Norges Fotball Fiender dag 2

30.04.2013 av under Gjetord | 1 kommentar

I dag hater vi Norges Fotballfiender for måten de solgte TV-rettighetene ut av allmennheten, til en liten nisjekanal som har vekki sponsorenes vrede og publikums harnisk. Dessuten feirer vi storslått gårsdagens to rekruttkamper som det virkelig begynner å lukte gull og grønne skoger av. Hvor blir det av nedrykksstrida vi er så vant til med rekruttlaga? Og så lurer vi på om NRK tør…

 

NFF = Norges Fotballfiender – medieoppmerksomhet

I 2007 starta den største oppturen i norsk fotball. TV2 satsa knallhardt og lanserte sin egen sportskanal TV2 Sporten. Kjøpte man den pakka, som til alt overmål var ganske så billig, fikk man alle tippeligakamper. Dessuten gikk det kamper på hovedkanalen og på TV2 Zebra. TV2 er en rikskanal og en kanal nær sagt alle ser på. De reklamerte for sine sendinger i programmer alle ser og de fikk velge de største og feteste kampa. Dette vant TV2 på åpent anbud. Pengestrømmen i norsk fotball gikk rett til himmels og sponsorene gnei seg i henda. Oppmerksomheten om norsk fotball hadde aldri vært større. Så kom Lyse på banen, men det blei ikke store forskjellen. TV2 sendte fortsatt alle kampa, Lyse kunne jo ikke distribuere til hele landet.

Ganske tomt på Ullevaal mot Stabæk i fjor. Foto: Anders Grydeland.

 

I 2010 lurte Yngve Hallén seg inn i Norges Fotballfiender. Og den første medieavtalen dikterte han og Niels Røine i hemmelighet, under bordet, slik korrupte jævler gjør det. De fikk 400 millioner mer av Canal Digital enn det TV2 hadde hatt på de forrige rundene. I tillegg skulle det nå spres utover en lang rekke kanaler. TV Norge Max, en ganske nystarta kanal som har en markedsandel på 2,2 %. Altså svært liten. Canal 9 blei Canal Digitals nye åpne kanal som skulle vise fotball. I tillegg skulle det gå på betalingskanalen Cmore – eller Cless som den snart kan døpes om til. Hovedkampen på TV2 blei plutselig ikke hovedkamp lenger. TV2 sender nå en nisjekamp som sin kamp. Alt er spredd utover, kampene krangles det om. TV2 reklamerer kun for sin ene kamp. I stedet for et stort og sterkt fotballfag fra TV2 spres det nå utover på tre konkurrenter.

 

Det er bare TV2 av disse tre som kan kalles en rikskanal. De har en markedsandel det står respekt av. Canal 9, TV Norge Max og Cmore er nisjekanaler. Når da TV2 ikke har storkampen på sin hovedkanal så faller interessen drastisk. Folk flest vil se det største oppgjøret. De vil se Vålerenga – Lillestrøm, de vil Rosenborg – Molde. De er lite interessert i å sette seg ned og bruke kvelden søndagskvelden på Sogndal – Sandnes Ulf. Og TV2 Zebra konkurrer med gullrekka på NRK på fredagskvelden. Det er dømt til å mislykkes. Dette skjønner ikke Yngve Hallén og Niels Røine. Alle andre forstår det, men ikke de to korrupte kålhuene som styrer Norges Fotballfiender.

 

Hockeyen gjorde det samme på 90-tallet. Nisjekanalen TV3, som stort sett kun var distribuert i Osloområdet, kjøpte rettighetene til Norsk Ishockey. Rettigheter NRK tidligere hadde hatt – gratis. Dette var på tida da Janco TV nettopp hadde blitt til TV Norge og Norges mest sexy kvinne het Tause Birgitte og snudde kort for Hallvard Flatland. Hockeyen blei borte fra NRK – hallo. Folk flest begynte ikke å se på TV3, kun de mest interesserte så på TV3. En kanal som egentlig hadde sin nisje i å vise Beverly Hills 90210 og 21 Jump Street. Ikke en sportskanal. Sponsorene forsvant og til og med VG slutta å skrive om ishockey, rett og slett fordi folk flest ikke brøy seg. Publikum svikta.

 

Slike historier kan gjentas med mange eksempler. Se på sykkelinteressen i Norge. Kun de mest interesserte fulgte Tour de France gjennom Eurosport sine sendinger. Nå er TV-tallene  høye, rikskanalen TV2 sender brosteinspartiet gjennom Arenbergskogen i sykkelklassikeren Paris – Roubaix er blitt allmennkunnskap. Norske profflag dukker opp som fluer i en fruktkurv, mens på fotballbanen er det sponsorflukt. Selv Norsk Tipping vurderer å trekke seg ut når avtalen går ut. Norsk Tipping! Hallo! Tippekupongen, dette er det dem lever av. Og Telenor truer med å trekke seg ut av fotballen. Telenor? De eier jo Canal Digital som eier Canal 9 og Cmore som faktisk har TV-rettighetene. Allikevel ser de altså ikke sponsorverdien i sitt eget produkt. Årsaken er åpenbar. At Yngve Hallén og Niels Røine ikke tenkte distribusjon, tilgjengelighet og hvordan fenge folk flest når de solgte rettighetene, kun tenkte kortsiktig kroner i ei kassee og i egen lommebok. Det kalles gjerne korrupsjon. Alle kan se det, bortsett fra Yngve Hallén og Niels Røine. De to er skadedyr, virus og pest for norsk fotball.

 

Undulatgrilling på Valle

Vålerengas rekruttjenter høvla over rekruttjentene til Setskog Høland som flytter rundt til Strømmen og nå er bosatt i stasjonsbygda; men det holdt på å starte riktig så galt. For allerede etter to minutter måtte Elisabeth Bakken ty til ulovligheter. Hu felte undulatspissen som bakerste jente. Soleklart rødt kort, men hu smilte så søtt til dommeren at hu slapp unna med det gule. Det påfølgende frisparket gikk i tverrligger, ned og via keeperen tilbake mot målet, men Helene Zacho fikk tak i kula på streken.

 

Etter flere mislykka forsøk framover fikk undulatene corner. Det gikk ikke så bra for Vålerenga. I en klynge foran mål blei det for pirkete og undulatene fikk den til slutt over mållinja. Men så var det stopp. Herfra og inn var det ett lag på banen – og de var kledd i blått. Aina Berg utligna på et skudd fra tolv meter og na-na-na-na-na-na-na-na-Nana Gram sendte Vålerenga i ledelsen da hu kom aleine med keeper. 2 – 1 sto seg til pause og Vålerenga bytta angrepsrekke i andre omgang, uten at det endra noe på overkjøringa. Sandra Síf Magnusdottir la på til 3 – 1 før Frida Løvlie Bråttum punkterte kampen med 4 – 1 scoringa. Dermed ligger Vålerenga på 2. plass i 2. divisjon avdeling 1, bare tre poeng bak rekruttdamene til konkursboet etter Asker.

 

Langtur til Ålesund

Vålerengas rekruttgutter, eller snarere juniorlaget til Vålerenga, reiste til Ålesund for å møte nyopprykkede Skarbøvik. Det gikk også veldig bra. Jesper Solli satte inn 1 – 0 etter 60 minutter og bare tre minutter seinere dobla Shåresh Ahmadi ledelsen. En eller annen bonde snubla sannsynligvis i skolissa si og det blei dømt straffespark til vertskapet. Den satt i mål, men rekruttgutta holdt helt inn denne gang. Dermed holder de andreplassen på tabellen og er uten poengtap etter tre kamper.

 

Man kan lure litt på hva som skjer. Borte er Aleksander Solli og Benjamin Dahl Hagen, det samme er Dawda Leigh. Spillere som skulle være tippeligaaktuelle. I går besto midtstopperparet av førsteårsjuniorene Ivan Näsberg og Markus Nakkim. Nakkim er forøvrig omskolert fra offensiv midtbane nå, ettersom det er litt lite forsvarsspillere i klubben for tida. Dodou Gaye og Ali Iqbal er andreårs juniorer. De holder altså tett. Og framover produserer laget nok til å vinne kampa. På sotahjørnet mistenker vi at dette er et lag som kommer til å få et ettermæle lik Manchester Uniteds kjente class of ’92.

 

Ullern

Klanens Webradio reiser til Ullernbanen på onsdag for å kommentere kampen. Dessverre ser det ut til at rikskringkasteren feiger ut og ikke lar oss koble lyden fra mixerbordet rett inn i kameraet deres. Siste ord er ikke sagt ennå, men det ser vanskelig ut. Så da blir det nok å pause sendinga til NRK for å synkronisere med vakker kommentering fra Klanens Webradio. Foreløpig er altså DittOslo tøffere enn NRK, men til de som ikke får vært på kampen, så er det i hvert fall muligheter.

 

Kunstgressjubel

Endelig er det gode nyheter på Vallefeltet. Den kjipe potetjordet der syverfotballen holder til skal endelig bli til en flat og fjong, litt liten, elleverbane, med inndeling i tre syverbaner. Det blir dessuten undervarme. Det blir også en perfekt bane for 13-14 årslaga. En litt mindre elleverbane passer perfekt for talentutviklinga. Dette blir Valle kunstgress 3. Kunstgress 1 skal også få nytt dekke, men dessverre får den ikke undervarme.

 

  1. […] påpeker at etter en rekke av gjetord om Norges Fotball Fiender dag 1, dag 2, dag 3, dag 4 og dag 5 blei møtt av tidenes tåpeligste oppførsel fra Norges […]