Den største sjansen for bøtta

06.07.2016 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Det begynner å nærme seg ishockeysesong og Sotahjørnet myser litt på den i dag. Det har ikke kommi noe nytt om herrelaget og hva som skjer med ruinparken på Jordal skreiv vi om i går og der har både Aperopet og VPN gjort mer i dag. Sotahjørnet benytter derfor en stille vålerengadag til å se på damelaget, for selv om det fortsatt er noen usikkerheter og det kan komme inn både et par backer og løpere til, så begynner laget å ta form. Kan ikke huske sist de var i så god rute.

Eliteserien

Det blir store endringer for eliteserien denne sesongen. Sparta tar turen ned i førstedivisjon og Jordal opphører å eksistere. Som erstatning for Jordal kommer Hasle Løren inn og de overtar store deler av Jordals eliteserie og førstedivisjonslag. Trondheim får igjen et nytt eliteserielag etter at Astor trakk laget. Det er Wing som kommer inn etter å ha vinni førstedivisjon i fjor. Tromsø havna på tredjeplass i førstedivisjon i fjor, men er også nye i eliteserien i år. I tillegg er det Stavanger og Vålerenga som altså gjør at serien i år vil telle fem lag.

 

Trenerteamet

I fjor sleit Vålerenga lenge med å få på plass trenerteamet og det blei også skifte av hovedtrener på tampen av sesongen. I år er dette mer eller mindre på plass i god tid før isen legges i amfiteateret. Det er gode nyheter og det er en trio som skal lede Vålerenga denne sesongen bestående av Finn Ove Bendiksen, Magnus Evensen og Morten Haglund.

 

Finn Ove Bendiksen

Antall bøtter: 0

Hovedtrener blir Finn Ove Bendiksen. Han har syv år bak seg som trener for Vålerengas yngre lag. Før det var han fire år i kjøpeskauen, men det skal vi ikke nevne så høyt. Han har også vært en del av støtteapparatet rundt kjelkehockeylandslaget. Vi tror han passer fint inn til å lede en ung vålerengtropp denne sesongen.

 

Magnus Evensen

Antall bøtter: 1

Magnus Evensen bør være et kjent navn for de som har fulgt Vålerengas lag de siste to sesongene. Han kom inn som hovedtrener før 2014-2015-sesongen og sørga for at Vålerenga tok hjem både serien og bøtta. I fjor måtte han inn som en nødløsning på slutten da hovedtreneren ga seg kort tid etter at serien blei tapt i Stavanger. I år skal han være assistent for Bendiksen.

 

Morten Haglund

Antall bøtter: 0

Morten Haglund er vel kanskje mest kjent som dommerjævel. For de av oss som har stålhukommelse så blei det en stor sak av at Haglund gjorde noen tabber som gikk i Vålerengas favør i en kamp mot Lillehammer i 2007 og hockeyforbundet skjønte at de hadde driti seg ut. For sjøl om Haglund representerte Skedsmo som hockeydommer, så hadde han jo spilt hele barndommen i Vålerenga og dessuten vært trener på juniorlaget. Att på til var han også fotballdommer i Vålerenga. Som trener er Haglund kjent for den store suksessen han har hatt med kjelkehockeylandslaget. Han var aktuell som hovedtrener i fjor, men det fikk de dessverre ikke til. I år skal han være assistent for Bendiksen.

 

Keeperne

Det har ofte vært få keepere på trening i Vålerenga. I fjor var det småpanisk da det tok lang tid før keeperne kom på plass, men da de kom på plass var det i hvert fall keepere på treningene. Det hjelper og det er derfor godt å se at det er den samme duoen som i fjor bestående av Ingunn Anseth og Mia Isdahl.

 

Ingunn Mathilde Anseth

Født: 16.08.1995

Antall bøtter: 0

Ingunn Anseth var en svært talentfull keeper i Grüner. Debutsesongen i eliteserien kom for Stavanger for tre sesonger sida og må regnes som en stor suksess med redningsprosent på 91,7, Allikevel valgte hu å spille de to påfølgende sesongene som utespiller. Da hu kom til Vålerenga var hu derfor noe rusten i fjor, men var allikevel førstevalget i kampa mot Stavanger og blei en solid sisteskanse utover i sesongen.

Foto: Kenneth Myhre.

 

Mia Christine Isdahl

Født: 20.02.2001

Antall bøtter: 0

Mia Isdahl spilte guttehockey i Lørenskog og jentehockey i Jordal. Hu debuterte for Jordal i 2014-2015-sesongen med én kamp før hu altså som fjortenåring kom til Vålerenga. Med åtte kamper og en redningsprosent på 91,8 kom hu greit igjennom debuten i Vålerenga i fjor og fikk også en kamp på U18-landslaget. Det er sterkt for en så ung keeper og det forventes mye av keeperen i framtida.

Foto: Kenneth Myhre.

 

Backene

Mangeårig kaptein og landslagsspiller Rikke Tautra har valgt å ta minst et hvileår fra topphockey denne sesongen. I stedet skal hun være assistenttrener på U18-landslaget, så får vi se om motivasjonen til å knyte på seg skøytene kommer tilbake når hu ikke får være med på bøttefesten i april. Samtidig forsvinner også U18-landslagsspiller Elise Johnsrud ut. Dermed er det landslagsback Linn Aakre og Mari Svendsen som er igjen fra fjorårslaget på backsida, men to nye backer er kommi inn i Anniken Olafsen og Thea Jørgensen.

 

Thea Reiermark Jørgensen

Født: 01.02.2001

Antall bøtter: 1 (med Jordal)

Thea Jørgensen er en meget god og anvendelig spiller. Hun fylte femten år i februar og var en del av Norges OL-tropp i Lillehammer i fjor og spilte på U18-landslaget. En stor kraftback med venstrefatning som egentlig ikke gjør et klubbytte. Hu var vålerengaspiller på guttelag i fjor, så at hu nå ikke blir med på Jordals flyttelass til Lørenhallen er som seg hør og bør. Med 173 centimetre over skøyteståla er dette en spiller som tar for seg i duellene og står allerede med erfaring på to sesonger i eliteserien for Jordal. Nå er hu god nok til å kjempe om bøtta for Vålerenga.

Foto: Olympiatoppen.

 

 

Anniken Olafsen

Født: 03.10.1997

Antall bøtter: 1 (med Sparta)

Anniken Olafsen har vært Spartas viktigste spiller i en årrekke, men kommer egentlig fra Manglerud Star. Hu har fem sesonger bak seg som eliteseriespiller og har de siste to sesongene også vært a-landslagsspiller i VM. Nok en stor spiller som kan ta for seg i duellene. Det må du jaggu meg også gjøre. Olafsen fikk én guttekamp for Spartas U18-lag i U18 elite i fjor. Der smeller det godt i duellene.

Foto: Vidar Jørgensen.

 

Mari Svendsen

Født: 14.11.1999

Antall bøtter: 0

Mari Svendsen kommer fra Porsgrunn og spilte for Skien. I fjor tok hu steget inn i eliteserien med Vålerenga. Svendsen promoterer mye på størrelsen i det defensive i spillet og kan gi ei brikke som motstanderne kjenner godt. En spiller som rydder godt rundt egen målgård, men som også vinner krigene foran motstandernes mål i overtallsspill. Det var en løsning som kom inn på slutten i fjor og som mye mulig kunne gitt vålerenga seriegullet dersom den tanken var blitt tenkt litt tidligere.

Foto: Kenneth Myhre.

 

Linn Margrethe Flaen Aakre

Født: 10.08.1996

Antall bøtter: 1

Linn Aakre gjorde overgang til Vålerenga midt i 2013-2014-sesongen etter to og et halvt år i Jordal. Den sesongen spilte hu seg rett inn på både U18-landslaget og A-landslaget. Hu har et knallhardt skudd og gjør ekstremt mange poeng for en back. Men det er ikke bare gjennom skudd. Aakre er ekstremt hurtig på skøytene og kan dra av flere spillere og gjøre kontringsmål fra sin backposisjon. I fjor snitta hu nøyaktig ett poeng per kamp i serien, elleve av poenga var scoringer. Syv assist.

Foto: Kenneth Myhre.

 

Løperne

Her er det noen usikkerhetsmomenter; men at Madeleine Monsen legger skøytene på hylla denne sesongen etter en halv sesong i eliteserien har vi fått bekrefta. A-landslagsspiller Ramona Wais og U18-landslagsspiller Mabel Endrerud går også sannsynligvis ut; men dette har vi ikke fått endelig bekrefta enda. Camilla Bakkene, Henriette Behn, Josefine Engmann, Martine Henriksen og Tina Scott er bekrefta med videre. I tillegg har Maia Hagen, Hanna Olsen og Anne Margrethe Aasen signert for klubben. De mangler altså fortsatt én løper på tre fulle rekker, men det tror vi løser seg før sesongstart.

 

Camilla Bakkene

Født: 02.03.1990

Antall bøtter: 6

Camilla Bakkene går på sin ellevte elitseriesesong i Vålerengatrøya. Etter en fantastisk sesong med nitten mål og fem assist, seriegull og bøtte i 2014-2015 gikk det noe tyngre for senteren forrige sesong. Kun ti poeng etter seks mål og fire assist. Mye kan nok skyldes at laget var tynt besatt og at rutinerte Bakkene måtte ta ansvaret for å løfte de unge jentene. Allikevel fikk hu sitt andre VM med a-landslaget.

Foto: Kenneth Myhre.

 

Henriette Behn

Født: 31.12.1998

Antall bøtter: 1

Henriette Behn er løper med venstrefatning. Sterk i kroppen. Har tre eliteseriesesonger bak seg med jevnt godt spill. Har normalt liggi på et poengsnitt på omtrent ett poeng i annenhver kamp, men i fjor var en liten nedtur og det blei ett poeng hver tredje kamp. Er en sterk og rask spiller som gjør mye grovjobbing og har tre U18 VM bak seg.

Foto: Kenneth Myhre.

 

Josefine Biseth Engmann

Født: 09.08.1998

Antall bøtter: 1

Josefine Engmann er en poenggjører med ekstraordinære skøyteferdigheter og kan dra av et halvt lag aleine før hu setter pucken opp i redet. Hu kom til Vålerenga samtidig med Aakre etter to og en halv sesong i Jordal og står dermed også med to og en halv sesong i Vålerenga. Med nitten mål og nitten assist på atten kamper i fjor har hu vært vant til å måtte gjøre mye av jobben framover. Men stort sett er det bra defensivt også. 39 på pluss/minus-statistikken er ikke å kimse av. Så spilte hu seg da også inn på a-landslaget i fjor og fikk med seg en assist i VM.

Foto: Kenneth Myhre.

 

Maia Hagen

Født: 26.09.1999

Antall bøtter: 0

Maia Hagen kommer opprinnelig fra et unevnelig sted på Finnskogen og spiller på U16-laget der, men har spilt to og en halv sesong med eliteseriehockey i Sparta. Forhåpentligvis klare Vålerenga å utvikle henne til U18-landslagsspiller i løpet av sesongen.

 

Martine Henriksen

Født: 18.09.1993

Antall bøtter: 3

Martine Henriksen er spilleren som virkelig går i krigen for laget og gjerne spiller hele undertallene for at motstanderne ikke skal få etablert angrep. Allikevel er ingen er raskere på skøytene i tredje periode enn Henriksen. Evighetsmaskinen fra Manglerud går på sin syvende eliteseriesesong i klubben og har seks VM på samvittigheten. I fjor røyk de tre kampene i Stavanger på grunn av eksamen og uten å ta i – vi tror Vålerenga hadde blitt seriemestere dersom Henriksen hadde vært med. Definitivt lagets viktigste spiller. Henriksen har også et frykta slagskudd. Hu gjorde søtten mål og atten assist på fjorten kamper i fjor.

 

Hanna Olsen

Født: 26.02.1999

Antall bøtter: 0

Hanna Olsen er en løper som spiller guttehockey i Storhamar og er storhamarfan. Alliek Etter to og en halv sesong med eliteseriehockey i Sparta går nå turen til Vålerenga. Dette er en tøff spiller som vi nok kommer til å se score betraktelig mer i år enn hu så langt har gjort på et dårligere lag i Sparta. Hu er rask og kan dra av spillere. Hu kom med til U18 VM for første gang i fjor.

 

Tina Anita Scott

Født: 14.07.1991

Antall bøtter: 2

Tina Scott er opprinnelig fra Jutul og er en meget anvendelig løper som også kan spille back om det må til. Hu har meget gode skøyteferdigheter og er eliteseriens beste dropper. Hu var med å spille Hanhals opp til riksserien i Sverige i 2008-2009-sesongen og spilte også 2009-2010 sesongen med Hanhals i riksserien. Hu dro deretter til Vålerenga og spilte i halvannen sesong i klubben, men reiste så til Grüner på siste del av 2011-2012-sesongen og mista dermed ei bøtte med Vålerenga på det. Året etter var hu tilbake og vant bøtte. Hu har ett VM med a-landslaget i 2014. Året etter spilte hu NM-finalen gravid og tok sin andre bøtte for Vålerenga da, men mista VM til fordel for barnefødsel. Hu gjorde ti poeng på atten kamper i fjor.

Foto: Kenneth Myhre.

 

Anne Margrethe Aasen

Født: 18.03.1998

Antall bøtter: 2 (1 med Stavanger)

Anne Margrethe Aasen er fra Ringerike. Hu kom til Vålerenga foran 2013-2014-sesongen og hadde to sesonger med stor utvikling i klubben før hu reiste til Stavanger i fjor på grunn av skole. Nå er hu tilbake i kongeblått igjen. Aasen er en stor og sterk kriger av typen du elsker å ha på laget ditt, men som du hater å ha imot deg. Det fikk Vålerenga bittert erfare i fjor da hu scora det første målet i 2-2 kampen på Jordal og fulgte opp med gamewinning goal i den avgjørende kampen i Stavanger. I tillegg er dette den spilleren Vålerenga savna foran mål i eget overtallsspill i fjor.

 

Totalen

Vi synes dette laget ser meget spennende ut. Vi tror keeperne vil utvikle seg videre og backplassen ser ut i år sjøl om de har mista rutinen til Tautra som faktisk har tatt åtte bøtter i sin vålerengakarriere. På løpersida tror vi Olsen blir en god erstatter for Wais, sjøl om Wais med sin rutine hadde vært god å ha i dette unge laget; men så er det jo ikke helt bekrefta at hu ikke tar en sesong til; men det ser vanskelig ut med reiseveien. Vi har også trua på at Hagen er en god erstatning og med en overtallrekke med Henriksen, Engmann og Aasen, der Aasens rolle er å sperre utsikta for keeper og sette inn en styring, tror vi problemene Vålerenga så i overtallsspillet vil være løst.

 

Det trengs nok et par spillere til og Sotahjørnet veit at det snakkes om at Marlene Günther og Maja Thomassen kan komme til å spille igjen denne sesongen. Günther var Norges beste back da hu la opp etter å ha vinni bøtta i fjor og var jo også på et kort utlån i Sverige i den sesongen. Hu er den raske backen som drar av to spillere og har et slagskudd det lukter svidd av. Thomassen kan spille både back og senter. Vi liker henne aller best som senter. Hu er sterk i duellene foran keeper, har noen herlige dragninger med sine mjuke håndledd. Forserer lett tre spillere og har i tillegg et dødelig skudd. Vi synes laget ser ut som et lag som kan vinne bøtta uten dem, men kommer dem begge to så setter vi champagnen på kjøling allerede. Og dessuten har vi hørt om enda en joker, men siden det kan være kamp om signaturen hennes holder vi navnet hemmelig til signaturen er på papiret. Og kommer hu også mens Wais tar en ny sesong, så spretter vi champagnen allerede før seriestart…