…men stadion bygges…

04.07.2016 av under Gjetord | 2 kommentater

Det virker som om laga til Kjetil Rekdal og David Brocken kjemper en intern kamp om å trene det dårligste laget. Det er ganske jevnt. I serien leder Rekdal kampen om å være dårligst med lagets 11 poeng, mens Brocken har fått med seg ett poeng mer. I cupen har foreløpig Rekdal gått steget lenger etter at damelaget nok en gang slapp inn mål på defensive dødballer; men stadion bygges…

Bildet i dag fra VPNs webkamera.

 

Elendig bane

Vi begynner på Ullevaal. Med ny stadion på vei burde iveren og given i laget være enorm. Sånn ser det ikke ut på banen. En bane som var kraftig ødelagt av Bruce Springsteens konsert fem dager tidligere. Områder helt uten gress og et stort felt som generelt sett besto av tilnærma dødt gress er ingen fin matte for fotball. Vålerenga betaler svindyrt for leie av Ullevaal Stadion. Da er det på sin plass at matta er ordentlig. I utgangspunktet bør Vålerenga nå kreve rabatt på leia.

 

Tilbake til kampen der Rekdals mannskap framstår ufattelig passivt. Allikevel klarer de å trille ball til gode situasjoner inne i feltet, men inne i feltet så tapes alle duellene. Det mangler den fandenivoldskheten som kjennetegner et lag som vil vinne. Samtidig tenker midtbanen alt for defensivt. Herman Stengel og Sander Berge blir stående for langt bak situasjonene. Angsten for en kontring imot er sterkere enn viljen til å vinne en andreball. Da blir det enkelt for Odd å klarere unna, ja til og med spille seg ut av farlighetene.

 

Målet til Odd kom på en grov forsvarstabbe av Robert Lundström. Han gjorde to tilsvarende misser inne i egen boks i kampen, det blei bare én baklengs av det; men teknikken er tydeligvis ikke svenskens store felt. Lundström slo vel ett godt innlegg i hele kampen. Bedre var det ikke på venstrebacken til Rasmus Lindkvist. Der var det ingen gode innlegg, men allikevel fikk han lov til å slå hjørnespark over hele feltet – igjen. Lindkvist skal dog ha for at han kom til to målsjanser.

 

Med gårsdagens 0 – 1 tap på Ullevaal Stadion er Vålerenga på kvalikplass. Det må være lov å stille seg spørsmålet hvorfor Rekdal ikke har klart å utvikle laget videre. Vi kan se på noen av aspektene.

 

Keeperplassen

Lars Hirschfeld var førstekeeper da Rekdal kom, men mista plassen til en ung fremmadstormende Gudmund Kongshavn i Rekas første sesong. Året etter henta han en arbeidsledig østerriker for å benke Kongshavn. Michael Langer blei igjen vraka til fordel for en slepphendt tysk leiesoldat i fjor. Sascha Burchert forsvant etter en halv sesong. Til årets sesong henta han først Marcus Sandberg, så ga han Adrian Møller tillit som andrekeeper, før han vraka Møller for å hente Aslak Falch.

 

Skulle dette ha vært utvikling, så skulle det ha vært satsa på Kongshavn og deretter Møller. Det har ikke Rekdal gjort. Han har hele tida sett seg rundt etter midlertidige løsninger. Denne vårsesongen har Falch vært den midlertidige løsningen til Sandberg nå endelig blei skadefri. Det er ingen kontinuitet på keeperplassen i Vålerenga.

 

Odd har i den samme perioden hatt to hovedkeepere. André Hansen med Sondre Rossback som reserve i 2013 og 2014, så har Sondre Rossback tatt over som hovedkeeper. Det kalles kontinuitet.

 

Forsvaret

Da Kjetil Rekdal kom hadde Vålerenga nitten år gamle Nicolai Næss som nylig hadde fått fem kamper i tippeligaen og imponert. Det var dog ikke tid til å utvikle ham, så han blei sendt vekk uten kontrakt. Joachim Thomassen, Andreas Nordvik, og Simon Larsen var alle 25 år. André Muri sto for rutinen og Giancarlo Gonzalez var den internasjonale stjernen. I tillegg hadde klubben en ung utviklingsspiller i Marcel Wawrzynkievicz.

 

Dette blei effektivt bytta ut med en tredve år gamle Nicolaj Høgh som blei sendt vekk etter én og en halv sesong. 32 år gamle Jan Gunnar Solli, som blei sendt vekk etter én sesong. Leiesoldaten Jan Lecjaks som blei sendt tilbake etter én sesong og en ny svensk leiesoldat, Joseph Baffo, som ikke holdt klassen til våre juniorspillere en gang. Den første sesongen brukte han altså fire midlertidige løsninger i forsvaret.

 

Så blei Niklas Gunnarsson og Ruben Kristiansen henta for å være langsiktige kontinuitetsbærere. Men salget av Gonzalez og skaden til André Muri gjorde nå at den eneste rutinerte i lagets bakre del var det på tide å hente en ny midlertidig midtstopper som ikke var god nok i Max Jacob Bjørsvik. Så kom 39 år gamle Kjetil Wæhler og en skada Jonatan Tollås Nation før fjorårssesongen. Midtveis i sesongen blei de nye kontinuitetsbærerne, Kristiansen og Gunnarsson, sendt på dør og inn kom Robert Lundström og en 31 år gamle Enar Jääger.

 

Før årets sesong fikk i hvert fall unggutta Markus Nakkim og Ivan Näsberg kontrakter som gjør at de kan utvikles i klubben. Men Rekdal henta 31 år gamle Jesper Arvidsson som nå er borte og 27 år gamle Anders Nedrebø. Det ligger lite kontinuitet i dette – annet enn Simon Larsen.

 

I Odd har de hatt Fredrik Semb Berge, Steffen Hagen og Lars-Kristian Eriksen som kontinuitetsbærere i bakre rekker, så har de fylt på med unge talenter. På disse sesongene har Odd blitt nummer 7, 3, 4 og nå ligger de på sølvplass. Vålerenga har klart 11, 6, 7 og nå ligger vi på 14. plass. Man bygger ikke langsiktighet med midlertidige løsninger.

 

Leiesoldatene på midtbanen

Midtbanen da. Bojan Zajic, Kristofer Hæstad og Fegor Ogude forsvant, men Christian Grindheim skulle være rutinen og så henta man en kriger fra Hødd i Sivert Heltne Nilsen. Nilsen blei droppa og Vålerenga skulle satse på sine unge talenter i Ghayas Zahid, Herman Stengel og Sander Berge. Heltne Nilsen var en typisk midlertidig løsning og forsvant ut i fjor sommer. Inn kom en Melker Hallberg. Leiesoldat som Vålerenga rakk å få i form før han forsvant. I vår har vi hatt Vajebah Sakor på akkurat samme måte. Inn, tar en plass på laget og spilles i form, for så å forsvinne ut igjen etter et halvt år.

 

Hva sitter egentlig Vålerenga igjen med da? Mindre spilletid på de spillerne vi selv skulle utvikle og dermed mindre utvikling på dem. Igjen har man altså klart å ødelegge noe som skulle være stabilt i leddet. Vålerenga tapte fire av de fem første kampene etter at Hallberg kom. Vålerenga tapte også tre av de første fem kampa til Sakor. Og nå som vi har spilt ham i form, står vi altså igjen uten ham.

 

Knust

Trondheims-Ørn tok sin største seier på ti år da de i går knuste Vålerenga i toppserien. Det er den samme visa det har vært hele sesongen. Først var det et dårlig slått frispark som ingen fikk klarert og etter å ha spretti igjennom feltet blei det scora på tap inn på bakre stolpe. Deretter lagde Frida Lyshoel frispark på tyve meter og fikk rødt kort. Det var billig, men frisparket fikk gå rett igjennom alle og inn. Da var kampen i realiteten over. 3 – 0 var en forsvarstabbe der Tina Dalgård header for løst tilbake til keeper og 4 – 0 var en tapt duell i feltet ved Ellen Wang.

 

Til slutt blei det 7 – 0 og det er ikke tilfeldig at Vålerenga nå har tapt to kamper mot Trondheims-Ørn uten å score sjøl. Laget framstår som verdens dårligste til å forsvare seg på defensive dødballer. Det virker som at desto dårligere dødball du slår inn, desto større er sannsynligheten for at Vålerengasjentene ikke klarerer kula ut. Dermed slipper de inn svært enkle mål tidlig i kampa og må spille mot etablert forsvar konstant.

 

Det verste er at laget har en forsvarsspiller som trener; men det virker ikke som de noen gang trener på å forsvare seg inne i feltet. De løper rundt som hodeløse høns. Det ser ut som om noen av jentene spiller soneforsvar, mens andre igjen spiller markeringsforsvar. Ingen av dem er derimot interessert i det som er viktigst, nemlig ballen.

 

Andreas Kolle har skrivi litt om hva som er galt i Vålerenga i annerledeslandet. Vi skal ikke kommentere alt som han tar for seg der, men det er en del interessant. Blant annet gjennomstrømminga av spillere som har vært. Nå er der imot stallen ung og lovende, men det kan jo ta litt tid å bygge. Det er dog en markant feil i artikkelen. Det står at Glenn Rostad fikk skikk på laget – det gjorde han ikke. Laget var helt nedbrutt og ødelagt etter sesongen med Rostad.

 

Leif Tsolis snudde til det positive. Og Vålerenga skulle angripe – tørre å tape fordi laget prøvde å spille offensiv og attraktiv fotball. Det gikk bra på tross av tre strake tap i serieåpninga kom Vålerenga godt i gang og fighta med Stabæk om fjerdeplassen. Så skulle det satses og Kelsey Haycook og Kate Bennett blei henta fra USA på korttidskontrakter. Det fungerte ikke i det hele tatt. Amerikanerne var ikke vant til å spille 90 minutter. I USA kan man bytte hele tida i andre omgang. Vålerenga avslutta sesongen med syv strake tap; mens Stabæk tok fem seiere og én uavgjort og missa bronsen med ett poeng.

 

Med David Brocken har Vålerenga igjen endra spillestil og bytta ut halve laget. Det positive nå er dog at laget er ungt og fremmadstormende. De skal kunne utvikle seg til å bli bedre og bedre for hver sesong. Både Tsolis og Brocken har henta unge spillere. Naturlig nok varierer unge spillere ofte i prestasjonene sine. Det er åtte kamper igjen av sesongen. Urædd har tatt ett poeng og Medkila fire. Vålerenga har tolv. Det er ikke fare på fære; men de må gjerne trene på å klarere defensive dødballer.

 

Talentene

Det gror godt i Vålerenga. Klubben har store talenter både på gutte- og jentesida. Spillere som skal komme opp og slå fra seg i tippeligaen og toppserien om fem – seks år. Kanskje tidligere. Det var nylig talentleir i Porsgrunn (forrige uke) og Stavanger (to uker sida) og Vålerenga hadde åtte uttatte spillere. Dessverre er backen Robin Loe Nielsen (2000) skada og fikk ikke vært med – men syv spillere er anstendig. Keeper Kristoffer Klaesson (2000); backen Leo Cornic (2001); midtbanespillerne Brede Sandmoen (2000), Marcus Melchior (2001), Osame Sahraoui (2001) og Emilie Libakken Østerås (2002); samt vingen Sander Werni (2000) er de som var på leirene. Klaesson, Melchior og Østerås er alle landslagsspillere.

 

Stadion på onsdag

Før stadionmøtet på torsdag lagde VPN en ny video av stadion som Klanens Webradio spilte av for de som så stadionmøtet på TV. Den ligger også på youtube, så værsågod. Her er den.

 

  1. dødsbekken oksa sier:

    Meget bra oppsummering, Hjesus! Det har gått hurra-meg-rundt med hæla i taket for Rekdal lenge nå. Vi trenger nok heller en ny trener enn nye spellere.

  2. Kåre Thorkildsen sier:

    Bra oppsummering men og litt overfladisk. Rekdal arvet et konkursbo med lange dyre kontrakter til og med folk som ikke var i klubben. Stallen måtte slankes og da begynner man med de som ikke har kontrakt. Vålerenga hadde lønnsutgifter på Ahmed Suleiman i Ull/Kisa ut sesongen i fjor for å ha nevnt det. På keeperplassen er skader og reduksjon på lønn endel av sannheten. I forsvar er Markus Nakkim og Ivan Næsberg lånt ut for å få spilletid på nivå 2. De følges opp hver kamp og har hvert blandt de beste hele sesongen. Markus har dessverre fått en ny hodeskade! Niklas Gunnarsson ble lånt ut til Elfsborg i fjor men de ville ikke overta ham. Han var i Hibernian, skotsk nivå 2, oftest som innbytter og til og med skotsk cupmester men heller ikke der med videre i høst.Baffo som var på lån gikk tilbake til Halmstad som reserve der og de rykket ned! Var med og vant EM U-21 med Sverige og fikk kontrakt i Holland/Belgia? Hadde vi hatt råd å beholde Gonzales til etter VM ville vi fått 25 millioner i stedet for 2,5! Når det brukes Odd som eksempel på kontinuitetsbærere så ble Fredrik Sem Berge solgt til Brøndby for noen år siden og solgt videre som en flopp til  Molde hvor han heller ikke fikk all verden med spilletid. I år har han kommet tilbake til Odd. Melker Hallberg ville vi gjerne beholde men hadde ikke råd. Han har spilt vårsesongen i Hammarby men er ute av den kontrakten. Sakor trente så vidt jeg så på Valle i dag så hva som skjer der ? Å låne leie rutinerte eldre spillere var noe som Ronny Deila og drev på i noen år før han fikk orden på Godset. Jeg er heller ikke fornøyd med hva som skjer på Valle men som sagt det kan være mange årsaker til at vi sliter.