Seier i uryddig kamp

04.04.2017 av under Gjetord | 1 kommentar

Det var et Vålerenga Fotball som gikk fra glitrende angrepsspill, til makabert og slett bedriftsfotballspill vi fikk se på Ullevaalmatta i årets første kamp i Elite     Serien. Men hva gjør vel det? Vålerenga vant. Det er det viktigste, så får det da heller være at laget var like uforutsigbart som en politikers mening. Det var flere årsaker til nettopp det og vi tror den aller viktigste årsaken kanskje er løst mot Haugesund.

Bård Finne fikk et ferdigscora mål servert. Foto: Anders Grydeland.

 

For det var ikke tvil om at den meget sterke midtbanen Vålerenga har hatt i årets oppkjøringa var alt annet enn et velsmurt maskineri mot Viking. Uorganisert, feilplassert og med løp som helt klart og tydelig ikke var forent med resten av laget. Det er jo ikke så rart. Abdisalam Ibrahim kom til Oslo på fredagskvelden og hadde kun én trening med laget før han blei kasta ut i en nervepirrende og særdeles viktig serieåpningskamp. Sånn sett så er vi meget fornøyde med ham allikevel. En treer på en skala fra én til ti er faktisk ganske imponerende. Det er ikke akkurat som at Viking og Vålerenga spiller den samme fotballen, sjøl om laga spiller i den samme formasjonen. Det vitner om et sterkt fotballhode – samtidig som vi fikk se Herman Stengels klasse som midtbanedirigent – sjøl om det gikk kraftig ut over hans eget spill sånn det blei i denne kampen.

 

Angrepsvåpenet var satt på venstresida. Bård Finne er et funn og en publikumsfavoritt og hvilke enorme steg Ivan Näsberg har tatt offensivt med én sesong i Sverige og i denne oppkjøringa – herlig. Det er rett og slett morsomt å se. Kanskje var ikke duoen Simen Juklerød og Finne like bankers som det så ut som etter treningskampen mot Sandefjord allikevel. At det er kamp om plassene – det liker vi.

 

Det var mange spillere med høye skuldre og som sagt var det venstresida som skapte det meste vi fikk til offensivt. Et par blemmer i forsvar; men en særdeles solid opptreden av Marcus Sandberg vitner om at dette kan bli en alle tiders sesong. Sandberg slapp ikke en eneste retur i hele kampen. Sjøl ikke på meget kvalifiserte avslutningsforsøk. Og da Sandberg gjorde en ordentlig blemme med et utspill sjøl, så var Jonatan Tollås Nation sjølskreven redningsmann. Den gutten ser ut til å gå fra å være en fiasko i to sesonger til å bli den forsvarssjefen Kjetil Rekdal hele tida har påstått at han er – men som ingen andre har klart å se i det skadehelvete gutten har vært igjennom. Vi digger det. Stopperparet Nasjon og Markus Nakkim ser ut til å bli et av Elite    Seriens beste stopperpar denne sesongen. Vi digger det også!

 

Og så var det målet da. En grisetakling på Mohammed Abdellaoue resulterte ikke i et frispark omtrent på sekstenmeterstreken. I stedet vant Ghayas Zahid andreballen og da Viking ikke lenger kunne utnytte at Vålerengas midtbane ikke fungerte; men sjøl hadde et forsvar i ubalanse – da trakk Zahid fram flosshatten, tryllestaven og regisserte et lite kunststykke av et angrep. Näsbergs utrettelig sprinting opp og ned på venstrekanten fikk endelig uttelling på Zahids perfekt timede pasning. Kippen var elegant, breial og følsom. Og som Finne sa det sjøl – målet var ferdigscora. Det var det virkelig; men Finne skal ha for det – han var akkurat der en måltjuv skal være til akkurat det tidspunktet en målstjuv skal være der.

 

Og dermed vant Vålerenga 1 – 0. Tre meget viktige poeng og klubben står allerede med tre poeng mer enn den hadde etter fire serierunder i fjor. Optimismen er tilbake og torsdag er det Haugesund borte. En vanskelig bortekamp på en sannsynligvis dårlig gressmatte. Ett poeng der og Vålerenga har fått en strålende sesongstart. Til den kampen er det også et godt håp om at Magnus Lekven er tilbake – i så tilfelle kan vi forvente at midtbanen fungerer igjen.

 

Fire debutanter slapp til. Finne og Ibrahim fra start, Daniel Berntsen og Mohamed Keita med innhopp. Det ser også ut til at Vålerenga har truffet bra med konseptene sine. Vestbredden var full og Gaza fungerte strålende. Hovedtribunen var dessverre litt dårlig oppfylt og det er skuffende at det kun var drøyt 8 500 på Ullevaal Stadion i serieåpninga; men fortsetter Vålerenga å vinne – så kommer publikum. Banna bein!

 

Et par ting fungerte dog ikke helt som det skulle. Det blei noe kluss med ståplassene på Vestbredden, som hindra utsynet for de som i utgangspunktet ønsker å sitte på kamp. Klubben tar dette sjølsagt til etteretning og vi regner med tiltak på dette allerede til neste hjemmekamp søndag mot Sandefjord. Køen ved innslippet på Gaza var også kritikkverdig. Vi regner med at det også løses til søndag mot Sandefjord. Det er uansett godt å få dette nå i første kamp på Ullevaal Stadion og få retta opp feila slik at alt flyter hundre prosent når klubben flytter til ny stadion på Valle i september. Vi kan ikke glede oss mer enn vi allerede gjør til det.

 

Vålerengas beste
    Bård Finne  
   Ivan Näsberg  
  Marcus Sandberg  

 

Toppserieavspark

I dag var det avspark for toppserien i lokalene til Norges Fotball Fiender på tUllevaal Stadion. Et avspark som de sjøl syntes var godt informert om – i god tid – siden det blei lagt ut på kvinnefotball.no klokka i halv åtte tida på fredag kveld. Vi er ikke helt sikre. Når pensjonisten som driver kvinnefotballmagasinet ikke klarer å få til turen til avsparket, så kom vel beskjeden i seineste laget – vår mening.

 

Uansett var det noen interessante ting som dukka opp. I går blei det klart at Dagbladet.no skal sende 122 av årets toppseriekamper. De ti resterende blir produsert av NRK. Alt blir derfor tilgjengeliggjort gratis for alle. Hvordan dette stiller seg for Klanens Webradio er foreløpig litt uvisst, men det er en god dialog mellom Klanens Webradio, Norges Fotball Fiender og Dagbladet melder Klanens Webradio på twitter. Vi regner med at det betyr at sendingene minst holder nivået til Klanens Webradio fra i fjor, kanskje blir de til og med bedre.

 

Ellers er det ny logo for toppserien i år, unnskyld Topp       Serien, en blåkopi av Elite     Serien og med samme særskrivingsfeil. Vi irriterer oss over den fortsatt blåkopieringa av skotsk Premier League, men gleder oss over at det forsøkes å bygge opp et produkt og at det endelig ser ut til at det lages pakker med grafikk sentralt fra Norsk Topp Fotball som er mulig å benytte for de som vil promotere Toppserien. Og det er jo veldig positivt – forhåpentligvis klarer klubbene å følge opp. Det betyr profilsider med laget, jevnlige oppdateringer på sidene og gjerne en mail til dagbladets sportsredaksjon hver gang det legges ut noe nytt. Og til Medkila – sist dere skreiv noe på hjemmesida deres var 31. mars 2014 og artikkelen før der er fra 29. januar 2013. Ikke bare ser det amatørmessig ut – det er amatørmessig.

 

Selv om det nok ikke faller særlig mye penger ut av Dagbladet-avtalen så er dette veldig positivt for Toppserien. Verdien av å få et større riksmedium til å satse på Toppserien er uvurdelig. Det, sammen med ti kamper fullproduksjon på NRK, er en langpasning på banen mot en mer profesjonell serie, markedsprofil og til syvende og sist suksess med både klubblag i Europa og a-landslaget; men da må klubbene ta i mot ballen som Michelle Betos gjør det – i fast grep og ingen retur. Grip sjansen!

 

Østerås på a-laget!

Det er snart tre år sida Sotahjørnet skreiv om Emilie Libakken Østerås for første gang og karakteriserte henne som det største tolvårstalentet i Vålerenga på femten år – siden Mats Zuccarello Aasen. Den gangen var hu tolv år og herja på et guttelag i syverfotball på Norway Cup og hospiterte på Vålerengas satsingslag. Der har hu fortsatt og var en del av satsingslaget til G14 i fjor; men da Vålerenga starta satsingslag på jentesida denne sesongen blei det naturlig at hu var en sentral del av det laget.

Emilie Libakken Østerås tas opp i a-stallen. Foto: Andreas Kristoffer Berge.

 

Etter en veldig god vintersesong som resulterte i at hu fikk hospitere med a-laget på treningssamlinga på Mallorca og forrige torsdag i to mål fra sin indreløperposisjon for J19 da Kolbotn blei sent ut av cupen, blei hu lørdag presentert som en del av a-lagsstallen. Jenta kom fra et guttelag i Teisen før 2014-sesongen og er vant til å måtte trøkke til i duellene på midtbanen.

 

Det er nok ikke å forvente at hu får mye spilletid denne sesongen; men hu kan få innhopp og spiller hu i serieåpninga mot Avaldsnes er hu yngre enn Kamer Qaka var da han debuterte i offisiell a-kamp mot Oppsal i cupen 13. mai 2010. Det kan stå noen rekorder for fall i Vålerenga nå, med tre jenter født i 2001 og ei jente født i 2002 allerede i a-stallen. Og på rekruttlaget er det flere som kan ta steget opp i toppserien. Det gror godt over alt i klubben nå.

 

Laumann Ylven i fem år

Martin Laumann Ylven har signert for fem nye år med Vålerenga Hockey. Spilleren som i løpet av et par sesonger har begynt å bygge seg opp en status som nesten kan måle seg med legenden Øystein Olsen, blir bare viktigere og viktigere for klubben. På Sotahjørnet jubler vi både for Laumann Ylven, to til med Thomas Olsen og ett år med Morten Ask. Det er alt vi orker å skrive om hockey – vi er fortsatt så forbanna på det jævla oppblåste pakket som tror de eier hockeynorge at vi må roe oss ned før vi skriver om norgesmesterskapene. For øvrig gratulerer vi Frisk Asker med å ha utligna til 1 – 1 i herrenes NM-finale…

 

  1. Daniel sier:

    Det kampen fortalte at det er særdeles gode offensive kvaliteter og god kvalitet til å sette inn. Derimot må de defensive kvaliteter drilles. De veldig "enkle" vil peke på at forsvaret er problemet. Jeg er av den oppfatning at det er ikke så enkelt. For forsvaret led kraftig under at den linken som var med midtbanen var sviktende. Men dette skal ikke forstås som en kritikk av midtbanen, for hvordan skal de ha link til forsvaret når sentrale midtbanespillere kom først på deadlineday. Man trenger ikke være geni for å forstå at i utgangspunktet så skulle den sentrale midtbanen bestå av Grindheim og Lekven. Det var de som var drillet i link til forsvaret bak seg og til Zahid foran seg. Men hverken Grindheim eller Lekven var spilleklar til premieren. Derfor er det ikke rett å kritisere Abdi heller. Han skulle skape relasjoner med spillere som han hadde en trening med, mot et lag som han hadde trent med frem til fredag. Basert på hva som er mulig å lære på en trening, så gjorde Abdi en god jobb. Og man skal ikke se bort fra jo mer han blir drillet inn, så vil han blomstre

    Min oppsummering er at vi har mye å se frem mot.

    Og man må jo gratulere eks-Enga spiller Falk Larsen med sitt første "adecco"-mål. Den gutten viste noe. Ikke at han ble brukt mye på banen mot opprykksfavorittene Start, men han gjorde mye jobb på banen uten at det er veldig synlig, og når han fikk sjansen foran mål, var han klinisk. Fortsetter han slik, kan han ta en Zahid