Bizet matchvinner i nordisk

07.07.2017 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Tekniske problemer med å få opp den finske hubro-tv-sida gjorde at vi mista de første 32 minuttene av finalen i nordisk mesterskap mellom Frankrike og Norge i går. Dermed baserer vi oss på det vi så de siste åtte minuttene av første omgang og andre omgang. Det sto 0 – 0 til pause og Vålerengas Sara Nilssen Kilen sto i det norske målet, mens Celin Bizet Ildhusøy satt på benken.

Bizet blei matchvinner i finalen i nordisk. Foto: Andereas Kristoffer Berge.

 

Det fortsatte i andre omgang og flere ganger måtte Nilssen Kilen i aksjon. Flere viktige redninger av Vålerengas sisteskanse og særlig sterk var innlegget der lagvenninne Marthine Østenstad gikk rett i kroppen på egen keeper. Bak Østenstad lura to franske panserspisser; men på tross av at Østenstad kom i kroppen på Nilssen Kilen fikk hu slått kula langt ut på banen igjen. Da var det spilt rundt en halvtime av andre omgang.

 

En omgang der Norge ikke kom til målsjanser og særlig den spilleren som skulle dominert midtbanen, Medkilas Lotte Fikseth Fossem, slo en rekke upressa feilpasninger på sentral midtbane, som ga Frankrike mange skumle overganger. Vi var rett og slett lite imponert over det Norge presterte og for oss var Fikseth Fossem den største skuffelsen; men slik Medkila spiller fotball er hu vel ikke vant til å skulle strø pasninger som skal åpne midtbaneleddet. Det blei spilt opp mye mot Sara Kanutte Fornes som skulle prøve å skape noe på egen hånd. Det er hu ikke spillertypen til.

 

Det hjalp noe da Eline Hegg kom inn tyve minutter før full tid. Noen fine finter og gode innleggsforsøk kom i hvert fall da fra Norges høyre side, men vi savna at noen kunne utfordre med fart. Ett minutt før ordinær tid var over slapp endelig Vålerengas spisstalent Celin Bizet Ildhusøy til og nitti sekunder seinere satt kula i nota. Fornes fikk angripe på venstreside og med litt tur fikk hu tilbake en ball det så ut som hu hadde mista i forsøket på å drible av Frankrikes høyreback. Innlegget kom mot første stolpe og Bizet rykka seg fri og blei matchvinner. Norges eneste målsjanse i den delen av kampen vi fikk sett.

 

Rett etterpå fikk Frankrike en kjempesjanse fra fem meter, men Nilssen Kilen slo den utafor stengene. Vi overser glatt at Norge fikk frispark fordi fransøsen tok ned ballen med armen og kaller det matchvinner på begge sider av banen.

 

Vi lurer egentlig litt på hvorfor ikke spillere som Kine Fløtre, Emilie Libakken Østerås og Marit Emaus Flaa ikke spiller for dette landslaget. Etter vårt skjønn er de bedre enn det som blei vist fram i denne finalen. De to sistnevnet er riktignok 2002-årgang og Fløtre er att på til født i desember; men det er vår påstand at hvis Nilssen Kilen og Ildhusøy får spille for Vålerengas J16-lag, så slår Vålerenga J16 det norske J16-landslaget!

 

Silly Season – forsvar

Vi fortsetter vår gjennomgang av Vålerengas staller og har i dag kommi til forsvaret. Et sted det er allerede har skjedd en endring på herresida og der det kommer til å skje endringer også på damesida.

 

Herrer A

Sentralt har Vålerenga allerede fem spillere i stallen, med fire spiller som i utgangspunktet er sidebacker. Hovedstopperparet Jonatan Tollås Nation og Enar Jääger har begge kontrakter som kun varer ut årets sesong. Markus Nakkim og Ivan Näsberg har kontrakter ut 2019 og sisteårs junior Kristoffer Hay har kontrakt ut 2018. På backene har Simen Juklerød, sisteårs junior Mathusan Sandrakumar og andreårs junior Christian Dahle Borchgrevink kontrakter som var ut 2019; mens Robert Lundström har kontrakt ut 2018. Rasmus Lindkvist forlot klubben nå i sommer.

 

Vålerenga har nok spillere i denne posisjonen og vi anser det som usannsynlig at klubben vil erstatte Lindkvist all den tid Juklerød nå er skadefri og samme type back som Lindkvist. Det er dog annonsert at klubben leiter etter en midtstopper. Flere har vært nevnt: Even Hovland er et opplagt valg. Han trenger spilletid og er i utgangspunktet gratis. Det blir vel en sign-on-fee i tilfelle, men det er en klassestopper som i tilfelle kommer inn.

 

Jørgen Horn blir sannsynligvis dyr, men den tidligere vålerengaspilleren er en det antydes at Vålerenga jakter hardt på og Elfsborg kan tenkes å slippe billig for å spare lønnskostnader og er en spiller Ronny Deila kjenner godt fra før. Vadim Demidov har også vært i søkelyset siden det ryktes om et ønske å komme hjem til osloområdet, men Demidov har pådratt seg en skade som sannsynligvis er langvarig og falt dermed fort ut av lista vår.

 

Personlig tror vi det blir for kostbart også med Horn og at Hovland er den mest sannsynlige spilleren som kommer inn. Det som er ganske sikkert er at spilleren må være bedre enn Jääger, er han ikke det er det lite nødvendig å hente noen. Kommer Hovland (eller en annen) har Vålerenga for mange midtstoppere de kan gi spilletid nok til og da forventer vi at Markus Nakkim går på nok et lån i OBOS-ligaen; men kommer det ingen er det slettes ingen krise.

 

Tolv av årets tyve baklengs har kommi på de kampa midtforsvaret ikke har vært Tollås og Jääger. Det betyr at stopperparet Tollås og Jääger kun har åtte mål innsluppet på ti kamper. Det er samme snitt som lederlaget Rosenborg og kun Brann sniker seg så vidt inn foran det stopperparet.

 

Damer A

Damer A har nylig henta en ny spiss, hvilket mest sannsynlig frigjør Theresa Nielsen tilbake til en backplass. Der er hu sammen med Tina Dalgård, Ellen Wang og en skadet Teigen Allen. Sentralt har Vålerenga kun Jennie Nordin og Ingrid Søndenå siden Arianna Romero har ryki korsbåndet og er ute for sesongen.

 

Vi er helt sikre på at det signeres en ny midtstopper i sommer og vi har en god følelse av at det er en stopper som hentes fra EM. Spanske Andre Pereira blir kanskje for dyr, men vi tror Linköpings kaptein Magdalena Eriksson er et hett tips. Eller hva med Portugals Mónica Mendes som gjorde det godt da hu var her sist og spiller nå i Neunkirch i Sveits? Romero var toppseriens beste stopper i vårsesongen, så at Vålerenga må sikte høyt når de henter erstatteren er åpenbart – og så vidt vi har forstått skal det leites i EM. Også backsida bør styrkes, men sånn som førsteårs junior Adriana Imeri har spilt denne sesongen, så er vi overbevist om at det blir opprykk fra egen rekke.

 

Herrer Rekrutt

Vålerenga har ikke så ekstremt mange spillere i forsvarsrekka på rekrutt; men ofte ser vi at vingene gang etter gang forsøkes å omskoleres ned som sidebacker. Med det i tankene kan det havne spillere litt forskjellige steder, vi er ikke alltid helt sikre på hvordan vi skal klassifisere dem, da de hele tida endrer rolle i laget. Vi anser ti spillere som forsvarsspillere i rekruttstallen.

 

Av sisteårs juniorenen klassifiserer vi Aslak Oberg som en midtstopper og Nicolay Grimstad som back. Blant andreårs juniorene er Ole Høyland Berg og Jonas Levernes spillere som både spiller midtstopper og back, mens Benjamin Parr og Oliver Valaker Edvardsen er backer. Av førsteårs juniorene anser vi Hans Jacob Thomsen Stopper og Robin Loe Nielsen back. To sekstenåringer er også i rekruttstallen, stopper Harald Martin Hauso og back Oskar Opsahl.

 

De som foreløpig har hospitert opp er backene Leo Cornic og Fredrik Holme, samt stopperen Martin Bech Riisnes. Normalt sett skal det en del spillere inn når et nytt kurs starter på Wang etter sommeren; men de skal være svært gode de som skal slå seg inn på Vålerengas lag nå. Det er heller ingen av forsvarsspillerne som vi har fått signaler om at ikke ønsker å fortsette i Vålerenga nå. Vi er veldig i tvil om det er så mange ledige plasser, men 98-organgen er ikke størst i forsvaret, men alle fem sekstenåringene nevnt her er nok tenkt en plass i neste års tropp. Vi tror derfor det ikke kommer flere spillere inn i forsvaret.

 

Damer Rekrutt

Rekruttroppen lider kraftig av å være nystarta av året og er syltynn. Det er sjelden spillere har rekruttkontrakt med Vålerenga på guttesida etter fylte nitten år, unntaket i sin tid er Mortadha Alkanany. På jentesida blei det i år avgjørende for at de skulle klare å kunne gjennomføre 2. divisjon, J19 1. divisjon, NM J19 og NM J16; men det har vært et råkjør uten like og troppen må rett og slett styrkes i løpet av sommeren.

 

På midtstopperplass er Annabell Abutbul Batel 21 år, Katarina Prytz 20 år, Emma Spets førsteårs junior og så er det tre sekstenåringer i Ida Outzen, Elise Gjester og Ingrid Haug. På backsida er Karoline Djurhuus er sisteårs junior og Adriana Imeri førsteårs junior.

 

Det har ført til litt spesielle hendelser. Monica Steinheim har blitt henta inn fra Vålerenga 3 for å spille et par rekruttkamper. Femtenåringene Anny Tysnes og Isabel Halmrast debuterte på venstrebacken i 2. divisjon mot Røa 2, med en drøss tidligere landslagsspillere i siste kamp før sommerferien. Tysnes imponerte så mye at vi tror hu hentes opp i rekruttstallen etter sommeren, men at det uansett leites etter en venstreback er ganske åpenbart.

 

Blinkskudd

Frida Lyshoel limte ballen i krysset på overtid i toppseriekampen mot Røa før EM-pausa. Det blei ikke poeng av det, men det bør ligge godt an til å bli rundens blinkskudd. Stem i vei.

 

Internkamp

Det er ikke mye som skjer nå som Haugesund jogga seg til en uavgjort i cupkampen og ikke vil spille mot oss; men siden Haugesund skriker som måker over tett kampprogram, så kjører likeså godt Vålerenga internkamp på Valle på søndag klokka 11:00.

 

Vålerenga i helga:

11:00 Fotball: Vålerenga Herrer – Vålerenga Herrer, Treningskamp, Valle