Warning: getimagesize(): Filename cannot be empty in /home/4/s/sotahjornet/www/wp-content/plugins/wp-open-graph/output.class.php on line 308
 

Tramp, tramp, tramp på en fugl!

19.05.2014 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Dette gjetordet avslutter med oppkjøring mot undulatene vi møter i dag; men helga må med og vi starter dette gjetordet særdeles negativt over hva som skjedde 16. mai. Ikke selve kampen; arrangementet. Sørlandsbygda har passert både stasjons- og hansabygda hva gjelder behandling av mennesker. Synderen er som i de to andre bygdene – politiet. Så ille er det blitt at Sotahjørnet herved advarer folk mot å ta med seg barn til Sør Arena. Det er ikke forsvarlig. Bortesupportere blir møtt av aggressivt politi, bikkjer, batonger og slag med disse.

Sånn så det ut fra tribuneplass i 2012. Video: Hjesus.

 

Politivold i Kristiansand

Politioppbudet var overdrevent, i hvert fall den synlige delen som også viste seg fram inne på tribunen. Det så ut som om de gjorde alt de kunne for å provosere. Allikevel, vålerengasupporterne var rolige som skjæra på tunet. Det på tross av sinte blikk, generell overvåking, politi som gikk fram og tilbake og sperra utsikten til kampen og at vi blei møtt med bikkjer og intimransaking før kampstart.

 

Ti minutter før slutt, når Start hadde tatt ledelsen, benytta undertegnede anledninga til å urinere og på vei tilbake blei jeg stående ved inn/utgangspartiet og snakke med en KST-vakt om politiets generelle oppførsel. Vålerenga fikk straffe og utligna på overtid. Digg! Vill jubel. Glade og fornøyde traska supporterne tilbake mot bussene. Der blei vi møtt av en politisperring med beskjed om å vente i ti minutter. Undertegnedes plassering ved kampslutt gjorde at jeg havna så og si i første rekke ved sperringa. Det var lunt i fronten, sjøl om ingen forsto hvorfor politiet gjorde som de gjorde. Politiet derimot var sure og aggressive tilbake.

 

For de som ikke har vært på Sør Arena kan vi forklare litt om unødvendigheten av å sperre supporterne inne på arenaen. Bortesupportere har en egen inngang på baksida av stadion der alle bussa står parkert. For å komme rundt til hjemmesupporterne må man gå rundt hele stadion. Vil de ha ti minutters pause, så kan politiet nekte folk å gå ut av bussområdet; men å hindre folk i å gå tilbake til bussene er bare tåpelig ettersom dette området er adskilt fra resten av stadion – og langt bak i køen var det noen med kortere lunte enn oss i fronten. De så ikke batongene, de så ikke bikkjene.

 

Trykket kom bakfra. Hardt og gjerdene i front som danna politisperringene var nødt til å gi etter – heldigvis, ellers hadde noen blitt knust. Undertegnede og flere andre snubla over sperringene og hadde nok med å holde oss på beina. Vi storma ingen, vi prøvde å unngå å falle, prøvde å unngå å bli tråkka ned av det trykket som kom bakfra. Politiet møtte oss med batongslag.

 

Det er undertegnedes mening at politiets innsatsleder burde fratas politiskiltet og bortvises fra en hver fotballstadion i Norge på livstid. Politiet skal sørge for at sikkerhet er ivaretatt. De skal ikke framprovosere bråk og slå uskyldige mennesker med batong. Det skjedde på Sør Arena dagen før 200-årsmarkeringa for grunnloven. Heldigvis tok Vålerenga ett poeng. Det holder Start i nedrykksstrida. Dermed er det fortsatt håp om å slippe dette aggressive sørlandspolitiet neste år…

 

Kjartanssondobbel

Tilbake til kampen. Vålerenga spilte en god førsteomgang. Målet var rett og slett digg. Christian Grindheim hadde som vanlig oversikta og spilte ut til Ruben Kristiansen. Kristiansen hadde god tid til å slå et perfekt innlegg til Viðar Örn Kjartansson. Som vanlig var Kjartansson klinisk i avslutninga. Kula spratt en gang, men han traff der han skulle og styrte læret elegant ned i det lengste hjørnet.

 

Grindheim står fortsatt uten poeng på de fleste statistikker og det kan tilsynelatende se ut som om han ikke er en offensiv kraft i Vålerenga. Ingen mål og ingen målgivende; men dette var hans tredje andrepasning. Det er flest i Vålerenga.

 

Espens Hoffs utligning, et hodestøt fra nesten død vinkel, regner vi som et flaksemål. Michael Langer sto en god kamp, men det andre målet skulle han ha tatt. En markkryper fra seksten meter der han helt klart burde gjort en beinparade; men alt i alt skapte Start mer enn Vålerenga i kampen; men straffa var klar og Vålerenga mest effektive. Så det føltes litt som at vi rana med oss ett poeng fra Sør Arena.

 

Med to mål har nå Kjartansson scora ti mål på ni kamper og styrer mot ny toppscorerrekord i tippeligaen. Den er på 28 mål og holdes av Harald Martin Brattbak fra trøndernes storhetstid da de tappa alle klubber i Norge for deres beste spillere og benka dem. Fortsetter Kjartansson i samme tempo knuser han den rekorden med fem mål.

 

Kollaps

Damelaget kollapsa totalt i andreomgang i byderbyet mot Røa. De fikk ett mål i mot seg rett før pause. Det gjorde tydeligvis vondt for andreomgang var så vidt starta da det andre målet for kvelden fant veien inn bak Guro Pettersen. Til slutt blei det hele fem baller i nettet. Med fire strake tap har dermed Vålerenga havna på playoffplassen. Og i neste serierunde kommer Stabæk på besøk.

 

Laget skaper ikke målsjanser og laget skaper ikke mål. Kristin Haugstad er tilbake på tre måneders visitt, men savnet av Marte Berget og Emelie Erlandsson er høyst tilstedeværende. Erlandsson er heldigvis på vei tilbake fra skade og blir spilleklar i juni.

 

Seier og nestenkollaps

Rekruttlaget utklassa Skeid i Vallhall i første omgang. Moussa Nije scora kampens første mål på kampens første sjanse. Deretter putta Riki Alba to mål. Etter pause rakna det derimot helt. Skeid tok helt over kampen og reduserte to ganger. Det første på et innlegg, det andre på en kontring og forsvarstabbe. Det så ut som tidenes kollaps. Etter 9 – 1 i målsjanser i første omgang, sto det 0 – 7 i målsjanser etter 70 minutter i andre omgang; men gutta reiste seg fra kollapsen fra pause og derfra og ut stengte de for målsjanser for Skeid. Kampreferat kommer forhåpentligvis på tirsdag.

 

Til landsdekkende NM-runde

Vålerengas G16-lag møtte KFUM i mellomrunden i NM. Vålerenga starta forrykende og venstreving Aron Dønnum kunne sette inn 1 – 0 på kampens første hjørnespark. Midtstopper Ifejuwa Ajieh økte til 2 – 0 før Bilal Nije sørga for at det sto 3 – 0 etter tolv minutters spill.

 

KFUM reduserte på feilaktig idømt straffe etter en halvtime. Og i andre omgang, ni minutter før full tid, reduserte de igjen. Dermed blei det nervepirrende på Valle. Men gutta rei det av og gikk videre til åttendelsfinalen i NM, som også er den første landsdekkende runden. Kampreferat kommer forhåpentligvis på tirsdag.

 

Hockey-VM

Norge er i trøbbel, med Lars Haugen i mål blei det enkelt for Frankrike å score. Norge klarte allikevel uavgjort etter å ha putta fire ganger, men tapte på sudden. Mot Tsjekkia sto Steffen Søberg og da var Norge svært nære å ta med seg poeng; men Søberg måtte se én puck bak seg i løpet av kampen. Dermed ser det vanskelig ut for Norge å gå til kvartfinale. I den siste kampen møter vi Canada, men med Søberg i mål er alt mulig.

 

For å komme til kvartfinale må Norge slå Frankrike og Slovakia med ett poeng og minst være likt med Danmark. Det betyr at Norge må ta tre poeng mot Canada og at Danmark må ta poeng mot både Frankrike og Slovakia. Dersom Danmark tar alle seks poenga blir det dødt løp og ti poeng mellom Norge og Danmark. Da går Norge videre innbyrdes, med mindre Frankrike slår Tsjekkia på ordinær tid. Det er altså ikke over ennå. Kvartfinalehåpet lever.

 

Tap for Trolls

Også Vålerenga Trolls spilte byderby i helga. Nærmere bestemt på 16. mai. Motstander var Oslo Vikings på Frogner Stadion. Dessverre gikk heller ikke dette Trolls sin vei, men endte 38 – 28 i hjemmelagets favør. Dermed har Trolls starta tilbakekomsten til 1. divisjon med tre strake tap.

 

Tramp, tramp, tramp på en fugl!

Det er klart for et av de største oppgjørene i norsk fotball. Vålerenga møter undulatene på Ullevaal Stadion. Dessverre mangler Vålerenga enkelte spillere til dette oppgjøret. Alexander Mathisen har lyskeproblemer og Diego Calvo har reist for å forberede seg til et mulig VM. For øyeblikket er altså to av de faste i elleveren ute. Det betyr at sannsynlige omrokkeringer må gjøres. Vi antar derfor at Niklas Gunnarsson igjen spiller høyreback, mens Nicolai Høgh tar midtstopperplassen sammen med Simon Larsen.

 

Hva Kjetil Rekdal gjør med angrepsrekka aner vi ikke. Morten Berre har vært en skygge av seg sjøl i det siste. Kanskje dytter han Ghayas Zahid ut og setter inn Herman Stengel eller Daniel Fredheim Holm i tierrollen. Eller kanskje han lar Zahid spille i tieren og tar en av de andre på vingen. Uansett skal vi by bønda på kamp.

 

Vålerenga ligger på fjerdeplass på tabellen og er ubeseira på hjemmebane. Undulatene ligger på syvende plass, men det skiller bare ett poeng. De har ingen toppscorer i spesiell målscorer i stasjonsbygda som vi må frykte ekstra, men de scorer jevnt og trutt med mål allikevel. Toppscoreren har dog bare to mål.

 

Dette blir moro, men vi advarer mot sannsynlig lange køer. For Klanen sin del er inngang tolv stengt. Årsaken er at familietribunen til undulatene har inngang 13. Vi mener dette er overdrevent hysteri; men opplyser i hvert fall om at det er viktig å komme tidlig. Du vil ikke gå glipp av Kjartanssons to første pinner denne kvelden.

 

Bussa vil også stå annerledes i dag. De slipper av folk langs Sognsveien for inne på parkeringa der de pleier å stå, så skal undulatene parkere traktora sine.

 

Hatoppgjøra mot undulatene har historie tilbake til 1975. Riktignok har det vært noen oppgjør mot dem i hovedserien på 50-tallet, men det er først på søttitallet disse irriterende bønda dukka opp som en farsott. Det skulle gå mange år før Vålerenga vant sin første hjemmeseier. Den kom i 1983 foran 15 000 tilskuere på Bislett Stadion.

 

Standarden har vært uavgjort på Bislett og Ullevaal, så også i fjor da Torgeir Børven utligna rett før pause etter at undulatene tok ledelsen før folk fikk finni plassa sine. Men trua på tre poeng er sterk i dag. Vålerenga har vært gode på eget gress. Nå skal trenden fortsette. Tre poeng og Vålerenga holder følge i toppen, mens undulatene sakker akterut. I dag er det alt som teller. Vi gleder oss og som vanlig regner vi med at Kristofer Hæstad drar i gang stadion etter kampslutt. Tramp, tramp, tramp på en fugl!

 

Vålerenga i dag:

19:00 Fotball: Vålerenga Herrer – Lillestrøm, Tippeligaen, Ullevaal Stadion