Finale

06.07.2017 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Sara Nilssen Kilen, Celin Bizet Ildhusøy og resten av det norske J16-landslaget har spilt seg fram til finale i åpent nordisk mesterskap i Finland. Begge vålerengajentene har vært viktige underveis. Kilen har stått to av kampa og Bizet blei matchvinner i åpningskampen. Finalen spilles klokka 17:30 i kveld mot Frankrike og det ryktes om at den streames av et lugubert finsk hubro-TV. Vi aner ugler i mosen, men legger ved linken og håper den fungerer.

Sara Nilssen Kilen og Celin Bizet på landslaget. Foto: Andreas Kristoffer Berge.

 

Silly Season – keeperplassen

Både herre- og damelaget er i gang med å signere nye spillere, men også på rekruttlagene kan det skje store endringer nå i sommer.

 

Herrer A

Herrelaget har per nå fire keepere i A-stallen. Adam Larsen Kwarasey blir spilleklar den 20. juli og har skrivi kontrakt som var ut 2020. Marcus Sandberg har ett år bak seg som førstekeeper etter å ha gått skada sitt første halvår i klubben og har kontrakt ut 2018. Aslak Falch har elleve kamper i eliteserien og kontrakt ut 2017. Kristoffer Klaesson er talentet som fortsatt er seksten år og har kontrakt ut 2018-sesongen.

 

Det er åpenbart én spiller for mye. Larsen Kwarasey er henta inn som førstekeeper, det er det ikke tvil om at den ghanesiske landslagskeeperen er ment som. Klaesson skal bli den framtidige a-lagskeeperen og vil bli satsa på for fremtida. Dermed er spørsmålet hvem som skal ut av Sandberg og Falch.

 

Sandberg har ytra at han ikke ønsker å være reservekeeper, men da han kom til klubben samtidig med Falch måtte de ta den interne om å bli det prioriterte førstevalget. Sandberg vant den og skaden hans i vårsesongen gir trenerteamet soleklar rett i det valget. Med Falch i mål tok Vålerenga elleve poeng på tretten kamper. Det gir et 0,85 poeng i snitt. Med Sandberg i mål tok Vålerenga 25 poeng på 17 kamper. Det gir et snitt på 1,47 poeng per kamp, hvilket er det samme som han har i år med 22 poeng på 15 kamper.

 

Etter Sotahjørnets mening mangler Sandberg kun det å forstå når han skal ut som sweeper og når han skal holde seg på plass for å være en keeper som matcher Larsen Kwarasey. Rekkevidden er den samme, hastigheten likeså og begge er meget gode på streken. Det betyr at han utmerka godt kan ta opp kampen om å bli førstekeeper med Larsen Kwarasey. I så tilfelle kan Sandberg bli for å kjempe om en plass i hvert fall ut sesongen.

 

Dersom Sandberg blir, så forsvinner Falch nå i sommer. Han vil uansett være i trøbbel med å få fornya kontrakta si etter sesongen. Klaesson puster de andre keeperne stadig tettere i nakken og til neste år er han meget sannsynlig på høyde med Falch og da må han satses på som førstevalg for rekruttlaget. Vi spår at Sandberg selges i sommervinduet og at Falch forsvinner når kontrakta går ut ved nyttår.

 

Damer A

Damelaget har tre keepere i A-stallen. Michelle Betos kom før sesongen og har kontrakt ut 2017. Josefine Ervik kom i 2014 og er stabiliteten i bakre rekker. Sara Nilssen Kilen kom før sesongen og er talentet som satses på for framtida.

 

Tre keepere er slik det bør være og vi ser ingen åpenbare grunner til endring. Betos er det åpenbare førstevalget og har vært god denne sesongen. Kontrakta går ut ved nyttår, men det forventes at spilleren får forlenga kontrakta, nå som Vålerenga endelig har finni en førstekeeper de kan stole på. Samtidig har Ervik en karriere som politikvinne som tar en del tid og nok har gjort at hu er ute av a-landslagsdiskusjonen nå; men det er en fantastisk keeper å ha som reserve og hun er fortsatt i diskusjonen på U23. Seksten år gamle Kilen gjør sine saker bra på rekruttlaget og satses på for å bli Norges nye nummer 1.

 

Herrer Rekrutt

Herrer rekrutt har kun to keepere. Tinius Klausen er sisteårs junior, mens Felipe Amador er førsteårs junior. Kun to keepere fører til at sekstenåringen Sander Nordby og femtenåringene Magnus Sjøeng og Christopher Bugge får noen sjanser på rekruttrening og på interkretslaget.

 

Det skjer nok ingenting her i sommer. Med tre keepere på a-laget er det ingen ting som tyder på at Vålerenga skal forsterke rekruttstallen på keeperplass i sommer. Det er heller ingen ting som tyder på at Klausen skal forlate Vålerenga nå. Han har fått sine første kamper på rekruttlaget og med gult kort på Klaesson fra første runde i NM, så trenger juniorlaget Klausen ut sesongen. Han har også tatt store steg denne sesongen, men trenger å ta ytterligere steg dersom han skal kjempe til seg en kontrakt etter sesongen.

 

Damer Rekrutt

Damer rekrutt har kun én keeper. Vilde Madelen Thomsen er førsteårs junior og har stått én kamp på rekruttlaget så langt i sesongen. Det er alt for tynt og det er heller ingen keeper å hente opp fra J16-laget og man må ned på en fjortenåring for å finne neste keeper i klubben, Carmen Elisabeth Abeledo Castillo.

 

Thomsen er solid og har talent for å komme på aldersbestemte landslag ganske raskt. Når det gjelder Castillo så er hu omskolert til keeper når hu spiller opp i 16-årsklassen. Hu har tatt store steg i år og med tanke på at hu har stått så lite som hu har til nå, så er dette kanskje en keeper som kan bli god med tida. Sånn vi anser det på Sotahjørnet må enten Castillo tas er det lite trolig at Vålerenga prioriterer keeperplassen nå i sommer, da det nok er viktigst med andre plasser i klubben, men etter sesongen trengs det en keeper inn.

 

Vallekortet

Vallekortet, som gir deg de siste seks eliteseriekampa for prisen av fem, selger godt om dagen. Foreløpig er det kun sesongkort og nå da Vallekort som sikrer deg plass på stadion i disse kampa. Og korta fyker unna i rekordfart. For ei drøy uke sida kom nyheten fra Valle om at Premium-feltet på hovedtribunen var utsolgt. Nå nærmer også Patriot-feltet på Vålerengatribunen seg utsolgt. Da Sjappa åpna i dag morges var det kun 289 billetter igjen på det feltet.

 

Samtidig går også de beste feltene på familietribunen og hovedtribunen raskt unna. Det kan derfor lønne seg å komme seg til Sjappa i løpet av de to nærmeste dagene dersom man ønsker å sikre seg billett til de seks kampa i høstsesongen, blant annet den første eliteseriekampen på ny stadion.

 

De andre – Medkila

Tulleklubben Medkila har mista fem toppseriespillere i sommer. De var jo så fantastisk gode alle disse utenlandske såkalte stjernerne de henta. Keeperen Megan Kufeld fra nivå to i Sverige, kypriotiske Kristina Iordanou fra Virgin State University og svenske Fanny Johansson fra Fresno Freeze, som var så amatørmessige at det ikke engang fantes fotballstatistikk på dem fra universitetene i USA. Og ikke minst Alexandra Quinzey fra Kokkola F10 på finsk nivå 2. Den eneste vi kunne gå god for før sesongstart var Tiffany McCarty.

 

Alle de fem utlendingene er nå borte. Disse er nå erstatta med tre nye utlendinger. Stopperen Jenna McCormick som ikke klarer å bestemme seg for om hu skal spille australsk eller europeisk fotball, spissen Jaqueline Altshuld som de skryter av at har blitt kåra til den beste i sin liga i flere år, det er bare så synd at det er nummer 95 på rankinglista i det amerikanske skolesystemet og at  hu i følge universitetet primært er forsvarsspiller eller midtbanespiller. Den siste de har henta er spissen Crystal Thomas med hysteriske 25 minutter på øverste nivå i USA.

 

Så skal de ha inn én keeper også. De lærte altså ikke av at de ikke har reservekeeper i det hele tatt og stilte med utespiller i mål mot Vålerenga i vårsesongen. De skal fortsatt kun hente én keeper. Vi tror ikke dette hjelper på å hindre nedrykket for Medkila. Like greit, vi er lei av denne useriøse amatørklubben.

 

De andre – Start

Start kjemper en kamp for å rykke opp fra OBOS-ligaen igjen på første forsøk; men ikke minst kjemper de en kamp for å unngå konkurs. I dag har klubben ekstraordinært årsmøte. Der skal de ta stilling til om «Start En Drøm AS» skal overta driften av klubben. Det er investorer fra Gaming Innovation Group på Malta som står bak «Start En Drøm AS».

 

Med andre ord, penga som nå spyttes inn i IK Start er penger som kommer fra gamblingselskaper som er ulovlige i Norge og som opererer i en gråsone innafor norsk lov. Det blir det sjølsagt problemer av. Det er snakk om ti millioner kroner i nødhjelp og ytterligere tre millioner hvert år over en periode på ti år.

 

Start gikk dundrende underskudd og brakk ryggen på sin stadiondrøm, som for å fjerne en gjeld de ikke klarte å etterleve på 107 millioner kroner blei overtatt av kommunen i 2013, kun seks år etter at stadion sto ferdig. Og de er ikke aleine om det. Fredrikstad og HamKam er klubber som har knekt ryggen etter å ha fått nye flotte stadioner og er nede i divisjonssystemet. Viking er på vei mot samme skjebne. Derfor er det så viktig at Vålerenga har fått på plass alle avtaler. Skolen er den viktigste, så er det utleie til Sjappa, puben til Klanen, treningssenteret og barnehagen. Alt for å sikre langsiktig drift og nedbetaling av stadion.