Sotalupa Toppserien: Røa

12.04.2017 av under 2017, Damer, Fotball, VIF | 3 kommentater

I dag rettes lupa vestover til østbredden av Lysakerelva og dynamittjentene fra Røa. Klubben, som særdeles motvillig starta med jentefotball i 1984, henger fortsatt med i toppserien. Men tida da Ole Bjørn Edner måtte ta med datterens lag og trene i skjul, melde på laget i seriesystemet i skjul og regelrett bli motarbeida er over. Røa er nå blitt Oslos tredje mest suksessrike fotballklubb.

Generasjonen med Edner «kjøpte» seg en plass i fjerdedivisjon da de først meldte på seniorlag i 1993 og spilte seg opp til Toppserien der de debuterte i 2001. Allerede i 2004 vant de toppserien og tok like gjerne cupen også. Da ga Edner seg og siden har Geir Nordby vært Røas a-lagstrener. Han går løs på sin trettende sesong. Det borger for kontinuitet. Klubben vant toppserien sist i 2010 og cupen sist i 2011 sjøl om de var ganske nære i fjor.

 

Det har egentlig ikke vært så mye dynamitt over Røa de siste åra. De har blitt en litt kjedelig middelhavsfarer på øvre halvdel. Aldri i fare for nedrykk, men sjeldent oppe og snuser på medalje. Litt som Odd på herresida egentlig. Nitroglyserinen ligger godt innpakka. Spørsmålet er om de har finni fenghetta i år. Det kan de ha gjort. Røa er ett av laga vi anser som bedre i år enn i fjor; men de er utsatt dersom det kommer skader på nøkkelspillere.

 

Røabanen har fått nytt kunstgress og det er planer om å få tak over tribunen der; men anlegget i seg sjøl er stusselig og det er langt fra garderobene og ut til banen for spillere og dommere. Kollektvit er det også ganske langt å gå fra Røa T-bane og ned til banen. Særlig hjem igjen da det er motbakke. De har en kiosk der, men ingen fasiliteter som kan gi bedrifter en grunn til å gjøre noe rundt Røas arrangement. Det er halvveis på Røabanen, samtidig er det halvveis på Ullernbanen en langpasning nedover elva. Kanskje burde de gå sammen for å lage seg ett ordentlig anlegg. Det er plass til det på begge anlegg, men de trenger betydelig hjelp av en kommune som ikke akkurat har vært velvillig til å bygge idrettsanlegg som kan generere framtidige inntekter for idrettslag.

 

Men Røa virker ellers å være en ganske profesjonelt drevet klubb og da vi ba om fødselsdatoen på én av deres nye spillere kom det et excelark med all generell info om spillerne i retur på under én time. Det er sånne små detaljer som gjør at en journalist kan finne på å skrive flere artikler om Røa – og mediadekning er en profesjonell fotballklubb avhengig av å ha. Det er mediedekning som skaper grunnlaget for inntekter.

 

Keeper

Røas store akilleshæl er keeperplassen. I fjor var de gode her, med Silje Vesterbekkmo i mål og Kirvil Schau Odden som reservekeeper. Odden sto to kamper i fjor, men er ikke i nærheten av kapasiteten til Vesterbekkom. Vesterbekkmo har lagt opp og da Røa henta Mari Johnsen Johansen fra Byåsen, så det ut til å bli to jevngode keepere. Men Johnsen Johansen har siden forlatt Røa igjen og er nå i Trondheims-Ørn. Røa står med kun én keeper i a-stallen. Det mest postive med Odden er dog størrelsen. Det er en keeper med god rekkevidde de har der bak. Med én ekstra baklengs i hver kamp i fjor ville Røa ha mista hele fjorten poeng. Uten Vesterbekkmo der bak må de altså score mye mer enn i fjor.

 

Røa har en nysatsing på J19-laget sitt i år, men ser ikke ut til å ha fått inn særlig kvalitet ennå. De røyk 13 – 0 for Lyn i NM-kvalifiseringa. Vi har derfor lite tro på at de kan hente en reservekeeper derfra. Så hva gjør de da om Odden får en skade, er sjuk eller har karantene? Det haster for Røa som vi trodde skulle hente Christine Berthelsen fra Lyn, men hu gikk i stedet tapt til Stabæk. Øvrevoll Hosle slipper nok ikke Anniken Jerre eller Silje Anette Hagen så lenge de er en reell kandidat til opprykk fra førstedivisjon. Så hvor skal Røa finne keeperen?

 

Forsvar

Nok en tynn lagdel i Røa. Hedda Strand Gardsjord har lagt opp og Isabel Bårdsgjære har gått til Øvrevoll Hosle. Att på til har de klart å sende Trine Skjelstad Jensen på Lån til Grand Bodø. Med kun Mariken Kleppe inn har Røa bare fem forsvarsspillere tilgjengelig. Nathalie Jøsang Utvik var skada i hele fjor, men er tilbake i år. Hu kjemper med Nora Byom Nilsen og Mariken Kleppe om backen. Gunnhild Kvaalen Herregården er et sikket kort på miststopperplass og får nok med seg Kristine Bjørdal Leine.

 

Uten disse fem må de kanskje ty til Line Hem eller Ina Schau ned fra midtbanen til å dekke opp backplassene eller Katrine Winnem Jørgensen for å ta en midtstopperplass. Det vil uansett kunne skape litt problemer på midtbanen.

 

Midtbane

Pernille Gardien har gått til Grei og det er nok greit nok. Nivået hennes er nok fortsatt førstedivisjon. Inn har de henta Katrine Winnem Jørgensen fra Medkila. En bra spiller som styrker midtbanen og kommer til å bli ankeret deres i år. På indreløperrollene tror vi først og fremst på Marita Holmen Iversen og Line Hem.

 

De har en veldig god backup på midtbanen. Løpsmaskinen Ina Skaug, Kristin Carlsson og Line Holter er alle rutinerte spillere og i tillegg har de Sunniva Skeie Wienche og ungjenta Gabrielle Lemos Lie. Åtte spillere slåss om tre plasser, men flere ganger vil nok en del av midtbanespillerne måtte gå ned i forsvaret.

 

Angrep

Det er her Røa har forsterka laget sitt mest. Synne Skinnes Hansen har gått til LSK Kvinner og Eline Torneus har lagt opp, men inn har de fått landslagsspiller Lisa-Marie Karlseng Utland. Hu var Trondheims-Ørns viktigste spiller i fjor og skapte syv mål nærmest aleine for dem. I år tror undertegnede at hu dobler det antallet.

 

Med seg får hu veldig raske Shade Pratt, men sannsynligvis ikke i serieåpninga. Vi har ikke fått svar på hvor lang karantene Pratt får, men et direkte rødt kort for slag skal normalt sett gi minst tre kamper. Så er det kanskje et fratrekk på én kamp fordi det skjedde i treningskamp. Da må hu i tilfelle stå over de to første serierundene mot Stabæk og Vålerenga. Men de har bra backup med Vilde Hasund her, så det er ingen krise for Røa. Så har de henta opp Tuva Lotte Leschbrandt Espås. Fra før har de også mye kvalitet. Therese Sessy Åsland er nok tiltenkt en plass. Vilde Hasund er en meget kvalifisert innbytter å ha, i tillegg så venter de på at Elisabeth Jeppesen skal bli skadefri.

 

Førsteelleveren

Kirvil Schau Odden

Nathalie Jøsang Utvik – Gunnhild Kvaalen Herregården – Kristine Bjørdal Leine – Nora Byom Nilsen

Katrine Winnem Jørgensen

Marita Holmen Iversen – Line Hem

Shade Pratt – Lisa-Marie Karlseng Utland – Therese Sessy Åsland

 

Spillerstall: Røa
Posisjon Navn Klubb 2016 Født Nasjonalitet
Keeper Kirvil Schau Odden Røa 29.07.1992 Norge
Forsvar Gunnhild Kvaalen Herregaarden Røa 20.01.1989 Norge
Nora Byom Nilsen Røa 16.08.1994 Norge
Kristine Bjørdal Leine Røa 16.08.1996 Norge
Nathalie Jøsang Utvik Røa 06.10.1993 Norge
Mariken Kleppe Urædd 21.11.1997 Norge
Midtbane Line Hem Røa 21.01.1994 Norge
Marita Holmen Iversen Røa 23.10.1991 Norge
Garbrielle Lemos Hoel Lie Røa 08.02.1998 Norge
Ina Helen Levorsen Skaug Røa 02.04.1992 Norge
Kristin Carlsson Røa 31.03.1991 Sverige
Sunniva Skeie Wienche Røa 15.02.1995 Norge
Line Holter Røa 25.04.1989 Norge
Katrine Winnem Jørgensen Medkila 22.01.1997 Norge
Angrep Therese Sessy Åsland Røa 26.08.1995 Norge
Elisabeth Jeppesen Røa 15.07.1985 Norge
Vilde Hasund Røa 27.06.1997 Norge
Lisa-Marie Karlseng Utland Trondheims-Ørn 19.09.1992 Norge
Shade Pratt Portland Thorns 02.04.1993 USA
Tuva Lotte Leschbrandt Espås Røa 2 22.03.1999 Norge

 

Tabellen

I fjor tok de femteplassen med 33 poeng. I år tror lupa de løfter seg et lite hakk og tar 37 poeng.

 

Toppserien 2017
Pl
Logo
Lag Poeng
?
Avaldsnes 45
?
LSK-Kvinner 44
?
Røa 37
?
Arna-Bjørnar 28
?
Klepp 27
?
Kolbotn 20
?
Grand Bodø 14
?
Medkila 9

 

  1. dødsbekken Oksa sier:

    Oksa, Røa-boer, syns du har ei veldig fin lupe, Rune Jernskjegg.