Sotalupa Toppserien: Stabæk

14.04.2017 av under 2017, Damer, Fotball, VIF | 2 kommentater

Dagens lupe rettes mot laget som kjøpte seg en toppserieplass i oktober 2008, hvilket betyr at laget som rykka opp fra fjerdedivisjon det året, hoppa bukk over tredje-, andre- og førstedivisjon og fikk innpass i Toppserien. I tillegg fikk de med seg et helt lag som hadde tatt bronse året før. Rikmannsklubben fra Bekkestua blei nå også rikkvinnesklubben; men de måtte spille på Nadderud.

Jepp, Blue Dream Arena på Fornebu fikk de ikke spille i; men klubbens åtte sesonger på Nadderud har gitt dem fire sølv, to gull, bronse i fjor og en fjerdeplass. Tre cupfinaler har de vært i og vinni alle. De fikk endelig spille i gymsalen på Fornebu i 2011. I 2012 måtte de ut til stasjonsbygda på veien til Gardermoen, mens de i 2013 fikk spille på Ullevaal Stadion.

 

I fjor blei det bronse etter 42 poeng. Øyvind Eide gikk av som trener etter fjorårssesongen. Dermed har bærumsklubben ansatt serbiske Vanja Stefanovic som ny trener. Hu har tidligere vært trener for stabækakademiet og i Amazon Grimstad. Stefanovic er nok bedre som spillerutvikler enn som kampleder; men vi registrerer at Stabæk har mye mer ungt i troppen sin enn vanlig.

 

Riktignok har de en antatt førsteellever hele 26 år og 256 dager i gjennomsnittsalder, med en tropp på 23 år og 272 dager ved sesongstart så er det en god del brukbare rutinerte spillere igjen i laget, men med kjeksfabrikken Dekkerhus er skada begge to. Cathrine i akilleshælen og Cecilie sliter fortsatt med kneet etter korsbåndsskaden i 2015. Særlig dersom storesøster blir ute lenge ser det tynt ut for Stabæk. De har få alternativer framover på banen.

 

Det finnes svært lite med vip-fasiliteter på Nadderud og det er gjerne der penga kommer inn i bildet; men de har en ivrig lokalpresse og er flinke til å ta vare på pressen som kommer; men i Stabæk skal penga deles mellom et herre- og damelag på øverste nivå. Økonomien skal derfor ikke lenger være slik at klubben har råd til å holde seg med profesjonelle spillere. I stedet for etablerte spillere har de derimot robba Lyn for unge talenter.

 

Keeper

Guro Pettersen begynner å bli gammel og kan ikke lenger være et andrevalg dersom hu har planer om å bli en framtidig landslagskeeper. Hu har derfor gått på utlån til Fortuna Hjørring. Ingrid Hjelmseth er som alltid – det klare førstevalget i Stabæk. Hjelmseth er uten tvil Norges beste keeper og har vært toppseriens beste de siste sesongene. I år rangerer vi henne dog som toppseriens tredje beste keeper, men det er en solid sisteskanse.

 

Dermed Så ungjenta Frida Bergman Thomas ut til å bli Stabæks reservemålvakt; men hu brakk fingeren og derfor har de henta Christine Berthelsen fra Lyn. Førsteårssenioren er en brukbar keeper, men ikke mer enn det og Stabæk blir veldig utsatt dersom Hjelmseth skulle få en skade over en lengre periode. Nå har ikke det vært et gjentakende problem for Hjelmseth som har stått nesten alt av kamper for Stabæk de siste syv sesongene.

 

Forsvar

Norges nest best forsvarslinje og her er det godt med oppdekking. Åtte spillere til å fylle fire plasser. Line Eithun Hauge har lagt opp og Susanne Haaland har reist til Øvrevoll Hosle på et utlån. Inn har de henta Cecilie Liane, med flest målgivende  fra Kolbotn og Heidi Ellingsen fra Lyn. Liane er en etablert toppseriespiller og går nok rett inn på høyrebacken. Dermed jager hu Siri Nordeide Grønli over på venstrebacken. Trine Rønning og Stine Reinås er det klart foretrukne midtstopperparet.

 

Det er en meget sterk forsvarsfirer, men spørsmålet er hvor ofte de får spille sammen. Sannsynligheten for at Rønning må opp som et defensivt anker på midtbanen stadig oftere er svært stor; men de har god dekning med rutinerte spillere der bak med Martine Flakk og Celine Granli. Cecilie Høgh Dekkerhus regner vi foreløpig ikke med.

 

Midtbane

Vi tror Stabæk ønsker å spille med en A på midtbanen. Det vil si Cathrine Høgh Dekkerhus og Ingvild Landvik Isaksen som indreløpere. Foran dem blir det Frida Maanum i tierrollen. Også Andrea Wilman kan brukes her, men hu kan også være backup for en av vingene. Problemet til Stabæk er at Ine Sofie Leschbrandt Østmo er den eneste alternative indreløperen i en defensiv rolle. Det er nok litt for tidlig ennå for henne å ta en plass i en startellever.

 

Med Dekkerhus ute må enten Maanum eller Wilman spille indreløper dersom de skal holde formasjonen med en tier, men de er for offensivt anlagt etter lupas mening og da må Stabæk heller legge om til en V med Rønning som defensivt anker. Alternativt er kanskje å legge om til fire fire to med en diamant.

 

For Stabæk har mista mye på midtbanen. Deres beste midtbanespiller gjorde seks mål i fjor; men Gunnhildur Yrsa Jóhnsdóttir er i Vålerenga nå og Ingvild Stensland har lagt opp. Selma Øgaard og Marte Birkeland er sendt til Øvrevoll Hosle på utlån.

 

Angrep

På papiret ser dette bra ut, men igjen veldig tynt. Melissa Bjånesøy står for duellkraft inne i feltet. På høyre er Victoria Ludvigsen en god kanstspiller og til venstre skal Synne Jensen herje. Men veldig få presterte noe i fjor. Unntaket er Ludvigsen som scora syv mål. Bjånesøy scora ett mål  på elleve kamper og Jensen fikk ikke til noe etter at hu kom tilbake fra Wolfsburg.

 

Fra i fjor har de i stedet mista ungjenta Marie Dølvik Markussen til nettopp Wolfsburg i Frauen Bundesliga. Markussen sto for seks mål på femten kamper i fjor. I tillegg har Ida Elise Enget lagt opp. Backupen er Mina Kjørum som kan spille på høyrekanten, ellers må de flytte rundt på Wilman igjen.

 

Spillerstall: Stabæk
Posisjon Navn Klubb 2016 Født Nasjonalitet
Keeper Ingrid Hjelmseth Stabæk 10.04.1982 Norge
Frida Bergman Thomas Stabæk 18.04.1999 Norge
Christine Berthelsen Lyn 30.08.1997 Norge
Forsvar Siri Nordeide Grønli Stabæk 17.04.1984 Norge
Stine Pettersen Reinås Stabæk 15.07.1994 Norge
Martine Flakk Stabæk 07.01.1993 Norge
Trine Rønning Stabæk 14.06.1982 Norge
Celine Granli Stabæk 19.12.1995 Norge
Cecilie Høgh Dekkerhus Stabæk 14.08.1997 Norge
Cecilie Liane Stabæk 13.07.1991 Norge
Heidi Ellingsen Lyn 28.07.1998 Norge
Midtbane Ingvild Landvik Isaksen Stabæk 10.02.1989 Norge
Cathrine Høgh Dekkerhus Stabæk 17.09.1992 Norge
Ine Sofie Leschbrandt Østmo Stabæk 31.08.1999 Norge
Frida Maanum Lyn 16.07.1999 Norge
Andrea Wilman Lyn 31.12.1998 Norge
Angrep Mina Kjørum Stabæk 22.08.1993 Norge
Victoria Ludvigsen Stabæk 17.08.1993 Norge
Melissa Bjånesøy Stabæk 18.04.1992 Norge
Synne Sofie Kinden Jensen Stabæk 15.02.1996 Norge

 

Tabellen

Det er svært nærliggende å sette spørsmålstegn ved hvem som skal score mål i Stabæk i år utenom Ludvigsen. Wilman scora mye for Lyn i fjor, men dette er et nivå opp. Bjånesøy må finne tilbake til nettmaskene og Jensen må rett og slett finne seg sjæl. Allikevel – i svært mange kamper kommer Stabæk kun til å trenge ett mål for å ta med seg alle tre poenga. I hele ni kamper holdt de nullen i fjor og forsvaret ser enda sterkere ut i år. Innleggsfoten til Liane kan også fort gi Bjånesøy, Jensen og Wilman de nødvendige måla for at dette skal bli en god stabæksesong. Lupa tror Stabæk tar 46 poeng.

 

Toppserien 2017
Pl
Logo
Lag Poeng
?
Stabæk 46
?
Avaldsnes 45
? LSK-Kvinner 44
?
Røa 37
?
Arna-Bjørnar 28
?
Klepp 27
?
Sandviken 25
?
Kolbotn 20
?
Grand Bodø 14
?
Medkila 9