Fotballfest

16.05.2017 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Vålerengas fotballgutter er på full fart oppover eliteserietabellen og i dag fortsetter medaljejakta. Nyopprykka Kristiansund er kveldens motstander på Ullevaal. En motstander Vålerenga aldri har møtt før. Samtidig har også damelaget kamp, borte mot Kolbotn. Også de er på full fart oppover tabellen. Det er ingen overraskelse, men i dag forventer vi seks poeng hjem til Vålerenga.

Kristiansund

Vi begynner med klubben som blei stifta som en sammenslåing på a-lagsnivå av Kristiansund Fotballklubb og Clausenengen i 2003. Med åtte poeng ligger de på kvalikplassen og sånn sett er de bedre plassert enn de dystre spådommene de fleste ekspertene kom med før sesongstart. Og de starta friskt. 13 avslutninger, men bare to på mål da de tapte for et tamt Molde i serieåpninga.

 

De fulgte opp med 0 – 2 for Odd i en jevn kamp. Før de 10. april fikk sin første seier. Den kom på hjemmebane. 1 – 0 over Brann og Sverre Økland blei deres første målscorer i eliteserien på et straffespark. Og et nytt tap 0 – 2 for Sandefjord. Etter fire kamper sto de kun med tre poeng og en målforskjell på 1 – 5. Det var vel egentlig litt som forventa.

 

Så blei de knust 5 – 1 i Sarpsborg og det var att på til Sarpsborg som scora Kristiansunds mål. Det stortapet markerte et vendepunkt. Mot Strømsgodset hjemme vant de plutselig 2 – 0. Borte mot Tromsø blei og hjemme mot undulatene spilte de uavgjort 1 – 1.

 

De har helt klart kommi seg. Tre strake kamper uten tap, de har scora i alle tre og fire av fem mål de sjøl har scora i løpet av sesongen har kommi i de tre siste kampa. For ordens skyld har jeg ikke regna med sjølmålet til Sarpsborg 08. Det er ganske klart at laget har tatt noen steg. Hjemme har de også hatt litt ballbesittelse. 57 prosent mot Molde og 48 og 49 mot Brann og undulatene. Kun Strømsgodset med 44 % har vært lavt på hjemmebane.

 

På bortebane er de dog håpløst og varierer fra 40 til 44 prosent ballinnehav. Vålerenga derimot, bryr seg ikke om de spiller hjemme eller borte. Vålerenga dominerer alle kampa, sjøl da vi tapte stygt i Molde hadde Vålerenga 57 prosent ballinnehav. Det toppa seg borte mot Aalesund med 61 prosent. Forventningene før kampen på Ullevaal i kveld er at Vålerenga har ballen i over 65 prosent av tida.

 

Samtidig skal vi komme til en rekke avslutninger og det handler om presisjon i avslutningsøyeblikket, så blir dette en forholdsvis grei seier. Vålerenga bør komme opp mot tyve avslutninger i denne kampen. Forventningene er at Kristiansund kun kommer til fire.

 

De kommer i en stram 4 – 4 – 2 formasjon og tidligere vålerengaspiller Kamer Qaka skal få slite med å holde tritt. Det vil være lite plass i mellomrommet mellom stopperne og den sentrale midtbanen. Kanskje for lite til at Ronny Deila plasserer Ghayas Zahid der inne. Sannsynligvis legges han ut til venstre igjen. Det neste spørsmålet er egentlig om Mohammed Abdellaoue er klar til å starte kampen. Er han det spiller «Moa» sentralt og Bård Finne ut til høyre; men mest sannsynlig er han tiltenkt et innhopp og da blir det som mot Aalesund – Finne sentralt og Chidera Ejuke på høyrekanten i Magnus Retsius Grødems skadefravær.

 

En annen som er tilbake er Daniel Fredheim Holm; men også her er det tvilsomt om han skal starte kampen. Sannsynligvis blir det fortsatt Abdisalam Ibrahim i tieren. Bak ham er det Herman Stengel og Magnus Lekven i Christian Grindheims skadefravær.

 

De fire bak byr igjen på en skade på Simen Juklerød og Rasmus Lindkvist er ikke bra nok til å spille enda. Det betyr nok Ivan Näsberg på venstrebacken. Jonatan Tollås Nation og Enar Jääger danner stopperparet og så får Robert Lundström tillit til høyre. Vi forventer denne startelleveren:

Marcus Sandberg

Robert Lundström – Jonatan Tollås Nation – Enar Jääger – Ivan Näsberg

Herman Stengel – Magnus Lekven

Abdisalam Ibrahim

Chidera Ejuke – Bård Finne – Ghayas Zahid

Benk: Aslak Falch, Markus Nakkim, Daniel Berntsen, Daniel Fredheim Holm, Muhamed Keita og Henrik Kjelsrud Johansen.

 

Kolbotn

Vi har ikke helt skjønt hvorfor damene også skal spille sekstende mai. I våre øyne taper nok Kolbotn flere tilskuere fra Vålerenga enn det de tjener på at det er sekstende mai i dag. De aller fleste vålerengasupporterne velger nok Ullevaal Stadion i kveld. Det er i hvert fall vår spådom.

 

Kolbotn har egentlig hatt akkurat den sesongstarten vi forventa av dem da vi skreiv Sotalupa rett før seriestart. Riktignok har de gravd opp Solveig Gulbrandsen siden den gang, men overraskende nok var hu ute av troppen forrige gang og ubenytta reserve i kampen før det. Det kan tyde på at den aldrende dama ikke helt var klar for toppseriespill allikevel. Aner vi at hu sliter med en skade?

 

Riktignok er Nora Eide Lie tilbake og har kommi inn som innbytter i de to siste kampa. Hu har dog ikke spilt én hel omgang ennå og vi forventer ikke at hu starter. Dette kolbotnlaget har én mulighet til å klare seg mot Vålerenga. Det er at den grusomme gressmatta på Sofiemyr spiller jentene våre et kraftig puss.

 

Banen er også mindre enn Vallhall, dermed blir det vanskeligere arbeidsforhold for en tekniker som Johanne Fridlund til å briljere. Midtstopperne vil ligge tettere på henne og kanskje er dette en kamp for en spiller som Elise Krieghoff? Vi tror dog ikke hu starter, men at hu kan komme inn å vinne dueller som mot Sandviken. Så får vi se om Anne Lise Olsen får innhopp også. Hu scora i rekruttkampen i hvert fall.

 

Vi tror på de samme seks fremste spillerne, men bakover gjør vi en endring. Ingen av sidebacka leverte framover mot Sandviken og derfor ønsker vi Teigen Allen inn for å få mer offensiv kraft. Så er det spørsmålet om treneren er enig med oss eller om det defensive prioriteres. Siden vi er av den offensive legninga går vi for følgende lag mot Kolbotn:

Michelle Betos

Teigen Allen – Jennie Nordin – Arianna Romero – Tina Dalgård

Aivi Luik

Gunnhildur Yrsa Jónsdóttir – Stephanie Verdoia

Theresa Nielsen – Johanne Fridlund – Maren Hauge

Benk: Josefine Ervik, Ellen Wang, Ingrid Søndenå, Frida Lyshoel, Synne Sofie Christiansen, Elise Krieghoff, Anne Lise Olsen.

 

Spenn og sånn

Vålerengas damelag havna for første gang i rød kategori etter siste halvårsrapport i fjor. Det kan tyde på at sparkinga av David Brocken kosta klubben dyrt. Vi antar det er kontroll på Valle og at det minst leveres et gult tall etter første halvår i år. Herrene er i gul kategori hvilket har blitt standard for dem.

 

Vikings

Vålerenga Trolls spiller også eliteseriekamp i kveld. Motstander er Oslo Vikings på Frogner Stadion. Vålerenga har tapt begge sine kamper så langt og en seier i byderbyet ønskes velkommen.

 

Vålerenga i dag:

18:00 Fotball: Vålerenga Herrer – Kristiansund, Eliteserien, Ullevaal Stadion

18:00 Fotball: Kolbotn – Vålerenga Damer, Toppserien, Sofiemyr Stadion

19:00 Am. Fotball: Vålerenga Trolls – Oslo Vikings, Eliteserien, Frogner Stadion