Åpningshelg i fire dager

12.09.2017 av under Gjetord | Ingen kommentarer

En forlenga åpningshelg fra fredag til mandag er over for Vålerenga. Stadion er innvia og de tre laga som skal spille der fast har alle gjort det. Det resulterte i én seier og to tap. Vålerenga økte tilskuerrekorden i toppserien med 116 prosent på lørdag. Den nye rekorden lyder på 3 541 tilskuere. På søndag blei den nye tilskuerrekorden på Vålerenga kultur- og idrettspark økt ytterligere – til 17 011.

En mektig tifo på indre bane. Foto: Anders Grydeland.

 

Åpningskampen

Åpningskampen spiltes lørdag mellom Vålerenga og Kolbotn i toppserien. Skjønt – det så mer ut som det kun var ett lag på banen. Aldri før har undertegnede sett et kolbotnlag bli mer utspilt enn i denne kampen. Det var et topp skjerpa vålerengalag som entra banen, men slettes ingen gjestmildhet. Kolbotnspillerne fikk knapt nok lov til å være borti ballen. Det var som å se Tyskland mot Norge – et lag som var det andre totalt overlegent.

 

Det var et brukbart sangfelt på supportertribunen og allerede lørdag fikk man indikasjoner på at denne stadion er bygd for lyd. Fra Anne Lise Olsen tok det historiske avsparket starta Vålerenga et stromløp mot Kolbotns forsvarsrekke og de kom til en rekke sjanser i første omgang.  Stephanie Verdoia spilte nydelig fram Maren Hauge. Hu kunne skyte sjøl fra åtte meter, men la i stedet inn mot Olsen, som kom tyve centimeter for seint til å score.

 

Så var det Aivi Luik som heada fram, en stuss fra Hauge og Elise Krieghoff kom seg igjennom aleine med keeper.  Hu tok en touch for mye og kom akkurat så nære keeper at det blei en beinparade. Verdoia ville også være med på leken, men skuddet hennes fra sekstenmeteren gikk rett på keeper. Så var det midtstopper Jennie Nordin sin tur. Kolbotn var pressa hardt tilbake og Nordin klinka til fra drøyt førti meter. Skuddet strøyk over tverrliggeren bak en sjanseløs keeper.

 

Men så endelig. Klokka 15:43:15 skjedde det. Luik slo et frispark inn i feltet. Nordin gikk i duellen på åtte meter og ballen havna ut på sekstenmeteren igjen. Der sto Verdoia, lot ballen sprette én gang før hu dro til med strak vrist. Ballen susa inn i nettmaskene. Vålerenga kunne gå til pause med 1 – 0. Stephanie Verdoia blei den historiske første målscoreren på Vålerenga kultur- og idrettspark.

 

Andre omgang var så vidt i gang. Nordin slo en lang ball fram som Gunnhildur Yrsa Jónsdóttir forlenga. Igjen var Krieghoff aleine med keeper og denne gangen avslutta hu litt tidligere. Vålerenga bare fortsatte å trykke på. Hauge, Jónsdóttir og Verdoia fikk sjansene i tur og orden uten at det blei scoring.

 

Så tok trener Kjell Gustad ut Krieghoff, flytta Theresa Nielsen opp på midtbanen og måtte sette inn en ny høyreback. På mandagen hadde søtten år gamle Adriana Imeri signert a-lagskontrakt med Vålerenga i sin sjette sesong i klubben. Hun fikk sin første kamp på benken i denne åpningskampen og nå fikk hu også debuten sin, femten minutter i åpningskampen på den nye stadion. For ei uke det må ha vært. Hu dytta samtidig Sander Berge ut av topp femtenlista over yngste spillere i Vålerenga på øverste nivå.

 

Imeri var også svært nære å score etter bare tre minutter på banen. På et hjørnespark klarerte Kolbotn ut mot høyre på om lag 25 meter. Imeri hamra til og sendte en suser av gårde mot målet. Dessverre traff det rett på keeper. Halvannen meter til en av sidene og den hadde gått inn.

 

Uansett vant Vålerenga veldig fortjent 2 – 0 og det burde strengt tatt vært mye mer. Vålerenga brukte de første elleve serierundene på å sette laget. Siden har det blitt fire seiere på fem kamper og fortsetter de sånn er ikke bronsen i serien helt sjanseløs allikevel. Samtidig er de i semifinalen i cupen hjemme på Vålerenga kultur- og idrettspark mot LSK Kvinner.

 

Vålerenga stilte følgende lag mot Kolbotn:

Michelle Betos

Theresa Nielsen – Jennie Nordin – Ingrid Søndenå – Ellen Wang

Aivi Luik

Stephanie Verdoia – Gunnhildur Yrsa Jónsdóttir

Anne Lise Olsen – Elise Krieghoff – Maren Hauge

Innbyttere: Camilla Kur Larsen (45 min. for Olsen), Adriana Imeri (14 min. for Krieghoff) og Frida Lyshoel (11 min. for Verdoia).

 

Vålerengas beste
    Stephanie Verdoia  
   Gunnhildur Yrsa Jónsdóttir  
  Maren Hauge  

 

Første eliteseriekamp

Søndag var det duka for den første eliteseriekampen på Vålerenga kultur- og idrettspark. Stadion var nesten stappfull og både tifoen til Klanen og trøkket fra supportertribunen var magisk. Dessverre var ikke kampen like magisk. Rett og slett en nedtur. Vålerenga hadde ballen mye, men skapte svært lite framover.

 

Etter 21 minutter hadde Vålerenga maksimal uflaks. Sarpsborg 08 spilte seg igjennom på høyrekanten og la ut på sekstenmeteren. Samúel Kári Friðjónsson faller og vrir kneet i fallet. Han kommer seg opp, men rekker ikke å blokkere skuddet som suser inn i nettmaskene. Sarpsborg 08 scora på sin første målsjanse – typisk.

 

En meget god Adam Larsen Kwarasey hindra at Vålerenga gikk til pause med både to og tre mål i sekken. Aron Dønnum kom inn og Daniel Fredheim Holm blei dytta ned på midtbanen. I andre omgang kom også 0 – 2. Sarpborg spilt ut Vålerengas forsvar som det virker som ikke kan markere ut spillere.

 

Magnus Lekven fikk et drømmetreff på overtid, men 1 – 2 gir ingen poeng i kassa og nå er Vålerenga kun to poeng over nedrykksstreken etter å ha tatt tre poeng på de siste seks kampa. Og neste runde er borte mot Rosenborg.

 

Vi skjønner ærlig talt ikke Ronny Deilas disposisjoner til denne kampen. OK, vi var ikke på fredagstreninga fordi vi skulle til Gjøvik, men på den harde torsdagstreninga var det én spiller som framsto som overlegen på Vålerengas midtbane, Daniel Berntsen. Han løp da også mer og skapte mer på det kvarteret han fikk enn resten av midtbanen gjorde til sammen på hele kampen.

 

Valget med en stillestående Daniel Fredheim Holm på topp kontra en Aron Dønnum, som også så ut til å være et klart førstevalg ut i fra torsdagstreninga – er rett og slett uforståelig. Og hvorfor hadde gutta treningsfri dagen før kamp? Vålerenga ser ikke akkurat ut som det best trente laget i eliteserien. Det finnes ingen andre såkalte toppidrettsutøvere som lar være å trene dagen før en konkurranse. Sjøl ikke syklister som sykler treukersritt tar seg treningsfri på hviledagene. Det er ingen treningskultur i Vålerenga. Det er en treningsukultur.

 

Det hjelper ikke med fjongende fine fasiliteter, jacuzzi i garderoben og Nord-Europas beste sangtribune. Det som hjelper er trening og innsats. Hver dag, hver uke. Tyve timer i uka bør en profesjonell fotballspiller klare å trene. Jeg tviler på at særlig mange i Vålerenga ligger over ti timer i uka. Det er derfor klubben ligger der den ligger.

 

Vålerenga stilte med følgende lag mot Sarpsborg 08:

Adam Larsen Kwarasey

Robert Lundström – Jonatan Tollås Nation – Enar Jääger – Simen Juklerød

Christian Grindheim

Samúel Kári Friðjónsson – Magnus Lekven

Daniel Fredheim Holm – Henrik Kjelsrud Johansen – Chidera Ejuke

Innbyttere: Aron Dønnum (64 min for Friðjónsson), Mohammed Abdellaoue (26 min for Fredheim Holm) og Daniel Berntsen (15 min for Kjelsrud Johansen).

 

Vålerengas beste
    Adam Larsen Kwarasey  
   Chidera Ejuke  
  Henrik Kjelsrud Johansen  

 

Første rekruttkamp

Mandag fortsatte åpningshelga med den første rekruttkampen i Vålerenga kultur- og idrettspark. Motstander var KFUM Oslo og Vålerenga 2 stilte et papirsterkt lag. Det burde anes uråd for de aller fleste og sjølsagt var det et stillestående Vålerenga 2 vi fikk se. De hadde ballen mye, men de trilla den bare rundt og rundt en statisk midtbane.

 

Vålerenga kom til to sjanser det første kvarteret. Et skudd fra Bilal Njie og ett skudd fra Mohammed Abdellaoue var fasiten. Så lagde Thomas Elsebutangen frispark på hjørnet av sekstenmeteren. Ballen satt midt i mål. En stor keepertabbe av Kristoffer Klaesson som tok steget ut for å gå etter et innlegg.

 

Resten av omgangen var elendig og i andre omgang fortsatte elendigheta. Det tok bare tre minutter før KFUM scora. Et hjørnespark forsøkte Klaesson å bokse vekk, men klarte det ikke. En KFUM-spiller klinka til og ballen blei styrt inn inne i femmeteren. Hockeyscoring.

 

Det var Christian Dahle Borchgrevink som nær sagt var angrepet til Vålerenga aleine i andre omgang. Han skapte den første målsjansen rett før timen var spilt. Et skudd fra atten meter, der han blir felt stygt bakfra. Dermed blei det en dobbeltsjanse, men Herman Stengels frispark strøyk femti centimeter utafor stolpa.

 

Njie dro av tre mann i en telefonkiosk og satte kursen inn i sekstenmeteren. Innlegget blei styrt ut av keeper og Borchgrevink hamra til, men traff kun nettveggen på utsida av målet. Veldig synd for målet var i utgangspunktet åpent.

 

I stedet forærte Vålerenga bort sin andre scoring for kvelden. Kristoffer Hays tredje grove feilpasning fra egen forsvarsrekke blei utslagsgivende og det var plutselig to mot Klaesson. Det siste målet var en perle i krysset fra tredve meter. 0 – 4 endte det og Vålerenga 2 sliter fortsatt rett over nedrykksstreken.

 

Det aller verste er egentlig innsatsen til enkelte av spillerne. Sjøl Herman Stengel begynner å se uinteressert ut på rekruttkampa. Abdisalam Ibrahim tusla rundt på banen, mista ballen hele tida og gadd ikke å bevege seg ut av offside når Vålerenga 2 fikk gode innleggsmuligheter. Han virka totalt uinteressert og gjorde stort sekk ikke annet enn å sinke spillet for Vålerenga. Makan til dårlig holdning! Få innpå Alessandro Caroprese og Ulrik Mathisen i stedet for Stengel og Ibrahim på den sentrale midtbanen. Da får man tre spillere som er interessert i å spille der og ikke to som ikke vil.

 

En annen ting som er sikkert er at både Abdellaoue og Fitim Azemi har et godt stykke igjen til de er klare for å starte i eliteserien. Azemi debuterte for øvrig for Vålerenga 2 i denne kampen. Og med en Elsebutangen som også er på vei tilbake etter skade, så er det svært tynt framover. Hvorfor leide man egentlig ut Magnus Retsius Grødem? Og hvorfor satsa man på Muhamed Keita og ga bort Niklas Castro før sesongstart?

 

Vålerenga 2 stilte følgende lag mot KFUM:

Kristoffer Klaesson

Christian Dahle Borchgrevink – Kristoffer Hay – Markus Nakkim – Ivan Näsberg

Sakarias Opsahl

Abdisalam Ibrahim – Herman Stengel

Bilal Njie – Mohammed Abdellaoue – Thomas Elsebutangen

Innbyttere: Oliver Valaker Edvardsen (45 min. for Abdellaoue), Fitim Azemi (33 min. for Elsebutangen) og Felix Horn Myhre (17 min. for Opsahl).

 

Vålerengas beste
    Christian Dahle Borchgrevink  
   Sakarias Opsahl  
  Markus Nakkim  

 

Grei

Rekruttjentene spiller i andredivisjon og brukte breddeklubbens garderobefasiliteter og den utslitte Valle kunstgress 2 som får nytt dekke etter sesongen. De møtte Grei 2 og det var igjen en tynn tropp Vålerenga kunne stille med. Vålerenga mangla svært mange sentrale spillere i laget. Celin Bizet Ildhusøy, Emilie Libakken Østerås, Kine Fløtre og Ingrid Haug var alle fraværende. Men det skal ikke være noen fare for at de ikke er klare til cupkampen for J16 mot Herd på Vålerenga kultur- og idrettspark søndag.

 

Laget var såpass tynt at trener Marte Vik Edvardsen hadde tatt med seg fotballskoa for sikkerhets skyld. Allikevel vant de – som de er blitt vant med denne sesongen. Adriana Imeri dribla seg igjennom greiforsvaret og blei felt. Dermed fikk Vålerenga straffe og Synne Sofie Christiansen sendte laget i ledelsen. Grei utligna, men på et innlegg fra Imeri var Lea Høiness sterkest og sørga for at Vålerenga vant kampen 2 – 1.

 

Dermed ligger de på en tredjeplass fem kamper før serien slutter. Opp til neste motstander Nanset skiller det dog bare ett poeng. Dessverre kolliderer den kampen med Vålerengas J16-kamp i NM, så dermed mangler ytterligere fire spillere fra de som senka Grei. Keeper Sara Nilssen Kilen, midtstopperne Ida Outzen og Elise Gjester og midtbanespiller Julia Caroprese.

 

Brann

Vålerengas G16-lag i Nasjonal serie topper nå tabellen etter å ha slått Brann 1 – 2 på Nymark lørdag. Gutta er fortsatt ubeseira i høstserien og topper tabellen med syv poeng foran tre lag på seks poeng. Emanuel Longe Grønner sendte Vålerenga i ledelsen, men Brann utligna rett etterpå. Så var det Leo Cornic som avgjorde kampen for Vålerenga etter en times spill.

 

Til lørdag spiller de igjen. Da er det kvartfinale i cupen mot Bodø/Glimt i Vålerenga kultur- og idrettspark. Bodø/Glimt har fått en tung start på høstesesongen og ligger sist med null poeng etter tre spilte kamper.

 

Fjellhallen

Det var en morsom togtur fra Oslo til Gjøvik og en morsom ishockeykamp også. Gjøvik Olympiske Fjellhall er Norges fineste ishockeyhall. Det er synd den ikke er mer i bruk. Vrimlearealene der er også så store at det ville være mulig å lage puber slik at supportere kan ta seg en øl før og etter kamp og i pausene for den saks skyld. Gode inntjeningsmuligheter, men dessverre får ikke Gjøvik det til med ishockey.

 

Det er synd og Gjøvik er litt for langt unna til at Vålerenga kan gjøre sånne stunt ofte. Anders Myrvold gjorde comeback i kampen og la opp igjen etter kampen. Han rakk å vise seg fram da Patrick Thoresen ikke fikk minutter for en stygg hodetakling på Tallak Lyngset. Dommerne kan ikke ha unngått å se det og dersom det er sånn at Thoresen ikke skal få utvisninger fordi han er Thoresen, så må man rett og slett ofre en mann til å knuse Thoresen ut av norsk hockey igjen. Det kan ikke være sånn at Thoresen skal få gjøre som han vil bare fordi han har vært stjerne i Russland. Pinlig av dommerne!

 

Så til kampen. Storhamar tok ledelsen, men Morten Ask og Tobias Lindström sendte Klanen til himmels med sin utligning like etterpå og etter første periode sto det likt i protokollen og 8 – 2 på tribunen favør Klanen.

 

I midtperioden scora de uringule før folk rakk å reagere på at kampen var i gang, men det tok bare 34 sekunder før Ask hamra inn pucken etter pasning av Magnus Fischer. Så kom en tvilsom situasjon. Vålerenga fikk en avventende utvisning og det spilles seks mot fem. En soleklar hekting blei oversett av dommerteamet, der det skulle vært blåst av og spill fire mot fire. I stedet blei Vegard Aspehaug trippa, noe som gjorde at han falt og endte opp med en chargingutvisning på som så ut som filming. Vålerenga måtte dermed spille tre mot fem i stedet for fire mot fire og det tok ikke mange sekundene før de uringule gikk opp i 2 – 3.

 

Midtveis i tredje periode utligna Filip Gunnarsson etter skudd fra Andreas Øksnes; men dessverre tre minutter før full tid overså dommerne igjen en klar interference som gjorde at Robin Dahlstrøm kunne sette inn 3 – 4 for gjestene.

 

Det var en sterk kamp av Vålerenga som i utgangspunktet var kraftig underdog. Ingen feil i at de uringule vant kampen, alt i alt var de det beste laget; men det blir veldig feil at dommerne avgjør kampen på denne måten.

 

Uansett viste Iskrigerne at de blir å regne med denne sesongen og vi tror de tar medalje i serien. Det er så mye vilje og tæl i dette laget – og de er så godt trent. Dessuten ser det ut til at Thomas Olsen slår igjennom for alvor denne sesongen. Han var virkelig god i denne åpningskampen.

 

Uansett var det en fin tur til Gjøvik som kan friste til gjentakelse. Dessverre er romjulskampa mot Frisk Asker. Hadde vi hatt romjulskamp hjemme mot Storhamar, så hadde det vært en mulighet. Kanskje man kan få til en Winter Classic lørdag 13. januar mot Storhamar på Vålerenga kultur- og idrettspark?

 

Keeper

Steffen Søberg

Jørgen Moflag

1. rekke Brede Frettem Csiszar Andreas Øksnes
Thomas Olsen Andreas Stene Filip Gunnarsson
2. rekke Joachim Sommer Nielsen Morten Ask
Martin Laumann Ylven Tobias Lindström Rasmus Ahlholm
3. rekke Anders Myrvold Tallak Lyngset
Jonas Oppøyen Magnus Fischer Rasmus Juell
4. rekke Marius Johansen Marcus Ekberg
Vegard Aspehaug Colin Spaberg Olsen Rolf Thomas Aastad

 

Vålerengas beste
    Thomas Olsen  
   Morten Ask  
  Filip Gunnarsson  

 

Hands

Lørdag serieåpna også Vålerengas håndballgutter og de slo Vikhammer 31 – 21 i Jordalhallen etter syv mål av Kristian Hansen og seks mål av Jacob Gjøen. Det var jevnt til pause og kun 13 – 11, men gutta våre var tydeligvis bedre trent. Nå har de i hvert fall starta sesongen med å kjempe om opprykk fra 2. divisjon avdeling 2. Måtte de stå løpet helt ut denne sesongen.

 

Også jentene starta med seier. Borte mot Kolbotn i Sofiemyrhallen sto det 12 – 12 til pause, men i andre omgang dro Vålerenga i fra og vant til slutt 22 – 27. Dermed kjemper de også om opprykk fra start av i 3. divisjon avdeling 2.

 

Norgesmester død

Det er med stor sorg vi registrerer at Arvin Taravaty fra det store ’96-laget er gått bort. Den teknisk raske høyrevingen med de presise innlegga og den sterke skuddfoten var med å vinne både norgesmesterskapet, NTF U16, ATEA eliteturnering og interkretsserien med det laget som nok er det sterkeste sekstenårslaget i Vålerengas historie. Vi husker Taravaty som en gutt som alltid hadde et smil om munnen. En gutt det var lett å bli glad i.

 

På torsdag blei Taravaty knivstikki ved T-banen på Ellingsrud og lørdag døde han dessverre av skadene. Vi lyser fred over Arvin Taravatys minne.

Arvin Taravaty (nummer fem bak fra venstre) feirer NM-gullet i 2012 med lagkameratene.