Tung helg med fire tap

01.09.2014 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Vålerenga lakk som ei sil på fotballbanen både mot Bodø/Glimt og mot Kolbotn i helga. På hockeybanen gikk det ikke stort bedre. Også der røyk de på to tap, men knepent etter ledelse mot Lugano. I kveld er to byderbyer. I oddsenligaen møter Vålerengas rekruttgutter Skeid på Nordre Åsen, mens rekruttjentene inntar Røabanen for å nedkjempe rekruttrøa i 2. divisjon.

Lekker som ei sil #1

Det hjalp lite at Vålerenga scora hele tre mål mot Bodø/Glimt. Faktisk hjalp det mindre enn det har gjort å score mål i det hele tatt. Det er ganske elendig – når man scorer tre ganger så skal man vinne kampen. Så enkelt er det – hos alle unntatt i Vålerenga. Simon Larsen sendte Vålerenga i ledelsen på noe så sjeldent som en dødball. Godt slått av Christian Grindheim, men Niklas Gunnarsson sov på en kontring like etter, Nicolai Høgh valgte feil person og Ruben Kristiansen var ikke rask nok til å hindre baklengs. Dermed var man like langt.

 

Grindheim ville det dog annerledes og sendte Vålerenga i ledelsen igjen etter et innlegg fra Kristiansen som gikk igjennom alt, så serverte Aleksander Mathisen en god scoringsmulighet for Grindheim. Grindheim plasserte kula sikkert i hjørnet. Men et innlegg, passivt keeperspill av Michael Langer og Simon Larsen som kun fulgte med på ballen gjorde at det sto uavgjort igjen.

 

I andre omgang snudde det. Grindheim avleverte en katastrofal pasning på midten og Nicolai Høgh takla hårreisende på sekstenmeterstreken. En spiller på vei vekk fra mål, med en dårlig touch skal ikke gambles på å takles. Dermed blei det straffe og Vålerenga lå bak. Men et vakkert frispark av Grindheim og det var balanse igjen.

Christian Grindheim med to mål og målgivende, men til ingen nytte. Foto: Digitalsport.

 

Så smalt det igjen. Midtbanen hang ikke med. Hverken Grindheim eller Sivert Heltne Nilsen sprinta etter på kontring. Dermed blei det enkelt for en mobiltelefontjuvradd å sørge for et nederlag for Vålerenga i Bodø.

 

Det positive var at Klanen viste muskler. Svært mange reiste opp til Bodø og de var langt flere enn den gule horde. Det hørtes også og det er imponerende og lover godt for engasjementet. Med stor stemning på tribunen og godt spill på banen er det stort håp om at publikum kommer tilbake. Men da må det altså stenges igjen bakover. Det slippes rett og slett inn for mye mål…

 

Lekker som ei sil #2

Vi har ofte kritisert damelagets disposisjoner og fikk nær sagt sjokk da vi så startoppstillinga på Kolbotns tunge gressmatte, Sofiemyr. Vi husker med gru hvordan venstreving Synne Jensen ydmyka Vålerenga der i fjor. Rettvendt mot treg høyreback og den tregeste midtstopperen som høyre midtstopper. Da var det merkelig å se at Ingrid Søndenå igjen blei valgt som høyre midtstopper og at Ina Skaug blei satt opp på den sida; mens raske Maren Hauge inntok venstrebacken. Sjøl om det er ny hovedtrener – læringskurva i Vålerenga er ikke imponerende…

Synne Jensen (10) herja med Vålerenga igjen. Foto: Andreas Kristoffer Berge.

 

Det var kun tre dager siden forrige kamp. Da gikk alle de tre midtbanespillerne tomme. Tina Wulf etter 40 min i første omgang og 10 min ut i andre omgang. Camilla Christensen etter 65 og Emelie Erlandsson etter 75 minutter. Det var i Vallhall. Nå starta den samme midtbanetrioen på et tung gressmatte kun tre dager seinere. To av dem er også på vei tilbake etter langtidsskader og har dårlig treningsgrunnlag.

 

Kort fortalt førte dette til at hele midtbanen trengtes å byttes ut etter en halvtime, da hadde de i hvert fall slutta å løpe. Man kan da lure på hvorfor ikke Johanne Fridlund starta i tierrollen – for hu virker trent for 90 minutter, men får bare en halvtimes innhopp. Man kan lure på hvorfor Ina Skaug ikke får en arbeidsoppgave på sentral midtbane, så kan man heller ta en av de som ikke orker å sprinte hele tida som back. For når midtbanen falt sammen som tre uttørka ørkenvandrere så spaserte Kolbotn enkelt igjennom dem. De fikk konsekvent lov til å bruke både tre og fire touch uten at noen var i nærheten av å komme oppi dem. Og det holder ikke i toppserien.

 

Og ikke minst, rundt 85 % av sjansene blei skapt av den samme venstrevingen som gjorde det i fjor, på nøyaktig samme måte. Utfordra rettvendt mot en treg back hvor nærmeste midtstopper ikke var rask nok til å komme i sikring. Og det var utrolig mange sjanser Kolbotn fikk på akkurat dette trekket. Alt for mange. At Vålerenga slapp unna med ett baklengsmål til pause og bare to til i andre omgang skyldes flaks og Kolbotns manglende evne til å omsette målsjanser til mål. Ikke noe annet. Et tosifra tap hadde ikke vært ufortjent – og det uten at trenerteamet forsøkte å hindre akkurat det trekket.

 

Byderby #1

Lokalavisen.no overtar etter at nettavisen overtok ditt Oslo og dermed loves tekniske nyvinnger, når rekruttgutta gjester Nordre Åsen. Det vil si ting som klokke og lagoppstilling på skjermen og dessuten repriser av store målsjanser og mål. Spennende! Alt er ledd i en test de gjør opp mot neste ukes kamp i Vallhall mot Follo. Derfor er sendestart tidligere i dag. Klokka 18:15 smeller showet i gang sjøl om kampstart ikke er før 18:30. Klanens Webradio kommenterer sjølsagt, men det er uvisst om det er plass til mer enn én kommentator i tårnet.

 

Vålerenga 2 og Skeid kjemper nå mot hverandre midt på tabellen. Skeid ligger på niendeplass, to plasser bak Vålerenga 2, men bare ett poeng bak. Men begge kommer inn til kampen med to ettmålstap i bagasjen. Skeid tapte 0 – 1 hjemme for Kjelsås og 1 – 0 borte mot Follo. Vålerenga tapte 1 – 0 borte for KFUM og 3 – 4 hjemme for Finnsnes.

 

Det bør derfor være to revansjelystne lag som stiller til kamp. Vålerenga vant 3 – 2 i Vallhall 18. mai etter mål av Moussa Nije og to av Riki Alba. Nije er ute med kragebeinsbrudd og Alba er på utlån i Nest Sotra. Vålerenga har med syv spillere i a-troppen. De syv er Lars Hirschfeld, Ali Iqbal, Max Bjørsvik, Ivan Näsberg, Mathias Blårud, Fitim Kastrati og Markus Brændsrsød. Resten av troppen er nå lagt ut på vif-fotball.no. Link til streamen her.

 

Byderby #2

Som en forsmak til damelagets toppseriekamp lørdag mot Røa, møter rekruttjentene rekruttrøa på Røabanen. Røa topper andredivisjon, men kan sjølsagt ikke rykke opp. Vålerenga ligger på en trygg plass og det er vel egentlig poenget med serien – å unngå nedrykk og fortsatt få matching på høyest mulig nivå for de nest beste.

 

Hockey

Vålerengas hockeygutter fikk en god start mot Lugano, men etter at Niclas Bröhms og Rasmus Juell hadde sørga for en tomålsledelse i første periode, så rakna det helt i den tredje. Først reduserte Lugano i spill fem mot tre, men så – i løpet av fem sekunder snudde de kampen med to mål.

 

Mot Frölunda dagen etter blei det hardt for Vålerenga og Frölunda leda hele 5 – 0 da Alexander Bonsaksen satte inn et trøstemål 21 sekunder før slutt. Nå har gutta kamppause fram til torsdag da Vienna Capitals kommer til Jordal i Champions Hockey League.

 

Vålerenga i dag:

18:30 Fotball: Skeid – Vålerenga 2 Herrer, Oddsenligaens avd 4, Nordre Åsen

18:45 Fotball: Røa 2 – Vålerenga 2 Damer, 2. divisjon avdeling 1, Røabanen

19:00 Fotball: Ekstraordinært årsmøte, Vallhall