Norway Cup: Søndag – forrykende åpning!

26.07.2015 av under 2015, Fotball, Norway Cup, VIF | 1 kommentar

Søndag er Norway Cups første dag og bød på seks kamper for Klanens trofaste Norway Cup-travere. Fra høljende regnvær til smådusk og til slutt oppholdsvær. Opp og nedturer som vanlig, men Norway Cup er først og fremst barnefotball og kanskje får vi spotta noen talenter. Og det var opp til flere talentfulle vålerengaspillere vi fikk se denne dagen.

 

Vålerenga – Helgerød/GøIF

Det blei en fantastisk åpning for Vålerenga på Norway Cup for Vålerengas del. I regnværet på Valle var det fotballen som holdt publikum varme. Vålerengas jentelag i fjortenårsklassen bestemte seg for å avgjøre kampen først som sist. Det tok bare tre sekunder fra avspark til Åse Stefansen scora målet som gjorde henne til matchvinner.

 

Hun fikk rom på midtbanen og tenkte ikke på annet enn at kula skulle i mål. Fra syvogtredve meter dro hu til. Ballen gikk hardt i en vakker bue over keeper og falt ned i krysset. Et tilslag vi sjeldent har sett av en trettenåring.

 

Og Vålerenga dominerte førsteomgangen totalt. Det tok nitten av de tyve minuttene omgangen varte, før keeperen måtte i aksjon å plukke opp et forsøk på gjennomspill. Et meget teknisk godt jentelag, med gode basisferdigheter, godt pasningsspill og gode bevegelser. Dette er jenter vi kan vente oss mye av i framtida, men om de kan nå langt i Norway Cup er nok tvilsomt.

Åse Stefansen og Anny Tysnes etter seieren. Foto: Hjesus.

 

Som Anny Tysnes sa etter kampen er det første året de spiller elleverfotball. Laget er også svært ungt og både viktige støttespillere i laget som Stefansen og Tysnes er trettenåringer. Fire av lagets jenter er født i 2003, mens den lille spissen Aslaug Staurum er født i 2004 og altså elleve år. Det var det kun størrelsen man kunne se på i denne kampen, for spilleforståelsen og teknikken tyder på en spiller som trener langt mer med ball enn de tre fellestreningene laget har i uka.

 

Vålerenga Monsterenga – KFUM 6

På Ekebergsletta fikk vi se elleveåringer som briljerte stort. Allerede i fjor valgte laget å gå fra femmerfotball til syverfotball. For å gjøre det måtte de gå opp ett alderstrinn. I løpet av en hel sesong tapte de allikevel kun to kamper og det var lett å se hvorfor på sletta.

 

I første omgang lot de Kåffa få spille seg litt ut, men sjøl om det sto målløst til pause var det Vålerenga som var totalt dominerende. I andre omgang gjorde de derimot kort prosess. Rett fra avspark gikk Vålerenga i angrep. Keeper måtte gi retur på skuddet og der var Runar Trøhaug Johnsen frampå, dro av keeper og plasserte kula i tomt mål. Det var starten på en meget god vålerengaomgang.

 

For under minuttet seinere var Trøhaug Johnsen frampå igjen. Et velplassert skudd med innsida av foten fant nettmaskene helt inne ved stolperota. Og nå skulle det bli målfest. Zaid Ajmal viste stor fotballforståelse og da Vålerenga angrep på venstrekanten rykka han seg fri i førtifem grader. Pasninga var presis og fra åtte meter plasserte også han kula klinisk nede ved stolperota.

 

Så kom kampens store øyeblikk. Dette er spill vi ikke er vant til å se norske elleveåringer drive med. Raskt entouchspill innom fire mann før Øyvind Andreas Devold Offerdal hamra til fra tolv meter – også det på dirra. Keeperen rakk aldri å lee en muskel før nettet bula ut bak ham.

 

Men Vålerenga var ikke ferdige. Trøhaug Johnsen forsøkte seg på et nytt skudd. Det gikk i stolpa, men på returen dukka Anas Chamint opp som Morten Berre på landslaget og låra inn kula fra halvmeters avstand. Og Chamint avgjorde også målfesten etter å ha blitt spilt nydelig igjennom. Aleine med keeper gjorde han ingen feil og Vålerenga Monsterenga fikk en solid start på Norway Cup med seier 6 – 0.

 

Vålerenga 5 – Olderskog

For første gang fikk vi se et lag spille nierfotball. Vi var usikre på regla og trudde først at offside ikke var med. Det viste seg etter hvert at det bare var dommeren som ikke var med, men uansett fikk Olderskog satt inn kampens første mål. Keeperen var god med beina, men undertegnedes hjerte hoppa over et par slag da han stoppa en markkryper med foten, for så å spille rolig ut til backen.

 

Hjertestoppet var ikke uten grunn. Andre gangen spratt kula feil rett foran foten hans og det blei en gedigen keepertabbe. Laget er vant med kunstgress, dette var en hompete nierbane på Ekebergsletta. Vålerenga fortvilte og kom ikke over målet før de fikk en til i ræva bare sekunder seinere.

 

I andre omgang var det der i mot Vålerenga sin tur. De overkjørte Olderskog etter alle kunstens regler og til slutt rykka Aleksander Olsen seg foran backen og plasserte kula i olderskogkeeperens lengste hjørne. Det så ut som dette skulle bli spennende, for Olderskog hadde lite å stille opp med. Vålerenga var aggressive, sto med høyt press og gjenvant ballen i gode posisjoner. Pasningsspillet var tidvis elegant, men de sleit med å score.

 

Så skulle dommeren avgjøre kampen. Vålerenga gjorde et bytte og dommeren oppdaga et armbånd på vålerengaspilleren. I stedet for å be gutten gå av banen å ta av seg armbåndet, tok han opp det gule kortet. Gult kort betyr tydeligvis fem minutters utvisning. Dermed kom Olderskog inn i kampen igjen og  benytta de fem minuttene til å punktere kampen med 1 – 4. Kristoffer Øverland reduserte til 2 – 4 med et langskudd, men nærmere utligning kom dessverre Vålerenga aldri.

 

Vålerenga 2 – Hegra

Veien gikk tilbake igjen til Valle igjen. Sulten gnag i oss og spiste hva som helst. Til og med billige smakløse masseproduserte pølser. Kvalitetspølser fra Åkeberg Skoglunn var vi lovet og er vi vant med på Valle. Man kødder ikke med pølser. Det er næring supportere trenger for å synge fram Vålerenga til seier.

 

Uansett skulle vi se fjortenåringer på syverbane mot gutter fra en togstasjon langs Stjørdalsælva. Det var kulturkollisjon av en annen verden. Klikk-klakk fra små teknikere mot kælk og mæl fra forvokste trønderbroilere. Det starta bra og Våloerenga tok ledelsen direkte ved Johannes Brunsberg etter vakkert entouchspill.

 

Vanligvis spiller gutta elleverfotball, men mange bortreiste på ferie gjorde at de måtte stille i syverklasse. Trønderne snudde på et langskudd og muskler; men trettenåringer Franklin Vollom reduserte og en annen trettenåring, Sebastian Tengelsen blei spilt igjennom aleine med keeper etter gjenvinning rett fra avsparket og Vålerenga kunne gå til pause med 3 – 2 ledelse.

 

Tidlig i andre omgang var Tengelsen aleine med keeper igjen etter et silkepass igjennom hegraforsvaret. Kampen virka avgjort, men bytter på slutten og en dommer fra Bergen gjorde at det blei spennende på slutten. Hegra fikk nemlig spenne bein for å gjenvinne kula og scora tre mot en. Vålerengas forsvar med Baboukarr Kah – Pa Madou Kahs lillebror – i spissen sto imot trøkket på slutten og Vålerenga gikk av gårde med seieren.

 

Vålerenga 4 – Hødd 2

Den neste kampen var også syverball for gutter fjorten år. Et vålerengalag som var større enn det forrige laget, men allikevel spilte på teknikk og pasningsspill. Dommeren kom ikke tidsnok, så kampen starta med en tilskuer på dommerplass. Stian Bjerke lot seg ikke affisere av det og klinte kula opp i krysset fra ti meter. Nedsablinga av Ulstein – ja, alle fra Hødd heter visst det – var begynt.

 

Vålerenga venta på den opprinnelig dommeren før de satte den neste. Bjerke blei spilt pent igjennom aleine med keeper. Han finta skudd, men toucha ikke ballen. Keeperen gikk på og Bjerke kunne enkelt la kula trille forbi keeperen for så å sette den med breisida inn fra skrå vinkel. Akkurat passe arrogant.

 

Gabriel Billmann Horne scora Vålerengas tredje mål. Et skudd fra tolv meter, totalt utagbart for keeper før Leo Kornic blei kasta igjennom fra innkast og fikk det lett aleine med keeper. Samme Kornic scora det neste målet. En ball falt ned fra himmelen og med ryggen mot mål la han kula død og vendte vekk forsvareren i samme bevegelse. Dermed var han igjennom og var bombesikker aleine mot keeper. Fem mål til pause, tosifra var i rute.

 

Billmann Horne var ikke ferdig for kvelden. På Vålerengas sjette mål satte han like greit luka på keeper. Litt uhjelp måtte til og Ulstein fikk lov å redusere, før dommeren ga enda mer u-hjelp. Det første frisparket Vålerenga lagde i kampen var langt i fra stygt, men ga gult kort og fem minutters utvisning. Vi bare nevner at dommeren var fra Hordaland.

 

Vålerenga benytta undertallet til å score tre mål. Først spilte de Kornic igjennom aleine med keeper, før Kornic ordna det sjøl med å spille veggspill med en forfjamsa Ulstein. I begge tilfeller var han klinisk aleine med keeper. Fire mål for dagen fikk være nok og Kornic blei benka. I stedet var det Mike Adrian Jeya som bare sekunder seinere satte inn 9 – 1.

 

Leo Kornic er egentlig fra satsingslaget og scora fire mål. Foto: Hjesus. 

 

Vålerenga fikk fullt lag igjen og Jeya dro av tre spillere før han slo inn til August Middlekoop, som på volley styrte kula utagbart inn ved lengste stolpe. 10 – 1. En maktdemonstrasjon.

 

Norild – Vålerenga 2

Dagen blei avslutta med en kamp med Vålerenga 2 i gutter seksten år på Valle. Motstanderen var et fysisk tjuvtrikslag fra sameland og en dommer som plent nekta å se albuer i ryggen. Ganske frustrerende og en liten nedtur etter en ellers veldig god vålerengadag.

 

Oppturen kom imidlertid etter kampslutt. Dette var eneste kampen flaggborgen stilte med digert flagg og hele laget kom bort og takka Klanen for kampen med håndtrykk etter tapet. Dermed blei det en liten opptur til slutt allikevel, sjøl om resultatet var negativt.

 

Resultater fra søndag.

Program for mandag.

 

 

  1. […] Sotahjørnet har antagelig verdens beste dekning av turnering, og klasker i kjent stil til med fabelaktig oppsummering av den første […]