gutta med. Lavkarbo er jo gjerne mat for folk som vil slanke seg. Hvem av våre spillere er det som har behov for å slanke seg?

 

Karbohydrater er den raskeste energikilden vi har og primære drivkrafta i intensive aksjoner. Fotball skal være et spill med ekstrem intensitet. Det er ikke sykkel eller maraton fotballspillerne i Vålerenga skal drive med, men en rekke eksplosive spurter fordelt over to ganger førtifem minutter. Da er lavkarbo tull, tøys og direkte negativt for prestasjonen – vår mening og etter å ha gjort litt research også de fleste andre toppidrettsanalytikeres mening.

 

Rosenborg kommer fra stortap i Europa League og vi kan håpe på at torsdagens kamp sitter i spillerne og at Vålerenga får samme effekt som i cupkampen. Det er ikke usannsynlig og Vålerenga trenger altså sårt poeng i kampen for å overleve. Det er ni kamper igjen og pila for Vålerenga peker rett nedover.

 

De fem bakerste er nok som de pleier å være. På midtbanen har Christian Grindheim klippekort, mens vi tror Magnus Lekven og Daniel Berntsen tar de to øvrige plassene. I angrepet satser vi på trioen som senka Rosenborg sist. Aron Dønnum, Henrik Kjelsrud Johansen og Chidera Ejuke.

 

Vi tror Vålerenga stiller følgende lag mot Rosenborg:

Adam Larsen Kwarasey

Robert Lundström – Jonatan Tollås Nation – Enar Jääger – Simen Juklerød

Magnus Lekven

Christian Grindheim – Daniel Berntsen

Aron Dønnum – Henrik Kjelsrud Johansen – Chidera Ejuke

Benk: Marcus Sandberg, Ivan Näsberg, Markus Nakkim, Herman Stengel, Daniel Fredheim Holm, Mohammed Abdellaoue og Fitim Azemi.

 

 

Rosenborg #2

Lørdag spiller Vålerengas G19-lag mot Rosenborg på SalMar-banen ved siden av Lerkendal Stadion. Dette er kvartfinale i NM og horribelt nok andre gang G19-laget må reise til Trondheim for å spille NM-kamp. Horribelt nok er det femte gang et vålerengalag skal møte et lag i Trondheim i NM denne sesongen. Så langt har det endt med fire seiere, så blir det en ny seier for juniorgutta på lørdag, så har Vålerenga sendt stort sett rubbel og bit av Trøndelag ut av cupen – i Trøndelag.

 

Hvordan ståa er for Rosenborg aner vi ikke, men spillere aktuelle for a-laget tviler vi på at vil stille på denne kampen. De spillerne som har spilt NM tidligere i år har ingen a-lagskamper og stort sett er det landslagsspillere på G16 og G17 som er det høyeste nivået. Men de har møtt søppel. Steinkjer slo de 5 – 1, Mosjøen 2 – 0, Sverresborg 7 – 0 og Levanger 5 – 1. Vålerenga har slått Byåsen 2 – 0, Bærum 2 – 0, Fredrikstad 2 – 1 og Sandefjord 2 – 0.

 

Aron Dønnum og Chidera Ejuke er opptatt med a-lagskamp og i tillegg er keeper Kristoffer Klaesson ute med to gule kort og i sommer har Vålerenga sendt Mathusan Sandrakumar og Magnus Retsius Grødem på utlån samtidig som en rekke av sisteårsjuniorene har gitt seg og at Ernest Agyiri er skada. Dermed blir det ikke enkelt å plukke ut laget, men vi gjør et forsøk allikevel.

 

Sander Nordby hadde en dårlig dag på trening onsdag, så vi tror det ender med Felipe Amador helt bakerst. I forsvaret er Christian Dahle Borchgrevink bankers på høyrebacken. I midtforsvaret stoler vi på Kristoffer Hay og Ole Høyland Berg, mens vi setter inn Nicolay Grimstad på venstrebacken.

 

Midtbanen er kanskje det vanskeligste. Sakarias Opsahl bør være ganske sikker, det samme med Ulrik Mathisen, mens den siste plassen blir et race mellom Felix Horn Myhre, Alessandro Caroprese og Brede Sandmoen. Kanskje også Lars Olden Larsen – vel og merke om han er skadefri. På topp ser vi for oss Bilal Njie og Oliver Valaker Edvardsen på hver sin kant og Thomas Elsebutangen sentralt.

 

Vi tror Vålerenga stiller følgende lag mot Rosenborg:

Felipe Amador

Christian Dahle Borchgrevink – Kristoffer Hay – Ole Høyland Berg – Nicolay Grimstad

Sakarias Opsahl – Alessandro Caroprese

Ulrik Mathisen

Bilal Njie – Thomas Elsebutangen – Oliver Valaker Edvardsen

Benk: Sander Nordby, Jonas Levernes, Felix Horn Myhre, Brede Sandmoen, Sander Werni, Joacim Sereba og Almin Dacic.

 

Bodø/Glimt

Lørdag møter Vålerenga G16-lag Bodø/Glimt i Vålerenga kultur- og idrettspark. Dette er kvartfinale i NM og blir fjerde gangen disse to laga møtes innbyrdes på kort tid. 23. juni vant Vålerenga 6 – 0 på Aspmyra i den siste kampen i vårserien av Nasjonal serie, laga møttes så igjen i bronsefinalen i Norway Cup 5. august. Da vant Vålerenga 2 – 1. Som om ikke det var nok, i den første kampen i høstserien av Nasjonal serie møttes laga igjen på Valle. Vålerenga vant da 4 – 3.

Bodø/Glimt spilte først en kvalifiseringsgruppe der de slo Junkeren 6 – 0, deretter Bossmo/Ytteren 3 – 0 og Herøy/Dønna 3 – 0. Så blei det semifinale mot Mosjøen som de vant 2 – 0 og deretter finale om å komme til regional kvalifisering. Der slo de Åga 2 – 1. Det som er ganske spesielt er at på disse fem kampa, var det kun oppgjøret mot Bossmo/Ytteren som var på bortebane. Man kan spørre seg om kretsen bevisst har gitt en fordel til det laget de har hatt mest tru på skal nå langt.

 

I den regionale kvalifiseringa slo de først Varg 3 – 2 på bortebane, før de feide Tromsø av banen med 5 – 0 hjemme. Så kom de inn i 8-delsfinale og fikk Lillestrøm og sendte undulatene hjem til togstasjonen med 2 – 1. Laget har to keepere med landskamper. Sivert Hagen Jarmund har én landskamp for både G15 og G16, mens Marcus Ellingsen Andersen har to for de respektive landslaga. I tillegg har Runar Hauge fire kamper for G15 og hele tretten kamper for G16-landslaget. Det er tre spillere som har debutert på rekruttlaget til Bodø/Glimt i tredjedivisjon.

 

Vålerenga har hatt en langt enklere vei. Oslo fotballkrets sendte Vålerenga direkte til regionale mellomrunder. Der blei Borgen og Skedsmo sendt ut av cupen 5 – 2 og 5 – 1 seiere etter hattrick av Emanuel Longe Grønner, begge på bortebane. I den siste regionale kampen røyk Fredrikstad ut etter 5 – 0 på Valle. I åttendelsfinalen måtte Vålerenga til Trondheim for å møte Rosenborg. Lukas Håll sørga for 1 – 0 seier i den kampen.

 

Siden sist har Vålerenga mista Mathias Kjølø, i tillegg vil keeper Sander Nordby spille G16 mot Rosenborg; men Leo Cornic, Harald Martin Hauso og Oskar Opsahl er med på laget. Marcus Melchior er dessverre fortsatt skada. Vi tror Vålerenga stiller følgende lag mot Bodø/Glimt:

Christoffer Bugge

Leo Cornic – Harald Martin Hauso – Martin Bech Riisnæs – Fredrik Holme

Trygve Aarstad

Osame Sahraoui – Oskar Opsahl

Fredrik Oppegård

Lukas Håll – Emanuel Longe Grønner

Benk: Magnus Sjøeng, Nathaniel David-Richard, Mathias Bråten, Erik Rylandsholm, Kenneth Nguyen, Florind Lokaj og Ole-Tobias Brendeland.

 

Kampen streames av Klanens Webradio og kan sees her.

 

Herd

Søndag møter Vålerengas J16-lag Herd i Vålerenga kultur- og idrettspark. Også dette er kvartfinale i NM. Herd er et lag som ofte har gjort det bra i NM i denne klassen. I fjor tapte de finalen 2 – 0 for Lyn, mens de i 2015 røyk 3 – 1 for Molde i kvartfinalen. Ålesundklubben blei stifta i 1932 under det grufulle navnet Lyn, noe de heldigvis endra i 1935 da klubben kom inn i Sunnmøre Fotballkrets.

Herd måtte gjennom fem kamper i Sunnmøre fotballkrets før det blei regionale kamper. De slo Brattvåg 8 – 1, Blindheim 5 – 1, Aksla 3 – 1 og Hødd 13 – 3, mens de tapte 1 – 3 for Sykkylven. Allikevel vant de gruppa på målforskjell foran Sykkylven og to poeng foran Blindheim som var de tre laga som gikk videre. I regional klasse slo de Langfjorden 4 – 1 og Strindheim 2 – 1. I den første nasjonale runden slo de Gossen fra Nord-Møre 6 – 2.

 

Herd har Solveig Engås på J16-landslaget, Tuva Amdal Standal på skyggelandslaget og ytterligere fem spillere på kretslag. De har totalt fem spillere som har debutert for Herds a-lag i 3. divisjon. Vålerenga har møtt Herd én gang før, i finalen i Stabæk Elitecup i juni. Den kampen endte 0 – 0 og Vålerenga vant 4 – 3 etter straffer, men da mangla Vålerenga både Sara Nilssen Kilen, Emilie Østerås og Celin Bizet Ildhusøy.

 

Vålerenga gikk videre til mellomrunden ved å slå Høvik 4 – 2 og et tap 3 – 4 for Bærums Verk Hauger i starten av februar, da laget var nyoppstarta. I mellomrundene blei Lørenskog feid av banen med 9 – 1 i mai og Fjellhamar med 9 – 2 i juni og i den første nasjonale runden i slutten av august feide de unna Sogndal med 9 – 0 på Fosshaugane også.

 

Vålerenga har dog problemer inn mot denne kampen. Begge midtstopperne, Ida Outzen og Elise Gjester er usikre, det samme er Åse Stefansen; mens Julia Caroprese definitivt er ute til kampen. Vålerenga har dog to nye spillere inn i troppen. Helena Ringheim (2001) og Mia Tufte Andersen (2003) kommer begge fra Kolbotn til Vålerenga denne sommeren.

 

Vi tror Vålerenga stiller følgende lag mot Herd:

Sara Nilssen Kilen

Anny Helén Tysnes – Ingrid Haug – Elise Gjester – Jennie Sare Slåtta

Kine Fløtre

Silje Fjeldstad – Emilie Libakken Østerås

Helena Ringheim – Celin Bizet Ildhusøy – Marit Emaus Flaa

Benk: Martyna Buslowicz, Åse Stefansen, Ida Outzen og Mia Tufte Andersen.

 

Kampen streames av Klanens Webradio og kan sees her.

 

Bærum

Vålerengas damelag spilte kamp mot Bærums juniorer på Vålerenga kultur- og idrettspark i går. Kampene blei spilt over tre ganger tyve minutter og både første- og siste oppsetting kom veldig bra fra det for Vålerengas del. Første tyve minutter var ganske jevne, men Bærum skapte et mål på en tabbe av Jennie Nordin som stoppa opp og lot spilleren løpe igjennom aleine med keeper Michelle Betos. Vålerenga starta med dette laget:

Michelle Betos

Adriana Imeri – Jennie Nordin – Ingrid Søndenå – Ellen Wang

Aivi Luik

Stephanie Verdoia – Frida Lyshoel

Synne Sofie Christiansen – Camilla Kur Larsen – Maren Hauge

I den andre perioden slapp Vålerenga Bærum veldig lett til på noen dødballer og tapte kampen til slutt 4 – 0. En svært dårlig periode og helt klart mye å ta tak i defensivt i den perioden. Vålerenga spilte andre periode med følgende lag:

Michelle Betos

Adriana Imeri – Jennie Nordin – Marthe Borchgrevink – Ellen Wang

Aivi Luik

Kine Fløtre – Frida Lyshoel

Synne Sofie Christiansen – Camilla Kur Larsen – Maren Hauge

Til den siste perioden kasta Vålerenga inn flere ungjenter og det var definitivt den beste perioden. Særlig kombinasjonene mellom Emilie Libakken Østerås og Maren Hauge var gode og flere ganger var Bærum i alvorlig trøbbel. Allikevel måtte Sara Nilssen Kilen i aksjon et par ganger. Den første da en bærumsspiss løp fra forsvaret og kom aleine og den andre da Aivi Luik gjorde alt hu kunne for å score sjølmål fra tre meters hold etter et hjørnespark. Kilen redda begge på strålende vis, samt et par andre ganger der de kom aleine med henne som ikke teller – i og med at det blei blåst av for offside. Vålerenga var også nære å vinne denne perioden. Særlig skuddet til Marthe Borchgrevink fra sekstenmeteren som strøyk utafor krysset var nære. Vålerenga stilte følgende lag i tredje periode:

Sara Nilssen Kilen

Adriana Imeri – Jennie Nordin – Aivi Luik – Ellen Wang

Marthe Borchgrevink

Stephanie Verdoia – Emilie Libakken Østerås

Synne Sofie Christiansen – Celin Bizet Ildhusøy – Maren Hauge

Lørenskog

Vålerengas hockeygutter leda 4 – 1 mot Lørenskog i bordtennishallen i går, men klarte allikevel å tape kampen 5 – 4. Rasmus Ahlholm satte den første pucken i nettmaskene etter en glimrende gjenvinning av Martin Laumann Ylven. Ahlholm var ikke snauere på gjenvinning og Tobias Lindström sendte Vålerenga opp i tomålsledelse, før Ylven sørge for tremålsledelse etter drøye elleve minutter, assistert av Ahlholm og Morten Ask.

 

Lørenskog reduserte da Ask måtte ta en pause i fryseboksen, men Ahlholm sørga for ny tremålsledelse rett etterpå. Så var det Brede Csiszar sin tur til å gå i fryseboksen og dermed sto det 4 – 2 til Vålerenga etter første periode.

 

Midtperioden var en katastrofe som Vålerenga tapte 3 – 0 og med en målløs siste periode blei dette tungt for Vålerenga.

 

Keeper

Steffen Søberg

Jørgen Moflag

1. rekke Brede Frettem Csiszar Andreas Øksnes
Thomas Olsen Andreas Stene Filip Gunnarsson
2. rekke Joachim Sommer Nielsen Morten Ask
Martin Laumann Ylven Tobias Lindström Rasmus Ahlholm
3. rekke Marius Johanen Tallak Lyngset
Vegard Aspehaug Magnus Fischer Rasmus Juell
4. rekke Håkon Jonas Vaglen Rolf Thomas Aastad
Marcus Ekberg   Colin Spaberg Olsen

 

Vålerengas beste
    Martin Laumann Ylven  
   Rasmus Ahlholm  
  Filip Gunnarsson  

 

Frisk

Søndag møter gutta Frisk Asker i Furuset Forum. Det blir en minst like viktig kamp for laget, men der er de store underdogs. Denne må bare vinnes. Null poeng på de tre første kampa er faktisk litt krise. Da henger de langt bak allerede fra start av; men Frisk Asker er sammen med Storhamar og Stavanger ett av de tre favorittlaga til å ta serien i år. Dette blir ikke lett.

 

På grunn av NM-kamp i Vålerenga kultur- og idrettspark så blir ikke denne kampen sendt på Klanens Webradio. Så rask er ikke t-banen fra Helsfyr til Furuset…

 

Lillestrøm

Vålerengas innebandyherrer serieåpner i Teglverket søndag mot undulatene fra togstasjonen. Begge har gjerne kjempa lenge rundt opprykk fra 1. divisjon de siste åra, men ikke klart det. Grei kamp å få unna først som sist.

 

Haugesund

Også dameserien for i amerikansk fotball starter i helga. I fjor var det fire lag, i år er det kun to igjen og Vålerenga starter borte mot Haugesund i den første kampen.

 

Vålerenga i helga:

Fredag 18:14 Pub: Allmennquiz, Bohemen Sportspub

Lørdag 13:30 Fotball: Vålerenga G16 – Bodø/Glimt, NM kvartfinale, Vålerenga kultur- og idrettspark

Lørdag 14:00 Am. Fotball: Haugesund – Vålerenga Trolls Damer, Dameserien, Haugesund

Lørdag 15:00 Fotball: Rosenborg – Vålerenga G19, NM kvartfinale, SalMar-banen

Søndag 15:00 Fotball: Vålerenga J16 – Herd, NM kvartfinale, Vålerenga kultur- og idrettspark

Søndag 15:00 Fotball: Nanset – Vålerenga 2 Damer, 2. divisjon avd 2, Fagerlig

Søndag 16:00 Innebandy: Vålerenga Herrer – Lillestrøm, 1. div øst, Teglverket

Søndag 17:00 Hockey: Vålerenga Herrer – Frisk Asker, Getligaen, Furuset Forum

Søndag 20:00 Fotball: Rosenborg – Vålerenga Herrer, Eliteserien, Lerkendal Stadion