Jamaicansk landslagsspiss!

09.08.2017 av under Gjetord | Ingen kommentarer

På dagens vålerengatrening dukka det opp en spennende ny spiss med flere landskamper for Jamaicas a-landslag og en kjenning av både Adam Larsen Kwarasey og Luton Shelton. Kan Ronny Deila ha finni løsninga på Vålerengas spissproblem denne sesongen? Vi har mer om prøvespilleren i dagens gjetord, samtidig som vi sjølsagt går igjennom den svært viktige rekruttkampen mot Skeid i PostNordligaens avdeling 1 i går.

 

Seaton

Prøvespilleren heter Michael Joseph Arantes Seaton og er født i Spanish Town i Jamaica 1. mai 1996; men har både jamaicansk og amerikansk statsborgerskap. Han kom til akademiet til DC United i 2010 og fikk proffkontrakt med Major League Soccer-klubben i januar 2013 – seksten år gammel. Han beskrives på det tidspunktet som en spiller med stor arbeidskapasitet og en spiller det er vanskelig å hanskes med for forsvaret.

Karrieren i DC United var dog ikke verdens største, på tross av at statistikken ikke er dårlig. Han fikk kun tre kamper i 2013 med totalt 114 spilte minutter. Året etter blei det kun to kamper og 60 spilte minutter, men fikk møte en vålerengakjenning i Luton Shelton. Stort sett var Seaton lånt ut til USL-klubben Richmond Kickers der han scora åtte mål på 23 kamper.

 

I 2015 forsvant han på et kort låneopphold til Örebro på nivå to i Sverige, men sleit med spilletid og fikk bare fire kamper og forsvant hjem igjen og havna videre i Portland Timbers, der han blei kjent med nåværende sisteskanse i Vålerenga, Adam Larsen Kwarasey. I 2016 dro Seaton til Hapoel Ramat Gan på nivå to i Israel og har scora seks mål på 17 oppgjør der og gjorde det såpass at Hapoel Tel Aviv tok han inn på lån, men etter kun én kamp for klubben er han nå klubbløs.

 

Seaton har to mål på fem kamper for U17, to mål på tre kamper for U20 og tre mål på to kamper for U23 på Jamaica; men det er kanskje mer spennende at han debuterte på Jamaicas a-lag allerede 16. november 2013, som 17-åring og har scora to mål på fjorten kamper.

 

Det er vanskelig å si mye om spilleren ut i fra dagens trening, men at en så ung gutt allerede har vist seg fram på et landslag som om ikke annet er ranka tolv plasser foran Norge, gjør at vi anser dette prøvespillet som svært spennende. Til sammenligning har jo vår beste spiller, Ghayas Zahid, ennå ikke fått a-landslagsdebuten sin en knapp måned før han fyller 23 år.

 

Til slutt tar vi med at Vålerenga ikke er den eneste klubben Seaton har vært på prøvespill i. Han har også vært i Stabæk og han fikk prøve seg i treningskampen mot Sogndal nå rett før serien starta igjen. Der scora han Stabæks 3 – 0 mål under sterkt press ifølge Budstikka. I følge Stabæk kom målet fra en nærmest umulig vinkel og gikk stang inn, en plasseringssterk spiller skal vi tro de små blå. Aner vi konturene av en ny stor goalgetter i Vålerenga?

 

#8 Theresa

Theresa Nielsen hadde et forrykende europamesterskap med Danmark og det resulterte i en sølvmedalje og at Nielsen blei matchvinner mot selveste Tyskland. Men ikke nok med det. #8 Theresa kom også på årets lag, kåra av UEFA etter turneringa.

Skeid

I går møttes Vålerenga 2 og Skeid i Vallhall til byderby. Det som ser ut til å bli en kamp for å overleve på nivå tre for rekruttgutta ga et kjærkomment poeng mot et av topplaga. Faktisk det første poenget mot et topp fem lag i ligaen. La oss håpe det lover godt for høsten som kommer. Det var flere spillere som igjen viste god formstigning og sjøl uten viktige støttespillere som Herman Stengel og Aron Dønnum, fikk de altså med seg et poeng.

 

Stengel hadde karantene for gule kort og Dønnum starta i Eliteserien sist. Med påfølgende NM-kamp mot Elverum i morgen, så var det et kraftig redusert vålerengalag som gikk i bresjen for viktige poeng inne i Vallhall og det var Vålerenga 2 som fikk den første store målsjansen. På et meget godt innlegg fra Sakarias Opsahl kom Samúel Kári Friðjónsson seg fri omtrent på straffemerket og satte huet på ballen. Den sklei dessverre litt av pannebrasken og gikk utafor.

 

Men Vålerenga skulle som vanlig begynne kampen med baklengs. I stedet for å klarere tidlig endte Ivan Näsberg opp med å gi bort et hjørnespark. Samme mann markerte ikke David Tavakoli på bakre stolpe som helt umarkert fikk sette ballen i nota fra tredve centimeters hold. Rekruttlaget og a-laget har akkurat det samme problemet – starte kampa når dommeren blåser i gang kampen.

 

Etter dette sleit Vålerenga 2 veldig. Skeid pressa høyt og pasningsspillet var under enhver kritikk og laget klarte kun å holde ballen innad i høyst én eller to pasninger. Ingen ga heller beskjed til Kristoffer Hay om at han fikk tre spillere i ryggen på sekstenmeterstreken. Det endte med en meget stor målsjanse der Kristoffer Klaesson var ute og avverga til skrå vinkel, måtte ut på vinkelen, blei dratt av, men Hay redda på streken og Oliver Valaker Edvardsen og Markus Nakkim fikk avverga de to returene som kunne ha kommi på åpent mål.

 

Men så var det klart for Bilal Njie-show. Han plukka opp en andreball etter et hjørnespark feilvendt på tyve meter. Satte fart mot høyre før han dro av Hassan Mohamed Yusuf med Cruyffinta, satte ned standfoten og sendte Tom Even Skogsrud på ratata med en nydelig piruett. Deretter to han to små touch på ballen som lagde en liten åpning mellom Ayoub Aleesami og Mansour Gueye og skøyt med skeiva helt nede i stolperota mot en sjanseløs Idar Nordby Lysgård. En soleklar kandidat til årets mål.

 

Njies comeback etter halvannet års mareritt blir bare mer og mer imponerende. Det er litt Aksel Lund Svindal klasse over dette. Det målet føltes akkurat som å ha Mortadha Alkanany tilbake på rekruttlaget. En enestestående prestasjon. Vi har sagt det før og vi gjentar det gjerne. Vi føler oss sikre på at det kommer en kontrakt til Njie i løpet av høsten.

 

Etter dette tok Vålerenga egentlig helt over. Opsahl hadde et godt skuddforsøk fra 25 meter. Christian Borchgrevink sine innlegg var stadig til trøbbel for Skeid, Friðjónsson var svært nær å sende Valaker Edvardsen aleine med keeper, Henrik Kjelsrud Johansen burde ha scora på en presis corner fra Opsahl og Friðjónsson var ikke mange millimeterne unna å score på et langskudd fra 35 meter; men uavgjort sto seg til pause.

 

Kjelsrud Johansen blei bytta ut med Thomas Elsebutangen i andre omgang og i løpet av fem minutter kom Elsebutangen to ganger aleine med keeper uten å score. På den siste er vi helt sikre på at Nordby Lysgård brukte henda for å ta med seg ballen foran Elsebutangen på søtten meter, men blei ikke straffa av dommerne.

 

Også Valaker Edvardsen kom igjennom aleine med Nordby Lysgård som var raskt ute og gjorde målet mindre. Valaker Edvardsen forsøkte å lobbe over, men det blei akkurat ikke høyt nok og Vålerenga måtte ta til takke med hjørnespark.

 

Skeid skulle også få sin målsjanser. Borchgrevink tabba seg ut som bakerste mann og plutselig spilte Tavakoli David Hickson gjennom aleine med Klaesson som kom ut og gjorde målet lite. Hickson forsøkte å dra av Klaesson, men i fullt firsprang mislyktes han i å få med seg ballen og det blei enkelt for Klaesson å fange den. Henning Tønsberg Andresen fyra av fra tyve meter, men ballen endra retning og gikk over målet til Klaesson.

 

Det bølga fram og tilbake på slutten og Magnus Retsius Grødem fikk en god mulighet innafor sekstenmeteren. I fjor høst hadde han curla den ballen inn i krysset, men nå satt den to meter utafor. I stedet var det Skeid som kom tilbake med et skudd fra Hickson som Klaesson lå som en tiger i lufta på og tok i fast grep. Viktig siden en skeidspiller ville vært først på en eventuell retur.

 

Det blei noen interessante situasjoner på slutten og en dommer som hadde vært god i første omgang fikk helt hjerneblødning på slutten. Njie kom fra offside på et utspill fra Klaesson. Det endte med at Skeid fikk lov til å ta dødballen femten meter inn på vår banehalvdel. Altså – det er ikke fysisk mulig å være i offside på egen banehalvdel, dødballen skulle vært tatt femten meter på andre sida av midtlinja, men uansett og i det minste – på andre sida av midtlinja! Herre Jemini!

 

Så gikk Ahmad ned med en krampe på midtstreken omtrent uten at noen andre var i syv mils omkrets. Det var også en ganske sær situasjon. Da alle forventa en dropp valgte dommeren å la Skeid få ta det som et frispark.

 

Helt på tampen var Vålerenga nære ved å få seiersmålet. Et frispark fra Borchgrevink fant hodet til Hay på bakre stolpe. Han heada rundt fem meter utafor, men Valaker Edvardsen kom ned på dødlinja og fikk heada ballen ut på fem meter. Der sto Grødem med åpent mål, men headinga gikk over. Nok en situasjon Grødem hadde scora på for et år sida.

 

Uansett er det mye positivt å ta med seg herfra. Nakkim spilte sin første kamp uten hjelm og duellstyrken til Nakkim og Hay holdt stort sett Tavakoli i sjakk. Opsahls første omgang var eksepsjonelt god, han blei riktignok sliten utover i andre omgang og måtte ut, men fortjener banens beste for sin innsats. Friðjónsson viste igjen store framskritt og nærmer seg ytterligere Eliteserien. Valaker Edvardsen var meget god og fris på kanten og innhoppet til Elsebutangen viste at han også er på vei tilbake etter skaden. Dette var også første gang kjelsrud Johansen var i aksjon igjen etter strekken han har slitt med. Dessverre så det ikke ut til at Kjelsrud Johansen er i odrden og vi må nok forvente at han er borte en stund til.

 

Poenget Vålerenga 2 tok gjør at de nå er likt i poeng med Brumunddal og at de fortsatt har kontakt med Nybergsund Trysil på plassen foran der igjen. Neste kamp er mot Follo på skistadion og med seier der er sannsynligheten stor for at Vålerenga 2 klatrer over nedrykksstreken og får ordentlig kontakt med både Nybergsund Trysli og KFUM på plassene foran der igjen. Dessverre mangler Laget Christian Borchgrevink i den kampen. Borchgrevink pådro seg sitt tredje gule kort for sesongen i går og har dermed karantene.

 

Vålerenga 2 stilte følgende lag mot KFUM:

Kristoffer Klaesson

Christian Dahle Borchgrevink – Kristoffer Hay – Markus Nakkim – Ivan Näsberg

Sakarias Opsahl – Samúel Kári Friðjónsson

Bilal Njie

Oliver Valaker Edvardsen – Henrik Kjelsrud Johansen – Magnus Retsius Grødem

Innbyttere: Thomas Elsebutangen (45 min. for Kjelsrud Johansen), Nicolay Grimstad (26 min. for Näsberg) og Ulrik Mathisen (11 min. for Opsahl).

 

Vålerengas beste
    Sakarias Opsahl  
   Oliver Valaker Edvardsen  
  Samúel Kári Friðjónsson  

 

Sarpsborg 08

Det er en stund sida, men vi tar det med i en nest siste slant på å bli ferdig med oppdateringer siden Norway Cup. Vålerengas G19-lag slo Sarpsborg 08 3 – 0 etter to mål av Thomas Elsebutangen og ett av Sander Werni. Dermed topper Vålerenga interkretstabellen, ett poeng foran Stabæk som har én kamp til gode.

 

Fortuna Hjørring

Absolutt siste rest av oppdateringer fra Norway Cup-uka er Vålerengas damelags treningskamp mot Fortuna Hjørring. Begge lag mangla noen spillere, men Vålerenga vant 3 – 0 over danskene. En sterk prestasjon og moro også at Elise Krieghoff nå ser ut til å bli den målscoreren vi trudde vi henta før sesongstart. Hu scora to mål i den den kampen, Synne Sofie Christiansen scora ett.