Kvartfinale #4

17.03.2016 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Det er duka for den fjerde kvartfinalen i NM for Vålerengas iskrigere. Espen «Shampo» Knutsens menn starta glimrende med 5 – 2 seier i den første kampen borte i Askerhallen, men har nå fått to knepne tap. Først 2 – 3 på Jordal, deretter 2 – 3 i Askerhallen med det avgjørende målet godt ut i fjerde periode; men i dag er det altså nye muligheter og som vanlig starter kampen på 0 – 0.

Sånn vil vi se Filip Gunnarsson juble i kveld. Foto: Kenneth Myhre.

 

Nå må gutta kjempe som løver for å komme a jour med tigrene igjen; men dette er på langt nær over. Gutta kan dog ikke ta dumme utvisninger og de må spille hockey hele kampen igjennom. Ikke legge seg bakpå med panikk slik de framsto i Askerhallen på tirsdag. Da har vi trua på at dette skal gå og at Vålerenga kommer seg til semifinaler.

 

Støtte fra tribunen er heller ikke å forakte. Billetter kjøper du her. Potensielt kan dette bli den siste kampen gutta spiller i Jordal Amfi i år, men det kan like gjerne være at det skal spilles semifinaler også. Tobias Lindström har finni sluttspillformen – akkurat som han pleier. Han blir en viktig spiller, men det er flere enn han som kan lage poeng. Kampstart i amfien er 19:00.

 

Grisetap

Det er ikke mer å si. Når keeperne – begge to – har en beksvart dag og laget heller ikke lykkes framover på isen, så blir det tap. Stygge sifre for Vålerengas U18-lag i den første finalen mot Frisk Asker/NTG. 8 – 0 og keepere med redningsprosenter på 72 og 70 er ikke vanlig. Det må rettes på til gutta skal kjempe i amfien i morgen. Vi regner med gutta hever seg et hakk da.

 

Årets første mål og seier

Vålerengas fotballjenter er på La Manga og spilte i går sin første treningskamp der nede. Motstander var Medkila som fokuserte helt og holdent på defensiv trygghet. Vålerenga mangla en del spillere og blant annet gjorde fjorårskeeper Guro Pettersen en gjesteopptreden i mål – uten at hu egentlig hadde noe å gjøre.

 

Vålerenga skapte mange sjanser i åpningsminuttene. Klassiske angrep. Ut på kant. Innlegg langs gresset og breiside kula i mål. Skjønt, da må de breiside kula til side for keeper. Det tok 24 minutter før Tina Dalgård vant en andreball, Johanne Fridlund vente opp og satte fart framover før hu spilte Silje Blakstad igjennom. Blakstad valgte å avslutte sjøl i det lengste hjørnet. Lagets første mål denne sesongen og Blakstads første mål for Vålerenga.

 

Det var Vålerenga som skapte alt av sjanser – også Medkila sine. Faktisk fikk Medkila servert tre sjanser av Vålerenga på reint slurv, men de avslutningene de kom med var på miniputtfotball nivå. Det skulle ta lang tid før den neste kula satt i mål; men da en medkilaspiller våga å holde på kula i litt mer enn to touch og bevega seg framover seks minutter før slutt, fikk hu erfare Blakstads fart. Blakstad kom som en rakett opp i ryggen hennes og fikk takla kula som en glimrende støttepasning til Kelsey Hood. Og da gikk det fort. Hood tok med seg kula framover og spilte fram til en rettvendt Camilla Ose. Hu slo videre ut på venstrekanten til Synne Sofie Christiansen som la nydelig inn mot bakre stolpe der høyreback Ellen Wang hadde tatt det lange løpet framover og breisida kula inn i nettmaskene fra omlag fem meters hold.

 

Vålerengas to første mål for sesongen og den første seieren i oppkjøringa. Slurvet de dreiv med må de luke av seg i serieåpninga – ellers kommer det tre i ræva fra Stabæk; men ellers var det en solid kamp som Vålerenga i utgangspunktet burde leda 6 – 0 til pause.

 

«Den nye Tippen» månedens spiller

Utviklingsavdelinga nominerer hver måned tre spiller til månedens spiller i februar. Denne måneden var det Jesper Grønli fra G12-laget, Edonis Mulaj fra G14-laget og Kristoffer Klaesson fra G19-laget som var nominert. Og det var igjen spilleren fra juniorstallen som vant – på tross av at Klaesson holder guttealder.

 

Klaesson er et lite unikum som vi ynder å kalle «den nye Tippen». Det hører til sjeldenhetene at en spiller født på høsten tas ut på ungdomslandslag. Klaesson er fast keeper på G16-landslaget og han er født så seint som 27. november i år 2000. I utgangspunktet nesten et helt år yngre enn de fleste av lagkameratene på landslaget; men mot England i februar var han den som holdt Norge inn i kampen og redda også de to første straffene i straffesparkkonkurransen uten at det hjalp Norge til seier.

 

Han skreiv kontrakt med Vålerenga Fotball Elite 7. juni i fjor og debuterte i oddsenligaen dagen etter, hjemme mot opprykkslaget KFUM. Ilddåp der altså for en spiller som på det tidspunktet bare var 14 år og 193 dager gammel. Det blei tre oddsenligakamper i fjor. I sin andre kamp – borte mot Kjelsås – redda han straffe og den tredje kampen var hjemme mot Tromsdalen. Tre av de fire topplaga var det han måtte ut mot. Sotahjørnet rakk aldri å skrive referat etter kampen mot Tromsdalen; men i debuten fikk han 6 på børsen og mye skryt av Morten Berre på Klanens Webradio etter kampen. Mot Kjelsås fikk han 7.

 

Klaesson kom til Vålerenga før 2013-sesongen. Samme året som undertegnede så ham første gang – under Norway Cup. Han spilte på G14-laget som tok seg helt til finale mot Pequeninos. Der blei det tap i klassen norske lag har vinni på 2000-tallet. Klaesson er stor og trygg i feltet, både når han går ut for å plukke ned innlegg og når han må benytte beina. På streken har han stor rekkevidde med sine 188 centimeter og han er rask.

 

Han utvikler også spillet sitt svært raskt. Da han debuterte i oddsenligaen hadde han en tendens til å gi returer rett ut i farlig rom; men raskt lærte hans seg å slå ballen vekk fra farlig område. Han er blitt flink på igangsetting av spillet og jobber hver dag på feltet for å bli en bedre keeper. Det er derfor Sotahjørnet mener han er det største keepertalentet i Norge siden Henry «Tippen» Johansen. Han tok olympisk bronsemedalje med Norge i 1936. Kanskje kan Klaesson løfte Norge mot samme høyder igjen…

 

Vålerenga i dag:

19:00 Hockey: Vålerenga Herrer – Frisk Asker, NM Kvartfinale #4, Jordal Amfi – TV2Sportskanalen