Vesle straum

15.04.2011 av under 2011, Fotball, Herrer | 1 kommentar

De er vanskelige å beskrive, vesenene fra Lillestrøm. I stedet for å legge oss opp i intrikate forklaringer, lar vi de gamle orda til Alf Prøysen stå, det er den beste beskrivelsen vi kan komme fram med. Der går barn og de er lysegrønne. De har svømmehud og votter på. At de har svømmehud er kanskje ikke så rart. Navnet Lillestrøm er stjålet. Det har sitt opphav i Lille Strøm gård, som ligger på Strømmen, altså på andre sida av Nitelva i Rælingen kommune. Det som i dag heter Lillestrøm, området mellom bekkene Nitelva og Leira i Skedsmo kommune, het den gang Måsan og var ikke noe annet enn ei blaut torvmyr, og det kan nok også forklare den lysegrønne, eller skal vi kalle det mosegrønne, fargen på barna i området. Vått og lysegrønt…

 

Tilbake til historietimen. Lille Strøm stasjon blei bygd i Rælingen, men stjålet og flytta til Måsan. Navnet tok de også med seg og det er for så vidt greit nok. Det var jo Lille Strøm stasjon. Det vi dog har vanskelig for å forstå er hvordan de kunne bygge opp en bygd ut i fra dette navnet? Det er som om dagens Grünerløkka skulle hete Aamodt, bare fordi vi flytta den hvite hengebrua fra Drammenselva til Akerselva. Navnebytte blei selvfølgelig ikke utført i Oslo, men på Måsan lot de seg ikke affektere av historie og historieforfalskning; men fortsatt lurer de altså på hvorfor alle på Strømmen ser ned på dem…

 

Man kan lure på hvem som fant på å bygge opp et samfunn på ei myr. Byggingeniører var de i hvert fall ikke. En skikkelig flom, som Storofsen i 1789, vil føre til at veier, hus, mann og mus vil synke ned i torva. Så hvem bygde egentlig her? Jo, det var trikotasjekvinner som bygde på Måsan i tidlige tider og det setter muligens ting i perspektiv. Kvinner kunne nok på den tida strikke ganske så flotte gensere, men byggingeniører blei de nok ikke før hundre år seinere. Uansett, skaden har skjedd. Måsan blei bygd på grunn av en stasjon og to trikotasjefabrikker. Den faller snart. Sotahjørnet hadde egentlig tro på at Vesleofsen i 1995 skulle rydde opp, men så skjedde ikke og Måsan forblei bebygd. Vi tok feil den gangen. Vi hadde glemt at Storofsen kom som et resultat av et vulkanutbrudd på Island fem år tidligere. Akkurat det skjedde jo igjen i fjor, så vi må altså slite med bebyggelsen på Måsan i fire år til…

 

Fotballaget der oppe er i seg selv en kuriositet. Logoen, er det noen som forstår den? En gul rund greie. Hva skal det forestille egentlig? Igjen lener vi oss på Alf Prøysens kloke ord. Alle barn i Lillestrøm har haler, halene er gule som sitron. Det er altså sitron. Ikke rart Henning Berg ser sur ut på TV hele tida, mens han kakler i vei mot alle som stiller kritiske spørsmål. Så kommer igjen til å skje søndag kveld, Henning. Vi gleder oss. Det bør alle andre der gjøre også, med mindre du er en småsur lysegrønn person med gul hale. Du skal bare høre når Berg galer. Kykkeliky på Lillestrøm stasjon.

  1. Hjesus sier:

    Litt mer om undulatene også i gjetordet. http://www.sotahjornet.no/?p=347