Vålerengas rekruttsatsing

26.08.2015 av under Gjetord | Ingen kommentarer

I går kom det en svindelsak fra NAV på en tidligere undulat. I tillegg blei det vist en tidenes kamp på TV 2 fra da Vålerenga blei seriemestere i 2005. Dette har vi ingen ting om i dagens gjetord, men overlater vi glatt til andre blogger. Nei, dagens gjetord er satt av til å presentere nok et nytt vålerengatalent, samt forklare litt sammenhenger om hva som skjer i fotballklubben.

Talentlag i Vålerenga. Foto: Kenneth Myhre og Anders Grydeland.

 

Nytt talent til Vålerenga

Live Aandal melder overgang fra Molde til Vålerenga. Nittenåringen har fullført videregående skole i Molde i år og var med på Moldes J19-lag som vant Norway Cup. Denne sesongen har hu spilt andredivisjonsfotball for Molde, men i fjor sommer var hun på utlån i førstedivisjonsklubben Fortuna Ålesund og fikk med seg tre seriekamper og én cupkamp der, før hun returnerte til Molde.

Live Aandal er Vålerengas siste tilskudd.

 

Midtbanespilleren fra Isfjorden blir det femte nitten år gamle talentet som strømmer til Vålerenga nå i sommer. Fra før av har Camilla Bønøgård kommi fra Sarpsborg 08, Kamilla Aabel fra Lyngdal, Synne Sofie Christiansen fra Kaupanger og Pernille Gardien fra Fortuna. I går var også J17-landslagsspilleren Tanja Løfshus som spiller for Fart på vålerengatrening.

 

Det er meget spennende. Da Leif Tsolis kom i fjor lå jentesida i klubben nede med brukket rygg. Kun enkeltvis på aldersbestemte lag fantes det talenter og rekruttlaget besto av søtti prosent spillere som hadde lagt opp sin fotballsatsing og kun fortsatte på hobbybasis. Sånn sett lå de også i bunnen av andredivisjon hvert eneste år.

 

Nå satses det hardt i Vålerenga på en vanskelig form for fotball – den avanserte. Det er slutt på regimene Cecilie Berg-Hansen og Glenn Rostad hadde i toppserien. Tett og kompakt forsvarsspill (kjedelig) og håp på en kontring eller to. Nå er det høyt press, gjenvinning, styre kamper og spille seg igjennom etablert forsvar som er målet. Det koster noen poeng i ny og ne; men det er dette som utvikler gode fotballspillere. Og det synes også på treningene, som den undertegnede overvar i går.

 

Nå ser plutselig alt mye lysere på jentesida i klubben. Tsolis har rett og slett snudd rundt på en særdeles negativ trend. Talentene strømmer plutselig til rekruttlaget som nå er fullt av unge talenter med toppserieambisjoner. Rekruttlaget har også gått fra å slite i andredivisjon til å bli det desidert beste laget. Og nå i sommer måtte vi la to av spillerne gå ut for å få matching i førstedivisjon, med tanke på å hente dem tilbake om en halv, én eller to sesonger som fullverdige toppseriespillere. Forhåpentligvis slår denne satsinga nå også ut i full blomst nedover i aldersklassene.

 

Tsolis var i vålerenga som trener i 2001 til 2006. Det siste han gjorde var junior 2 for herrer. Et lag der spillerne i utgangspunkt ikke skulle være med videre i Vålerengas talentsatsing. Vanligvis er det svært sjeldent en spiller får opprykk fra andrelaget til satsingslaget i klubben. Under Tsolis virke som juniortrener var det fem som klarte det. Dennis Obeng var én av dem. Han blei da også kåra til JET-turneringas beste spiller for Vålerenga som nittenåring i 2007.

 

 

Nå er Tsolis sportssjef i Scandinavian Football School på Mallorca, som er et tilbud for gutter og jenter i 16 – 25 års-alderen som vil satse på fotballen. Etter Tsolis sin inntreden i Vålerengas damelag økes også satsinga på jenter i den skolen. Og et av Tsolis aller første spørsmål da han kom til klubben var: Hvordan står det til med talentsatsinga? Svaret han fikk var at den ikke eksisterte. Noen som kjenner igjen mye av dette fra guttesida i klubben fra hva som skjedde med talentsatsinga og produksjon av egne talenter fra øyeblikket da Kjetil Rekdal overtok herrelaget i Vålerenga fra 2001-sesongen?

 

Gårsdagens store signering av Mónica Mendes, sammenfalt med signeringene av Kelsey Haycook og Kate Bennett i forrige uke er meget spennende. Noen vil sikkert undre seg over dette. Hvor pokker har Vålerengas damelag fått penger til disse spillerne fra? Vel, det er med damelagets sponsor som det er med herrelagets sponsor. Får du trua på det systemet, ser du resultater av den talentsatsinga og elitesatsinga, så er sponsoren også villig til å spytte inn noe ekstra for å få inn de spillerne som kan løfte laget til et seriegull og europaeventyr.

 

Hospitering

De eldste rekruttgutta skal nå ut på hospitering. Der de ikke skal hospitere på a-lagstreningene blir det nå hospitering i obosligaklubber, som for eksempel Strømmen, Follo og Bærum. Altså klubber i nærheten. Slapp av, ingen skal hospitere med Brann – det skulle tatt seg ut. I utgangspunktet forsto undertegnede det som to treninger i uka når det passer seg.

 

Det er flere grunner til dette. Vålerenga kan ikke ha alle på a-lagstrening samtidig. De eldste spillerne vil da få noen treninger med høyere kvalitet enn det de får på juniortreninga. For Vålerengas del vil det være en stor styrke for rekruttlaget inn mot serieavslutninga i oddsenligaen og junior NM. Spillerne får testa seg på et høyere nivå og klubbene får muligheten til å ha dem på prøvespill.

 

I aller ytterste konsekvens kan noen av spillerne til og med få en så stor boost av disse utlånene nå i høst at de kan ende opp med a-lagskontrakt i Vålerenga allerede i år. Noen av nittenåringene skal sjølsagt fortsatt hospitere a-laget. Følgende nittenåringer har ikke a-lagskontrakt med Vålerenga: Adrian Møller, Mats Vågan, Marius Koss, Rino Falk Larsen, Mortadha Alkanany, Jonathan Serrano, Tega George og Niklas Castro.

 

Samtidig har det akkurat kommi et nytt kull med skoleelever til Wang. Og det betyr at det nå framover vil dukke opp nye talentfulle unge sekstenåringer på Valle. Håpefulle unge spillere som drømmer om å spille seg til kontrakt med Vålerenga. De skal også ha plass i juniorstallen og utlånene frigjør kapasitet til også å ta seg av de nye spillerne som er på vei, i tillegg til de vi allerede har i klubben. Vinn – vinn for alle parter der altså…

 

Det du ikke får i gjetordet

NAV-svindleren fra tostasjonen kan du lese om i sagnet til sthallvardsmenn.

Fredrikstad vs Start fra 2005 kan du lese om i dagboka til vpn og i engamorgen til aperopet.