Treningsukultur?

18.07.2016 av under Gjetord, VIF | 1 kommentar

Det er kanskje en syk sammenligning som Arild Rønsen gjorde i våres, da han forsøkte å få Daniel Fredheim Holm og Mohammed Abdellaoue til å kommentere de få treningstimene de har, sammenligna med skistjerna Martin Johnsrud Sundby. Det er forskjell på langrenn og fotball – men for oss som ser Vålerenga stadig vekk – så ser det ut som det er forskjell på Vålerenga og resten av tippeligaen også.

Sjelden har jeg sett et lag som så til de grader ikke orker å spille ball i nitti minutter. Treningsgrunnlaget til alt for mange av spillerne er rett og slett ikke godt nok. Fotball er et spill der fysikken ofte handler om hvem som orker å ta flest sprinter i løpet av en kamp. Og som også har vilje til å ta den aksellerasjonen for å dekke opp spilleren som jogger inn i vår sekstenmeter. Både Christian Grindheim og Fredheim Holm sto og så på at han fikk gå inn der. Et lite magadrag – tre sekunder med innsats for å dekke ham opp og Robert Lundström hadde ikke hatt to spillere han skulle blokkere innlegget for.

 

Men allerede ti minutter tidligere kunne man se at Fredheim Holm ikke orka mer. Han lunta rundt og tok han en aksellerasjon, så tusla han i halvannet minutt etterpå. Tom for krefter eller tom for vilje til å ta ut alt. På sidelinja sto en Kjetil Rekdal i flanellskjorte uten logo for hverken Vålerenga eller noen av sponsorene våre henslengt inntil spillerboksen uten glød. Dette er typisk Vålerenga i 2016. Et lag som ikke jobber for hverandre. Et lag som ikke gidder. Et lag som ikke orker.

 

Men motstanderne våre orker. De løper som gale i nitti minutter. Blir de slitne, så blir de bytta ut. De har ikke klippekort når de ikke orker mer. Som regel ser trenerteamet at de begynner å miste en halvmeter her og en halvmeter der og tar dem ut før de havner i de kjipe situasjonene at det blir baklengs av det. I Vålerenga er det klippekort til det er for seint.

 

Og i tillegg, når det skulle gjøres et bytte på midtbanen, så var det den midtbanespilleren som løp mest – fortsatt – som blei tatt ut. Grindheim var utslitt, Herman Stengel blei ofra. Stengel som var den som rett før baklengsmålet var nære på å doble vår ledelse, fordi han orka, fordi han ofra seg og tok løpet helt inn da «Moa» spilte igjennom Rasmus Lindkvist. Lindkvists pasning var dog upresis, men Stengel hadde kjempa seg foran og en presis pasning hadde betydd mål. Hvorfor skulle Stengel som løp mest, orka mest og ofra mest på midtbanen da byttes ut?

 

Det er sånne spørsmål vi ofte sitter igjen med etter vålerengakamper. Gang etter gang ser vi spillere som ikke er like godt trent som motstanderne, eller ikke har like stor vilje til å pine seg litt ekstra. Allikevel er det ofte den som ofrer mest på banen og som virker friskest, som blir tatt av. Fra Sotahjørnets ståsted handler dette om treningsukultur i Vålerenga, samt en rekke dårlige avgjørelser av trenerteamet under kampa.

 

Nedrykk?

Vålerenga skulle komme seg over direkte nedrykksstreken på fredag, men klarte hverken å ta innpå Aalesund eller Stabæk – att på til blei det ikke lenger avstand til Start heller. I undulatland er det krise fordi de ikke har tatt en trepoenger på seks runder og har solgt toppscoreren sin. I Vålerenga har vi ikke tatt en trepoenger på syv runder – og vi har også solgt toppscoreren vår. Att på til er det fortsatt fem poeng opp til Tromsø og undulatene, på tross av at de begge avga tre poeng denne runden.

 

Dette på tross av at laget denne gangen tok ledelsen. Ghayas Zahid scora endelig igjen og han var et av få lyspunkter i denne kampen. Zahid, «Moa» og Stengel. Tre spillere som skapte det meste Vålerenga hadde.

 

Deila mer delaktig

Det tok ikke lange tida. Vålerenga klarte ikke å ta tre poeng og dermed blir Ronny Deila allerede mer delaktig på Valle enn det var tenkt i utgangspunktet. Det er vel og bra. Overgangsvinduet er også åpent. Det er annonsert at det skal hentes spillere.

 

Korsbåndsskade

Som om elendigheta aldri skulle ta slutt så var jo egentlig Samúel Kári Friðjónsson spilleklar til kampen mot Start; men han røyk korsbåndet på fredag og er ute resten av sesongen. Det blir operasjon i august på Friðjónsson.

 

Dermed er foreløpig de to eneste spillerne som er nye inn mot neste kamp Niklas Gunnarsson og Riki Alba. Så kan det tenkes at Vålerenga får til en avtale om Vajebah Sakor. Vålerenga er altså fortsatt nesten like tynt besatt.

 

Tap for rekruttene

Vålerengas rekruttgutter tapte 4 – 1 for Egersund og ligger dermed fortsatt på åttendeplass i PostNordligaens avdeling 3. Det er ett poeng opp til Lørenskog på syvendeplass som er plassen over nedrykksstreken. Det som er litt skremmende er at Vålerenga starta med fem a-lagsspillere. Adrian Møller, Rino Falk Larsen, Anders Nedrebø, Niklas Castro og Elías Már Ómarsson. Henrik Udahl reduserte til 2 – 1 like før pause på straffe.

 

Nå kommer en ny tøff bortekamp for rekrutta med Vard Haugesund. Laget ligger poenget bak Vålerenga og en seier her vil gi svært viktige bortepoeng i kampen om å overleve på nivå 2. Det betyr mye, både for utviklinga av unge spillere, hvilke spillere Vålerenga klarer å knytte til seg i junioralder og dessuten hvor tøffe kamper det blir for a-lagsspillerne som trenger kamptrening.

 

  1. dødsbekken Oksa sier:

    Sportsrevyen neste for deg, Hjesus. Trur du har rett i det du skriver, dessverre!