Analyse: Serieåpning mot Viking

14.03.2016 av under 2016, Fotball, Herrer, VIF | 1 kommentar

VM i skiskyting er over i Holmenkollen og mens spriteimen fortsatt ligger som ei tykk tåke over Besserudtjernet så skal Vålerenga serieåpne på hjemmebane mot siddiser fra bygda som har størst fraflytting i landet. De andre laga har spilt ferdig og veien ligger vidåpen for at St. Hallvards Menn skal ha et skikkelig balletak på seriegullet allerede etter første runde.

Så er det altså Viking da. Under Kjetil Rekdals andre periode som trener har det blitt uavgjort, uavgjort og tap på Ullevaal for dette laget. I den forrige perioden hans var det uavgjort, uavgjort, uavgjort, tap og seier. I tillegg har Reka seier i cupen i 2002 å vise til.

 

Det er egentlig merkelig at det skal være sånn. Vålerenga slår dem på bortebane og sliter på hjemmebane; men Vålerenga er særdeles sterke på serieåpning på hjemmebane. På de ti siste forsøka har Vålerenga 8 – 2 – 0 i serieåpning på hjemmebane. I 2001 var det riktignok ikke i tippeligaen, men det spiller liten rolle i denne sammenheng. Viking har 0 – 3 – 7 i tilsvarende ti siste serieåpninger på bortebane. Her er det med andre ord grunn til å være optimistiske.

 

Statistisk sett er det 60,4 % sjanse for vålerengaseier og bare 10,4 % sjanse for nederlag i denne seriepremieren dersom vi vekter tidligere oppgjør og de siste ti seriepremierene hjemme/borte helt likt. Dessverre er Ken Henry Johnsen kveldens dommer. Han er, sammen med Svein Erik Edvardsen, den dommerjævelen som er kåtest på kortbunken sin. Får Vålerenga kortkåte dommere i for mange oppgjør kan det bli tynt etter hvert som sesongen går – særlig på midtbanen.

 

Keeperne:

Iven Austbø er Vikings keeper og det er en ganske så god keeper Viking kommer med her. Ikke helt topp, men han gjør jobben. Vålerengas Marcus Sandberg skada seg på siste trening og er dermed ute av troppen. Dermed blir det Aslak Falch som skal stå. Falch har faktisk én tippeligakamp for Viking i 2009-sesongen før han blei vraka. Den digre keeperen som i fjor blei kåra til Hødds beste spiller er solid, men ikke spektakulær.

 

Austbøs rutine kunne fort vært sett på som avgjørende, men at nettopp Viking er kveldens motstander tror Sotahjørnet at tenner Falch såpass mye at han stenger buret. På grunn av historia vekter vi denne 1 – 0 i fordel Vålerenga.

 

Forsvaret:

Vålerenga kommer med Robert Lundström på høyreback og Jesper Arvidsson på venstre. Kjetil Wæhler er bankers i midten, men om Reka faller på Simon Larsen eller Enar Jääger som Wæhlers makker er uvisst. Larsen har dog sett såpass sterk ut at vi holder en liten knapp på ham også på grunn av relasjonene med å ha spilt sammen lenge.

 

Viking er grådig usikre. Ingridi Sigurdsson er borte og AJ Soares er på utgående kontrakt som han ikke vil forlenge. Karol Mets er stabil, men her kan det fort bli en del kluss i kommunikasjonen. Kristoffer Haugen på venstrebacken er ustabil defensiv men god offensiv, så blir det nok André Danielsen på høyreback ettersom den nye dansken Claes Kronberg er skada.

 

Et noe tregt forsvar hos Vålerenga, med mye duellstyrke skal være klart sterkere enn Viking. Dog har det vært noe svikt også i evnen i å blokkere skudd i treningskampa. Det bekymrer litt, men settes delvis på kontoen for betydningsløse kamper og vi vekter fordel Vålerenga 1 – 0 her også.

 

Defensiv midtbane og vinger:

Viking kommer sannsynligvis i 4 – 4 – 2 og derfor så setter vi opp sammenligninga med Vålerenga også i det formatet. Sander Berge har vært småskada i det siste, men er med i troppen. Det er dog venta at Herman Stengel og Christian Grindheim fyller indreløperrollene. Stengel har i denne oppkjøringa sett ut akkurat som forventningene var til ham da han kom til klubben – endelig. Grindheim sørger for en solid dose trygghet. Rasmus Lindkvist tar venstrevingen og Daniel Fredheim Holm den høyre.

 

Vikings lag er mer usikkert. Abdisalem Ibrahim er udiskutabel på indreløperplass, men hvem spiller ved siden av? Sotahjørnet tror på Joackim Jørgensen i kveld. Det gir defensiv trygghet, men lite offensiv kraft. Samuel Adegbenro gir offensiv kraft på venstresida og vi tror den nye nigerianeren Osman Sale starter på høyrekanten. Det gir noe offensiv kraft. Alternativt kan Adegbenro starte på høyre og Michael Haukås komme inn på venstrekanten å gi dødballstyrke inn i laget.

 

Helt klart fordel Vålerenga også i denne lagdelen, men både Fredheim Holm og Grindheim har vært litt ute av det i oppkjøringa. Derfor vektes det ikke på alt for mye og vi setter en ny 1 – 0 seier til Vålerenga her.

 

Angrep:

Vålerenga kommer med Ghayas Zahid i tieren og Deshorn Brown på topp. Brown har vært strålende i oppkjøringa. Skulle det knipe kommer Elías Már Ómarsson inn og eventuelt en utvilt Mohammed Abdellaoue det siste kvarteret.

 

For Vikings del er Patrick Pedersen bankers; men han er et usikkert kort på tross av at han blei toppscorer for Island i fjor. Vil han ta steget til tippeligaen sporenstreks? Vi tror han får Suleiman Abdullahi ved sin side. Det blir fort lett match for Vålerengas midtstoppere. Alternativet er Aniekpeno Udoh, men også han er tenåring. Dette ser syltynt ut Viking. 2 – 0 fordel Vålerenga.

 

Øvrig:

Statistikken taler kraftig i Vålerengas fordel angående seriepremiere, men kraftig for uavgjort angående motstander. Reka og Kjell Jonevret er rutinerte tippeligatrenere og de bør ikke gå uten på hverandre i dette oppgjøret. Hjemmefordel og statistikk tilsvarer at dette vektes 1 – 0 til Vålerenga.

 

Totalt:

Vektinga vår sier 6 – 0 fordel Vålerenga. Normalt sett står ikke lag med den innsatsen inn hele oppgjøret, vi legger derfor inn vårt tips på 3 – 0, tabelltopp og Viking på direkte nedrykk. Det er altså slettes ingen grunn til å holde seg hjemme i kveld. Møt opp klokka 19:00 på Ullevaal Stadion.

 

  1. […] I kveld serieåpner Vålerenga i tippeligaen mot Viking på hjemmebane. Det blir spennende og Vålerenga har en ypperlig mulighet til å ta tabelltoppen. Les vår forhåndsanalyse av kampen her. […]