Åpent brev til NFF og UMC angående streaming av toppserien

29.03.2016 av under 2016, Damer, Fotball, VIF | 1 kommentar

Klanens Webradio er sjokkert over NFFs manglende evne til å ta toppserien på alvor. Streamingtjenesten i første serierunde er et tydelig bevis på det. Etter at Avaldsnes og Vålerenga – sistnevnte gjennom Klanens Webradio – har levert toppseriestream i ett år, tvang det seg fram et behov der NFF TV gjennom UMC skulle produsere stream for alle klubba. Kravet de stilte gjorde klart at dette skulle være profesjonelt utført – en egen 100 MB linje. Til sammenligning klarte Klanens Webradio seg fint med 4G på flere av sendingene fra Oddsenligaen i fjor.

 

Det kravet NFF og UMC stilte sentralt skaper forventninger til de som skal ta del i produksjonen på dugnad. En profesjonell aktør skulle inn og levere streamen og Klanens Webradio skulle nå kun ta seg av kommentering. Det hørtes bra ut; men NFF og UMC sentralt ga totalt blaffen. Produktet som blei levert var rett og slett søppel. Dialogen med klubbene var fraværende. Fra fjorårets sendinger på Klanens Webradio var dette regelrett flaut. Hvordan de andre kampenes sendinger var? Stort sett umulig for oss å vite. Kampa er ikke tilgjengelige for allmennheten nå i ettertid; men vi titta kjapt innom sendinga fra Trondheims Ørn – Medkila siden denne kampen starta to timer tidligere enn vår. Der var det ingen kommentatorer og ingen grafikk. Kun bilde og stadionlyd. Profesjonelt?

 

Klanens Webradio har tre års erfaring med streaming av fotballkamper og elleve års erfaring med kommentering gjennom webradio. De to første åra med streaming leverte vi lyd til Ditt Oslos sendinger. Fra i fjor har vi streama kampa sjøl siden lokalavisa Ditt Oslo blei lagt ned. Klanens Webradio leverte i fjor en standard ettkameraløsning og stilte opp med fire personer på dugnad. Kameramann, to kommentatorer og én reporter. Disse fyller riktignok ofte flere funksjoner enn bare én.

 

I fjor leverte vi ganske mye grafikk på sendingene – for oss helt nødvendig da tilbakemeldingene fra seerne – særlig fra Klanens to puber Bohemen Sportsbar og Vålerenga Vertshus – var ganske entydige i hva som er viktigst å prioritere for en best mulig opplevelse av kampen for seerne. For å få kampa inn på sendeskjemaet til pubene, samt flest mulig seere var det også viktig at det blei levert grafikk, god kommentering, interessante intervjuer og kampplakat og event med linker og embedkode i god tid før kampen. Med god tid så menes dager og gjerne uker og ikke to og en halv time før kampstart som var det Trondheims Ørn og Medkila fikk på seg til å promotere sending og distribuere ut linker. Da var vel strengt tatt de fleste som kunne gjøre den jobben allerede opptatt med de siste forberedelsene inn mot toppseriekampen og delegatmøtet var vel i gang. Og det var ikke lagt inn kampplakat, men kun et svart videobilde fram til sendinga starta.

 

Ettersom Vålerengas toppseriekamper blei streama på dugnad av Klanens Webradio i fjor, er det jo litt interessant å se hva som dugnadsarbeidet vårt fikk til å levere da, kontra nå.

Før kamp i fjor:

 • Matchplakat og sendestart 15 min før kampstart
 • Plakat med rundens kamper
 • Tabell (ikke relevant for runde 1)
 • Plakat med lagenes karantener og hvem som får karantene ved gult kort (ikke relevant for runde 1)
 • Plakat med toppscorere (relevant å vise statistikk fra treningskampa for runde 1)
 • 2 – 3 minutter langt intervju med begge lags trenere med grafikk
 • Plakat med lagoppstilling i formasjon for begge lag med riktige draktfarger
 • Navn på dommere og linjedommere

Under kamp i fjor:

 • Klokke med scoreboard, overtid og antall minutter tillagt tid
 • Grafikk med målscorere
 • Grafikk med bytter
 • Grafikk med gule og røde kort

Pause og etter kamp i fjor:

 • Kort intervju med begge lags trenere, med grafikk
 • Plakat med stillingene/resultatene i de andre kampa
 • Plakat med livetabell
 • Plakat med neste kamper
 • Kampen tilgjengelig i opptak om lag én time etter kampslutt

I tillegg hadde vi en løpende SMS-tjeneste der spørsmål kunne stilles til våre sendinger.

 

For å forberede en ny hverdag med NFF TV som streamingleverandør og fordi vi fortsatt ønska å levere minst et like godt produkt i 2016 som vi gjorde i 2015, så sendte Vålerenga 4. mars i år inn følgende spørsmål til NFF/UMC:

 • Vil UMC ha utstyr hvor det kan tilkobles for eksempel et ekstra kamera, for bruk til en form for studio sending i forkant og i pausen på kampen? (Vi står selv for ekstra kamera.)
 • Vil det være mulig å ha mer enn én kommentator?
 • Vil det være mulig kjøre reklamespotter, og sende eventuelle klipp fra lagenes forrige kamp, intervjuer osv, som en del av sendinga?

 

Så bestemte vi oss for å ta dette enda et steg lenger – vi ønsker å utvikle sendingene våre til det bedre med å legge på litt funksjonalitet ettersom det vi allerede leverer begynner å sitte i fingra. Derfor gjorde vi en avtale med en klansmann med UEFA B-utdanning som sa seg villig til å kjøre analyse i pause og etterkamp. 10. mars blei derfor følgende spørsmål sendt inn:

 • Vil det være mulig å få til analyse i pausa og etter kampen?
 • Hva annet enn en person må vi ha for å få til dette? (Programvare etc, her må kanskje også et kurs til.)

 

Fortsatt var det to uker til påsken starta. Fortsatt er ingen av spørsmåla besvart. Det er heller ikke gjort forsøk på å gå i dialog med Vålerenga eller Klanens Webradio for å få avklart noe som helst videre rundt disse spørsmåla. Profesjonelt?

 

Hva opplevde vi så andre påskedag? NFF/UMC henta en person fra landslagssamling, som fikk beskjed om å streame kampen kvelden i forveien og ikke noe mer enn det. Siden dette var første sending med NFF TV tenkte undertegnede at det var greit å komme tidlig og dukka opp i Vallhall 10:30 – fire og en halv time før kampstart. Noen synes nok det er fryktelig tidlig, men vanligvis kommer grafikk- og sendeansvarlig fra Klanens Webradio allikevel tre timer før kampstart for å sette opp utstyr og sjekke at alt er i orden, dessuten legge siste hånd på grafikken.

 

Det er faktisk en del som skal gjøres. Kamera skal settes opp, lydutstyr skal settes opp, sendinga skal settes opp; sendinga skal testes, lyd skal testes. Grafikk skal produseres, noe kan gjøres på forhånd, men lagoppstillinger får man som oftest ikke før trenerne dukker opp i Vallhall. Videointervjuer med trenere skal produseres i god tid før trenerne gjemmer seg bort i garderoben for en siste peptalk med spillerne før innmarsj.

 

Hva så med den stakkars utskremte fra UMC som ringte Vålerenga klokka 11:00? Han hadde ikke fått noen beskjeder om hva Vålerenga og Klanens Webradio så for seg. Det blei klart at han kun hadde med seg ett kamera og ikke noe mer utstyr og at han hadde fått beskjed om å komme én time før kampstart. Han hadde ikke en gang fått beskjed om at det skulle være kommentatorer på sendinga og trudde det kun skulle være stadionlyd fra kameraet. Virkelig? Hadde ikke Vålerenga stilt spørsmål om det var mulig med mer enn én kommentator allerede 4. mars?

 

Nå hadde det seg sånn at Klanens Webradio skulle rett fra Vallhall til Lørenskog Ishall for å kommentere Vålerengas første semifinale i hockey-NM. Den kampen starta drøyt to timer etter kampslutt i Vallhall. Derfor hadde vi med oss mixerbord med fire lydinnganger, headset til to kommentatorer og trådløs mikrofon. Rutinerte som vi var hadde vi også tatt med oss en jack-til-XLR-kabel så vi kunne koble lyden fra mixerbordet rett inn i kameraet til NFF TV. Litt flaks, litt rutine – det er i hvert fall ikke takket være den aktøren oppe i dette som skulle være den profesjonelle.

 

Undertegnede kobla opp lydutstyret og testa dette. Stabækleder Richard Jansen dukka opp med dagens positive overraskelse. Et A4-ark med sirkler med tall i. Sirklene var gule for keeperne og oransje for utespillerne. De var satt opp i formasjon og med spillerne på benken også satt opp. Det var bare å fylle inn navn og nummer og endre drakta til gul for keeper og oransje for alle utespillerne og en grafikken var dermed ferdig gjort på et blunk. Enkelt oppsett av en png-fil, men en tydelig illustrasjon av formasjon og spillerne for seerne.

Trykk på bildet for større versjon.

 

Som forespeila dukka UMCs representant opp én time før kampstart og gikk i gang med sine forberedelser. Da starta problemene. Kameraet var kobla opp, lyd var kobla til kameraet og sendinga satt opp og klar; men bildet fra kameraet kom ikke inn i programvaren som skulle produsere sendinga ut til de tusen (ja, med sein distribusjon – kanskje hundre) hjem. Halvtime til kampstart. Litt tid igjen til feilsøking og feilretting for UMCs utsendte.

 

Tida gikk. Det nærma seg kampstart. Syv minutter før kampstart og fortsatt intet bilde. Klanens Webradio valgte da å koble på en ekstra lydkabel fra mixerbordet og gjorde alt klart for radiokommentering og annonserte på twitter at vi ville kommentere på webradioen dersom sendinga ikke kom opp med bilde til kampstart. Det gikk med minst mulig margin. Bildet kom opp omtrent samtidig med innmarsjen. Ingen tid til å begynne å overføre grafikk og få det med på sendinga. Ingen tid til å sette seg inn i ny programvare for sidekommentatoren enn den Klanens Webradio er vant til fra før, for å kunne bistå med å lage enkel grafikk med navn på målscorere og bytter, siden UMC ikke stilte med eget personell til dette – hvilket vi faktisk hadde forventninger til at de ville gjøre.

 

Det vi fikk til var en ettkamerassending med to kommentatorer og sendestart under innmarsjen. Intervju med trenerne i pausa og etter kampen. Den eneste grafikken vi fikk var et scoreboard. Ingen klokke, ingen lagoppstilling, ingen bytter, ingen målscorere, ingen intervjuer før kamp. Et syvmilsteg i feil retning for Klanens Webradios sendinger fra toppserien.

 

Det er faktisk på tide at ledelsen i NFF og UMC svelger den siste kanapéen, tømmer  champagneglasset og begynner å jobbe for den millionlønna dere har. Streamingproduktet som blei levert i første serierunde var rett og slett beint gjennom uprofesjonelt. Det gir et inntrykk av at NFF og UMC sentralt driter en lang marsj i produktet toppserien. Særlig når man er klar over hvilket krav som blei stilt i forkant.

 

Neste serierunde er allerede om ei uke. Første steg for NFF og UMC må være å kontakte klubba. Høre hva klubba faktisk kan stille med av personell. Og hva de ønsker for å få til best mulig sendinger. Kanskje til og med svare på de spørsmåla som allerede er stilt. 24. april spilles Vålerengas neste toppseriekamp i Vallhall. Det er serierunde 4. Da kommer Trondheims Ørn på besøk. Fram mot den kampen forventer undertegnede at NFF og UMC kutter ut arrogansen og faktisk svarer på spørsmål som er stilt og tar initiativ til å være med å levere best mulige løsninger.

 

Klanens Webradio forventer rett og slett at NFF TV er i stand til å levere et helt annet produkt til kampen 24. april – og ja, vi er sjølsagt villige til å bidra til det; men da må faktisk noen sentralt gidde å bry seg med produktet. 10. april skal Klanens Webradio produsere sending for Vålerenga Fotball Elite. Da gjester Vard-Haugesund Vallhall til serieåpning i PostNord-ligaen. Produktet NFF TV skal levere bør ikke være dårligere enn det Klanens Webradio leverer da. Da produserer vi heller toppserien sjøl gjennom Youtube i framtida.

 

Med hilsen

Klanens kringkastingssjef

 

 1. Arve Flem sier:

  Kampen Klepp – Avaldsnes ble ikke streamet før 15 min ut i kampen. Heldigvis hadde NRK-Rogaland også stream ute fra denne kampen.
  På øvrige kamper hang ofte bildet eller var periodevis hakkete overføring. Kan tyde på for liten kapasitet.