Stang ut – Oslo Høyre!

20.08.2014 av under Vålerenga, VIF | 1 kommentar

Høyre har ennå ikke vedtatt nederlaget de gikk på i 2008. Den gang fikk Vålerenga bevilga tomta på Valle til ei krone. Deretter skulle det bygges stadion – Vålerengas egen stadion. Nå står planene klare og er inne for godkjenning, men to ekle lynsupportere – som dessverre sitter høyt oppe i høyresystemet i hovedstaden – forsøker så godt de kan å trenere saken ytterligere.

For å ta det enkle først: Lederen i finanskomitéen James Stove Lorentzen og finanskomitemedlem Herman Kopp har altså sendt et brev til lederen i byutviklingskomiteen Bård Folke Fredriksen. Alle tre er høyrefolk, alle tre er lynsupportere og Lorentzen spytta sågar inn 2,5 millioner kroner i Lyn for å hindre konkursen de allikevel smalt på. Lorentzen blei æresmedlem i Lyn i 1996.

 

Så til brevet. Kort fortalt ber de om at vedtaket fra 2008 blir omgjort ved at Oslo kommune skal stå som utbygger og eier av stadion, slik at Vålerenga må leie den av Oslo kommune. Ganske frekt! De dekker seg bak Vålerenga Fotballs dårlige økonomi, men vil ikke se realiteten i øya. Stadion dekkes halvveis på salg av kontorbygg og boliger og halvveis av et lån. Lån og drift betjenes i løpet av 25 år gjennom leieinntekter fra en videregående skole som bygges samme sted, der kommunen sjøl har 25 års kontrakt på leie. Skolen skal drive idrettslinje og voksenopplæring.

 

Problemet er at slik Oslo Høyre forsøker å få det igjennom nå, så vil det ikke bli noen stadion, det vil ikke bli noen offentlig videregående skole og det vil ikke bli noen næringsbygg og boliger der. Det vil heller ikke bli en sårt tiltrengt oppgradering av infrastrukturen til de næringsbyggene som allerede er bygd uten at Oslo kommune har oppgradert noe. Og skøytefolket får ikke sin skøytehall. Dette er typisk hva høyre ønsker oss østkantfolk.

 

Vi skal ta en sammenligning – ikke med Lyn for de er en breddeklubb, men med nærmeste sosseklubb i tippeligaen. I Stabæk betaler foreldrene til en sekstenåring som ønsker å spille på Stabæks elitesatsingslag 25 000 kroner i året. Her har foreldrene den kjøpekrafta. I Vålerenga kan man ikke gjøre det sånn – da hadde det blitt igjen tre spillere på hvert lag. I Vålerenga koster det derfor kun 5 000 kroner i året å spille på et elitesatsingslag. Resten finansierer Vålerenga på andre måter.

 

Stabæk har tilknytta seg privatskolen Norges Toppidretts Gymnas. Vi har ikke finni grunnprisen for å gå på NTG, men å drive toppidrett på fotball må man ut med 20 000 kroner i tillegg til grunnprisen for opptak. Man må ha minst 4,00 i snittkarakter. Vålerenga er tilknytta Wang Toppidrett. På Wang er det annerledes enn på NTG. Der koster et skoleår 23 000 kroner og inntaket vektes 50 prosent på karakter og 50 prosent på idrettslige forutsetninger. Det betyr at blant annet første- og andregenerasjons innvandrere har langt større forutsetninger da de ofte har lavere karaktersnitt. Men er det godt nok?

 

Vålerenga mot rasisme finansierer deler, så langt klubben klarer å finansiere det, for talenter der foreldrene ikke har økonomi til å gå på Wang uten støtte. Med en egen offentlig skole på Valle – i tilknytting til Vålerenga – vil det altså komme et offentlig alternativ. Et billigere alternativ. Et alternativ for typisk østkantfolk – eller fattigfolk som de fleste på østkanten er.

 

Det er dette Høyre altså ikke vil ha noe av. Det er dette de forsøker å trenere. Det er disse unga rikmannen James Stove Lorentzen ikke synes det er verdt å satse på. Å være trener i Vålerenga er på svært mange måter å være sosialarbeider for vanskeligstilte barn og ungdom. I Vålerenga får de muligheten. Å se disse lykkes som fotballspillere feller man tårer av. Men minst like viktig er alle de som ikke lykkes som fotballspillere, men som i Vålerenga har fått seg en utdannelse, lært seg hvordan samfunnet fungerer, lært seg samfunnets verdier og ender opp i arbeidslivet i stedet for på sosialen. Samfunnsøkonomisk for Oslo er Vålerenga som idrettsklubb langt viktigere enn en privatskole.

 

Ved å bidra til å få dette prosjektet igjennom, så sitter altså Oslo kommune igjen med inntekter fra skattebetalere i stedet for utgifter til sosialklienter. For enda flere kan gis et tilbud i Vålerenga om en skole tilknytta klubben er offentlig og ikke en dyr privatskole. Og Vålerenga har vist at de er langt flinkere på integrering til samfunnet enn Oslo kommune er sjøl.

 

Så når Lorentzen og Kopp nå forsøker å trenere Vålerengas stadionplaner nok en gang – så er det viktig å nevne at det er valg i Oslo 14. september 2015. I Vålerenga har vi ennå ikke glemt Juro Kuvicek-saken fra 1996. Det er lite trolig at vi glemmer en stadionsak fra august 2014 innen utløpet av år 2015. Vi er mange. Vi er synlige. Vi er i massemedia. Er vi sinte nok vil det faktum at Folke Fredriksen, Lorentzen og Kopp ikke klarte å skille mellom følelser for en fotballklubb og bypolitikk i august 2014 være en mare som vil ri Oslo Høyre fram til valgnederlaget 14. september 2015 er et faktum. Ingen vil ha politikere som setter egne følelser foran byens utvikling. Vi vil gå så langt som å si at de tre lynsupporternes politiske fremtid vil være død…

 

Øverst i artikkelen har vi med en av Oslo Høyres valgplakater fra 2011. Det Lorentzen og Kopp driver med nå er definitivt Stang ut!

 

  1. Pete sier:

    Til info Hjesus, det er ikke samme Lorentzen som er æresmedlem i Lyn. Det var hans far.