Vålerenga blir seriemestere

11.03.2016 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Sotahjørnet er ferdige med å analysere tippeligasesongen 2016. Det er alltid morsomt å tippe utfallet av tabellen. For Vålerengas del blir dette en god sesong – sett i lys av vår grundige analyse. Basert på en modell der vi setter sannsynligheten for seier, uavgjort og tap i hver enkelt kamp får vi et heltall for hvor mange poeng laget sannsynligvis tar i den kampen. Over tredve runder skal dette gi omtrent riktig poengsum – vel og merke om vi har satt riktige sannsynligheter i hvert oppgjør.

I fjor tippa Sotahjørnet Vålerenga på tredjeplass og vi må innrømme at vi bomma en del på poengfangsten i august måned. Det er mulig vi bommer i år også, for ifølge vår modell skal Vålerenga ta hele syv av tolv poeng i august måned og totalt sett ende opp med 61 poeng ved sesongslutt. Av de tolv poengene Vålerenga skal øke fra fjorårsresultatet på 49 poeng og syvende plass, så hentes hele fire av dem inn i august måned. Det på tross av at det faktisk er tre poeng mindre å spille om i den måneden kontra i fjor. August er altså fortsatt nøkkelen til suksess.

 

Det har vært små marginer hele veien og en spiller inn, en skade eller en spiller ut har forandra tabellen fra uke til uke. Ved første forsøk i midten av januar endte Vålerenga helt nede på en femteplass og luka opp til Rosenborg var enorm. Justert utover i februar hadde laget klatra opp til en tredjeplass, med kun Molde og Rosenborg plassert foran oss, men Rosenborg var ikke lenger en overlegen vinner. Salget av Ole Selnæs til Saint Etienne sørga for at luka var tetta igjen.

 

For få dager sida var det så vidt vi hadde sniki oss inn foran Molde med noen små tideler av et poeng; men så, da det blei klart at John Arne Riise skal gjenforenes med sin bror Bjørn Helge i Aalesund, måtte alle Aalesunds kamper gjennomgås på nytt. Nye beregninger måtte settes. Både Molde og Rosenborg lå allerede gått an i sine to respektive oppgjør, mens Vålerenga derimot var levna særdeles små sjanser til poeng på Color Line Stadion. Siden denne kampen spilles i slutten av mai på kunstgress et sted Kjetil Rekdal aldri tar poeng med Vålerenga var utgangspunktet for poengfangst særdeles liten ifølge vår modell. Men en mager poengfangst på 0,21 poeng på Color Line Stadion blei oppjustert til hele 1,36 poeng. For når sesongen har kommi så langt som til slutten av mai har bråket rundt Riise-brødrene og ikke minst mora ødelagt lagmoralen i Aalesund. Det fikk store konsekvenser for sluttabellen vår.

 

For i det rotteracet vi spår av en tippeliga i år, var denne Riise-nyheten akkurat nok til at Sotahjørnets beregninger plasserer Vålerenga foran Rosenborg etter tredve spilte kamper. Det er ørsmå marginer i kampen om gullmedaljen; men sannsynlighetsberegning er morsomt – særlig når det bikker i Vålerengas favør. At nyheten om Riise dessuten fikk Aalesund til å rase to plasser nedover tabellen til kvalikplassen er også litt morsomt da.

Tippeligaen 2016
Plass Lag Poeng
1 Vålerenga 61,07
2 Rosenborg 60,98
3 Molde 59,46
4 Odd 55,21
5 Sarpsborg 08 53,48
6 Viking 53,20
7 Start 47,73
8 Strømsgodset 46,35
9 Lillestrøm 42,01
10 Stabæk 36,28
11 Brann 33,64
12 Haugesund 32,85
13 Tromsø 31,14
14 Aalesund 26,47
15 Sogndal 21,87
16 Bodø/Glimt 13,26

Sist gang undertegnede beregna Vålerenga til å vinne tippeligaen var i det herrens år 2005. Det er lenge sida – elleve år faktisk. Derfor er det digg å kunne gjøre det igjen. Særlig siden vi husker hvordan det endte sist undertegnede spådde Vålerenga øverst på tabellen…

 

Bøtta #1

I løpet av helga kan Vålerenga ta sin første bøtte for sesongen. Hockeyjentene tok sølv i serien. Det gjorde dem også i fjor, men da NM-finalen kom i Siddishallen – så tok de med bøtta tilbake til Jordal Amfi. I år er det Wing fra Trondheim som arrangerer NM i Leangen ishall.

 

I kveld spilles det kvartfinaler mellom Jordal og Tromsø og Wing og Sparta. Lørdag klokka 14:00 spiller Vålerenga sin semifinale mot vinneren av Jordal og Tromsø. Jordal blei nummer tre i eliteserien. Vålerenga slo dem 1 – 0 og 6 – 3 i de to første oppgjøra denne sesongen, men tapte 5 – 2 og 4 – 3 i de to neste, før Vålerenga igjen avslutta med to seiere 3 – 0 og 7 – 4.

 

Tromsø blei nummer tre i førstedivisjon med tolv seiere og fire tap. Sotahjørnet tror det er litt for tidlig for Tromsø ennå til å kunne ta opp kampen med eliterserielag. Kampen blir streama på Live Arena og kan sees her.

 

Etter forhåpentligvis å ha tatt seg igjennom semifinalen er det klart for finale på søndag klokka 17:00. Den kampen kan sees her. Der møter de enten eliteserievinneren Stavanger. Laga har vinni to ganger og spilt uavgjort én gang i sine respektive hjemmekamper. Det skal dog legges til at Vålerengas viktigste spiller, Martine Henriksen, ikke var med til Stavanger den helga de spilte de tre oppgjøra borte.

 

Sparta har tapt alle seks oppgjøra mot Vålerenga denne sesongen og endte på fjerdeplass i eliteserien. De har også tapt alle oppgjøra mot Stavanger denne sesongen, så det vil være en sensasjon om østfoldlaget skulle ta seg til finalen.

 

Arrangørklubben Wing levnes like små sjanser. De vant førstedivisjon ganske klart og har en del gode spillere, blant annet Aina Høve som mange sikkert kjenner fra dommerugjerninger i getligaen og Marthe Lenes. Store deler av Narvik-laget som ga Sparta kamp til døra i kvartfinalen i fjor spiller i år for Wing. Det kan godt hende de blir det store overraskelseslaget og kommer seg til en semifinale; men mye skal skje dersom de når helt til finalen.

 

Bøtta #2

Fredag klokka 19:00 starter den lange veien mot bøtta for herrelaget. Da skal de ut i den første kvartfinalen i det som spilles som best av syv. Motstander Frisk Asker har hjemmebanefordelen og det starter dermed i Askerhallen. Søndag klokka 17:00 spilles det andre oppgjøret hjemme i Jordal Amfi. Vi tar ikke med mer i dag, vi skreiv tross alt ganske langt om disse kvartfinalene i går.

 

Uavgjort

Interkretsserien for Vålerengas juniorgutter starta i går og Vålerenga møtte undulatene borte i bunkersen ved togstasjonen på veien til Gardermoen. Vålerenga styrte kampen men slapp inn et mål seint i første omgang. På overtid dukka dermed innbytter Jardar Jameson opp og utligna. Man taper jo ikke mot undulater.

 

Håndball

Med tre kamper igjen brenner det et blått lys for at håndballgutta skal overleve i andredivisjon. Det er to poeng, i realiteten tre, opp til Sarpsborg på åttende plass. Lørdag klokka 17:45 spiller de hjemme mot Haslum. De trenger virkelig begge poenga i den kampen, men det blir ikke lett. Haslum ligger poenget bak tabelltoppen med en hengekamp. De kjemper om opprykk og har alt å spille for i det oppgjøret.

 

Sølv eller bronse

Innebandyjentene har hatt en meget god sesong i første divisjon, men muligheten til opprykk til eliteserien sprakk helt på slutten. Østensjø/Dverg har vinni og skal kjempe om opprykk. Bak dem ligger Øreåsen, tre poeng foran Vålerenga. Men Øreåsen er ferdige med sesongen. Vålerenga spiller sin siste kamp nå på søndag og kan de slå femteplasserte Sveiva 2 i Rommenhallen, så tar de andreplassen i avdelinga.

 

Fjerde plass

Innebandygutta styrer mot en fjerde plass i guttas førtedivisjonsavdelinga. Det er kun tre poeng opp til undulatene på tredje plass, men det er urealistisk å tru at de går på en smell mot bånnlaget Pors. Vålerenga møter Øreåsen borte i Øreåsenhallen i en kamp som ikke betyr annet enn ære for begge laga.

 

Vålerenga i helga:

Fredag 18:14 Pub: Allmennquiz, Bohemen Sportspub

Fredag 19:00 Hockey: Frisk Asker – Vålerenga Herrer, NM Kvartfinale #1, Askerhallen

Lørdag 14:00 Hockey: Vålerenga Damer – Tromsø/Jordal, NM Semifinale, Leangen Ishall

Lørdag 16:00 Innebandy: Øreåsen – Vålerenga Herrer, 1. div avd øst, Øreåsenhallen

Lørdag 17:45 Håndball: Vålerenga Herrer – Haslum, 2. div avd 1, Jordalhallen

Søndag 17:00 Hockey: Vålerenga Damer – Wing/Sparta/Stavanger, NM Finale, Leangen Ishall

Søndag 17:00 Hockey: Vålerenga Herrer – Frisk Asker, NM Kvartfinale #2, Jordal Amfi

Søndag 18:00 Innebandy: Sveiva 2 – Vålerenga Damer, 1. div avd øst, Rommenhallen