Fem spillere og tre blåbær til Sotsji

07.01.2014 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Vålerenga Hockey har fått med fem spillere i Roy Johansens OL-tropp. Det er flest i troppen. Svenske Färjestad følger etter som nest største klubb med sine fire spillere. Lørenskog, Stavanger og Storhamar har fått med én spiller hver i troppen som teller tre keepere, syv backer og femten løpere. På tross av dette er vi allikevel ikke fornøyd med landslagsuttaket og rister på huet over det ene backvalget til Johansen. Vi registrerer dog at det er med hele tolv spillere med Vålerengabakgrunn. Tidenes beste ishockey- og fotballag på guttesida Vålerenga Blueberries/Blåbær har fått med hele fire spillere. Alle som så dem herje på starten av tjuetallet på Jordal og Valle husker den 1987-genereasjonen til Vålerenga.

 

Keeperne

At Steffen Søberg er én av de tre keeperne som er tatt ut mener vi er helt riktig. Vi har heller ikke noe å utsette på at den tidligere klubbkameraten til Éric Chouinard i Dinamo Minsk, Lars Haugen, er tatt ut. Han kommer jo tross alt fra den fantastiske generasjonen Vålerenga Blueberries og har således herja med alt og alle, sammen med tre spillere vi skal nevne litt seinere i dette gjetordet.

Steffen Søberg er tatt ut i OL-troppen. Foto: Jarl-Erik Sandberg.

 

Og her kommer det inn at vi er litt uenig i uttaket av Espoo Blues’ Lars Volden. Riktignok er han hakket vassere enn Glenn Jensen som keeper. Vi mener allikevel at Jensen burde vært tatt ut fordi han er en langt bedre døråpner enn Volden. Det er riktignok mulig Johansen har tatt høyde for ferdighetene på isen og ikke i spillerboksen og at det er det som ligger til grunn for uttaket. Men hvis Norge taper én kamp som følge av baklengs på et undertall fordi døra til spillerboksen ikke blei lukka raskt nok – så har vi sagt i fra. Det er viktig å ha en god døråpner.

 

Backene

At blåbærgutten Alexander Bonsaksen og tre år yngre Daniel Sørvik er to av de syv backa som er tatt ut er sjølsagt helt korrekt. At Jonas Holøs fra Lokomotiv Jaroslavl (KHL), Færjestads Ole Kristian Tollefsen og Missouri Mavericks’ (Central Hockey League) Henrik Ødegaard er de tre neste backa har vi også små problemer med. Men så må det reageres. Vi skulle nok klart å finne en plass som syvende back til Stavangers Henrik Solberg. Han har tross alt en sterk statistikk på +17 sjøl om han er naken offensivt med bare åtte poeng. Men Lørenskogs Mats Trygg? Hallo?

Alexander Bonsaksen er sjølskreven i den norske OL-troppen. Foto: Francis Larrede.

 

Riktignok produserer Trygg litt framover og har 22 poeng; men han er jo naken defensivt. Bare +6 har han fire backer foran seg bare i Lørenskog. Det er ikke særlig rennomerte spillere heller. Carl Christian Tønseth og Jens Skålberg skremmer ikke akkurat vannet av motstanderne, det er jo knapt nok så de har fått fjerna gitteret på hjelmen. Men det er altså bedre enn Mats Trygg.

 

Getligaens beste back er Stefan Espeland. Statistikken lyver ikke. Den sier +24 og 24 poeng. Han er bedre enn Trygg i alle spillets faser. At han nesten ikke pådrar seg utvisningsminutter gjør han til en meget verdifull spiller og altså getligaens beste. Det er ikke mulig å gjemme seg bak to andre uttatte vålerenggutter, Johansen. Vålerenga har et par andre backer som pådrar seg bøttevis av utvisningsminutter. Med tanke på alle de ekstra undertalla Espeland står av på grunn av dette er statistikken hans helt unik i Norge. At Espeland er utelatt er en skandale!

 

Løperne

De to eneste norske løperne i getligaen med over 40 poeng så langt, Sondre Olden (42) og Morten Ask (41), er sjølskrevne på et hvert landslag som ønsker å ta OL-medalje. Ytterligere seks spillere med fortid i Vålerenga finnes på løpersida. Nær sagt sjølsagt er verdens beste ishockeyspiller, Mats Zucarello Aasen fra New York Rangers (NHL) tatt ut. Lørengutten begynte å spille hockey som fireåring, men flytta raskt på seg fra Lørenhallen til Jordal. Med Vålerenga Blueberries herja han sammen med Lars Haugen og Alexander Bonsaksen i en årrekke på isen og forsåvidt også på fotballbanen. Det var i Vålerenga Zuccarello lærte å spille hockey.

Morten Ask har vært på landslaget i en mannsalder snart. Foto: Espen Hildrup.

 

Robin Dahlstrøm spiller for tida i Örebro, men kommer opprinnelig fra det fantastiske Vålerenga Blueberries-laget sjøl om han faktisk er ett år yngre enn de fleste andre på det laget. Han forlot Vålerengasystemet som 16-åring, da også han som Zucca reiste til Asker for å få mere spilletid i getligaen enn det Vålerenga kunne tilby.

 

 

Mathis Olimb spiller i Frölunda. I 2002/2003 gleda han mange hjerter da han klinte til med en knalldebut for Vålerenga som 17-åring i getligaen. Han fikk bare 10 kamper den sesongen og får å få mer spilletid tok han en getligasesong i moderklubben Manglerud Star før han stakk et år til Canada og spilte i Ontario Hockey League før han kom hjem og spilte to sesonger for Vålerenga igjen. Det er vel unødvendig å nevne, men Olimb har tatt tre bøtter med Vålerenga.

 

Lillebror Ken André Olimb fikk også sin debut som 17-åring i storebrors siste Vålerengasesong. To getligasesonger blei det og to bøtter. Sånn sett er det helt riktig for Sotahjørnet at Düsseldorfer-spilleren er en del av Roy Johansens OL-tropp. Også Mats Rosseli Olsen debuterte i getligaen som 17-åring, forrige gang Vålerenga vant herrebøtta, i 2008-2009. Han er den siste Furuset-gutt og minnet om svunne tider da hockeykrigen først og fremst handla om kampen mellom Vålerenga og Furuset. Det blei først fres på ham sesongen etter. Da gikk han nemlig til Vålerenga og kom under Shampos vinger og etter to og en halv sesong var han blitt så god at Frölunda henta ham.

 

Den siste tidligere vålerengasspilleren i Johansens OL-tropp er Mats Hansen. Manglerudgutten er gammel nok til at han som 17-åring fikk med seg den siste sesongen av Spektrum Flyers før det toårige prosjektet mellom Furuset og Manglerud Star endte i katastrofe og blei sendt rett til helvete – eller Bergen som vestlendingene kaller bygda. Vi sier ikke så mye mer om karriéren til spilleren annet enn å nevne at han altså spilte sine hjemmekamper på Jordal og vant bøtta i 2002-2003-sesongen, at han de to påfølgende sesongene spilte i allsvenskan (nivå to) og dessuten har kamper for Brynäs. Han er uansett en reserveløsning fordi Jonas Oppøyen blei skada og ikke rakk å bli spilleklar igjen til OL-uttaket.

 

Resten av løperne er ikke like rennomerte men er altså Anders Bastiansen (Färjestad), Kristian Forsberg (Modo), Marius Holtet (Färjestad), Niklas Roest (Karlskoga), Martin Røymark (Färjestad), Per-Åge Skrøder (Modo) og Patrick Thoresen (SKA Saint Petersburg).

 

Oppøyen

Jonas Oppøyen har altså vært skada siden han blei grisetakla av Trygve Hillestad 24. november. Knetaklinga fra Hillestad sørga altså for at lagkompisen hans Mads Hansen, med -4 i statistikken på tross av lagets plassering, fikk OL-plassen. Nå er Oppøyen derimot på vei tilbake og håper å rekke kampen mot Sparta 19. januar. Norges første kamp i OL er ikke før 13. februar. På Sotahjørnet tror vi Johansen må revurdere den ene plassen i OL-troppen.

 

Spenn og sånt

Enkelte av Vålerengas supportere har mista opptil flere netter med søvn etter at Pengeblekka avdekka at Vålerenga Fotball mangler 12 – 15 millioner speciedaler på sponsorbudsjettet. I dag kom den første nyheten som reduserer hølet i sponsorbudsjettet betraktelig. Atea har forlenga sponsoravtalen med tre år. IT-selskapet som innehar verdensrekorden i å samle mennesker på Nord-Europas høyeste fjelltopp da 972 ansatte spaserte opp på Galdhøpiggen i 2011, skal altså fortsette å dra Vålerenga mot toppen også.

 

Haugstad over dammen

Kristin Haugstad forlater Vålerenga. Angriperen som scora syv mål i debutsesongen sin i toppserien, men fikk en liten nedtur i fjor med bare fire nettkjenninger, skal gå på college i USA. Det er 1. divisjonsklubben til La Salle University i Philadelphia, Pennsylvania som er så heldige å få nyte godt av Haugstads scoringsteft. Vi trur Amy Schneiders rekord fra 1999 – 2002 på 40 mål nå står i alvorlig fare for å bli knust. Vel og merke hvis Haugstad orker å trekke på seg drakta da. Den er helfarga i uringult.

Kristin Haugstad i korrekte farger. Foto: Hjesus.

 

Dermed blir det ikke lenger hatoppgjør mot Røa, LSK-Kvinner og Stabæk, men mot Hendricken, Mount Saint Charles Academy og St. Mary Academy – Bay view. Og så er det slutt med fotballtradisjonen 16. mai, i stedet blir det Thanksgiving Day-fotball mot East Providence High School. Haugstad kom til Vålerenga fra Nesodden som femtenåring. Nittenåringen har landskamper på både J15, J16, J17 og J19-landslaget. Totalt 24 landskamper og fem mål. Det fine med USA er at nå får vi fantastisk statistikk på Haugstad i de tre neste åra. Det er dem jævlig gode på der borte.

 

Vålerenga i dag:

19:30 Hockey: Vålerenga G20 – Lørenskog, U20 Elite, Jordal Amfi