Analyse: Vålerenga – Start, Tippeligaen

24.04.2016 av under 2016, Fotball, Herrer, VIF | Ingen kommentarer

Et klassisk bunnoppgjør spilles på Ullevaal Stadion. En meget viktig kamp for begge lag avslutter tippeligarunde nummer syv. Vålerenga på femtende plass og Start på sekstende plass ligger begge an til nedrykk. En seier kan bringe begge laga opp på sikker plass. Et tap betyr nesten garantert nedrykksstrid – for begge lag. Mer nerve kan man vel ikke få i et sånt oppgjør.

Vålerenga har et godt tak på Start på Ullevaal. I tippeligaen er statistikken hele 9 – 2 – 3 i favør Vålerenga. Den største seieren kom i 2010. Etter å ha slippi inn mål allerede i det tolvte minutt snudde Vålerenga kampen til pause ved Bengt Sæternes og Bojan Zajík. I andre omgang tok det fullstendig av. Først scora André Muri, så putta Moa to mål på halvannet minutt, før han to minutter seinere serverte Sæternes. Fire minutter før full tid fullførte Moa hattricket sitt og på overtid satte Harmeet Singh inn straffe. 8 – 1. Vi tar gjerne en reprise av den kampen i kveld.

 

Keeper

Marcus Sandberg er fortsatt skada og Aslak Falch og Adrian Møller danner dermed keeperparet i Vålerenga. Trenerteamet satser nok på Falch igjen, sjøl om han nok burde ha tatt tre av måla mot Molde. Håkon Opdal og Sean McDermott danner paret til Start. Noe bedre rekkevidde på Falch, mens Opdal har mer rutine og pondus i feltet. En liten fordel Start som får 0,5 poengs forsprang på keeperplassen.

 

Forsvar

Kjetil Wæhler er førti år, men har opptrådd urutinert og pådratt seg tre idiotiske gule kort på akkurat samme måte. Kommer hardt inn bakfra og løfter albuen i duell nær sagt på midtbanen. Dermed soner han karantene. Robert Lundström fikk innhopp sist, men skada seg på ny på treninga på fredag og er nok ute til midten av mai. Jonatan Tollås Nation er fortsatt uaktuell, mens Jesper Arvidsson heldigvis er tilbake.

 

Det er en vanskelig kabal å legge for Kjetil Rekdal. Enar Jääger og Simon Larsen var tiltenkt stopperparet, men skaden til Lundström kan rokke ved det. Alternativet er junior Sander Pettersen eller å trekke ned Sander Berge fra midtbanen, men vi tror han holder på stopperparet som avslutta mot Molde. På venstrebacken er Arvidsson tilbake og vi tror han går rett inn i startelleveren på bekostning av Rasmus Lindkvist. På høyrebacken antar vi Anders Nedrebø er kampklar for nitti minutter igjen og starter i kveld. Alternativet er Simen Juklerød eller Larsen dersom Berge eller Pettersen går inn som stopper.

 

Start er fulltallig i forsvar og Rolf Daniel Vikstøl får med seg Tapio Heikkilä på midtstopperplass. Jens Kristian Skogmo og Henrik Robstad tar backplassene. Vi anser disse forsvarsrekkene som dødt løp og gir ingen noen fordel fra forsvaret.

 

Midtbane

Vålerenga har gode alternativer på indreløperplass sjøl om Sander Berge skulle bli flytta ned som stopper. Rino Falk Larsen er ikke med i troppen, det betyr at Rekdal stoler på denne posisjonen med Christian Grindheim, Herman Stengel og Vajebah Sakor. Sakor holdt kun en halvtime sist og starter nok ikke. Berge var i startelleveren sist med innhopp av Stengel, vi tror det gjentar seg. I tieren står det mellom Ghayas Zahid og Daniel Fredheim Holm. Vi holder en knapp på Zahid.

 

Start har store problemer på midtbanen. Kristoffer Ajer soner karantene for gult kort, men har også brukket to fingre. Han er nok uaktuell i tre uker. I tillegg har de skade på både Andreas Hollingen og Daniel Aase. Start kommer vanligvis med en tilsvarende treer på midtbanen Som Vålerenga og Gudmundur Kristjánsson danner nok den ene av to indreløpere med Chidiebere Nwakali til venstre. I tierrollen antas det at Espen Hoff settes inn.

 

Dette er langt svakere enn den midtbanen Vålerenga kommer med og vi vekter den inn 2 – 0 til Vålerenga på midtbanedominans.

 

Angrep

Mohammed Abdellaoue er fortsatt ute. Den første spilleren vi setter opp er Niklas Castro til høyre. På venstrekanten er det jevnt mellom Rasmus Lindkvist og Daniel Fredheim Holm. Start kommer sannsynligvis til å legge seg bakpå – da blir det lite rom for Lindkvist og vi går for Fredheim Holm her. Sentralt står det mellom Deshorn Brown og Elías Már Ómarsson. Brown starta sist, vi tror derimot at Rekdal overrasker med fintesterke Ómarsson denne gang.

 

Start kjører nok Espen Børulfsen til høyre og Robert Sandnes ut til venstre som de pleier. Sentralt på topp har de Lasse Sigurdsen i Uduak Idemokon sitt skadefravær. Igjen en tynn angrepsrekke fra Start og klart tynnere enn Vålerenga. Normalt sett burde denne vært vekta 2 – 0 fordel Vålerenga, men med fire målløse kamper av seks mulige, så vekter vi den kun til 1 – 0.

 

Vålerengas antatte startellever:

Aslak Falch

Anders Nedrebø – Enar Jääger – Simon Larsen – Jesper Arvidsson

Sander Berge – Christian Grindheim

Ghayas Zahid

Niklas Castro – Elías Már Ómarsson – Daniel Fredheim Holm

 

Starts antatte startellever:

Håkon Opdal

Kristian Skogmo – Tapio Heikkilä – Rolf Daniel Vikstøl – Henrik Robstad

Gudmundur Kristjánsson – Chidiebere Nwakali

Espen Hoff

Espen Børulfsen – Lasse Sigurdsen – Robert Sandnes

 

Øvrig

Det er gress og fint vær. En klar fordel Vålerenga mot et startlag som nå har bytta ut banedekke sitt med kunstgress. Det gir en klar fordel Vålerenga. At spissa til start ikke scorer er også en fordel. Vålerenga kommer til å dominere, men frykten for kontringer er ikke like stor som vanlig. Vi vekter igjen 1 – 0 til Vålerenga.

Vålerenga 4 – 0,5 Start