Analyse: Vålerenga – Rosenborg, Tippeligaen

02.04.2016 av under 2016, Fotball, Herrer, VIF | Ingen kommentarer

Vålerenga har fått en grusom start på serien og trenger sårt en trepoenger for å komme i gang og slippe nedrykkspresset allerede i april måned. Sånn sett er det ikke heldig at motstanderen nå er den som de aller fleste tipper skal vinne serien til slutt; men det er her Sotahjørnet et uenige. Det er kun tre poeng opp til Rosenborg og med tomålsseier er Vålerenga forbi dem på tabellen.

Spørsmålet er om Vålerenga endelig klarer å putte ballen i mål. Det var først og fremst der det skorta i forrige hjemmekamp. På fjorten store målsjanser klarte kun én ball å få retning av målet. Det var en heading som gikk rett på keeper. Rosenborg har man tidligere vært vant med at er ganske effektive, men nå stiller ting seg litt annerledes. En ny spissduo og Pål André Helland som har vært ute av spill i tre uker. Det var nettopp Helland som scora begge måla på Ullevaal i fjor.

 

Keepere

Marcus Sandberg er fortsatt skada og det betyr at Aslak Falch er Vålerengas keeper. Rosenborg kommer med landslagsaktuelle André Hansen. En potensiell matchvinner i sisteskansen. Dette er en klar fordel bortelaget og vektes 0 – 1.

 

Forsvar

Robert Lundström blei skada mot Sogndal og er ute. Det samme er Anders Nedrebø og Jonathan Tollås Nation; men Jesper Arvidsson er tilbake og tar venstrebacken. Hvem av Enar Jääger og Simon Larsen som tar høyrebacken og hvem som blir Kjetil Wæhlers makker er uvisst; men Jääger har et bedre skudd enn Larsen og vi antar han tar backplassen.

 

Holmar Örn Eyjólfsson er tilbake i rosenborgtroppen og vi tror han dytter Jørgen Skjelvik ut på venstrebacken og danner stopperpar med Tore Reginiussen. Jonas Svensson tar høyrebacken i Mikael Dorsins fravær og unggutten Alex Gerbasch er tilbake på benken.

 

To ganske jevngode forsvar der begge mangler sin beste offensive kraft i Lundström og Dorsin. Stopperparene er jevngode, mens Vålerengas rutinerte backer heller i favør av Vålerenga. Begge lag er syltynne på benken, så vi lar denne kun telle med førsteelleveren og gir en liten favør av Vålerenga på mer rutine. 0,5 – 0.

 

Midtbane

Vålerenga henta Vajebah Sakor på slutten av spillervinduet, men antar han ikke starter. Vi tror midtbanen blir lik som mot Viking. Christian Grindheim og Herman Stengel på indreløperplass, med Ghayas Zahid i tieren. På benken har Vålerenga drivkraft i Sander Berge og Sakor. I tillegg er Niklas Castro i knallform for tida og er aktuell for et innhopp på slutten i tierrollen om Zahid skulle bli sliten, mens Rino Falk Larsen har brekt hånda.

 

Rosenborg kommer med sin vante V-formasjon og det er Anders Konradsen som ligger som anker nå. Er klart svekka i denne rollen etter å ha mista Ole Selnæs i fjor. Konradsen er ikke den spillfordeleren som Selnæs var. Dermed blir det mer kreativt ansvar på indreløperne Mike Jensen og Fredrik Midtsjø. Midtsjø er fryktelig ustabil. Varierer fra det helt store til å være en grå mus. Jensen pleier derimot å være veldig solid. På benken er det kun Mathias Vilhjálmsson som evner å vekke noe som helst uro i undertegnede.

 

Indreløpermessig er nok dette ganske jevnt; mens Zahid er en langt bedre spiller enn Konradsen. Vålerenga har også bedre kort å spille ut fra benken. Dette vektes klart i hjemmelagets favør. 1 – 0.

 

Angrep

Vålerenga har slitt med å score mål så langt, men har nå fått to uker å terpe på. Daniel Fredheim Holm starter nok uansett til høyre og Rasmus Lindkvist til venstre og vi tror Deshorn Brown tar plassen sentralt. Fra benken har Vålerenga både Mohammed Abdellaoue og Elías Már Ómarsson å sette inn sentralt for å få måla. Simen Juklerød og Niklas Castro er alternativer på kantene.

 

Pål André Helland har kun tre dager for full trening før kampen og starter nok derfor ikke for Rosenborg. Christian Gytkjær blir midtspiss og Yann-Erik de Lanley tar venstrevingen. Høyrevingen er verre. Elbasan Rashani er ikke med og dermed tynnes det noe ut. Vi tror Kåre Ingebrigtsen faller ned på Vilhjálmsson. Riku Riski er et alternativ på benken.

 

Uten Helland ser disse angrepa svært like ut. De er vanskelig å vekte noen som helst vei og derfor setter vi 0 – 0.

 

Vålerengas antatte startellever:

Aslak Falch

Enar Jääger – Simon Larsen – Kjetil Wæhler – Jesper Arvidsson

Herman Stengel – Christian Grindheim

Ghayas Zahid

Daniel Fredheim Holm – Deshorn Brown – Rasmus Lindkvist

 

Rosenborgs antatte startellever:

André Hansen

Jonas Svensson – Holmar Örn Eyjolfsson – Tore Reginiussen – Jørgen Skjelvik

Anders Konradsen

Fredrik Midtsjø – Mike Jensen

Mathias Vilhjálmsson – Christian Gytkjær – Yann-Erik de Lanley

 

Øvrig

Vålerenga har hjemmebanefordel og med nesten 15 000 tilskuere bør det bli ganske så godt med trøkk på Ullevaal. Ei fin gressmatte hadde slettes ikke Rosenborg på Lerkendal sist, så vi anser en liten fordel i at Vålerenga nå kan finne gress og trene på. Med småregn i lufta og en rask gressbane som Rosenborg ikke får trent på i Trondheim anser vi dette en ganske stor fordel Vålerenga og gir 1 – 0 for hjemmebanefordelen og kommer med følgende tips ut i fra analysen.

Vålerenga 2,5 – 1 Rosenborg