Ruinparken – en studie i inkompetanse

05.07.2016 av under Gjetord | 2 kommentater

Det siste som er kommi fram er at den splitter nye amfien som byrådet har bestemt seg for å bygge som en ruinpark, knapt får parkeringsplasser. Kun 38 parkeringsplasser skal det være i det anlegget som byrådet mener er feiende flott for både bredde- og toppidretten. I anlegget det er nevnt at mangler fjorten boder til utstyrslagring skal det altså ikke være mulig å parkere mer enn 38 biler. Det er galimathias.

38 oppmerkede parkeringsplasser skal altså deles mellom Open Broadcastbussen, spillerbussen til bortelaget, supporterbussen til bortelaget, hjemmelagets spillere, trenerapparatet, materialforvalter, kioskansvarlig, fotografer og annen presse samt handikappede på kampdag. Det er knapt det; men også på breddelagene er dette knapt. For hva betyr egentlig 38 parkeringsplasser på en vanlig dag?

 

Når et lag fra Lillehammer U14 skal møte Vålerenga i Jordal Ungdomshall så reiser laget gjerne med foreldre som vil se kampen. La oss si dette er foreldre som er gode på samkjøring og de benytter seg av ti biler. De skal møte opp én time før kamp. Samtidig spiller Storhamars U18 elitelag mot Vålerenga inne i ruinparken. Også de er flinke på samkjøring i Hamar, men laget er større og har mer støtteapparat og utstyr. Det går femten biler fra Hamar til Oslo, for U18-lag har nødvendigvis ikke lappen sjøl.

 

Også de har oppmøte på Jordal én time før kamp. Problemet er at det ikke lenger er ti pluss femten ledige parkeringsplasser til disse bilene. For ti plasser er allerede opptatt av Stjernens U13-lag, som også er gode på samkjøring, men som spiller kamp i Jordal Ungdomshall før Lillehammers U14-lag og femten plasser er opptatt fordi Vålerengas damelag møter Sparta i ruinparken samtidig med U13-kampen i ungdomshallen. Uff da.

 

Behovet var allerede femti biler samtidig kun til bortelaga i disse fire kampa denne tirsdagskvelden i januar. Det hele ender altså med at tretten biler ikke får plass. De skal ha en droppsone i stedet slik at foreldrene kan kjøre unga til og fra kamp, men ikke parkere der. Altså har vi denne fine situasjonen. Unga skal kjøres til kamp av foreldrene, droppes av og så hentes igjen etter kampen. Hvor foreldrene skal gjøre av seg i mellomtida? Det sier byrådet ingenting om, men de skal tydeligvis ikke få lov til å se på poden spille kamp.

 

IKEA har stor parkeringsplass. Der kan de sikkert få parkert bilen og bruke et par timer på å handle mens poden spiller kamp. Så kan de kjøre tilbake å hente poden etter på. Det er vel sånn byrådet vil at foreldrene skal være; fraværende og uengasjerte i det unga dems driver med. For det er vel det som de nå legger opp til. Altså at foreldrene til ishockeyspillere ikke skal følge opp unga sine hverken på kamper eller på treninger. De skal bare droppe dem av og være fraværende. Er det virkelig sånne foreldre byrådet mener vi skal være? Eller mangler disse politikerne kompetanse på hva som er viktig for unger i idrettssammenheng? Svarer er vel innlysende.

 

Eivind Trædal fra Miljøfiendene de Grønne gikk bananas på twitter i går. Han har noen snedige løsninger på alle problemer som oppstår i hans egoverden. Alle skal være som Trædal, for den nye ishallen skal jo bygges i hans nærmiljø og da må alle tilpasse seg hans hverdag. Han går inn for å sykle. Det er jo ikke noe problem, sier Trædal, og nekter å løfte huet å innse at ikke alle ishockeyspillere som skal til Jordal Amfi eller Ungdomshall ikke bor fem minutter unna eller rett ved en t-baneholdeplass. Med diger hockeybag midt på vinteren skal man altså sykle til den nye ruinparken på Jordal og Trædals løsning er at alle ishockeyspillere kjøper seg en slik en.

Og han får raskt et sarkastisk svar fra en av jentene som var med å ta Vålerengas femtiende og femtiførste bøtte DNB Arena og i Siddishallen i Stavanger, Tina Scott. Ved den siste bøtta i 2015 spilte hu gravid, og nå er hu mor til en ettåring; men fortsatt ishockeyspiller på øverste nivå i Norge og med ambisjoner om å vinne bøtta for Vålerenga. Men Scott er bosatt i Lillehammer og pendler til vålerengatreningene på Jordal Amfi flere kvelder i uka. Det byr på en del problemer som Trædal tydeligvis ikke har tenkt på, fordi han nekter å løfte huet sitt og se verden utafor sin egen lille boble.

Og det kom raskt nesten like raskt mer sarkasme fra ei tidligere lagvenninne som nå er profesjonell i svenske Färjestad, Madelen Rognaldsen. Hu scora det siste og avgjørende målet da Vålerenga tok sin femtiende bøtte i 2012. Dette er altså fra to jenter som har vært med på å ta Vålerengas to siste bøtter. Mon tro om ikke de har litt mer peiling på ishockeyens behov i og rundt to ishaller enn byrådet.

Vi kan ikke ta med alle her i dag; men på generell basis kan man si at twitter har flomma over av sarkasme mot Trædals uttalelser i går. Og argumenteringa til Trædal forteller vel ganske helt greit hvorfor Jordal ender opp med å bli en ruinpark.

Når man er så sneversynt som Trædal må det være lov å stille seg et spørsmål om han er klar over at ishockey er et spill som foregår vinterstid mellom to lag med mye utstyr og der bortelaget gjerne har tilreisende mennesker og der klubbene er avhengig av at foreldrene stiller opp og kjører unga til hallene. Det er også de som spiller ishockey i klubber som ikke bor i Oslo i det hele tatt. Dette er enkel kompetanse alle som kjenner ishockeysporten innenfra veit; men da byråd Rina Mariann Hansen satt og kutta ned ishallens areal blei klubben Vålerenga holdt utafor, pressen fikk ikke vite noe og alt blei gjort i et hemmelighold, slik at de som faktisk innehar kunnskaper om hva som trengs i en moderne ishall i dag ikke fikk komme med sine innspill før det var for seint. Byrådet valgte bevisst å holde kompetansen ute.

 

Dagens byråd sier altså: Vi veit bedre enn ishockeyklubbene, ishockeyspillerne, foreldrene og publikum i ishallene hva som er behovene til en ny ishall. Har dere andre behov enn det vi i byrådet mener er tilstrekkelig, så er det altså ikke vår kompetanse som det er mangler ved, men alle spillernes, foreldrenes, trenernes og støtteapparatenes liv som må legges om slik at de passer inn i det bruksmønsteret byrådet har bestemt seg for at er tilstrekkelig. Det er byrådet sitt tenker jeg. Og får å ytterlig bevise byrådspartienes inkompetanse, så er det bare å følge Trædal videre på twitter. Det blei klart og tydelig meldt fra Vålerenga at det mangler fjorten boder til lagenheter på 11 500 kvadratmeter-utkastet, altså lagringsplass til utstyr. Allikevel klarer Trædal å lire av seg dette på twitter.

Han hørte altså ikke etter da Vålerenga forklarte hva disse bodene de hadde fjerna fra originaltegningene skulle brukes til. Samtidig er hans eneste argument i saken egentlig at han ikke vil ha økt biltrafikk i nærmiljøet, sitt nærmiljø vel og merke siden han bor fem minutters gange unna. Og det er nettopp den inkompetansen og egoismen vi nå ser fra byrådet. Og han forstår tydelivis ikke at en spiller som bor i Lillehammer, som Tina Scott, har problemer med å samkjøre til trening med ei som bor i Ringerike, som Anne Margrethe Aasen (ja, hu flytter hjem fra Stavanger og skal spille for Vålerenga igjen denne sesongen) og ei som bor i Skien, som Mari Svendsen.

 

Byrådet føler at vi skal være beæret over at de har bevilga en halv milliard av våre innbetalte skattekroner til en ny ishall og skjønner ikke at vi blir sure når de bruker penga på mye annet dilldall som fører til at hallen ikke blir funksjonell for de som skal bruke den: Spillere, ledere, trenere, støtteapparat, dommere, funksjonærer, foreldre, presse og publikum. De bygger for seg sjæl og sin selvgodhet. Det har Trædal bevist til gangs på twitter. Det er faktisk hysterisk morsom lesing.

 

For de velger altså å bruke mange millioner kroner på at den nye ruinparken skal bli et nullutslippsanlegg. Det er en rådyr engangsinvestering, men som faktisk vil tjenes inn på ganske få år i sparte energikostnader. Problemer er at den engangskostnaden gjør at ishallen ikke blir mindre, for sjøl om de tjener det inn på få år, så skal det altså tas av den potten de har satt av og ikke øke noe for å gjøre det.

 

Og når de så ytterligere velger å bygge et kunstmonument med flotte avrunda hjørner, dyr bekledning og tak i stedet for å gå for en billigere løsning, men ikke fullt så vakkert byggverk, som i Stavanger er med dette med på ytterligere å fordyre prosjektet uten at det følger med ekstra penger. Og dermed nedskalerer de prosjektet fra de originale 17 500 kvadratmeterne.

 

Og at de inn i ishallbygginga også prosjekterer å åpne opp Hovinbekken samtidig uten at de setter av ekstra gryn til den delen av parkbygginga, men tar det av den samme halve milliarden de har vedtatt, Ja, da bygger de altså et monument over seg sjøl og ikke et funksjonelt idrettsanlegg. Da bevilger man ikke en halv milliard til ishall, men femogsøtti millioner til miljøtiltak, femogsøtti millioner til parkanlegg, hundre millioner kroner til kunst og utsmykking og kun en kvart milliard til ny ishall. Og det er et vesentlig poeng byrådet ikke vil innrømme.

 

Og det er altså viktigere at det ikke er biltrafikk i Trædals nærmiljø enn at en spiller som ikke bor i nabolaget til Trædal, som for eksempel Tina Scott, faktisk får gjennomført treningene sine med laget hu spiller på. Å nei, Trædal: Det finnes ikke et eliteserielag for damer i Lillehammer. Nå tilhører Trædal altså byrådspartiet de Grønne. Og vi skjønner egentlig hvorfor de har tatt navnet de Grønne, eller grønnskollingene, når vi ser hvordan Trædal argumenterer i sin egen lille boble.

 

Hele byrådet – ved Rina Mariann Hansen – valgte bevisst å skjule endringene de gjorde med ishallen i det lengste, slik at alle som sitter med kompetanse på hvilke behov det er til den nye ishallen ikke fikk komme med innspill. Ikke før de hadde ødelagt hele prosjektet ved å bruke masse penger på annet enn funksjonalitet. Derfor blir Jordal en ruinpark. Det var inkompetente politikere som kutta og kutta og kutta for å få løfta fram sine egne ting som nullutslipp, kunstmonument og åpning av bekk. En kompetent politiker ville valgt å ta med ishockeyklubben hele veien, først og fremst se på anleggets funksjonalitet og deretter sett på om det skulle brukes penger på utsmykking, nullutslipp og parkanlegg.

 

  1. dødsbekken Oksa sier:

    Oksa bøyer seg i hatten for alt Hjesus forteller oss. Snart går du på vannet!

  2. Terje sier:

    Resultatet vil bli det totalt motsatte av hva han grønne ønsker seg. Jeg bor på Kampen, og når det er kamp på jordal kjører det biler rundt i området å leter etter plasser som ikke finnes. Biler parkerer ulovlig og skaper farlige situasjoner. Beste hadde vært flere parkeringer på Jordal, folk som trenger å kjøre bil slutter ikke fordi en høytsvevende politiker har urealistiske ønsker.