Martin Andresen gir seg

16.10.2012 av under Gjetord | Ingen kommentarer

I dag var faktisk gjetordet ferdigskrivi på forhånd og skulle omhandle Europa Champions Cup. Så kom Vålerenga Fotball med en pressemelding og plutselig måtte det ferdigskrivede gjetordet byttes ut. Sånn er det, mye skjer på kort tid, selv om det egentlig er lang tid. Det er snart gått fem år siden Martin Andresen blei presentert på Valle. Nå har han kun fem kamper igjen som manager. Det er på tide med en historieforfriskning.

 

Martin Andresen er den lengstsittende hovedtrener for Vålerenga Fotball. 6. november 2007 blei han annonsert, med brask og bram, som den nye manageren som skulle bygge Vålerenga. Best i norden, unike i Europa – vyene var ikke små. La oss ta et kort blikk på hva han har fått til.

 

2008

Martin Andresens første sesong må betegnes som en suksess. Ja, tiende plass i tippeligaen er ikke mye å skryte av i en klubb som Vålerenga. Men cupgullet tok vi. Ørn Horten blei sendt hjem med 0 – 5, Raufoss med 1 – 4, i Tromsø blei det 0 – 0 og Bojan Zajic magi i ekstraomgangene, Bodø/Glimt røyk 3 – 1, Odd 2 – 1 og i finalen blei seriemester Stabæk feid av banen, rundspilt, latterliggjort og klubben Vålerenga sto igjen som seierherrer, Norgesmestere med sluttresultatet 1 – 4. Den fjerde bøtta til fotballsida av idrettsforeninga.

 

Mohammed Abdellaoue og Harmeet Singh blei kjent for gud og hvermannsen. De gode spillerne han henta het Kristofer Hæstad, Luton Shelton, Bengt Sæternes og Troy Perkins. De håpløse het Erik Hagen, Jørgen Jalland og Lars Iver Strand. Men videreforedlinga av unge talenter var begynt. 12 700 tilskuere så Vålerenga i snitt dette året. Vi slo Lillestrøm 0 – 3 på Åråsen og 3 – 1 på Ullevaal. Og cupgullet kvalifiserte oss for europacupen igjen.

 

2009

En fin stigning i tippeligaen. Fra fjorårets tiendeplass klatra klubben tre plasser og blei til slutt nummer syv. Igjen var vi der i cupen. Verdal blei feid av banen med 1 – 6, Follo med 0 – 2, Ullensaker/Kisa 5 – 3 og Mjøndalen 3 – 1. Vi så ut til å ryke hjemme mot Tromsø, men snudde mirakuløst 1 – 3 til 3 – 3 og da Mika Koppinen scora sjølmål nesten seks minutter på overtid var vi igjen klare for semifinale – borte i Molde. Vi hadde full kontroll helt til innleide Andreas Nordvik klikka et kvarter før slutt. Det blei til slutt 2 – 2, men ekstraomgangene blei for tunge med ti mann. Vi tapte til slutt 6 – 3. Igjen vant vi på Åråsen og på slutten av sesongen slo vi endelig Lyn, hele 4 – 1. Amin Nouri, Mostafa Abdelloue, Dawda Leigh og Andreas Nordvik var unge spillere som blei dratt fram dette året, i tillegg til at Mohammed Fellah fikk en renessanse etter langt skadeavbrekk. Dessuten debuterte 16 år gamle Håvard Nielsen dette året. De gode kjøpa var nevnte Mos og Leigh. Juan Fuenmayor, Birger Madsen og Mario Martinez vil vi derimot helst glemme. 10 788 tilskuere så Vålerenga i snitt i tippeligaen denne sesongen. Europaeventyret røyk på bortemålsregelen mot PAOK.

 

2010

Klubben var på vei inn i himmelen. Fellah var gud, Vålerenga avslutta fantastisk og endte på 2. plass i tippeligaen med en poengfangst som ville gitt gull i begge foregående sesonger. 69 mål scora Vålerenga i tippeligaen, 13 646 tilskuere i snitt og klubben var klare for et nytt europaeventyr. Stefan Strandberg var talentet som blomstra opp dette året. De gode kjøpene het Fegor Ogude og Lars Hirschfeld, samt at Nordvik blei signért dette året. Ingen dustekjøp blei gjort. Kamer Qaka debuterte i cupen med mål borte mot Oppsal i 1 – 11 seieren, men cupeventyret slutta brått da rekruttlaget starta kampen i andre runde og det blei tap 3 – 2 i Tønsberg. Kanskje solgte klubben vekk gullet da Moa gikk til Hannover, men Mos kom inn og viste store takter.

 

2011

Det stoppa brått. Klubben klarte en habil syvende plass, to poeng unna 3. plassen som ville gitt fornya europacup. Tre tap på de fire siste kampa satte en stopper for det. Og nok en gang røyk vi rett ut av cupen i andre runde etter kalassifrene 1 – 12 over Oldenborg tapte gutta 2 – 1 mot Kjelsås. 12 575 så Vålerenga i snitt dette året, men murringa begynte. Martin Andresen begynte å kjøpe spillere igjen – en gedigen tabbe. Fredrik Stoor, Isaac Boakye, Yssouf Koné og til syvende og sist Veigar Páll Gunnarsson. Sidoine Oussou, Aleksander Solli og Benjamin Dahl Hagen er fortsatt i klubben. Men det var fra egen stall det skulle komme også dette året. Håvard Nielsen fikk masse spilletid og Chuma Anene debuterte. Adnan Haidar fikk også en del spilletid denne sesongen, men alt i alt virka det som om satsinga på egne talenter var borte denne sesongen. Det stoppa helt opp, klubben skulle plutselig hente inn gud og hvermann og oslogutta blei litt glemt. Mos blei leid ut. Dette skulle bli Martin Andresens bane. I Europa vant vi 1 – 0 både på Ullevaal og i Armenia, men da Mika var over, så sto igjen PAOK i veien for et langt eventyr. Og denne gangen blei det utklassing. 0 – 2 hjemme og hele 3 – 0 borte blei de stygge sifrene.

 

2012

Med tilskuertalljukset skriver vi 9 969 tilskuere i snitt med fem kamper igjen. Klubben ligger på en sjetteplass. Ikke håpløst med tanke på alle poenga vi tapte på at André Muri fikk hjernerystelse på vårsesongen, mens Giancarlo González ikke skulle komme før til høstsesongen. Alle bomkjøpa fra 2011 er nå borte. Håvard Nielsen fikk en kjempeoppblomstring og blei proff. Singh forsvant ut. Inn har Simon Larsen, Joachim Thomassen, Pape Maly Diamanka, Aron Samuel og Torgeir Børven kommet. Leiesoldat Marcus Pedersen var innom et halvt år, men rakk aldri å bli inneforstått med laget. Da var det ut igjen. Ahmed Suleiman er dessverre allerede blitt en sutrekopp og Tosaint Ricketts får vi nok ikke glede av før til neste år. Chad Barrett er igjen et uforståelig kjøp, gammel og sist blei han vraka fra rekruttlagets stall. Chuma Anene har tatt steget og Kamer Qaka og Ghayas Zahid har vist at det er fra egne rekker klubben først og fremst skal hente sine talenter. Også Shola Akinyemi og Nicolai Næss har debutert denne sesongen dog ikke like godt som de tre andre. I cupen sleit vi oss til seiere mot Lyn og Skeid, før vi røyk i Sandefjord. Fellah ser igjen ut som en konge, men hvorfor skulle Páll Gunnarsson ta fra ham arbeidsoppgaven som hengende spiss? Og hvilket idiotisk kjøp var det når vi hadde både Fellah og en fremmadstormende Zahid fra egne rekker?

 

Konklusjon

Det klubben gjorde i 2010 var å satse på egne talenter i første rekke. Det var unge spillere, forma i klubben, som var suksessfaktoren vi hadde fra 2008, 2009 og 2010. Kun to spillere blei henta. Vi bytta keeper og Ogude kom som den eneste nye spilleren. Før sesongen 2011 henta klubben to avdanka spisser og en avdanka høyreback. Etterhvert som sesongen gikk henta vi en ny spiss på hell av karriéren. Det er ingen dom over de to unggutta som klubben henta utenfra storoslo – både Aleksander Solli og Sidoine Oussou kan bli gode. Men å hente fire spillere i 30-åra var en grov tabbe og det ødela mye for klubbens suksess disse åra. Singh blei grinete, plassen hans blei okkupert av Ogude og Hæstad, unggutten Etzaz Hussein fikk aldri sjansen. Alle gamlinga som blei henta okkuperte det som skulle bli spilletid for ham og dermed forsvant han; men gamlinga slo ikke til, dermed mista vi bare et ungt talent.

 

Framtida

Hvem Vålerenga henter som ny manager er ennå uvisst. Uansett hvem det blir, så håper undertegnede at klubben ser hva som gjorde suksessfaktoren i Martin Andresens tid som manager – og hvor det gikk galt. At Andresens siste gjerning var å signére Hirschfeld på treårskontrakt med trenerutdanning er en slik suksessfaktor. Det mer enn noe annet antyder at Gudmund Kongshavn er ansett som Hirschfelds arvtager. Tross alt, i morgen fyller Hirschfeld 34 år. Kjøp bør helst gjøres av unge spillere eller spillere i 25-års alderen. Kristofer Hæstad, Mohammed Fellah, Bojan Zajic og André Muri har vært bærebjelkene i klubben. Fegor Ogude er leiesoldat, men har vist seg som et godt kjøp. Hæstad og Muri kom som 24-åringer, Zajic var 27, Fellah debuterte som 18-åring. Når Hæstad etterhvert skal ut, så er det Kamer Qaka som skal inn og bak ham kommer igjen Simen Hestnes som flere sikkert vil se for første gang i NM-finalen for G16 i Vallhall på søndag. Et annet kjempetalent er Ghayas Zahid, som snudde tippeligaoppgjøret mot Strømsgodset med sitt innhopp i tierrollen ved pause. I utgangspunktet bør ikke Vålerenga kjøpe mer enn én eller to etablerte spillere hvert år. Suksessen bygger vi nedenfra i klubben.

 

Ny manager

Sotahjørnet skal ikke spekulere på de samme som vpn allerede har spekulert i. Vi går for noen andre og mer spennende valg. Bengt Eriksen lanserer alltid seg sjøl som kandidat, så vi regner med at navnet hans blir nevnt i media snart også. Erik Foss ditto; men det ender sjølsagt ikke med dem. Det blir nok én ledig manager som var på Ullevaal Stadion og forhandla kontrakt i sommer. Vi så ham, vi tok bilde av ham. Sotahjørnet lanserer Vålerengas nye manager, Bryan Robson.

Bryan Robson og Alex Rosén er enige. Robson blir ny Vålerengamanager. Foto: Hjesus.

 

Vi avslutter med å takke Martin Andresen for arbeidet han har gjort i klubben og nevner raskt at Kamer Qaka, Lars Hirschfeld og Tosaint Ricketts spiller landskamper i dag.

 

Vålerenga i dag:

15:00 Fotball: Norge G18 – Slovakia, 3-nasjoners, Slavija Stadium – Sarajevo

22:00 Fotball: Honduras – Canada, VM-kval runde 3 gruppe C, Estadio Tiburcio Carias Andino