Sotalupa Toppserien: Klepp

08.04.2017 av under 2017, Damer, Fotball, VIF | 11 kommentater

Dagens lupe retter lyset vestover til et svaberg mellom Bryne og Sandnes. De er ganske sære der, 73,4 prosent av befolkninga nekter en sammenslåing med Hå og Time til en storkommune på Jæren. Helt sikkert fordi Time med Bryne ville fått kommunesenteret, så var Time de eneste som sa ja. Dermed har vi fastslått at det er et sært og eget folkeslag vi skal konsentrere oss om nå – Klepp altså.

Klepp er en milsluker i toppserien. De er ett av de fire laga som var med i toppserien i 1987 og ett av to lag som alltid har vært der. Med ett seriemesterskap og ett cupmesterskap har de gjort seg gjeldende også på premiefronten, men det er lenge sida. De siste åra har de vært en middelmådighet i toppserien. I fjor blei de nummer ti med kun 20 poeng.

 

Klepp framstår uansett som en av de mest profesjonelle klubbene i Toppserien. Nettsida deres er en fryd å bevege seg rundt på og i tillegg til oppdatert spillerpresentasjoner for a-laget, så har de det også for akademispillerne sine. Helt til vi kommer til nyheter sjølsagt. Der baserer de seg utelukkende på facebook og Jærbladet. De siste nyhetene på sida er fra 2015 og dermed faller de noe i interesse – sannsynligvis også for de store profilene.

 

Jon Pall Palmason ga seg som trener etter 2016-sesongen. Den var miserabel for Klepp, så det var like greit at han forsvant to år før tida. Olli Harder er årets trener, han var assistent under Palmason så en del av idéene og spillestilen blir i varetatt. De har forsøkt å holde lagoppstillinger hemmelige, men Sotahjørnet har gode kontakter og spioner sjøl der det skarres, men for riksmedia er det nok vanskeligere å skrive om Klepp enn nødvendig. Og Jærbladet er lukka for abonnenter og dermed blir Klepp et lite lukka miljø kun for Jæren – sportsjournalister er nemlig late dyr og skriver om det som er enkelt og ikke der de må drive alt for mye gransking sjøl.

 

I fjor var det en syltynn klepptropp som avslutta sesongen. Vil teller kun fjorten spillere. Fem spillere har gått ut siden fjorårssesongen, men ti spillere har kommi inn. Det er en betraktelig styrking av stallen. Med nitten spillere ligger de kun en drøy spiller under gjennomsnittet i serien og over 22 kamper betyr det ganske mye. De har en purung stall med 21 år og 156 dager i gjennomsnitt ved seriestart, men vår antatte startellever er 23 år og 170 dager og ligger omtrent på snittet i toppserien.

 

Klepp har det fineste anlegget i Toppserien ved seriestart 2017 (det kommer en ny stadion på Valle-Hovin i september). Det hjelper tydelig på, for sjøl om det er kunstgress og like fine forhold for bortelaga, så viser statistikken de siste åra at Klepp er et markant hjemmelag. Den sterke hjemmestatistikken har hindra nedrykk flere ganger de siste åra og med den tynne spillerstallen de hadde i fjor, att på til med langtidsskade på landslagsstopper Maria Thorisdottir, er det imponerende at de klarte å vinne fem kamper. På bortebane var de nemlig like dårlige som Medkila med kun én seier og to uavgjort.

 

Klepp har spilt få treningskamper. 2 – 1 over Amazon Grimstad var ikke overbevisende, men 2 – 3 tap uka etter for Avaldsnes ser betraktelig sterkere ut på skjermen. De har et meget spennende lag på gang med mange gode unge spillere som vant NM for J19 i for. Kanskje kunne de vært en outsider til medaljekampen dersom midtbanekrigeren Gry Tofte Ims ikke hadde liggi seg til et hvileår fra fotballen.

 

Keeper

Eliza Campbell har reist tilbake til Australia og Adelaide United. I stedet skal de satse på ett år yngre Oda Marie Bogstad som i fjor tok en halv sesong for Amazon Grimstad i førstedivisjon. Det synes vi er helt greit. Klepp har hatt to unge keepere som har pressa hverandre om plassen, men ett år eldre Campbell er ikke mye bedre enn Bogstad og de sparer nok mye penger på Jæren ved å la Bogstad være førstekeeper. Reserven er dog tynn suppe – toppseriemessig.

 

J17-landslagskeeperen Kristin Rage fyller ikke søtten år før i slutten av oktober; men på mange måter er dette status quo i forhold til fjorårets siste halvdel. Ideelt sett burde nok Rage ha vært tredjekeeper og for en topplassering skulle de nok hatt en mer rutinert keeper enn Bogstad; men i sine beste stunder er Bogstad en matchvinner. Så får Klepp håpe hu holder seg skadefri.

 

Forsvar

Forsvaret er nok en tynn lagdel i klepplaget. Rutinerte Astrid Grøttå Ree og Marie Bakke har lagt opp. Inn har de henta Ina Kristoffersen fra andredivisjonslaget Hinna. I tillegg har de fått tilbake Maria Thorisdottir som var ute hele fjorårssesongen med skade. Sammen med Thorisdottir danner den omskolerte spissen Susanne Vistnes midtstopperparet.

 

På backene får de den nyvalgte kapteinen Tuva Hansen og Lena Soleng Hansen. Førstnevnte fikk sine to første a-landskamper i Algarve Cup på tross av at hu er førsteårssenior i fjor. Sett fra Sotahjørnets synspunkt var den landslagsdebuten alt for tidlig. Hansen mangla stabilitet i fjor og var alt for varierende i prestasjonene til å forsvare en landslagsplass. På sitt beste er hu en meget god høyreback, men på sitt verste en rundingsbøye. I år må hu stabilisere seg på et jevnt høyt nivå dersom Klepp skal lykkes. Det blir noe av nøkkelen til suksess, for bak den førsteelleveren er det kun Hinna som er forsvarsspiller i Klepp. Resten må plukkes fra andre lagdeler.

 

Sånn sett forstår vi ikke helt kapteinsvalget i Klepp, men Hansen får Thorisdottir ved sin side og det er Thorisdottir som skal styre den forsvarsfireren. Det kan hjelpe ganske godt på for hennes del. Soleng Hansen på høyresida er dog langt mer stabil og sisteårs U23-landslagsspiller i år. Vi anser dette som en forholdsvis grei førsterekke, men stiller spørsmålstegn bak at det kun er fem forsvarsspillere i stallen til Klepp.

 

Midtbane

Som vi nevnte over har midtbanekriger Gry Tofte Ims svangerskapspermisjon fra fotballen og vi har derfor utelatt henne fra årets tropp. Det er tungt. Kapteinen og midtbanemotoren har vært en svært viktig del av dette klepplaget og gjort livet surt for mang en motstanders midtbane. A-landslagsspilleren er dog erstatta med to utenlandske landslagsspillere fra svenske Mallbackens som rykka ned fra Sveriges øverste nivå i fjor.

 

Kirsty Yallop har 90 landskamper for New Zealand og Tameka Butt 55 for Australia. Butt reiste til Australia og Brisbane Roar etter sesongen i Sverige og kan ta over den viktige rollen som målscorer fra midtbanen som Ims har hatt i Klepp. Hu har stort sett scora over alt, med unntak av kun to mål i Mallbackens i fjor. Selv i sesongen i Frankfurt scora hu tre mål på åtte kamper – kun fire av dem fra start. Noen stusser kanskje over antallet kamper, men det skal sies at det var fra midten av februar til mai hu var der – altså etter at sesongen i Australia var over.

 

Yallop er en annen type spiller, men rutinert og sammen med Butt styrker dette midtbanen til Klepp på tross av at Ims er ute. U23-landslagsspiller Maria Hiim tar venstrekanten og med Karoline Surdal til høyre er førsteelleveren solid. Backupen er dog særdeles ung. Marie Hella Andresen er tatt opp fra juniorstallen og sammen med Matilde Alsker Rogde får nok de to førsteårs juniorlandslagsspillerne godt med spilletid i årets toppserie. Også førsteårsjunior Ine Agnethe Aarskog er tatt opp fra juniorstallen, mens de har henta sekstenåringen Elisabeth Terland fra Bryne. Solid førstefirer, men ung backup må være konklusjonen på dette.

Oppdatert 08.04.2017 18:15: Matilde Alsaker Rogde har ryki korsbåndet og er sannsynligvis ute for sesongen.

 

Angrep

Line Smørsgård produserte ti mål for Klepp i fjor, men legger opp i år, dermed står de kun med Maria Min Xiu Sørenes igjen fra fjorårslaget. Hu tror vi faller ned på fjerdevalget i årets sesong, men spilte hele 17 kamper i fjor. Hanne Kogstad har kommi inn fra Hinna og vi tror hu blir førstereserve. Så hva har de gjort med angrepet til denne sesongen?

 

Jo, de har henta hjem storesøster Hansen, Hege, fra Avaldsnes. Samtidig har de henta Venera Rexhi fra Växjö. Rexhi er en ung lovende spiller som valgte å gå ned en divisjon i fjor for å få den spilletida hu ikke fikk med Linköping i Damallsvenskan. Meget hurtige Hansen hadde en svak sesong for Avaldsnes i fjor og produserte bare fire mål på søtten kamper for serietoeren; men hu har vist i både Klepp og Arna-Bjørnar at hu er en meget farlig bakromsspiss som gjerne scorer tosifra antall mål. Tilbake i Klepp er hu en kandidat til årets toppscorertittel.

 

Igjen føler vi at Klepp har et lag med en sterk startellever, men der backupen er forholdsvis tynn. Det vil gi mange poeng utover i sesongen; men en langtidsskade – særlig på Hansen – vil være katastrofe for lagets poengsanking.

 

Førsteelleveren

Oda Marie Bogstad

Lena Soleng Hansen – Susanne Vistnes – Maria Thorisdottir – Tuva Hansen

Karoline Surdal – Kirsty Yallop – Tameka Butt – Maria Hiim

Hege Hansen – Venera Rexhi

 

Spillerstall: Klepp
Posisjon Navn Klubb 2016 Født Nasjonalitet
Keeper Kristin Rage Klepp 27.10.2000 Norge
Oda Marie Bogstad Amazon Grimstad 24.04.1996 Norge
Forsvar Lena Soleng Hansen Klepp 24.08.1994 Norge
Tuva Hansen Klepp 04.08.1997 Norge
Maria Thorisdottir Klepp 05.06.1993 Norge
Susanne Vistnes Klepp 25.10.1992 Norge
Ina Kristoffersen Hinna 16.12.1999 Norge
Midtbane Maria Hiim Klepp 06.10.1997 Norge
Karoline Surdal Klepp 18.04.1994 Norge
Matilde Alsaker Rogde Klepp 16.09.2000 Norge
Kirsty Yallop Mallbackens 04.11.1986 New Zealand
Tameka Butt Brisbane Roar 16.06.1991 Australia
Ine Agnethe Aarskog Klepp Junior 01.01.200 Norge
Marie Hella Andresen Klepp Junior 08.01.2000 Norge
Elisabeth Terland Bryne 28.01.2001 Norge
Angrep Maria Min Xiu Sørenes Klepp 26.03.1996 Norge
Hege Hansen Avaldsnes 24.10.1990 Norge
Venera Rexhi Växjö 19.02.1996 Sverige
Hanne Kogstad Hinna 13.07.1990 Norge

 

Tabellen

Det er et meget spennende lag Klepp har på gang og mye talent fra en veldrevet talentsatsing. Et sterkt hjemmelag som vil gjøre livet surt for de aller fleste toppserielaga; men det stilles et kraftig spørsmålstegn bak reservene. Det ser rett og slett alt for ungt og ustabilt ut. Dyktige spillere som sannsynligvis for mer spilletid enn hva som er sunt for tabellplasseringa til Klepp. På sikt kan det dog vise seg å være et sjakktrekk – for den erfaringa de får med seg i år – og med Ims tilbake neste sesong, så bør laget være en toppkandidat. I år tror vi derimot de ender opp på 27 poeng.

 

Toppserien 2017
Pl
Logo
Lag Poeng
?
Avaldsnes 45
?
Arna-Bjørnar 28
?
Klepp 27
?
Grand Bodø 14

 

 1. En liten poengtering herfra forresten:

  Matilde Alsaker Rogde får nok ikke noe spilletid i 2017. Hun røk dessverre korsbåndet, samt fikk en rift i menisken i en internkamp i mars. Dermed mister hun hele sesongen.

  Før det hadde hun blitt drillet som spiss med Hege Hansen som makker og var i utgangspunktet tiltenkt en plass i startelleveren etter de rapportene jeg fikk for ei måned siden.

  Ellers meget bra analyse som alltid 🙂

  Legger med link til skadesaken jeg la ut i mars:

  https://www.facebook.com/kvinneidrett/photos/a.232373026860865.47096.150744591690376/1205612792870212/

  • Hjesus sier:

   Takk, det verste er at jeg faktisk har sett den, for når jeg ser på regnearket mitt, så har jeg ført opp alle plusspoenga på Rogde som minuspoeng på fratrekkontoen også; så det endra ingenting i poengscoren heldigvis; men da er artikkelen oppdatert.

 2. Richard sier:

  Du gir Klepp i overkant mange titler. De vant serien i 87 og NM i 89 – that's it. 

 3. […] mot Avaldsnes om ei uke. Ellers går serien med Sotalupa Toppserien sin gang og sist ut er Klepp, Kolbotn og […]

 4. […] sesongen tippa vi dem på en syvende plass til slutt i Sotalupa. Med et 2 – 0 tap i Avaldsnes i forrige kamp. Det var en tung bane, men Klepp så ut til […]