Landslagsstjerne til Vålerenga

13.10.2014 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Mye har skjedd i helga. Det har vært landskamper i både fotball og hockey og det fortsetter med fotballandskamper i et par dager til. Men også enkelte vålerengalag har vært i aksjon. Det har vært spilt kamper i både toppserien, getligaen og eliteserien og i dag er det oddsenligakamp. I tillegg har Vålerenga henta en landslagsspiller og sendt av gårde en på et kortvarig utlån og en legende gir seg i klubben. Til slutt har vi også nyheter om Jordal Amfi.

Landslagsstjerne til Vålerenga

Vålerengas hockeyjenter har fått en knallstart på sesongen. I går høvla de over Sparta og har dermed to storseiere på sesongens to første kamper. I mål har J18-landslagets Emilie Kristiansen stått godt og med kun ett innsluppet mål i snitt, topper hu statistikken i eliteserien for beste målvakt. Allikevel forsterker Vålerenga. Toini Nilsen, som vant serie og bøtte med Vålerenga i 2012 – 2013 sesongen er tilbake i klubben.

Toini Nilsen er tilbake i Vålerenga. Foto: Kenneth Myhre.

 

Det er ingen liten forsterkning. Som førstevalg på a-landslaget blei hu kåra til Norges beste spiller av trenerne i fjorårets VM 1. divisjon i Prerov i Tsjekkia og også kåra til beste spiller i kampen mellom Norge og Frankrike. Det på tross av at hu bare er nitten år. I fjorårets J18 VM 1. divisjon i Sveits kom hu på all-star laget.

 

I fjor valgte hu å konsentrere seg om å spille U18 Elite i Frisk Asker og blei beste keeper for Frisk gjennom sesongen. Allikevel blei guttekeeperen foretrukket i sluttspillet og Nilsen blei stående med kun én kamp. Da holdt hu til gjengjeld buret reint og sørga for at Vålerenga blei slått ut i semifinalen. Om det har vært vanskelig å score på Vålerengas damelag så langt denne sesongen, så blir det langt derifra enklere nå.

 

Günther til Linköping

Vålerengas landslagsback Marlene Günther er på utlån ut oktober til svenske Linköping. Linköping er ubeseira i den svenske eliteserien så langt i sesongen. I tillegg til gårsdagens kamp, mister Günther de fire neste kampa for Vålerenga.

 

Knuste Sparta

Vålerenga starta tungt i Sparta Amfi i gårsdagens oppgjør i kvinnenes eliteserie og det tok nesten hele første periode før Maja Thomassen sendte Vålerenga i ledelsen. Martine Henriksen dobla ledelsen tidlig i midtperioden, før Sparta svarte med en redusering. Da våkna Vålerenga. Ramona Wais, Linn Aakre, Henriksen og Rikke Tautra sørga for at det sto 1 – 6 etter midtperioden.

 

Dermed var kampen i realiteten avgjort. Thea Øvregaard og Tina Scott satte hver sin pinne i siste periode før Wais gjorde ydmykelsen av hockeytown komplett med sin 1 – 9 scoring i siste sekund. Stavanger topper fortsatt tabellen med seks poeng, men Vålerenga har tatt full pott på sine kamper og følger hakk i hæl. Tina Scott er poengdronning med seks poeng og Emilie Kristiansen er beste målvakt med ett innsluppet mål i snitt og redningsprosent på 90,48.

 

Kristiansen, Anne Margrethe Aasen, Henriette Behn, Julie Øiseth og Josefine Engmann kom rett fra Finland med J18-landslaget. Etter det første tapet torsdag gikk det langt bedre mot Finland Hvit på fredag. 3 – 3 og to pinner på Engmann er glimrende mot finnene. Det blei tyngre på lørdag da Finlands J20-landslag var motstandere. Tre i sekken og null pinner for Norge.

 

Nytt tap for iskrigerne

I Hamar gikk det desto tråere da herrelaget skulle hevne tapet i serieåpninga på Jordal Amfi. Både første og andre periode blei av det målløse slaget for Vålerenga, mens det blei en pinne i hver periode for hamarsingene. Morten Ask scora i et powerplay i siste periode, men blei skada like etterpå etter å ha tekka et skudd. Til slutt endte det med et 3 – 1 tap og det på tross av at et ganske stort bortefølge hadde tatt turen opp til Hamar.

 

Det store problemet til Vålerenga er at de ikke scorer på opplagte målsjanser. Det er kun Brian Ihnacak som er inne på poenglista med sine 13 poeng og toppscorer er backen Daniel Sørvik med seks poeng. Nå må gutta rett og slett våkne. En femtedel av sesongen er unnagjort og Vålerenga står med flere tap enn seiere. Det holder ikke. Snart kommer iskrigerne på TV. Da får Vålerenga en kjempehjelp til å skaffe seg nye publikummere. Da må laget også score mål og vinne kamper.

Det blir for mye nesten. Som her ved Andreas Stene. Foto: Kenneth Myhre.

 

Knepent tap

Vålerengas toppserielag i fotball kom bakpå i bunkeren på Kjeller etter tellefeil i forsvaret mot serielederen; men svarte ti minutter før pause. Tina Wulf slo et frispark inn i feltet som Emilie Erlandsson fikk stussa videre til Camilla Christensen som fikk kjempa kula inn i nettet. Dermed gikk laga til pause med 1 – 1. Allikevel endte det med 2 – 1 tap etter at hverken Hanne Mellingsæter eller Ingrid Søndenå klarte å gå i duell med Isabell Herlovsen i feltet etter 70 minutter.

 

Legende gir seg

Etter en elendig vårsesong har laget kommi seg noe, men må vinne de to siste serierundene for å nå opp til fjorårets 32 poeng. Nå får de Trondheims Ørn hjemme neste søndag. En kamp som blir Mellings siste hjemmekamp. Hu legger opp etter sesongen. 293 offisielle kamper for Vålerengas A-lag har det blitt, 54 i toppserien. Spiller hu sesongens to siste ender hu på formidable 295 kamper. Hu starta i 1997, 16 år gammel, på laget som den gang lå i 3. divisjon.

Kaptein Hanne Mellingsæter legger opp etter sesongen. Foto: Anders Grydeland.

 

På den tida var Melling spiss. I de tre sesongene Vålerenga har kjempa i toppserien har hu vært midtstopper. Med 18 sesonger i klubben har Melling like mange som Bjarne «Bamse» Hansen og Thorleif «Toffa» Olsen. Kun Henry «Tippen» Johansen har flere sesonger med sine 20. Morten Berre på landslaget (372), Freddyboy Dos Santos (327) og «Toffa» (ca 300) er de eneste i klubben som står med flere offisielle a-lagskamper enn Melling. Det er en legende som legger opp…

 

Näsberg puljevinner

Ivan Näsberg og Norges G18-landslag blei puljevinnere i EM-kvalifiseringsgruppe 13 etter 1 – 1 mot Skottland søndag. Dermed er de kvalifisert for eliterunden der de 13 puljevinnerne, puljetoerne og beste puljetreeren havner. Sammen med Tyskland som er forhåndskvalifisert for eliterunden. Der deles det inn i syv puljer på fire lag og puljevinnerne går til EM.

 

Mer landslag

Mathusan Sandrakumar og Norges G16-lag spiller i dag mot Østerrike om å bli puljevinner i sin EM-kvalifiseringsgruppe. Norge er puljevinner med uavgjort. Ghayas Zahid er med G21-landslaget og spiller treningskamp mot Ungarn på Marienlyst.

 

Turn

Vålerengas rekruttgutter har rast nedover tabellen. På de åtte siste kampa har laget tapt fire og spilt fire uavgjort. Nok en gang er det en rein juniortropp som mønstres i Vallhall, men Simen Olafsen, Ali Iqbal, Herman Stengel, Mathias Blårud og Markus Brændsrød er alle spillere med tippeligaerfaring. I tillegg spilte Marius Koss cupkampen mot Nordstrand.

 

Eidsvold Turn ligger på en femteplass, ni poeng foran Vålerenga. De slo Vålerenga 2 – 1 på Eidsvold etter at Blårud hadde sendt Vålerenga i ledelsen. Olafsen scora sjølmål på et frispark og et langskudd gikk inn bak Gudmund Kongshavn. Moussa Nije var igjennom aleine med keeper, men blei grisetakla bakfra og det blei marsjordre på Truong Tran. Men sjøl med en mann mer i 30 minutter holdt turnerne unna.

 

Jordal Amfi

Klanens Webradio hadde i gårsdagens andre pause i Hamar et kort intervju med Jan Tore Kjær, som fortalte om planene for en ny Jordal Amfi. OL-planene er skrinlagt, så også en stadion med to isflater og curlingbane som skulle stå klar til seriestart i 2019 ved siden av den gamle amfien; men for Vålerenga er det allikevel gode nyheter om stadion.

 

Vålerenga skal spille ut denne sesongen og den neste på den gamle amfien. Så blir den rivi og en ny amfi, topp moderne, med puber og fasiliteter som kun Stavanger har i Norge i dag, vil stå klar til seriestart 2018. Det er til å få vann i munnen av. To nye isflater blir det altså ikke, men nytt amfiteater står klart ett år tidligere.

 

Ungdomshallen blir ikke rørt ved og det vil være is i den også i byggeperioden på den nye amfien. Så er det spørsmål om hvor Vålerengas elitelag og resten av laga som har istid i amfien skal gjøre av seg i mellomåret. Det snakkes om Furuset Forum og det snakkes om Oslo Spektrum. Det blir en kabal å legge, men sånn det ser ut nå får altså Vålerenga Fotball stadion til seriestart 2017 og Vålerenga Hockey amfi til seriestart 2018.

 

Vålerenga i dag:

16:00 Fotball: Vålerenga G16 – Østerrike, EM-kvalik gruppe 9, Gjorgj Kycyku

18:00 Fotball: Norge G21 – Ungarn, Treningskamp, Marienlyst Stadion

19:00 Fotball: Vålerenga 2 Herrer – Eidsvold Turn, Oddsenligaen avd 4, Vallhall