Sotalupa Toppserien: Arna-Bjørnar

05.04.2017 av under 2017, Damer, Fotball, VIF | 11 kommentater

Om tretten dager starter Toppserien og det betyr at det blir tolv dager med gjennomgang av de forskjellige laga. Dette skulle egentlig vært gjort som en livesending på Klanens Webradio, men da én av to eksperter ikke kunne stille allikevel, så blir dette en skriftlig gjennomgang kun fra denne sidas ståsted. Vi følger alftabetet og dermed er første lag ut Arna-Bjørnar. Et lag som i fjor kom på åttende plass etter å ha tatt 25 poeng.

Arna-Bjørnar har kanskje toppseriens yngste spillerstall. Den er 21 år og 140 dager ved seriestart og de har overlegent flest spillere på yngre landslag med tolv. Nå er ikke det nødvendigvis en fordel. Yngre landslag har det med å ta viktige spillere ut av en treningsgruppe og med ytterligere tre spillere med a-lagskamper risikerer Arna-Bjørnars 23-jenters store tropp å kun være åtte spillere igjen når det er landslagsoppdrag.

 

De blir uansett avhengige av sine unge spillere; men har henta lite nytt og bør få en positiv utvikling med et ungt lag. At laget er såpass ungt gjør de svært vanskelige å spå, siden utviklinga til spillerne kan variere ekstremt. Unge spillere er også kjent for å være ustabile. Svært gode i den ene kampen til å falle helt igjennom i neste. Uansett er bergenslaget en spennende klubb å følge dette året.

 

Hovedtrener Morten Røssland går på sin andre sesong for Arna-Bjørnar. Hjemmebanen Arna Idrettspark ligger ved Seimsmyrane og som navnet tilsier er dette en forholdsvis råtten hjemmebane å spille på. Det blir ofte knokkelkamper på den dårlige gressmatta, noe Arna-Bjørnar profiterte sterkt på i 2014 da de tok bronse. De to siste åra har dog spillestilen og materialet ikke gjort det særlig sterkt på hjemmebane og dagens stall og spillestil gjør seg bedre på en strøken gressmatte på La Manga enn på Arna Idrettspark.

 

I oppkjøringa har laget variert veldig i prestasjonene og det tror vi også at laget kommer til å gjøre denne sesongen også. Men de har gjort en spennende signering som fort kan rette opp noe av den elendige hjemmestatistikken laget har hatt siden 2014.

 

Keepere

Det er ingen endringer på keeperplassen fra i fjor. Laget har tre keepere i stallen, hvilket betyr at de stort sett alltid vil ha minst to keepere tilgjengelig på trening. Det er en styrke. Alyssa Giannetti var en av toppserien beste keepere i fjor og amerikaneren sto samtlige 1980 minutter. Sammen med Sandra Stavenes og J19-landslagskeeper Benedicte Håland ser dette solid og trygt ut for bergenserne.

 

Forsvar

Det er mulig Røssland driver med aktiv omskolering av spillere i Seimsmyrane, for forsvaret oppleves for oss som dekka opp og ned i huet og ræva med hele ti spillere. Den mexikanske landslagsspilleren Bianca Sierra har forlatt klubben. Inn har de henta Helene Gloppen fra Sandvika og sekstenåringen Kristine Karstad fra Gneist. Ingrid Stenevik blir en sentral brikke for å holde det hele sammen, med Gloppen. De to står for rutinen. Høyreback Kristin Jondal Risnes er nok selvskreven, på venstrebacken er det mer åpent. Vi har lagt merke til at Cecilie Redisch Kvamme har blitt benytta på midtbanen en del i oppkjøringa, men i løpet av en hel sesong tror vi hu havner på venstrebacken til slutt.

 

Elise Stenevik og Karoline Heimvik Haugland skal kunne gjøre en god jobb bakerst hos Arna-Bjørnar. Spørsmålet er hvor mange kamper de må spille fra start, for jentene er unge og varierer i prestasjonene. Det kan også bli tøft i duellene mot de laga som kommer med store og sterke angrepsspillere.

 

Midtbane

Sigrid Heien Hansen har forlatt klubben til fordel for konkurrent Kolbotn. Heien Hansen leverte brukbart i fjor, spilte samtlige kamper og gjorde ett mål for bergenserne. De har erstatte henne med Emma Fletcher som kommer fra universitetsfotball i USA. Vi er dog usikre på hvor god hu er. Hu har fem landskamper for Canada, men det sier ikke all verden og California Golden Bears er kun det 26. beste universitetet i USA og universitetsspillere generelt sett er vi tvilende til at står nitti minutter i norsk toppserie. Det gjør at vi oppfatter Fletcher som et risikoprosjekt fra bergensernes side.

 

For Arna-Bjørnars aller beste spiller, store stjerne og den eneste med landskamper for Norge, Vilde Bøe Risa, har ryki korsbåndet. Sesongen er ødelagt for Bøe Risa og det kommer Arna-Bjørnars midtbane til å lide under og kan også være en årsak til at forsvaret vil lide, fordi de to som er i backup på midtbanen er seksten og søtten år gamle. Det kan fort skape store omrokkeringer i laget når de må ta spillere fra andre lagdeler for å fylle opp plassene sentralt på midten. Posisjoner som ikke er spillernes foretrukne og som gjør at de ikke får utnytta spilleres spisskompetanse fullt ut.

 

Lisa Fjeldstad Njålsund blir viktig. En midtbanespiller som scorer mye mål er verdifull og med Bøe Risa ute vil det kreve ekstra mye av Njålsund, som heldigvis for Arna-Bjørnar er en spiller som stort sett befinner seg på banen og ikke på skadelista. Rutinerte Maria Dybwad Brochmann får nok langt mer spilletid i år enn hva hu gjorde i fjor. Alternativet er nok å dytte opp Kvamme eller Haugland fra forsvaret eller ned med Ine Marie Wedaa fra angrepet, men det igjen svekker uansett en lagdel hvordan man vrir og vender på det. Allikevel ser vi en løsning her. Ved å spille med en tier i stedet for et anker, kan en av angrepsspillerne enklere benyttes i midtbaneleddet og vi tror den spilleren blir Wedaa.

 

Angrepet

Dette er plassen Arna-Bjørnar forsøker å rette opp problemene med en råtten gressmatte – og det kan godt hende det fungerer. Ivorianerinnen Josée Nahi kommer fra russiske Rossiyanka der hu scora fire mål på elleve kamper i fjor. At hu har 21 landskamper for et landslag på sekstiende plass på FIFA-rankinga løfter ikke øyebryna våre en millimeter, men 180 centimeter over skruknottene gjør det. Det er kanskje akkurat denne typen spiller Arna-Bjørnar har mangla på hjemmebane.

 

Vi tror de sper på med Amalie Eikeland og Ingrid Altermark på kantene, samtidig som vi er spente på hvilke steg Emilie Nautnes kan ta i løpet av sesongen. Hu fikk mye tillit i fjor og sånn det ser ut i dag må hu også få mye tillit i år. Noe annet kan vi ikke skjønne ut i fra spillerstallen.

 

Førsteelleveren

Alyssa Giannetti

Kristin Jondal Risnes – Ingrid Stenevik – Helene Gloppen – Cecilie Kvamme

Emma Fletcher – Lisa Naalsund

Ine Marie Wedaa

Amalie Eikeland – Josée Nahi – Ingrid Altermark

 

Spillerstall: Arna Bjørnar
Posisjon Navn Klubb 2016 Født Nasjonalitet
Keeper Alyssa Giannetti Arna-Bjørnar 22.10.1984 USA
Sandra Stavenes Arna-Bjørnar 23.12.1995 Norge
Benedicte Håland Arna-Bjørnar 10.02.1998 Norge
Forsvar Ingrid Østervold Stenevik Arna-Bjørnar 25.09.1994 Norge
Cecilie Redisch Kvamme Arna-Bjørnar 09.11.1995 Norge
Kristin Jondal Risnes Arna-Bjørnar 31.05.1996 Norge
Karoline Heimvik Haugland Arna-Bjørnar 23.02.1998 Norge
Rikke Bogetveit Nygård Arna-Bjørnar 22.05.2000 Norge
Elise Stenevik Arna-Bjørnar 09.09.1999 Norge
Victoria Tangen Arna-Bjørnar 23.08.1997 Norge
Helene Gloppen Sandviken 26.12.1993 Norge
Kristine Karstad Gneist 13.02.2001 Norge
Midtbane Vilde Bøe Risa Arna-Bjørnar 13.07.1995 Norge
Lisa Fjeldstad Naalsund Arna-Bjørnar 11.06.1995 Norge
Maria Dybwad Brochmann Arna-Bjørnar 25.03.1993 Norge
Thea Bjelde Arna-Bjørnar 05.06.2000 Norge
Andrine Mo Arna-Bjørnar 05.03.2000 Norge
Emma Fletcher California Golden Bears 04.02.1995 Canada
Angrep Amalie Eikeland Arna-Bjørnar 26.08.1995 Norge
Ine Marie Wedaa Arna-Bjørnar 12.05.1995 Norge
Ingrid Altermark Arna-Bjørnar 02.06.1996 Norge
Emilie Nautnes Arna-Bjørnar 13.01.1999 Norge
Josée Nahi Rossyianka 29.03.1989 Elfenbenskysten

 

Tabellen

Arna-Bjørnar er ett av laga vi anser som marginalt sterkere i 2017 enn i 2016. Totalt sett tror vi de tar 28 poeng.

 

Toppserien 2017
Pl Logo Lag Poeng
?
Arna-Bjørnar 28

 

  1. […] og har i løpet av de siste to dagene tatt for oss de to første i alfabetet, nemlig Arna-Bjørnar og Avaldsnes. Det vil komme en ny presentasjon hver dag og til slutt vil det være et […]