Løp! Men så løp da!

23.05.2014 av under 2014, Damer, Fotball, VIF | Ingen kommentarer

Vålerengas damelag har store problemer med det offensive spillet. Riktignok var det store forbedringer fra Arna-Bjørnarkampen, men alt i alt holder ikke dette. Det virka som om både midtbanen og vinga hadde gitt opp før kampen hadde starta og målet var å holde Stabæk til uavgjort 0 – 0. Den eneste spilleren på banen de første 62 minutta som tok helhjerta løp var midtspiss Kristin Haugstad. Hu blei sørgelig aleine. Midtbanen og vinga lunta etter, som om de forventa at Haugstad ikke skulle ha sjanse til å vinne kula og ballen ville komme i retur om to sekunder.

Vålerengas beste og mest løpsvillige spiller fikk bare ni minutter. Foto: Kenneth Myhre.

 

Vi krever ikke seier, men Vålerenga er ikke Sogndal. Vålerenga skal underholde. Med underholdning menes angrepsspill. Da må man tørre å angripe med mer enn én spiller. Da må man tørre å holde kula i laget. Da må forsvarsspillerne slutte å lukke øya og mæle kula opp på banen, når de har all verdens tid til å ta kontroll på den, se seg om og heller slå en konstruktiv pasning.

 

I løpet av de første tyve minutta skjedde det ikke annet enn at Stabæk fikk tre hjørnespark og det var faktisk Vålerenga som fikk den første målsjansen. Tina Wulf og Johanne Fridlund spilte ballen seg i mellom et par ganger ute på venstresida omtrent ved midtstreken. Så stakk Fridlund på løp og Wulf slo hu igjennom. Fridlund skar inn, men fikk ganske skrå vinkel og skøyt i nettveggen.

 

Så skulle landslagsspiller Cathrine Dekkerhus vise hvorfor hu er landslagsspiller. Delvis upressa fikk hu skyte fra sekstenmeteren, etter å ha snappa andreballen på Ingrid Søndenås takling av Elise Thorsnes. Skuddet gikk syv åtte meter utafor. Landslagsspiller der altså; men det gikk ikke så mye bedre med Vålerengas avslutninger. Josefine Ervik sparka ut langt og presist mot Haugstad som dempa ballen ned til Wulf. Haugstad gikk på løp og fikk ballen i bakrommet.

 

Hu kunne nok gått lenger, men valgte å skyte fra tyve meter. Det hadde for så vidt vært helt greit, dersom hu hadde scora, men hu traff om mulig enda dårligere enn Dekkerhus gjorde tre minutter tidligere. Så var det Stabæk sin tur til å skyte elendig. De fikk frispark syv meter fra dødlinja halvmeteren utafor sekstenmeteren. Det blei forsøkt å spille seg til en målsjanse, men Nasra Abdullah blokkerte skuddet og i stedet endte det med et skudd fra 25 meter fra Trine Rønning. Fem meter over mål.

 

Og Stabæk fortsatte å bomme på mål. Ingvild Isaksen skøyt også fra 25 meter. Trur hu sikta på det lengste krysset, men bomma med fire, fem meter. Faktisk gikk det nesten 35 minutter før den første avslutninga kom på mål. Rønning spilte fram til en totalt umarkert Melissa Bjånesøy. Grov tellefeil av Vålerenga og kampens første avslutning som kunne ha blitt mål. Men Ervik var der og fikk slått til hjørnespark.

 

Og nå glapp det for Vålerenga. Tidligere vålerengjente Ingrid Schjelderup spilte fram Isaksen, som sendte Thorsnes aleine med Ervik; men det er lov å ha god keeper og Brita Hansen fikk klarert. Så kom en merkelig situasjon. Fløytetøyta Marte Sørø har tidvis frustrert oss tidligere også med horribelt dommerspill. Thorsnes skulle legge inn fra venstresida. Maren Hauge var halvannen meter unna, heldigvis en meter utafor sekstenmeterstreken. For da Thorsnes mæla kula opp i nesa på Hauge, så klarte Sørø å dømme hands. Hauge gikk også rett i bakken. Det er på høy tid at Sørø får seg førerhund.

 

Vålerenga fikk én sjanse til før pause. Haugstad var sterkest i duellen med midtstopperne til Stabæk og fikk lagt igjen til Hauge. Hu fikk skyte upressa fra atten meter, men rett på keeper. Så er det på høy tid å ta opp en situasjon hvor alle de tre på midtbanen faller én karakter. Wulf mista kula omtrent på midtstreken. Stabæk storma i angrep med seks spillere. Hele Vålerengas midtbane lå på rett side av Stabæks midtbane da kula blei mista; men Wulf lunta tilbake, Abdullah lunta tilbake og Camilla Christensen lunta tilbake. Resultatet blei at Vålerenga fikk en fire mot seks situasjon. Thorsnes fikk dermed all mulig plass og det var bare flaks at avslutninga traff stolpa.

 

Andreomgang starta på verst mulig vis. I pausa bytta Stabæk ut Guro Bergsvand for Caroline Graham Hansen. Hu gjorde seg negativt bemerka med én gang. Filma til seg et frispark rett utafor sekstenmeteren, la seg ned og sprika foran publikum. Og typisk nok klarte Dekkerhus å komme først på frisparket og styre ballen forbi Ervik.

 

Nå måtte Vålerenga framover og da var det plutselig tre spillere høyt i banen. Stabæk hadde kula på egen femmeter og Haugstad tvang fram en feilpasning. Christensen snappa kula, slo ut på sekstenmeteren til Wulf som skøyt. Dessverre litt for høyt. Skuddet traff tverrliggeren. I stedet gikk Stabæk rett i angrep og scora på en grov forsvarstabbe.

 

Et langt upresist framspill falt ned hos Rebecca Angus. Ervik ropte «UT!» i betydninga «klarer». Angus misforsto og dukka for ballen i den tru at den ville gå ut over dødlinja og til utspill; men bak der lura Thorsnes. Angus fikk litt av foten på skuddet, men ikke nok til å blokkere det. Dermed var det som nesten var utligning blitt til 0 – 2.

 

Graham Hansen fikk en sjanse etter en times spill. Ikke fordi hu skapte den sjøl, men fordi Hansen og Hanne Mellingssæter kløna det til og forærte hu en målsjanse. Skuddet gikk en meter utafor. Så endelig, i det 63. minuttet kom det første byttet. Abdullah ut og Ina Skaug inn. Det satte fart i midtbanen. Skaug jobba og ikke minst, hu tørte å ta tak i kula og gå på helhjerta løp framover.

 

Men det ville seg ikke. I stedet for at Vålerenga kom til en ny måsjanse scora Ingvild Isaksen på sin første avslutning. Blytungt. Vålerenga gjorde et nytt bytte. Ut med Christensen, inn med Marte Berget og ned på midtbanen med Johanne Fridlund og Maren Hauge. Vålerenga la om til 4 – 4 – 2. Det hjalp ingen ting. Graham Hansen fikk en avslutning før Isaksen scora igjen etter et innlegg av Melissa Bjånesøy.

 

Først med syv minutter igjen å spille blei det virkelig fart i Vålerenga. Ut gikk Hauge, inn kom Frida Løvlie Bråttum og Vålerenga la om til 4 – 3 – 3 igjen. På de syv minuttene pluss to minutter tillegg gikk Løvlie Bråttum på flere helhjerta løp enn resten av vålerengalaget hadde tilsammen. Så tok det da også bare halvannet minutt fra hu kom inn til reduseringa kom. Skaug brøyt på midtbanen og spilte fram til Haugstad. Haugstad vente opp og forserte noen meter framover på venstrekanten. Berget tok et løp fra sentral spiss og skrått ut mot venstre. På høyrekanten sprinta Løvlie Bråttum det hu var god for mot hjørnet av sekstenmeteren.

 

Pasninga fra Haugstad var glimrende. Løvlie Bråttum var først i duellen og inne foran mål hadde Berget kommi seg først. Innlegget fra Løvlie Bråttum fant Berget på seks syv meter og med halve målet vidåpent kunne hu enkelt styre inn reduseringa.

 

Vi vil se den angrepstrioen som avslutta kampen starte neste gang. Det er mulig at ryggen til Berget ikke tåler 90 minutter; men de tre prøvde virkelig. Spillere må gi jernet. Det nytter ikke å lunte i forsvar og lunte i angrep. Når laget vinner kula så skal det spurtes. Det fikk vi se de siste syv minutta. Det vil vi se neste gang.

 

Vålerenga Damer – Stabæk 1 – 4 (0 – 0)

21.05.2014 19:00

Vallhall

Toppserien

204 tilskuere

 

Vålerengas lag:

Josefine Ervik

Rebecca Angus – Ingrid Søndenå – Hanne Mellingssæter – Brita Hansen

Camilla Christensen – Tina Wulf – Nasra Abdullah

Maren Hauge – Kristin Haugstad – Johanne Fridlund

 

Stabæks lag:

Ingrid Hjelmseth

Siri Merete Grønli – Trine Rønning – Stine Pettersen Reinås – Guro Bergsvand

Ingvild Isaksen – Ingrid Schjelderud – Cathrine Dekkerhus

Ida Elise Enget – Melissa Bjånesøy – Elise Thorsnes

 

Vålerengas beste: Frida Løvlie Bråttum

 

Kampfakta:

46   Ut Guro Bergsvand (Stabæk)
46   Inn Caroline Graham Hansen (Stabæk)
47 0 – 1 Frispark Cathrine Dekkerhus (Ida Elise Enget)
52 0 – 2 Spill Elise Thorsnes (Ingrid Schjelderup)
63   Ut Nasra Abdullah (Vålerenga)
63   Inn Ina Skaug (Vålerenga)
68 0 – 3 Spill Ingvild Isaksen
75   Ut Camilla Christensen (Vålerenga)
75   Inn Marte Berget (Vålerenga)
79   Spill Ingvild Isaksen (Melissa Bjånesøy)
83   Ut Maren Hauge (Vålerenga)
83   Inn Frida Løvlie Bråttum (Vålerenga)
83   Ut Siri Merete Grønli (Stabæk)
83   Inn Celine Granli (Stabæk)
86   Spill Marte Berget (Frida Løvlie Bråttum, Kristin Haugstad)

 

Målsjanser Vålerenga  Stabæk  
1. omgang 3 6  
2. omgang 2 7  
Totalt 5 13  

 

Cornere  Vålerenga  Stabæk  
1. omgang 0 5  
2. omgang 0 2  
Totalt 0 7  

 

Spillerbørs:

Josefine Ervik – 6

Hadde et par veldig gode og viktige redninger i første omgang. God i feltet og gode utspark. Måla kan hu ikke ta.

 

Rebecca Angus – 4

Den eneste i forsvarsfireren som ikke lukka øya og mæla kula unna i panikk så fort den var i nærheten. Gjorde ingenting offensivt. En kjempetabbe på det andre baklengsmålet.

 

Ingrid Søndenå – 3

Bra duellspill og blokkerte bra et par ganger. Rygger litt for langt noen ganger, men når alle ganger man vinner ballen ender med at ballen blir mæla unna uten mål og mening, så blir det tungt å vinne kampen.

 

Hanne Mellingssæter – 3

Les beskrivelsen over.

 

Brita Hansen – 3

Var også med i panikkgjengen som dessverre slo kula vekk i stedet for å se etter en blå spiller. Ellers nogenlunde greit defensivt, ikke en eneste gang med framover.

 

Camilla Christensen – 4

Den av de tre på midtbanen som løp mest, men heller ikke hu får godkjent for innsatsen. Kunne fått målgivende på Wulfs skudd i tverrliggeren.

 

Tina Wulf – 4

En gang i ny og ne tok Wulf seg tid med kula til å se seg om etter en blå spiller. Da blei det plutselig et angrep ut av det, men stort sett var det alt for mye panikkmæling av ball fra den kanten også. Ikke ett eneste helhjerta løp.

 

Nasra Abdullah – 3

Gjorde en viktig blokkering i første omgang, men det var stort sett det vi så av Abdullah hele kampen. Stort sett lunta hu rundt i banen uten å ville ha kula, som resten av midtbanen.

 

Maren Hauge – 1

Hauges kamp kan beskrives som følgende. Løpeball, nei det gidder jeg ikke. Ballen måtte komme i beina, ellers sto hu og så på at den rulla ut over sidelinja. Sjøl pasninger som kom tredve centimeter foran foten hennes ga hu opp å få tak i. Kjetil Rekdal hadde plukka henne av banen etter ti minutter. Banna bein!

 

Kristin Haugstad – 6

Den eneste utespilleren som starta kampen som virkelig prøvde å skape noe framover; men hu blei sørgelig aleine. Vant mange dueller og gikk på helhjerta løp. Pasninga på reduseringa var utsøkt.

 

Johanne Fridlund – 4

Tok ett løp i hele kampen. Det var Vålerengas første målsjanse. Siden fokuserte hu kun defensivt. Kjedelig!

 

Ina Skaug

Bør starte neste kamp. Vant veldig mange andreballer og tok seg tid til å forsøke å starte angrep i stedet for å kun spille opp uten mål og mening. Vålerenga fikk løfta spillet sitt etter hennes innhopp og det var ikke lenger sånn at Stabæk hadde ballen 95 % av tida.

 

Marte Berget

Tilførte fart og innsats i angrepet. Fikk et kvarter. Hu bør få så mye spilletid som ryggen hennes tåler i neste kamp. Scora målet fordi hu fullførte løpet og var aleine i boksen da innlegget kom.

 

Frida Løvlie Bråttum

Synd hu bare fikk syv minutter pluss to minutter tilleggstid. Vålerengas definitivt beste spiller. Starta på helhjerta løp hver gang laget vant ballen. Uredd og målet kom allerede på det andre løpet hu starta på. Perfekt innlegg på målet. Sotahjørnet legger ned veto: Løvlie Bråttum må starte neste kamp.