Vålerenga henter finsk landslagskaptein

14.07.2016 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Vålerenga har vært på tokt i Bærum og kjøpt Finlands kaptein med 92 landskamper bak seg fra konkursboet etter Asker. Maija Saari er en finsk forsvarskjempe som kan spille både som midtstopper og venstreback. Nå skal hu inn og tette et forsvar som har vært lekk i toppserien i år. Med 172 centimeter over skruknottene vil hun regjere i duellene i feltet sammen med 179 centimeter høye Jennie Nordin. 

Finlands kaptein Maija Saari skal tette vålerengaforsvaret. Foto: Jussi Eskola.

 

Rutinert

Vålerengas mest brukte forsvarsfirer i år har bestått av 20 år gamle Frida Lyshoel, 21 år gamle Maren Hauge, 22 år gamle Ingrid Søndenå og 23 år gamle Nordin. Nå kommer en trettiåring inn og gir etterlengta rutine i den bakre firer. Hu er født 26. mars 1986 og debuterte for det finske landslaget 7. mars 2007. Hu var med i EM i 2009 og var tatt ut i 2013. I 2009 røyk Finland i kvartfinalen for England, mens Saari fikk en alvorlig kneskade i det fremre korsbåndet på trening med Mallbackens i starten av juni i 2013 og mista EM på «hjemmebane» i Sverige det året og hele høstsesongen.

 

Hu blei kåra til Finlands beste spiller i 2012 og er den siste utespilleren som har fått den prisen. De tre siste åra har den gått til en keeper som vi ikke likte så godt, men som er litt mer likt nå som hu spiller i Tyskland.

 

Klubbkarriere

Hu starta fotballskarrieren i Vaasa. En kystby halvveis opp Finlands kystgrense mot Östersjøen, med ferjetilknytnig rett over til Umeå. Det lokale fotballaget Vaasan Kiisto blei dog ikke nyte lenge av hennes fotballiv. Som tiåring reiste hu til Helsinki og spilte for klubben FC Honka i Espoo. Espoo er en togstasjon et kvarter utafor Helsinki og har gule og svarte drakter. Der og da slutta vi å fundere mer på åra Saari hadde i FC Honka og hopper glatt bukk over de syv sesongene og går rett til sesongstart 2009.

 

Den sesongen tok hu turen hjem til Vaasa for å ta ferja over Östersjøen og gjorde sin inntreden i damallsvenskan i Umeå. Umeå var den store klubben på damesida på den tida og betalte den brasilianske stjerna Marta uhorvelig summer. Men penga og Marta og et par andre superstjerner forsvant samtidig som Saari ankom. Det blei seriesølv første året og en skuffende syvendeplass året etter. Etter 43 kamper og fire mål dro Saari videre til Norge.

 

Oppholdet i Kolbotn blei kort. En sesong, 21 kamper og ett mål blei belønna med en bronseplass bak dynamitt-Harriet og konkursboet etter Asker. Sverige kalla på nytt. Fire dårlige år i Sverige. Først nedrykk med AIK, deretter nedrykk med Mallbackens, men Saari spilte bare de åtte første kampa det året. AIK kom tilbake i damallsvenskan og hu var med å redde plassen med nød og neppe i 2014, men i fjor rykka AIK ned igjen.

 

Konkursboet med og uten Saari

Før årets sesong var Finlands landslagskapteinens tilbakekomst til norsk fotball etter fire sesonger i damallsvenskaen, den største signeringa i toppserien. Det var konkursboet etter Asker som sikra seg Maija Saari på en toårskontrakt. Og Saari starta knallsterkt i konkursboet med tre strake seiere og kun ett innsluppent mål på de tre første kampa. Stopperen og backen leverte på øverste klasse; men så blei hu plutselig uforståelig benka.

 

I de to siste kampa har hu vært tilbake, men hu har spilt kun seks kamper i år. La oss se litt statistisk på det. Da Saari først blei vraka så hadde konkursboet 3 poeng i snitt, 0,3 mål innsluppet per kamp og 2,7 mål scora. Det er temmelig sterk statistikk. Du bør ikke gjøre drastiske endringer på et lag som leverer på det nivået.

 

Men Øyvind Eide valgte å vrake Saari og konkursboet tok 1,5 poeng i snitt på de to neste kampa. Både scora ett mål i snitt, men slapp inn hele 1,5 mål per kamp. Inn med Saari igjen og konkursboet holdt nullen og vant hele 5 – 0. Snittet til Saari var altså fortsatt tre poeng per kamp og kun 0,25 mål innsluppet per kamp. Det er gjerrigdet, men når laget i tillegg scora 3,25 mål per kamp, så må det sies å være ganske levelig statistikk.

 

Vi må stille spørsmålstegn ved at Saari igjen blei vraka. 1,6 poeng har konkursboet tatt på de kampa Saari har sliti benken. De har både scora og sleppi inn 0,9 mål i snitt på disse åtte kampa. De to siste rundene har riktignok Saari vært tilbake og konkurboet har klatra opp på bronseplass på tabellen igjen. Det spørs om de ikke hadde liggi helt på topp dersom Saari hadde spilt alle kampa. Det må være lov å stille spørsmålstegn ved Eides sportslige vurderinger.

 

Hva med Vålerenga?

Vålerenga har tatt 1,07 poeng i snitt uten Maija Saari på laget, scora 0,9 og slippi inn 2,4. Nå skal vi altså kun sleppe inn mål i hver tredje kamp og score et par mål i hver kamp framover. Det blir 24 poeng av slikt eller 39 poeng. På de åtte kampa konkursboet har spilt uten Saari tok de tretten poeng. Statistisk sett havner derfor Vålerenga kun tre poeng bak konkursboet denne sesongen. Det er vel til å leve med etter denne håpløse sesongstarten.