Banehopperens guide til Gjøvik

06.05.2015 av under 2015, Fotball, Herrer, VIF | 2 kommentater

Vålerenga skal ut i cupen mot oddsenligalaget Gjøvik/Lyn. Det fordrer på en hel del utfordringer for de fleste, de færreste husker vel kampen sist Vålerengas a-lag spilte borte mot Gjøvik/Lyn. Det var nemlig så langt tilbake som i 1963, så hva er egentlig Gjøvik for noe? Hvor ligger det? Og hva er stedet kjent for? Vi har studert Gjøvik i tre år og gir deg Gjøvik fra A til Z.

Ama

Det første du reagerer på når du møter en gjøvikenser er bruken av ordet «ama». «Ama» er faktisk gjøvikensernes mest brukte ord og avslutter en hver setning. Du vil fort bli irritert, på grensa til hissig, over dette gjentakende ordet som oppfattes totalt meningsløst, men likefullt brukes hele tida. Så hva betyr egentlig «ama» og hvorfor bruker gjøvikensere dette hele tida?

 

Billetten til cupkampen koster «150 ama.» Hvis du er barn eller honnør koster den «50 ama»; men ikke fortvil. Det er akkurat de samme sedlene som benyttes rundt omkring ellers i Norge og som også gjelder som betalingsmiddel i hovedstaden. Så ta med deg 150 kroner, så kommer du inn på kampen også.

 

Det tok undertegnede tre års studier for å finne forklaringa på dette merkelige ordet «ama». De første forklaringene med at det tilsvarte etterbenevninger i hovedstaden som «ikke sant», «ass» og «lissom» var ikke en god nok forklaring, dette måtte sjølsagt ettergås – for sjøl om enkelte fjortisjenter bruker «lissom» i irriterende utstrakt grad, så er det ikke i nærheten av plagefrekvensen «ama» kommer i.

 

Men forklaringa er faktisk såre enkel og sjølforklarende på hvorfor en gjøvikenser benytter dette plagsomme ordet. «Ama» er rett og slett et gammelt norrønt ord som oversatt til norsk betyr «terge», «irritere», «plage» eller «gni det inn». Gjøvikenseres utstrakte bruk av «ama» etter hver bidige setning er altså et begrep skapt kun for å irritere deg.

 

Brua

Mjøsbrua blei byggi i 1985 og erstatta ferjeleiet over Mjøsa. Den ligger riktignok ikke i Gjøvik, men nesten oppe ved Biri. Allikevel er den en viktig del fordi den på mange måter isolerte Gjøvik. Det høres kanskje rart ut, men Gjøvik var et gjennomfartssted fram til Mjøsbrua åpna. Nå valgte derimot folk E6 om Hamar i stedet for riksvei 4 over Gjøvik og plutselig blei det bolleland på Espa. Folk i Gjøvik savner fortsatt ferja si…

 

Chaplin

Chaplin er Gjøviks eldste kafé og ligger i Grand Hotel ved sida av storgata. Dersom du liker pianobar, så er dette stedet for deg. Liker du ikke pianobar, så er studenthuset på Kallerud stedet for deg. Trives du ikke der heller så er ingen utesteder i Gjøvik noe for deg.

 

DS Skibladner

DS Skibladner, den hvite hjuldamperen som putrer rundt på Mjøsa, har vinterdvalen i Gjøvik. Om sommeren legger den også til her. Dette påstås å være en hvit svane. Hvit svane er vanligvis et miljømerke, men fakta er at Skibladner er en miljøversting og slipper kloakken rett ut i Mjøsa. Denne kloakken legger seg dypt rundt vanninntaket til bygda på motsatt side av Gjøvik og er den direkte årsaken til de personlighetsforstyrrelser og mindreverdighetskomplekser vi kenner til hos hamarsinger.

 

Elva

Hunnelva er Gjøviks livsgnist og slynger seg ut i Mjøsa. Det var denne ælva som ga grunnlaget for bygda og det var her fabrikkene blei lagt på 1800-tallet og som ga grunnlaget for denne bygda. Ælva er fin for fisking og O. Mustad & Søn har fortsatt fabrikken sin her. Dette er faktisk Norges største fiskekrokfabrikk. Tenk på det når du sykler inn i marka med en krok fra O. Mustad & Søn. Den er faktisk lagd på Gjøvik, sjøl om den er ment for bruk i oslomarka.

 

Feil side ta Mjøsa

På Gjøvik snakker de ofte om feil side ta Mjøsa. Det tar ganske nøyaktig omtrent åtte timer å gå fra Gjøvik til feil side ta Mjøsa – nærmere bestemt ishockeykamp mellom Storhamar og Vålerenga. Vel og merke dersom du gjør som undertegnede gjorde 13. mars 1999 – går på vannet. Angra slettes ikke på den turen for sjeldent har Norge sett en morsommere ishockeykamp. Rett og slett opptakten til boksekampen mellom Evander Holyfield og Lennox Lewis som gikk seinere samme natta.

 

Det var riktignok ikke like mye slagkraft i Holyfield og Lewis som det var i Vålerenga. Dette var kvelden da Øystein Olsen grisebanka Pål Johnsen i Hamar OL-Amfi. Det var for så vidt mange fighter denne kvelden og hele 96 utvisningsminutter fikk et fullsatt Hamar OL-amfi se Hans Petter Berg dele ut. De drøyt tre tusen til stede fikk også oppleve at Roy Johansens Vålerenga blei seriemestere etter at Johan Åkerman utligna to ganger og Geir Hoff sendte laget i ledelsen midtveis i tredje periode. Hans Abrahamsson satte speakeren i kista etter at Petter Thoresen hadde tatt ut keeperen, 2 – 4 der altså.

 

Det var ekstremt moro i Blåblussen hele veien hjem til Oslo den lørdagskvelden og en særdeles morsom tur skulle komme bare et par uker seinere. Vålerenga Hockey vant nemlig bøtta det året – etter å ha snudd 0 – 2 i kamper til 3 – 2 etter at Erik Lorentzen trua med å rive i stykker kontrakta til alle spillerne som ikke blødde for drakta. Det var tider det…

 

Gård

Sentrum i Gjøvik, det som tilsvarer Stortorget i Oslo, er en gård. Der skjer det ingenting. Riktignok ligger det en liten kafé der, men yrende folkeliv er det ikke. Kaféen brukes stort sett av kultureliten som skal se på de smale utstillingene som stort sett er inne i låvebygningen. Sant å si ligger Gjøvik gårdssentrum brakk 51 uker i året. Kun ei uke i september er det et yrende folkeliv der. Da trekker alle inn til gården, for da er det karusell, sirkus, konserter og messe der. Gjøvik-Marken kalles det – og er Gjøviks årlige begivenhet.

 

Hoff

Hoff potetfabrikker har hovedbasen sin på Gjøvik. De lager potetsprit som det blir knakende god akevitt av til julematen.

 

Ishockey

Gjøvik hadde alle verdens muligheter til å bli en ishockeymakt med OL i 1994. Men der Lillehammer klarte å få til Kristins Hall og Storhamar fikk Hamar OL-amfi, så tok stormannsgalskapen over i Gjøvik. De skulle grave ut sin hall i fjellet. Det blei en dyr affære. Så dyrt blei det at dette anlegget, som det eneste fra OL i 1994, ikke hadde etterbrukspenger fra OL i det hele tatt, men måtte i flere år etterpå betales ned av kommunens skattebetalere.

 

Fordyrende var også den ekstra inngangen oven i fra, som ikke har noen annen funksjon enn at gjøvikenserne som gravde ut hølet, skulle få sin egen tribune under OL. Dette er altså den stoltheten de presenterer som Gjøvik Olympiske Fjellhall. Det eneste mislykkede OL-arenaen i Norges historie. Sant å si kan fjellhallen i virkeligheten karakteriseres som verdens breieste høl i fjellet.

 

Jernbane

Gjøvik er endestasjon på NSBs linje nordover. Den het opprinnelig «Nordbanen» og tar du toget til Gjøvik må du titte opp på vei ut av Oslo S. Da kan du nemlig nyte det storslåtte synet av Vålerenga Kjerke. Det er dog det eneste positive å si om denne banen. Linja er dårlig og benyttes stort sett til godstog. Dette er fordi gjøvikenserne aldri forsto viktigheten av å være et trafikknutepunkt og bygde linja aldri videre opp til Lillehammer. Så da 70-åra kom og transport blei stadig viktigere tapte Gjøvik til fordel for de andre mjøsbygdene og Gjøvik/Lyn forsvant fra norsk toppfotball.

 

Kong Henning

Tom Henning Hovi kommer fra Gjøvik og hadde en periode flest eliteseriekamper for Vålerenga med sine 178. Kun Morten Berre og Freddy dos Santos har flere. Kong Henning vant konkurransen om århundrets nordmann, men blei totalt uforståelig diskvalifisert fra konkurransen. Kong Henning har både seriegull og bøtte med Vålerenga.

 

Land

Land er nabokommuner til Gjøvik. Nordre Land og Søndre Land. Det uttales lænn og er inngående del av samarbeidsområdet Gjøvik – Land – Toten. Land er jordbruksområde. Her lukter det gjødsel.

 

Mengsholferja

Uttales Mængsolfærja men er nå nedlagt. Dette var ferja som gikk fra Gjøvik og over Mjøsa til Mengshol. Om vinteren brøyta de vei over, men ferja blei unyttig med bygginga av Mjøsbrua i 1985 og er nå nedlagt, men lever videre i Vazelina Bilopphøggers sang «På Gjøvik»

 

Nesten alle veier fører til Gjøvik

Alle veier fører til Rom er et begrep. Du skal nå ikke til Rom, så ikke reis sørover ut av Oslo, Gjøvik ligger nemlig elleve mil nordover. Så altså, ikke sørover, men ellers kan du ta alle andre utfartsveier til Gjøvik. Busselskapene strides om det beste veivalget. Nettbuss reiser vestover på E18 og svinger E16 opp til Hønefoss. Timeekspressen reiser E6 ut av Oslo, opp til Minnesund og tar riksvei 33 opp langs Mjøsa. Bohembussen kommer til å kjøre Riksvei 4 over Harestua, mens NSB har lagt ruta si mest mulig direkte nordover forbi Kjelsås.

 

Oppland

Oppland er fylket som Gjøvik ligger i og som navnet tilsier er det et av opplendene til Oslo. Hverken mer eller mindre.

 

Plassen

Plassen er det lokalet navnet på Gjøvik Stadion som er en friidretts- og skøytearena, der det også spilles fotballkamper innafor løpebanene om sommeren. Siden det er en friidrettsbane er det sjølsagt naturgress. Den eneste vålerengakampen undertegnede har sett der gikk 1. juni 1999. Vålerengas rekruttgutter kom med et kraftfullt lag og skulle slå Gjøvik/Lyn i andredivisjon.

 

Det var en hel del vålerengasupportere på kampen og det var knakende festlig å synge «Vi er best i by’n og vi hater Lyn!», «Tre ganger Lyn-hat!» og «Hvis jeg var en engel med vinger…»; men Vålerenga blei pressa bakpå. Det på tross av en midtbanefirer bestående av Abdi Mohammed, Bjørn Viljugrein, Bjørn Arild Levernes og Joachim Walltin; Kamal Saaliti og Fredrik Thorsen spilte spiss og Thomas Berntsen var midtstopper, i andre omgang kom også Pa Modou Kah inn og forsterka forsvaret.

 

Men etter et kvarter av første omgang gikk det skikkelig på ræva. Walltin og høyreback Christer Ellefsen kolliderte og en bonde fikk til et knallskudd som inga armer, inga ben – jag är Mikko Kavén var sjanseløs på å ta.

 

Like etterpå scora denne forbaska bonden nok en gang og det sto plutselig 2 – 0 til lynklubben; Men da tro Magic Thorsen til med et par deilige klassefinter ute på høyrevingen, dro av et par man og serverte Sirkus Saaliti som enkelt styra inn reduseringa. I andre omgang var det Viljugrein som ordna utligning etter at Magic hadde holdt dribleshow igjen, denne gang inne i sekstenmeterfeltet og lynforsvarerne felte ham. Det skulle dog komme mer og lenge leve Villy, Haugli er død skøyt i vei sånn cirka retning mål og etter å ha gått innom et par forsvarere havna kula hos Magic som enkelt styra inn seiersmålet. 2 – 3!

 

Quiz

Vi måtte legge inn en liten quiz også. Her kommer den. Sortland er, som navnet helt korrekt tilsier, den blå byen; men hvilken farge har Gjøvik?

 

Rånestripa

Rånernes mekka er stripa i Gjøvik. Stripa går 400 meter langs Strandveien fra Burger King på CC Gjøvik og 100 meter ned Elvegata til McDonalds. Her har bila revehale og laksetrapp bak; wunderbaum og terninger i frontruta; samt turtall som gir en støyende og røykfyllt tilværelse. De fleste som har tilholdssted her er dog ikke gjøvikensere. Her er det bønder fra Gran, Lena og Hunndalen som regjerer. Styr unna!

 

Sembrafuru

Sembrafuru eller sveitsisk furu har ingen ting i Norge å gjøre, men ved inngangen til Gjøvik Gård har de laget en allé med sembrafuruer. Dermed har de fått en bråte nøttekråker til sentrum som skriker og hyler når det er paringstid. Det er faktisk en enda mer skjærende lyd enn måker. Grufullt!

 

Toten

Transport på landet er så som så og i Gjøvik er det nært samarbeid med kommunene rundt. Av en eller annen merkelig grunn er det Toten som får navnerangen når det kommer til transport. Sjølsagt, da dette er det mest internasjonale av navnene. Øen i Gjøvik er vanskelig og om ikke annet får man da i det minste godt med oppmerksomhet når man er i Tyskland.

 

Mest kjent er trailerne som rundt om kring i Tyskland oppfattes som gedigne likbiler – Toten Transport. Men visste du at Gjøvik tidligere hadde et busselskap som het Toten Reiser? Undertegnede har reist rundt i Tyskland med en av de siste bussene med Toten Reiser i digre bokstaver. Dessverre har Biribuss lakkert om alle disse klassiske bussa nå, men for tre år sida dukka det opp et nytt busselskap i Gjøvik – Totentur. De dødes dør – dødskult!

 

Utdanning

Studenter er Gjøviks viktigste importvare og har medført at de har slippi unna de aller verste tilfellene av innavl i bygda. Årsaken er sammensetninga på høgskolen. Hit kommer yppige studiner på sykepleierskolen og parer seg med kjekke gutter på ingeniørskolen. Noen av disse studentene velger faktisk å bosette seg der og det har gjort Gjøvik til den største mjøsbygda i folketall. Ikke gjør den tabben å bli igjen sjøl. Gjøvik er intet sted å være. Kom deg tilbake til hovedstaden.

 

Vardal

Vardal Idrettsforening (VIF) er konkurrenten til Gjøvik/Lyn. De møtte Vålerenga i 1948. Det var i den kampen ballen blei spilt over gjerdet og keeper Arild Andresen krøyp igjennom et høl i gjerdet, henta ballen og sparka den inn på banen igjen. Men han kunne ikke krype tilbake igjennom hølet, så han løp rundt. Der blei han avkrevd to kroner i inngangsbillett. Det hjalp ikke å fortelle bonden at han var keeper på Vålerenga. Det endte med at Helmut Steffens kom og betalte inngangsbillett for Andresen. Etter dette spilte alltid Andresen med to kroner i lomma når han var på bondelandet. Bønder var ikke til å stole på.

 

World Championship

Jada, Gjøvik har faktisk hatt et VM. Allround-verdensmesterskapet på skøyter for kvinner gikk på Gjøvik Stadion i 1976. Lisbeth Korsmo-Berg fra Oslo blei nummer åtte, mens lokale Anne Gjersem fra Gjøvik kom tredje sist på en 26. plass.

 

X-bil

Hvis du trenger å kassere din gamle bil, så er Gjøvik stedet å gjøre det på. Ved Gjøvik ligger nemlig Vazelina Bilopphøggeri, mest kjent for trommeslager Høgger’n. Der får du 3 000 spenn for ditt gamle vrak og se at Høgger’n er like tøff med slegga som med trommestikkene. Hvis du ikke skal kassere bilen, så hold deg til høgger'n på Bohemen.

 

Yndige gater

Det vokser blomster i gatene i Gjøvik. Mye blomster. Overalt. Og alt fordi Vazelina fant det på i det som har blitt en nasjonalsang for bygda, «På Gjøvik». Vi legger ved sangen, så er du klar for bygda.

 

Zzz

Overnatting i Gjøvik er enkelt. Skal du ha hotell er det to muligheter. Grand eller Strand. Slapp av, du trenger ikke taxi for å komme dit. De ligger i sentrum. Strand har best utsikt. Grand har det eneste utestedet.

 

  1. […] møttes i offisiell kamp var i 1963. Da vant Vålerenga 0 – 7. Vi har skrivi banehopperens guide til Gjøvik. Vel verdt å […]

  2. dødsbekken Oksa sier:

    Faen så fin beskrivelse av Gjøvik!