Stilstudie i ineffektivitet

07.05.2013 av under 2013 | Ingen kommentarer

Vålerenga gikk endelig offensivt ut i en toppseriekamp. Motstanderen var nyopprykka og sto med null poeng etter de to første kampa, og de fikk seg en leksjon i teknisk og flott fotball av vålerengajentene. Problemet var bare det å sette kula i mål. Det mangla ikke på målsjanser, målsjanser undertegnede ikke hadde klart å bomme på om han hadde fått hundre forsøk…

 

Det var rett og slett total overkjøring fra kampstart. I løpet av kampens første syv minutter hadde Vålerenga skapt fire store målsjanser og to hjørnespark. Det første etter et innlegg fra Maren Hauge, men Ingrid Schjelderud hadde tydeligvis smurt inn panna med vaselin og kula ville liksom ikke endre retning. Upressa på femmeter fra litt skrått hold skøyt hu så rett på keeper etter et innlegg fra Kristin Haugstad.

Maren Hauge var ofte i scoringsposisjon uten at det blei mål. Foto: Anders Grydeland.

 

Så var det Hauge sin tur til å misse to ganger. Først etter et innlegg fra Rebecca Angus, midt foran mål tok hu ned ballen og satte den en halvmeter utafor det lengste hjørnet. Så bomma hu på kula på åpent mål fra femmeteren etter et innlegg fra Haugstad. De ytterst få frammøtte på tribunen røska seg de siste restene av hårtufser. Dette var rett og slett ikke mulig.

 

Den nesten sjansen var det Angus som brant. 30 centimeter utafor stolpen etter et presist hjørnespark fra Tina Wulf. Og da Solveig Gulbrandsen midtveis i omgangen spilte Haugstad ned til dødlinja i én mot én situasjon. Haugstad slo en frekk tunnell og satte fart innover og la kula nydelig ut i 45 grader til en helt upressa Schjelderup på femmeteren, så reiste de 86 tilskuerne seg og jubla. Schjelderup hadde derimot nylig kjøpt seg ryggsekk og den var tydeligvis tungt lasta. Tre meter over…

Kristin Haugstad skapte enorme sjanser for sine lagvenninner. Foto: Anders Grydeland.

 

Så var det venstreback Sharon Hansen sin tur til å brenne en sjanse. Et innlegg fra Gulbrandsen nådde Hansen i skrå vinkel, åtte meter fra dødlinja, fem seks meter fra første stolpe. Kula suste utafor stolpene igjen. Og bedre blei det ikke av at Haugstad flotte innspill til Hauge igjen upressa på femmeteren blei styrt med innsida av foten i stolpa og ut. På åpent mål, sjøl keeper var utspilt. Bange anelser begynte å komme på tribunen.

 

Og Hauge var tydelig stressa. Igjen stressa hu foran mål etter et innlegg fra Haugstad. Med all verdens tid til å ta ned kula på åtte meter, klinka hu i stedet til på volley. Rett utafor igjen. Og rett før pause missa Hauge to nye kjempesjanser. Dermed sto det utrolig nok 0 – 0 til pause i stedet for 8 – 0 som det burde ha stått. Noe sier meg at Hauge og Schjelderup tvinges til å terpe avslutninger hver eneste dag fram til kampen borte mot Sandviken. Så mange brente sjanser er det ikke lov til å gjøre. Vi har ikke sett et lag bli rundspilt så mye siden Vålerenga møtte Tufte IL i 2005. Kanskje ikke så rart, i og med at det så ut som om Avaldsnes spilte med 11 keepere.

Avaldsnes stilte med et helt lag ikledd keeperdrakter. Foto: Anders Grydeland.

 

I andre omgang var det et helt annet Vålerengalag som gikk på banen. Kampen blei noe jevnere og det var faktisk Avaldsnes som fikk omgangens to første halvsjanser; men så våkna Haugstad. Fossa fram på kanten og fant Hauge inne i straffefeltet. Hauge fikk aldri avslutta, hu blei klippa ned bakra, men fløytetøyta hang ikke med og turte ikke blåse straffe.

 

Gulbrandsen satte fart minuttet seinere og sendte Haugstad igjennom på skrått hold. Vålerenga fylte på med tre spillere som kunne styre kula i nær sagt åpent mål, men Haugstad var lei av at alle innlegga hennes blei brent. Hu skøyt fra skrå vinkel i nettveggen i stedet. Og rett etterpå fant Hauge Haugstad inne i boksen. Hu holdt i kula og spilte Wulf som traff tverrliggeren med en suser fra sekstenmeteren.

 

Og da Gulbrandsen først missa på skuddet fra seks meters hold etter å ha blitt spilt nydelig igjennom av Angus og Schjelderup et par minutter seinere viste at hu fortsatt ikke hadde fått tørka vekk vaselinen av panna, så gikk det som det måtte gå.

Joda, bildet er tøft, men Sola traff alt annet enn reint på kula. Foto: Anders Grydeland.

 

Selvtilliten forsvant i Vålerenga og Avaldsnes kunne få til litt spill. Etter 79 minutter fikk Cecilie Pedersen ballen inne i 16-meteren. Hansen blei dratt alt for enkelt av og kula satt i korthjørnet. Avaldsnes var i ledelsen. Vålerenga falt sammen. Og først nå begynte byttene å komme, men fortsatt først etter 87 minutter kom Nana Gram inn, spilleren som snudde kampen mot Trondheims Ørn. Hu rakk en heading på mål, før Cecilie Pedersen sendte avgårde et elendig innlegg. Lill Yvonne Karlsrud hadde full kontroll på kula og kontrollerte den lett inn i det lengste hjørnet. På tide å lære seg at et fotballmål er 732 centimeter bredt kanskje…

 

Fotballmessig var dette Vålerengas beste kamp så langt i sesongen. Den første omgangen, samt fra 5 til 15 minutter i andre omgang er noe av det beste undertegnede har sett. Men poeng blei det ikke og sannsynligvis er dette de eneste poenga Avaldsnes får i sesongen. Så mye dårligere som Avaldsnes var i denne kampen er langt værre enn hva Fart var i fjor; men for Vålerenga hjelper det så lite å rundspille motstanderen når spissene brenner alle målsjanser, uansett hvor enorme de er, uansett om det fysisk sett er nesten umulig å bomme på det målet som altså er 732 centimeter bredt og 244 centimeter høyt. Det kan da ikke være så forbanna vanskelig å treffe noe som er så svært? Spesielt når pasningene ellers treffer klokkereint på lissene til jenter med skostørrelse 36. En annen ting er at byttene kom alt for seint. Muligens blei trenerteamet lurt av at stadionuret ikke blei starta før det var spilt to minutter i andre omgang.

 

Vålerenga Damer – Avaldsnes 0 – 2 (0 – 0)

04.05.2013 15:00

Vallhall

Toppserien

86 tilskuere

 

Vålerengas lag:

Lill Yvonne Karlsrud

Rebecca Angus – Ingrid Buer Søndenå – Hanne Mellingsæter – Sharon Hansen

Tina Wulf

Solveig Gulbrandsen – Ina Skaug

Kristin Haugstad – Ingrid Schjelderup – Maren Hauge

 

Avaldsnes’ lag:

Gudbjørg Gunnarsdottir

Nathalie Utvik – Mist Edvardsdottir – Freija Hellenberg – Hanna Dahl

Thorunn Jonsdottir – Ellie Brush – Therese Åsland

Katie Bethke

Linnea Liljeärd – Cecilie Pedersen

 

Vålerengas beste: Kristin Haugstad.

 

Kampfakta:

36   Gult Ingrid Buer Søndenå (Vålerenga)
43   Gult Katie Bethke (Avaldsnes)
56   Ut Thorunn Jonsdottir (Avaldsnes)
56   Inn Rachael Axon (Avaldsnes)
79 0-1 Spillermål Cecilie Pederesen
80   Ut Maren Hauge (Vålerenga)
80   Inn Kristin Carlsson (Vålerenga)
86   Ut Therese Åsland (Avaldsnes)
86   Inn Karoline Pedersen (Avaldsnes)
87   Ut Tina Wulf (Vålerenga)
87   Inn Nana Gram (Vålerenga
90 0-2 Spillermål Cecilie Pedersen (Karoline Pedersen)
89 2-2 Corner Solveig Gulbrandsen (Tina Wulf)

 

Målsjanser Vålerenga Avaldsnes  
1. omgang 12 1  
2. omgang 6 4  
Totalt 18 5  

 

Cornere Vålerenga  Avaldsnes  
1. omgang 5 2  
2. omgang 2 1  
Totalt 7 3  

 

Spillerbørs:

Lill Yvonne Karlsrud – 3

Hadde en skikkelig skogtur i første omgang som kunne ha ført til baklengs. Kunne ikke ta det første målet, men det andre var en grov keepertabbe. Ellers blei hu ikke satt på noen prøver.

 

Rebecca Angus – 7

Omskolert til høyreback og gjør sakene sine veldig bra. Spørsmålet er om det er smart å ha en av lagets beste avsluttere i den posisjonen for øyeblikket. Kom bare til en avslutning i denne kampen. Har gode innlegg og er flink til å komme med framover. Jobber alltid knallhardt.

 

Ingrid Buer Søndenå – 6

Hadde to stygge stusser bakover, den første etter 35 minutter som førte til Avaldsnes første avslutning og en halvsjanse, den andre rett etter pause der Angus redda henne. Ellers en solid kamp. Sterk i duellene og oppofrende, men de Aleksander Solli-stussene vil vi ha vekk raskest mulig.

 

Hanne Mellingsæter – 6

Solid kamp, men lager et par alt for enkle frispark fordi hu setter albuen i ryggen på motstanderne i dueller, gjerne så langt opp som på midtbanen. Helt unødvendig og det lot Avaldsnes få viktige pusterom. De brukte langt tid på de dødballene de fikk…

 

Sharon Hansen – 3

Har tydeligvis hatt Jan Gunnar Solli som forbilde i årets sesong. Tre ganger i første omgang spilte hu bort ballen i noe som kunne blitt farlig. Blir redda av gode lagvenninner. Blei rundlurt på det første målet. Regel nummer én er et Pedersen ikke skal få gå utover i banen og få vinkel til å avslutte. Da blokkerer man heller den veien og tvinger Pedersen ned mot dødlinja.

 

Tina Wulf – 5

Defensivt solid, men ikke spesielt kreativt framover denne gang. Kun én avslutning, den traff tverrliggeren. Ellers er pasningskvaliteten god og dødballene hennes stort sett presise.

 

Solveig Gulbrandsen – 8

Vålerengas mest kreative spiller og skapte mye på midtbanen. Litt skuffende at hu bare kommer til én målsjanse og at hu i tillegg brant den grovt. Gode pasninger, bra driv og den store spilleren på midtbanen.

 

Ina Skaug – 6

Vant mye dueller og jobba hardt hele kampen, men klarer ikke å skape de store farlighetene. Mangler det lille ekstra overblikket.

 

Kristin Haugstad – 9

Ni ganger nest sist på kula ved store målsjanser, en gang var hu sist. Også involvert i flere av de andre målsjansene og var definitivt Vålerengas farligste kort i denne kampen. Herja høyrekanten, men burde kanskje vært den som var i avslutningsposisjon.

 

Ingrid Schjelderup – 4

Bevega seg godt i første omgang og kom til tre enorme målsjanser. Brant dessverre alle sammen og blei mer borte i andre omgang. Skuffa en del og litt merkelig at hu ikke blei bytta ut utover i andre omgang.

 

Maren Hauge – 5

Forskjellen på fem og ti er ganske liten. Bomma på syv store målsjanser og kunne faktisk gjort dobbelt hattrick i første omgang. Kvarteret ut i andre omgang turte hu ikke lenger å avslutte og sendte av gårde et totalt meningsløst innlegg der ingen spillere var i en opplagt scoringsposisjon nær sagt aleine med keeper.