Speaker’n i kista

11.05.2015 av under Vålerenga | 3 kommentater

Etter å ha blitt plaga av speaker’n fra helvete i godt over to timer på Sofiemyr Stadion i toppseriekampen mellom Kolbotn og Vålerenga lørdag, føler vi det er på sin plass å levere en åpen klage. At speakeren på Sofiemyr har vært plagsom før er en sannhet uten modifikasjoner. Han var ille i det tilsvarende oppgjøret også i fjor, i år gikk det dog over alle grenser og speakeren bedreiv direkte sjikanering.

Etter samtale med Vålerenga etter kampen fikk undertegnede også høre at speakerens tidligere opptredener blei tatt opp allerede på møtet før kampen. Da er det rart at oppførselen hans gjennom hele arrangementet var på det totale lavmål – stikk i strid med forbundets egne etiske retningslinjer for «fair play». Speakeren viste en total mangel på innsikt i «fair play», en total mangel på innsikt i en speakers arbeidsoppgaver og gjorde det i tillegg svært vanskelig for pressen å gjøre jobben sin gjennom konstant kommentering av kampen, synging, opphausing av publikum og sjikanering av Vålerenga, vålerengaspillerne og Klanen.

 

Vi forstår ikke at forbundet og Kolbotn kan være bekjent av å ha en speaker som direkte mobber motstandere og motstanderes supportere. Sjøl satt undertegnede på pressetribunen og forsøkte å konsentrere seg om å skrive et livereferat fra kampen. Det var svært vanskelig. Å konsentrere seg om å formulere hva som skjer ute på banen med en konstant messing fra speaker er ikke enkelt. I referatet står også noen av de aller verste uttalelsene fra speaker, men skulle jeg nevnt ti prosent av det gale han gjorde og sa under kampen, kunne jeg bare ha glemt å skrive om hva som skjedde ute på banen. Så ille var det.

 

Godt over en halvtime før kampstart starta speakeren sjikaneringa av Vålerenga og Klanen. Dette ville vært helt greit hvis sjikanen kom fra hjemmelagets publikum. Når den kom fra arrangørens «nøytrale» speaker gjennom høyttaleranlegget er det derimot så langt unna greit det kan få blitt. Det aller verste før kampstart var da han omtalte Vålerenga som «de onde» i det spillerne gikk til garderoben. Styreleder i Kolbotn er tidligere prest og tidligere statsminister fra Kristelig Folkeparti, Kjell Magne Bondevik. Kan han som styreleder virkelig være bekjent av at speakeren i klubben hans omtaler Vålerenga nærmest som om klubben er Mephistofeles?

 

Da kampen kom i gang var det første som skjedde at Kolbotns keeper Siiri Välimaa blei liggende skada etter å ha stoppa et innlegg. Speakeren begynte da å kommentere kampen og få publikum til å synge og klappe for Välimaa. Under et kvarter seinere kolliderte Kolbotns Sheila van den Bulk og Vålerengas keeper Guro Pettersen. Speaker gjorder det samme for van den Bulk, som gikk av banen for egen maskin, mens Pettersen som blei liggende lenge nede og måtte ut ikke var verdt applaus en gang; men det skulle bli langt verre. Etter at speaker presenterte innbytter Josefine Ervik la han til følgende setning: «Måtte du slippe inn mange mål!» Fair play?

 

Gjennom hele kampen fortsatte det å komme meldinger fra speaker. Han opptrådde som forsanger og slang stygge stikk til Vålerenga og Klanen. En speaker skal holde seg mest mulig nøytral og under kampens gang skal han nøye seg med å opplyse om spillerbytter, målscorere, gule og røde kort, antall tilleggsminutter og eventuelt oppdatere publikum på mål i andre kamper. Kolbotns speaker strider så til de grader i mot dette. Han strider også til de grader i mot fair play og mangler tydeligvis totalt forståelse for hvordan en arrangør skal oppføre seg overfor gjestende lag og gjestende lags supportere at vi rett og slett krever at han fjernes.

 

Dette innlegget er sendt på mail til følgende personer: Generalsekretær i NFF Kjetil Siem, arrangementssjef i NFF Dag Vestlund og leder toppfotball kvinner i NFF Heidi Støre.

Følgende har fått innlegget som CC: Styreleder i Kolbotn Fotball damer Kjell Magne Bondevik, lagleder i Vålerenga Fotball damer Egil Ødegaard, supporterkoordinator i Vålerenga Fotball Espen Knutsen og daglig leder i serieforeningen for Kvinnefotball Tone Angeltveit.

 

  1. Tone sier:

    Jeg kan ikke si meg mer enig. Speakeren hadde tydelig markeringsbehov og gikk langt over streken. Virket rett og slett useriøst å engasjere en slik speaker.

  2. arild langaas sier:

    Dette høres ut som en grov vits. Er det mulig? La dette bli en sak for forbund og øvrig presse. Har aldri hørt noe liknende – uansett land.

  3. […] dag er det veldig lite Vålerenga, men vi anbefaler dere å ta turen innom Sotahjørnet for å lese den åpne klagen mot speakern til Kolbotn. Også bør dere lese gjensynet med […]