Belgisk blå er tilbake

11.12.2015 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Belgisk blå er tilbake i Vålerenga. Den offensive høyrebacken med to landskamper fra Belgia har vært her før. Etter en flott fotballkarriere som starta i Lierse der han blei seriemester i 1996-1997 sesongen og cupmester i 1998-1999-sesongen og fikk 240 offisielle a-lagskamper og scora 17 mål, fortsatte David Brocken med å bli seriemester og cupmester også i Anderlecht. Han var også innom Standard Liêge og Lommel før han kom til Vålerenga i 2004 og straks fikk kallenavnet Belgisk Blå. Der blei det seriesølv og seriegull og en hårsbredd unna Champions League-spill før spillerkarriéren tok slutt.

David Brocken er tilbake i Vålerenga.

 

Brochen reiste hjem til Belgia og blei spillerutvikler i Lierse i ett år, før han igjen kom til Vålerenga i 2007 for å gjøre samme jobben her. Det gjorde han bra og i 2009 blei han både sportsdirektør og spillerutvikler i Frigg før han i 2013 fortsatte trenerkarriéren i Kolbotn. Samtidig har han løfta Rilindja oppover i seriesystemet.

 

Nå er Brocken tilbake i Vålerenga. Han blei nemlig ansatt som trener for Vålerengas toppserielag i dag. Det tror Sotahjørnet er en veldig god ansettelse. Kolbotn har vært mønsterbruket på spillerutvikling i toppserieklubbene siden Brocken kom til klubben. Han har prestert godt også, med unge lag uten de store stjernene. 44-åringen ga seg i Kolbotn etter årets sesong, faktisk omtrent samtidig med at Leif Tsolis annonserte sin avgang. Tilfeldig? Neppe!

 

I Brocken får Vålerenga en UEFA Pro-lisensiert trener som allerede kjenner toppserien. Med en svært begrensa spillerstall har han tatt Kolbotn til sjette og fjerdeplass før han i år måtte ta til takke med en åttendeplass i serien etter store skadeproblemer underveis; men med seriens største seier. 10 – 0 knuste han og kolbotnjentene Medkila med – att på til i Harstad. Og i LSK-hallen da undulatene fikk beviset på seriemesterskapet utlevert, sørga han for en sterk 0 – 4 seier.

 

For oss er det ekstremt viktig å se at Vålerenga nå tenker å fortsette det ungdomsarbeidet som klubben starta under Tsolis’ regime. Og Brocken er virkelig et stort navn i Vålerenga. 10. juli var han hedersgjest på Ullevaal Stadion. Med sine 41 tippeligakamper, åtte europacupkamper og tre toppseriemål, seriegull og seriesølv er han rett og slett en av faktorene som gjorde at Vålerenga brøyt Rosenborgs hegemoni og kun var et par straffespark av Bernt Hulsker og Freddy dos Santos unna gruppespill i Champions League.

 

I høst uttalte Brocken at han ønska å bygge et lag igjen og vise fram hva han står for, enten på herre- eller kvinnesida. Dette gjør det forståelig hvorfor han vraka en trenerjobb på det belgiske U21-landslaget. Vi skjønner glatt hvorfor når han på facebook kritiserer Norges Fotball Fiender for utviklingsprogrammet sitt.

 

Det var mange som kjempa om jobben i Vålerenga – gode kandidater – og utenlandske trenere fra åtte forskjellige nasjoner i søkerbunken til Egil Ødegaard. Det viser at klubben er attraktiv – også på damesida. Det er også godt å få treneravklaringa før jul, for rett etter nyttår starter treninger opp igjen med prøvespillere. Da er det alltid best at treneren er på plass.Det er lov å mimre litt nå. Vi legger ved et lite youtubeklipp.

 

Hockeydommere til besvær

På Sotahjørnet synes det er merkelig at norske hockeydommere ikke kan regelverket; men OK – denne gang gikk det vår vei. Riktignok var vi usikre sjøl, men godkjennelse av mål er noe dommerne skal kunne. Mot kjøpeskauen gikk det mot oss – denne gangen gikk det for oss. Sånn sett er vi uavgjort i tapte og vunne poeng på åpenbare dommertabber.

 

Vi starter med kjøpeskauen. Målet er åpent, målburet kjøres en antydning ut av stilling og Vålerenga setter pucken sikkert i åpent mål, midt i målet. Hva sier regelboka? La oss spørre IIHFs regelverk:

 

§98 – i

If a defending player displaces his own goal frame and the opposing team scores a goal, the goal will be allowed provided:

(…)

2. The referee determines the puck would have entered the goal net had the goal frame been in its normal position.

 

Vålerenga blei åpenbart snytt for 2 – 0. Regelverket er klart og dommerne kunne det ikke og i stedet utligna kjøpeskauen og Vålerenga tapte to poeng på den kampen. I går kom altså en ny tabbe, men denne gangen gikk den vår vei. Med atten sekunder igjen brysta Filip Gunnarsson pucken inn i målet, en soleklar aktiv bevegelse med kroppen. Vi stiller spørsmålet til IIHFs regelverk igjen.

 

§97 – i

No goal will be allowed if an attacking skater kicks, throws, gloves or otherwise directs the puck into the goal with any part of his body or by any means other than his stick even if the puck is further deflected by a player or on-ice official after initial contact.

 

Så dermed har Lillehammer all grunn til å føle seg snytt av dommerne. En ny dommertabbe, denne gang til vår fordel og Vålerenga vant ett eller to poeng. Regelverket er klokkeklart. At en tilskuer ikke kan det, at en spiller ikke kan det – det er så sin sak; men at getligaens dommere ikke kan det? Det er jo faktisk en skandale. Det var nemlig ingen tvil om at Gunnarsson aktivt styrte pucken inn.

 

Det er fem sider med klokkeklart regelverk fra IIHF angående hva som er mål og hva som ikke er mål. Det må kunne forventes at dommerne i getligaen faktisk kan de fem sidene ut og inn. Denne gangen var det bare å takke og bukke for dommertabben; men på dette nivået bør sånt være unødvendig. At Lillehammers utligningsmål aldri skulle ha kommi er så sin sak. At dommerne trenger hvit stokk og førerhund får vi sjeldent gjort noe med – men at de ikke kan regla… Håpløst!

 

CSKA Vålerenga

Lillehammer kom best i gang i de første tre bytta på Jordal, men så kom fjerderekka til Vålerenga og satte standarden. Etter det tok Vålerenga helt over, men Morten Ask pådro seg en totalt unødvendig tominutter og den blei utnytta til å sende Vålerenga i bakleksa. Så fikk Vålerenga powerplay og halvannet sekund før det var over, så putta Fredrik Csisar. Litt irriterende at sekretariatet ikke klarte å stoppe klokka raskt nok. Dermed blei det ikke kreditert powerplaystatistikken til Vålerenga.

 

I midtperioden kom det et mål av russiske dimensjoner fra vår førsterekke. Sergej Makarov kom sammen med Vladimir Krutov i angrepet. De fleste venta en pasning fra Makarov til Krutov og så en direkte avslutning mens keeperen måtte sideforsyve seg; men Makarov ville det annerledes. Han dro seg inn mot Krutov og dro av og med seg begge de tjekkoslovakiske backa og fikk sideforskyvi keeperen mot Krutov uansett. I full fart bakfra kom Aleksej Kasatonov og et herlig backhandspass fra Makarov tilbake til høyresida og Kasatonov fikk det ufattelig enkelt. Jernteppet var åpent! CSKA Vålerenga gikk opp i ledelsen.

 

Vakkert! Elegant! Genialt! I målprotokollen står det riktignok Andreas Frisk på pasning fra Jørgen Karterud; men det trur vi ikke på. Det var Makarov og det var Kasatonov. Banna bein!

 

I tredje periode så Vålerenga ut til å kontrollere inn en ettmålsseier; men så skjedde en håpløs dommeravgjørelse. Magnus Fischer dro seg fri fra rundvantet og opp inn foran mål. Bak ham hang Stein Tore Bakken med livtak og reiv ham ned i isen. Soleklar holding. Det er to hoveddommere utpå der. Begge trengte førerhund. Bedre blei det ikke av at Morten Ask pådro seg en håpløs tominutter bare sekunder seinere. Lillehammer fikk powerplay og de utnytta det igjen. Det sto uavgjort med tre og et halvt minutt igjen å spille.

 

Stein Tore Bakken pådro seg en tominutter da han spilte pucken ut over vantet fra egen sone med kun 131 sekunder igjen på klokka. Da Filip Gunnarsson scora med brystet blei det først annulert, men etter å ha diskutert lenge, sett episoden på video og diskutert litt til, så godkjente dommerne målet, atten sekunder igjen.

 

Morten Ask fikk kontroll på pucken i egen sone – totalt upressa. Han kunne stort sett gjøre hva som helst. Vende opp og gå ned bak egen keeper for eksempel, ned i rundvantet å låse pucken for eksempel. Det var fem sekunder igjen. Ask valgte å legge pucken ut over vantet. Med fire sekunder igjen fikk dermed Lillehammer en dropp i vår sone og sjansen i seks mot fire. Det er rimelig håpløst.

 

Det gikk bra, men i denne kampen oppfattes Ask, vår mest rutinerte spiller, som lagets totalt urutinerte og hodeløse junior. Åtte av tolv utvisningsminutter var påkosta Ask. To av dem endte med Lillehammers to mål. Interference, holde motstanders kølle, hekting og med vilje å forsinke spillet. Alle fire utvisningene totalt unødvendige.

 

Men Vålerenga tok sin fjerde strake seier. Laget begynner å nærme seg medaljestrida igjen. På fire kamper har Vålerenga tatt igjen syv poeng på Sparta, seks poeng på Frisk Asker og fem poeng på kjøpeskauen og fem poeng på Åj Lars. Samtidig har vi tatt tolv poeng på Storhamar og lagt dem fem poeng bak oss. Riktignok har kun kjøpeskauen spilt fire kamper i denne perioden – men det ser meget bra ut.

 

Stjernen

Nå venter Stjernen borte på lørdag. En vanskelig kamp. Stjernen er ofte gode hjemme og spiller smalt og tett i Stjernehallen; men Vålerenga er på gang og endelig har vi folk inne på poengkongelista. Tobias Lindström og Jørgen Karterud tok steget inn på lista med sine tyve poeng nå. Riktignok er det fire stjernenspillere over dem. Curtis Gedig (30), David Hallström (28), Niklas Bröms (24) og Peter Wennerström (21); men vi ser en klar forbedring i Vålerenga.

 

Og på tross av at laget har scora lite denne sesongen, de slipper inn svært lite også. Det kan ikke sies om Stjernen. Her bør mulighetene ligge åpne. Publikumstalla er også gode. På tross av kun torsdagskamper kommer publikum. 2 862 tilskuere mot defensive Lillehammer er ganske bra, et snitt på 2 533 tilskuere.

 

Serieåpning

Vålerenga har fått serieåpning mot Viking på hjemmebane. Deretter følger Sogndal borte før Rosenborg gjester Ullevaal Stadion i starten av april. Vi registrerer undulatene borte rundt 1. mai og at Vålerenga får henholdsvis langtur og korttur annen hver bortekamp til og med runde 13. 16. mai har klubben fått hjemmekamp mot Haugesund. I tillegg har klubben fått hjemmekamp mot Molde helga Norway Cup starter. Denne blir sannsynligvis flytta til en mandag – akkurat som i år – slik at Vålerenga kan fylle stadion med Norway Cup-deltakere.

 

Brann borte innleder fellesferien og det blide sørland skal besøkes i den beste sommervarmen i slutten av juli. Odd – Vålerenga går helt i slutten av august og inviterer til at Klanen kanskje kan sette opp en av sine legendariske båtturer igjen, slik vi tidligere har hatt til Moss, Fredrikstad og Sandefjord. Tromsø i slutten av oktober kan dog by på en kald opplevelse, mens serieavslutninga går borte i Stavanger ei uke inn i november. Det er faktisk den beste banen vi kunne få – den eneste med varmelamper over tribunene.

 

Vi får æren av å sende Lillestrøm ned i obosligaen på Ullevaal i nest siste serierunde. Da oddsenligaoppsettet kom ramsa vi opp elleve datoer det var mulig med langhelg med toppserie, tippeliga og oddsenliga på Vestlandet. Det innebar tippeligalagene Brann, Haugesund og Viking. Ingen av de bortekampa falt sjølsagt på en passende dato, men bergens-, trondheims- og stavanger/klepptur kan fortsatt kombineres med toppserie og tippeliga ei helg; men vi tviler på at det skjer.

 

Toppoppgjør

Søndag spiller Vålerengas innebandyjenter en meget vanskelig hjemmekamp i Teglverket. Motstander er Gjelleråsen 2, som ligger tre poeng bak Vålerenga med én kamp mindre spilt. Dette er damenes siste kamp før jul og med seier tar de juleferie på tabelltoppen i 1. divisjon avdeling øst. Kampen spilles i Teglverket Idrettshall ved siden av Hasle T-banestasjon.

 

Vålerenga i helga:

Fredag 18:14 Pub: Allmennquiz, Bohemen Sportsbar

Lørdag 16:00 Hockey: Stjernen – Vålerenga Herrer, Getligaen, Stjernehallen

Søndag 18:00 Innebandy: Vålerenga Damer – Gjelleråsen 2, 1. div øst, Teglverket