Norges Fotball Fiender dag 4

03.05.2013 av under Gjetord | 1 kommentar

I dag raser vi over antall kampdager, seine flyttinger av kamper, håpløse tidspunkter og direkte motarbeiding av kvinnefotballen. Det handler med andre ord om en del av TV-avtalen i avsnittet om Norges Fotballfiender. Ellers har vi det bra. Hockey-VM starter i helga med tre vålerenggutter på laget, dessuten er det både tippeliga- og toppseriekamp.

 

NFF = Norges Fotballfiender – kamptidspunkter

Fotball skal spilles i helga! Ikke på mandag, ikke på tirsdag, ikke på onsdag, ikke på torsdag og absolutt ikke på fredag! Fredag er dagen da familien samles til hygge hjemme. Å trekke tilskuere til fotballkamp på familiekosdagen er nesten umulig. Greit, de hardbarka supporterne kommer, men de fyller ikke stadion aleine. Familiefolket uteblir. Og tv-sendingene kjemper med gullrekka på rikskringkasteren. Det er forhåndsdømt til å bli et nederlag. Fotball skal spilles i helga!

 

Så er det tilgjengelighet. Ingen veit når laget spiller kamp. Det er ikke mulig å planlegge noen ting lenger. Plutselig så er det ikke søndag klokka seks, men lørdag klokka 15:30 eller søndag klokka 19:00 eller kanskje var det fredagskamp. Eller var det lørdag klokka 18? Et normalt spørsmål på arbeidsplassen der jeg jobber er: Når er det Vålerenga spiller kamp? I gamle dager var spørsmålet: Hvem er det Vålerenga møter? Det er kun de aller ivrigste som greier å holde oversikt over når laget i sitt hjerte spiller. Det er håpløst!

 

Ja da. Vi skjønner at tv skal vise kamper, men det er ikke så vanskelig å få dette til å bli oversiktelig allikevel. Molde spiller hjemmekampa lørdag klokka 16. Strømsgodset spiller lørdag klokka 18. Vålerenga spiller søndag klokka 16 og Rosenborg spiller søndag klokka 18. Hver eneste hjemmekamp, samme tidspunkt. Da er det oversiktelig. Så kommer sjølsagt 16. mai og helligdager i tillegg, men det er én eller to hjemmekamper som blir berørt av det. Plutselig har man forutsigbarhet, men da kan man ikke la tv avgjøre når kampa skal gå i siste liten og kjempe om seerne. Da må det samme tv-selskapet eie rettighetene til alle kampa og Norges Fotballfiender må slutte å mele hver siste lille krone ut av en tv-avtale – for de ekstra kronene går på bekostning av tilgjengeligheten.

 

Denne uka er et kremeksempel på at Norges Fotballfiender kjemper mot sine egne hensikter. Vålerengas damelag spiller toppseriekamp hjemme i Vallhall lørdag klokka 15:00. Denne kampen er svært vanskelig å flytte på, for kvinnefotballen har dårlig råd og bestiller flybilletter tidlig og billig. De har ikke råd til full flex-billetter. Dermed må kampen spilles lørdag klokka 15:00. Så kommer tv-selskapene inn og flytter Sandnes-Ulf – Vålerenga fra søndag klokka 18:00 til lørdag klokka 15:30. Ikke lørdag klokka 18:00, men klokka 15:30. Samtidig med toppseriekampen. Det betyr altså at vålerengasupportere ikke kan se toppseriekampen i Vallhall, for så å se tippeligakampen på tv etterpå. Kampa går samtidig. Dette har Niels Røine og Yngve Hallén klart å få i stand gjennom sin utrolig lite gjennomtenkte tv-avtale, som de forhandla fram under bordet.

 

I sesongene 2001 og 2002 klarte Klanen sakte og sikkert å bygge opp et syngende miljø på damelagets kamper. Den gang lå Vålerengas damelag i førstedivisjon og spilte på ærverdige Bislet Stadion. I 2003 slo Norges Fotballfiender bein under tiltaket som på det meste hadde samla rundt 150 syngende. Årsak: Kampkollisjoner med tippeligalaget. Bortetur med gutta samme dag som damelaget hadde hjemmekamp. Interessen rundt damelaget forsvant. Det samme skjer nå. Både denne helga og neste hjemmekamp kolliderer med tippeligalagets bortekamper. Hva skjer da? De som blir borte fra Vallhall disse to rundene, kommer de tilbake etterpå eller blir de borte for godt? Tar du bort kjernen i et miljø, la oss si de fem som synger, så rakner hele miljøet. Det er som et korthus; men Norges Fotballfiender evner ikke å forstå dette. De fortsetter altså å motarbeide kvinnefotballen.

 

At Sotahjørnet tidligere har bevist Halléns diskriminering av kvinnefotballen økonomisk, hindrer oss heller ikke i å bevise det samme med kamptidspunkter. Det er såre enkelt. Vålerengas dame- og herrelag skal spille hjemmekamper samme helg, men forskjellig dag. Denne dagen og tidspunktet dette skjer på skal være det samme hver eneste gang. Det settes opp ved sesongstart og det er ikke noe problem å få til dette. Et program som klarer å synkronisere kampoppsettet for tippeligaen og toppserien, samt adeccoligaen for Stabæk skal jeg klare å programmere på en halvtime. Gir du meg en ekstra halvtime så skal jeg klare å få inn 1. divisjon damer og oddsenligaen også. Det er alle forbundsseriene det. Og det skulle til og med ført til at Vålerengas damelag hadde møtt Trondheims-Ørn borte samme helg som herrelaget møter Rosenborg og at Stabæks adeccolag får bortekamp mot Vard-Haugesund som korresponderer med toppserielagets bortekamp i Avaldsnes. Det er piss lett hvis man gidder! Poenget er at det gidder ikke forbundet, for de tjener mer spenn i egen lomme på at Cmore og TV2 slåss om kamptidspunkter i tippeligaen. Men det tjener ikke norsk fotballs beste på generell basist. Det som tjener norsk fotballs beste er nettopp slike oppsett – og historisk sett har Norge vært bedre på jentesida enn på herresida. Det handler om å jobbe til det beste for hele fotballfamilien og ikke motarbeide en svært stor del av den.

 

Og den motarbeidinga skjer også for tippeligalaga. Økt interesse for norsk fotball generelt sett, øker nemlig også interessen og markedsverdien for tippeligalaga. Slik det er nå, så øker tv-avtalen Niels Røine og Yngve Hallén har utarbeida, kun markedsverdien til Premier League, La Liga og Bundesliga. Tilskuerne flykter fra norske tribuner. TV-seerne flykter fra fotballsendingene. Sponsorene flykter fra klubbene. Dette er den nakne realiteten av tv-avtalen. Yngve Hallén og Niels Røine må gå! De er kjernen i Norges Fotballfiender!

 

Kjøpe kjøpe kjøpe – tape tape tape!

Arne Utvik er mann! Arne Utvik er stormann! Arne Utvik er stormannsgal! En gang for ikke lenge sida var Avaldsnes en talentfabrikk som skapte kvinnefotballspillere både i nasjonal toppklasse og i verdensklasse. Cecilie Pedersen blei forma der. En drøss yngre landslagsspillere har blitt forma der. Nå er det slutt. Riktignok er Cecilie Pedersen tilbake i klubben, men det er også 13 utlendinger. Avaldsnes er i ordets rette forstand kjøpt og betalt. Gærningen bak heter Arne Utvik. Laget som overlegent rykka opp fra 1. divisjon i fjor er rasert. Nesten ingenting er igjen av laget. Inn har profesjonelle fotballspillere kommi. Spillere uten klubbfølelse, spillere uten kjemi. Det krangles i Avaldsnes nå.

 

Og kranglene vil fortsette. Avaldsnes spiller ikke som et lag. Avaldsnes taper sine kamper. Avaldsnes er kvinnefotballens svar på Queens Park Rangers. Utvik tar bare enda hardere i. Men resultatet er det samme. Avaldsnes taper fotballkamper. Avaldsnes kommer til å rykke ned. Og på lørdag kommer de altså til Vallhall for å bli slakta igjen, sendt hjem i skam. Slik de kommer til å gjøre det rundt om i Norge hele året. For på tross av helt motsatte forutsetninger. I fjor mista Fart spillere etter opprykket, de henta opp juniorspillere og tapte alle kampa. Avaldsnes kjøpte seg et nytt lag – men allikevel vil de ha en likhet mes Fart. Avaldsnes vil stå med null poeng ved sesongslutt. Allikevel er det en forskjell. I Fart var man forberedt på at det ikke ville gå. I Avaldsnes er de ikke det. I Avaldsnes krangles det så busta fyker. Penga rår – sier dem. Penga flår – sier vi.

 

Lufta er på vei til å gå ut av slottet til Arne Utvik allerede. Cecilie Berg-Hansen har tenkt til å framskynde den prosessen ytterligere i Vallhall på lørdag. Laget som garantert ville blitt dømt når Michel Platini får igjennom sin lov mot økonomiske doping kommer til å være i knestående og Arne Utvik kommer til å bli landsforvist. Så er spørsmålet da, Avaldsnes. Hvor langt ned må dere når det rakner? Er det noe igjen av jenter 16-laget, eller må dere helt ned på syverfotball for å bygge opp klubben igjen? Den som har lever også til neste år får se.

Kristin Carlsson og Vålerenga skal ydmyke Avaldsnes. Foto: Kenneth Myhre.

 

Uansett, Vålerenga tar sin første seier i årets toppserie. Og da henger de seg raskt på i medaljekampen igjen. Damelaget har en kort forhåndsomtale av kampen her. Avaldsnes sliter med litt skader i følge lagets forhåndsomtale. Ellers kan du lese litt om hva Avaldsnes er i en artikkel skrivi før en cupkamp i 2010 her.

 

Ulv ulv!

Kjetil Rekdal og resten av laget reiser hjem på tur til laget som er oppkalt etter stabsjefen i Vålerenga. Det er med andre ord klart for bortekamp mot Stig-Ove Sandnes Ulf. Han er egentlig fra Åndalsnes, men har altså fått et lag og ei lita bygd oppkalt etter seg på Jæren. Hyggelig det, sjøl om vi ikke helt ser koblinga mellom Åndalsnes og Jæren. Ulf er forøvrig utleda av norrønt úlfr som i dag kalles ulv. Så da har vi altså fått forklaringa på hvorfor det plutselig er blitt ulv i østmarka også, det har altså med Stig-Ove Sandnes ankomst å gjøre.

 

Av alle merkverdige ting, så ligger faktisk Stig-Ove Sandnes Ulf over Vålerenga på tabellen. Det er en stygg lakk i ripa, men etter at Vålerenga nå har kommi ordentlig i gang, så ligger dem sjølsagt ikke foran oss lenger sånn i kvart over fem tida på lørdag. Sandnes Ulf kommer fra en begredelig nedtur i cupen og har sannsynligvis mista all den sjøltilliten de fikk ved å slå trøndere med to mann færre. Det er syv poeng opp til Aalesund på toppen av tabellen, det er det nok også etter helga, vi ser ikke helt hvordan de skal avgi poeng mot et lag som kun er opptatt av å rive i stykker plastposer fra Rema 1000. Men Strømsgodset, som også røyk ut av cupen, er det mulig å ta innpå. De får nemlig vikinger på besøk så der er det et stort håp om uavgjort.

Torgeir Børven er i scoringshumør. Fortsetter han mot Ulf? Foto: Kenneth Myhre.

 

Vi roper slettes ikke ulv ulv før denne kampen, men slår oss til ro med tre poeng. Omtrent like lite bekymra som da Ullern sto på andre sida av banen er vi egentlig nå. Men denne gangen møter Vålerenga med hele førsterekka. Det blir saker.

 

Hockey! Hockey! Hockey!

Verdensmesterskapet starter for alvor i dag, men først i morgen skal Norge i aksjon med Daniel Sørvik og Morten Ask på laget. Med er også Steffen Søberg, men han får ikke lov til å bli døråpner før det eventuelt blir en skade på en av de andre keeperne. På lørdag møter vi Slovenia i Globen. Slovenia har tidligere slått Norge med store sifre. I 2011 vant de 4 – 1, mens de vant 5 – 2 i 2010. Men i oppkjøringa har lynxerne virka betydelig svakere enn Norge. Mens Norge har slått Russland, Finland og Slovakia har Slovenerne tapt for Kazakhstan og slitt mot Østerrike og Italia.

 

På søndag er det Danmark som står for tur. De har Norge hatt et særdeles godt tak på. Det på tross av at Danmark ligger milevis foran Norge når det gjelder ishockeyhaller. Danmark har også en seier mot Russland i oppkjøringa, men skal normalt sett ikke være i stand til å følge Norge i denne kampen. Altså anslår vi et Norge uten poengtap etter de to første kampa. Da er veien til kvartfinale godt innafor rekkevidde. Og kanskje kommer også Mats Zuccarello Aasen til kvartfinalene. New York Rangers tapte den første sluttspillkampen og Zuccarello kan være klar til gruppespillkampen mot Hviterussland den 11. mai.

 

Vålerenga i helga:

Fredag 18:14 Pub: Allmennquiz, Bohemen Sportsbar

Lørdag 12:15 Hockey: Norge Herrer – Slovenia, VM gruppespill, Globen – Stockholm

Lørdag 15:00 Fotball: Vålerenga Damer – Avaldsnes, Toppserien, Vallhall

Lørdag 15:30 Fotball: Sandnes Ulf – Vålerenga Herrer, Tippeligaen, Sandnes Stadion

Søndag 15:00 Am. fotball: Vålerenga Trolls – Tønsberg Raiders, 2. divisjon, Jordal

Søndag 20:15 Hockey: Norge Herrer – Danmark, VM gruppespill, Globen – Stockholm

 

  1. […] påpeker at etter en rekke av gjetord om Norges Fotball Fiender dag 1, dag 2, dag 3, dag 4 og dag 5 blei møtt av tidenes tåpeligste oppførsel fra Norges Fotball Fiender. […]