Analyse: Vålerenga – Stabæk

27.03.2016 av under 2016, Damer, Fotball, VIF | 1 kommentar

Toppseriestarten går hjemme i Vallhall mot laget som kjøpte opp konkursboet til Asker etter 2008-sesongen for å få seg et toppserielag. Stabæk har således aldri fortjent å ha et lag i toppserien, men allikevel er de Vålerengas motstander andre påskedag klokka 15:00. Det var de også da Vålerenga spilte sin første toppseriekamp i 14. april 2012 – etter å ha vinni første divisjon.

Den gangen blei det et stygt resultat 1 – 5, men allikevel var mange svært positive etter kampen. Vålerenga hadde spilt god fotball og det var Stabæks effektivitet sammenblanda med Vålerengas ineffektivitet og manglende rutine som gjorde at resultatet blei stygt. Året etter møtte vi dem seint på høsten i et målløst oppgjør. I 2014 blei det ikke pent med Glenn Rostad som ny trener tapte Vålerenga 1 – 4, mens i fjor – under Leif Tsolis – vant Vålerenga 1 – 0 etter at Emelie Erlandson kom inn og scora etter bare å ha vært seks minutter på banen.

 

Erlandsen forsvant fra Vålerenga i fjor sommer, men årets tropp skal være god nok til å hamle opp med fjorårets fjerdeplass i serien. Stabæk lever fortsatt på spillere fra askertida. Både Ingrid Hjelmseth og Siri Nordeide Grønli starter mest sannsynlig, mens Toril Akerhaugen har en graviditetspause fra fotballen. Vålerenga på sin side har ingen spillere igjen fra laget som rykka opp fra førstedivisjon i 2011.

 

Laga møtte hverandre i oppkjøringa inne i Vallhall. Da vant Stabæk 1 – 0 etter at tredjekeeper Caroline Knutsen ikke nådde opp på en lobb. I den kampen skapte allikevel Vålerenga mest.

 

Keepere

Line Geltzer Johansen er fortsatt ikke helt tilbake i toppslag etter overtråkket hu pådro seg og keepervalget blir derfor enkelt for Ken Nilsen denne gang. Josefine Ervik har vært god i vinter og har utvikla særlig utspilla sine til å bli gode. Utviklinga er god og hu er per dags dato regna som Norges fjerde beste keeper av landslagstrener Roger Finjord. På motsatt side står landslagskeeperen Ingrid Hjelmseth med fjorårets førstevalg i Vålerenga, Guro Pettersen som sin reserve. Det er en liten fordel Stabæk og keeperduellen vekter vi 0 – 0,5 i deres favør.

 

Forsvar

Midtforsvaret til Vålerenga blir nok ganske sikkert Ingrid Søndenå og Jennie Nordin. To knalltøffe midtstoppere som begge har gode pasningsføtter og er sterke i hodeduellene. For Stabæk lider den store stjernen Trine Rønning av noe mystisk som holder henne ute av fotballen for øyeblikket og Toril Akerhaugen er gravid og Katrine Pedersen har lagt opp. Dermed blir det nok den høye ungjenta Stine Reinås som tar plass med Maija Saari i midtforsvaret.

 

Backplassene i Vålerenga er mer usikre. Her er det mange valg for Brocken. Anne Stenstvedt, Ellen Wang, Frida Lyshoel, Tina Dalgård og Maren Hauge er alle fem aktuelle fra start. Med Lyshoel og Dalgård får man høy fart, mens Stenstvedt og Wang har rutinen; mens Hauge i kraft av sin gode venstrefot, er høyaktuell som venstreback. På Sotahjørnet går vi for en kombinasjon av fart og rutine og velger oss ut Wang på høyrebacken og ungjenta Lyshoel på venstrebacken.

 

For Stabæk tar nok Siri Nordeide Grønli høyrebacken, mens det er mer usikkert på venstrebacken. Mest trolig stiller de med Celine Granli; men Line Hauge er også et alternativ ettersom hun har en noe mer hurtighet enn Granli som best karakteriseres som sirup. Det blir uansett tregt på sida Vålerenga kommer med maksimal hurtighet, så forsvaret vekter vi 0,5 – 0 fordel hjemmelaget.

 

Midtbanen

Begge lag stiller med en treer på midtbanen, men mens Vålerenga kommer med to indreløpere og en tier i en A-formasjon, kommer Stabæk med to indreløpere og et anker i en V-formasjon. I utgangspunktet betyr det to spillere mot hverandre i duell gjennom hele kampen. Kelsey Hood og Camilla Christensen tar indreløperrollene i Vålerenga, mens Johanne Fridlund legges i tierrollen.

 

Det er mer usikkert i Stabæk. De har mista kreativitet i Ingrid Schjelderup som har gått til Eskilstuna. Samtidig er Ingvild Isaksen i opptrening etter korsbåndsskaden i fjor og som om ikke det er nok, så røyk fjorårets komet i toppserien Cecilie Dekkerhus på en korsbåndsskade i november. Hanna Maanum er henta inn fra Lyn, men hun får nok ikke starte. Dermed mangler det kreativitet uansett hvordan man vrir og vender på midtbanen til Stabæk. Ingvild Stensland tar ankerrollen og får med seg Gunhildur Jónsdóttir som én av to indreløpere. Den andre blir enten Cathrine Dekkerhus eller Victoria Ludvigsen – litt avhengig av om Ludvigsen eller Pernille Velta starter på topp. Vi tror det blir Velta på topp fra start og Ludvigsen som indreløper. Dette er ganske jevnt og vi vekter 0 – 0 her.

 

Angrep

Anne Lise Olsen er tilbake for fullt etter armbruddet og er nå endelig klar for å kunne spille fra start. Brocken har mye og ta av. Han kan velge en rein kontringsrekke med Silje Blakstad – Anne Lise Olsen og Tiril Haga eller gå for tre duellspillere og velge Tine Schryvers – Camilla Ose – Synne Sofie Christiansen. Vi tror dog han går for en mellomting. Blakstad blir nok høyreving og Ose inn sentralt. Så tror vi han går for Schryvers.

 

I Stabæk har kaptein Melissa Bjånesøy pådratt seg en ankelskade og er ute hele vårsesongen. Det gjør at det er lite valgmuligheter framover. Ida Elise Enget får høyrevingen og Mina Kjørum venstrevingen. Så antar vi at Velta tar spissplassen på bekostning av Ludvigsen. Vi mener Vålerenga har et bedre angrep og vekter 0,5 – 0 i fordel hjemmelaget.

 

Annet

Vålerenga kjenner det sære gamle utslitte plastgresset i Vallhall best og nyter en fordel av det. Samtidig synes vi benken til Vålerenga ser langt sterkere ut enn Stabæks skadeskutte lag. Vi vekter derfor 1 – 0 her.

 

Totalt

Vålerenga 2,0 – 0,5 Stabæk

 

Se kampen her.

  1. […] og derfor er hun å finne på reservebenken. For mer informasjon kan dere lese vår forhåndsanalyse av kampen. Nytt av året er at det er NFF TV som skal stå for film, grafikk og […]