Mika Futbolayin Akumb

13.07.2011 av under 2011, Fotball, Herrer | Ingen kommentarer

Det nærmer seg Europa League kamp mot Միկա Ֆուտբոլային Ակումբ fra Yerevan i Armenia. Sant og si er det bare én dag igjen og Sotahjørnet tar seg derfor tida til å myse litt på denne klubben vi skal møte. De færreste veit vel så mye om asiatisk fotball, så her må det nok en del studier til. Hva kan vi egentlig forvente på Ullevaal på torsdag?

Så hvem er egentlig Միկա Ֆուտբոլային Ակումբ eller Mika Futbolayin Akumb som det blir med våre tegnsett? Vel, det er en skikkelig horeklubb ut i fra Sotahjørnets vurdering. En klubb stifta i den moderne fotballens ånd. Tufta på en styrtrik armensk kjeltring, Mikhail Baghdasarov, som blant annet eier flyselskapet Armavia. Jævel’n er god for rundt én milliard dollar og er selvfølgelig lojal mot én av de fem andre dollarmilliardærene, sittende mafiapresident Serzj Sargsian.

 

Baghdasarov er en skikkelig kødd. Klubben het opprinnelig Olimpia og blei stifta i 1985 men klubben bytta raskt navn til Kasakh Ashtarak. I 1999 blei en ny klubb stifta ut i fra den gamle klubben og navnet blei Mika-Kasakh Ashtarak, men de skilte raskt lag og F. C. Mika Ashtarak så dagens lys i 2000, mens Kaskah Ashtarak beholdt historien fra Olimpia. Men det stopper ikke der. Klubben blei flytta til Yerevan i 2007 – noe som kan sammenlignes med å flytte Vålerenga til Lillestrøm. Snakk om flass.

Mika kvalifiserte seg til Europa League gjennom å vinne den armenske cupen, noe de også har gjort 5 ganger tidligere. De har også vinni supercupen én gang. Men er dem egentlig noe gode? Svaret er tja. Spesielt på hjemmebane virker de habile. Hjemme har de siden 2000 slått romenske Rapid Bucuresti 1-0, ungarske MTK Budapest 1-0 og slovenske Artmedia Petržalka 2-1; spilt uavgjort 0-0 mot tyske Mainz 05, 0-0 mot moldoviske Tiraspol, 1-1 mot svenske Helsingborg og 0-0 mot makedonske Rabotnički. 3 europacupkamper har endt med tap. De har dog kun én gang karra seg videre fra første kvalifikasjonsrunde. Vålerenga blir deres tredje motstander i en andre kvalifiseringsrunde. Totalt sett står laget med tre seiere, seks uavgjort og 11 tap og en målforskjell på 12-32.

 

Manageren deres, Eduard Markarov, har tre landskamper for Sovjetunionen. Av spillere så har 28 år gamle midtbanespilleren Pedro López Pérez de Tudela 4 U19 landskamper for Spania, den 26 år gamle spissen Dong Fangzhuo 13 landskamper og to mål for China. Av spillere med landskamper for Armenia har den 31 år gamle keeperen Gevorg Kasparov 18, den 25 år gamle forsvarsspilleren Hrayr Mkoyan 10, samme antallet som den 36 år gamle spissen Aram Voskanyan, mens den 26 år gamle forsvarsspilleren Vahagn Minasyan har 12.

 

De store stjernene på det armenske landslaget er allikevel forsvarsspillerne Alexander Tadevosyan som på sine 31 leveår har rukket å spille 40 landskamper og 30-åringen Aghvan Mkrtchyan med sine 44. De har dessuten begge to vært utenlandsproffer i store fotballnasjoner som Iran og Hviterussland. Akkurat det får nok Morten Berre til å skjelve i knærne…

 

Mika ligger for øyeblikket på 5. plass i den armenske ligaen. Det er altså langt i fra det beste laget i Armenia vi møter, men så er jo også Vålerenga for øyeblikket langt i fra det beste norske laget. Taktikk og sånt får vi se på Ullevaal på torsdag klokka 19:00. Billettinformasjon finner du her.