Topplaget? Nei, det er Vålerenga!

07.09.2012 av under 2012, Fotball, Herrer | 1 kommentar

Rekruttkamp med Vålerenga har ofte vært en nervepirrende prøvelse de færreste supportere orker å utsette seg selv for. Men etter kjempespill i forrige kamp var det langt fler enn vanlig som tok turen til Vallhall for å se Vålerengas lag – midt i nedrykkstrida – møte det laget som ligger på toppen av tabellen. Skjønt, det så ut som om laga hadde bytta drakter, for Vålerenga er slettes ikke et topplag selv om det virkelig så ut som tippeligaen mot tredje divisjon. Var det første i runde i cupen?

 

For selv om det var oddsenligaens toppscorer Jean Alassane Mendy som fikk kampens første mulighet, da han fikk stå merkelig aleine på syv meter å heade to meter utafor stolpa til Gudmund Kongshavn, var det lite tvil om hvem som var best. Det blei tidlig en underholdende kamp, med to lag som ønska å gå offensivt til verks, men der det ene laget var så overlegent det andre at det så ut som flere divisjoner skilte dem. Og sentralt i Vålerengas spill sto syvende far i huset, Martin Andresen.

 

Det tok tid før Vålerenga kom ordentlig i gang, men etter ti minutter med hardt arbeid slo nettopp Andresen en tredvemeters pasning til Ghayas Zahid. Zahid dribla av først én mann og så av to menn og skøyt, men da rakk jaggu førstemann å komme tilbake og få en liten stortå borti skuddet. Dermed endte det i corner. Kamer Qaka slo den mot første stolpe, der Chuma Anene kom først og styrte ballen opp mot krysset. Dessverre var det akkurat der Fredrik Tervaniemi forventa at Anene skulle styre den, så læret gikk rett i klypene hans.

 

Bare minuttet seinere var det bønda som var på ferde. Deniz Payasli blei hengende etter inne i feltet og bare en feberredning av Gudmund Kongshavn hindra scoring. Så langt hadde omgangen vært jevn, men etter dette tigerspranget fra Kongshavn, så tok Vålerenga så til de grader over, mens bønda fløy rundt som skremte høns på en revefarm. De hang godt på etterskudd, bønda – og da Qaka fikk seg en smertefull og høyst ufrivillig helikoptertur av Lars Christer Kleiven, fikk Vålerenga en dødball i farlig innleggsposisjon, 25 meter fra mål ute på høyre sida. Så farlig er den frisparkposisjonen at Andresens bananinnlegg traff pannebrasken til Aleksander Solli, som både med kraft og fullstendig kontroll styrte kula inn i nettmaskene bak en sjanseløs Tervaniemi.

Kamer Qaka skaffa frisparket som Vålerenga scora på. Foto (arkiv): Hjesus.

 

I forrige kamp brukte laget seks målsjanser på å score sitt første mål. I denne kampen kom det på tredje forsøket og midtveis i omgangen burde dommer Stig Unhammer ha pekt på straffemerket. Andresen slo en lang ball ut mot venstre kant der Suleiman Ahmed befant seg. Han slo inn i straffefeltet til Aaron Samuel som spilte vegg med Zahid, før han dro av Tom Vidar Martinsen og blei felt. Greit nok, vi godtar den, Samuel hjalp svært godt til i fallet sitt; men Zahid snappa ballen før Martinsen som kasta fram et bein og feide unna standfoten til Zahid. Soleklar straffe, men Unhammer ga et signal om fordel av ballen. Svært så merkelig da et var ælvebekken Kleiven som fikk beina ballen unna.

 

Vel og merke bare for en ti sekunders pustepause for Qaka plukka opp ballen på midten, fant Anene på skråløp inn foran sekstenmeterstreken. Zahid rakk nærmest bare å reise seg opp igjen for å ta et lite bueløp før Anene tredde ham igjennom Zahid aleine med keeper Tervaniemi, som kom ut og gjorde en mesterlig redning. Tyve sekunders pause fikk forsvaret nå, før Qaka tredde igjennom Samuel i duell litt til venstre. I stedet for å benytte farta si og gå rett mot mål, vendte Samuel bort midtstopperne og la ballen 45 grader ut på atten meter. Qaka klinte til, men kula føyk minst tre meter over tverrliggeren.

 

Omgangen var halvspilt, men Vålerenga var slettes ikke interessert i å gå av banen med bare ett måls ledelse denne gang. Samuel blei stygt felt av Kleiven tyve meter fra mål. Det skal sies at Kleiven her burde ha fått sitt andre gule kort, men han faka skade på seg selv og lurte Unhammer fra å vise ham ut. Andresen tok frisparket og det var hardt, men ganske midt i mål. Tervaniemi hadde allikevel ikke annet valg enn å slå kula til hjørnespark. Og det er så gøy å se Vålerenga gjøre som Barcelona. Kort fra høyre slo Qaka til Zahid som tok med seg læret innover. Overlot kula til Ahmed og satte sjøl full sprint på tvers gjennom straffefeltet. Ahmed slo en støttepasning ut til Andresen på i underkant av tredve meter, som igjen vrei spillet hurtig inn i straffefeltet på venstresida. Unødvendig å si det kanskje, men det var Zahids løp han sikta på. Zahid vendte bort to bønder med ei karusellfinte og slo en kjapp pasning ned til Samuel på høyde med femmeteren, men et stykke ut mot venstre i feltet. Samuel gjorde ei overstegsfinte mot dødlinja og trakk seg utover i banen og blei felt. Denne gangen ingen ekstra sats og flyvetur, mer som snøen i et takras fra en gammal bygård. Straffe!

 

Solli sendte Tervaniemi feil vei og satte kula nesten helt nede i stolperota. Effektivt! Kraftfull! Lett! Og Vålerenga produserte nok en målsjanse før halvtimen var gått. Anene så ut til å starte litt seint, men løp opp backen og rista av seg to spillere ved dødlinja. Pasninga ut til Ahmed var god, men i en meget flott skuddposisjon traff Ahmed svært dårlig og kula føyk tre meter utafor.

Aleksander Solli blei tomålsscorer. Foto (arkiv): Vif-fotball.

 

Så blei det stopp etter en halvtime. Qaka sleit mer og mer med ryggen etter lufteturen etter et kvarters spill. Nå sto han etterhvert mer stille enn han løp og det blei mer rom på midten og kom på etterskudd, lagde frispark og pådro seg et gult kort. Frisparket var hardt og velplassert, men Kongshavn slo kula til hjørnespark. Det var det første vi hadde sett av Elverum på tyve minutter. Allikevel så Vålerenga ut til å ha kontroll, men fem minutter seinere slo Andresen en håpløs feilpasning mot Ahmed. Helt upressa forærte han Dardan Rexhaj ballen på femogtyve meter. Rexhaj satte fart inn i feltet og skøyt mot det lengste hjørnet. Ballen strøyk heldigvis på den rette sida av stolpa.

 

Men dette satte en støkk i Vålerenga og det satte fart i bønda. Minuttet seinere var det Solli som tapte en duell mot Mendy på sekstenmeterstreken. Mendy reiv seg fri og skøyt knallhardt midt i en 150 graders vending. Kongshavn var sjanseløs, men nok en gang strøyk kula på utsida av stolpa. Og nå blei det kaos. Rexhaj og Mendy tok et kryssløp inne i feltet. Solli og Nordvik klarte ikke å enes om hvem som skulle ta hvem, det endte med at begge sto umarkert da innlegget kom fra høyre. Fra åtte meters hold fikk Rexhaj dermed heade helt upressa, men nok en gang var Kongshavn kompis med stolpene sine.

 

Så glapp det. Mendy dro seg innover langs sekstenmeterstreken og spilte tilbake til Håkon Rønes. Inne i feltet sto Kristian Bråtebæk, han vendte bort Solli og løfta ballen over Kongshavn. Reduseringa var et faktum. De siste ti minuttene av første omgang var definitivt bøndas. Qaka sleit og Andresen virka sliten. Bønda fikk til nok et farlig skudd, før Kleiven blei rundlurt av Ahmed og feide beina vekk under ham. Heller ikke nå fant Unhammer det for godt å ta fram det gule kortet igjen.

 

Både Ahmed og Qaka gjorde tegn til å ville byttes ut og både Monir Benmoussa og Mathias Blårud fikk ordre om å varme opp i pausa. Men Vålerengas volve må ha jobba godt i pausa, for hu fikk begge klare i løpet av den femten minutter lange pausa. Og selv om bønda fikk den første sjansen etter at Qaka rota seg bort på 25 meter, så var andre omgang definitivt Vålerengas. Andresen brøyt spillet på egen banehalvdel, forserte rundt femten meter og slo kula fram til Samuel. Først blei Tom Vidar Martinsen vendt bort, før Kleiven tråkka av seg skoa og gikk på snørra inne i straffefeltet. Allikevel var ikke Samuel upressa da han skøyt, men skuddet var velplassert og Vålerenga var atter i tomålsledelse.

 

Vålerenga roa ned et par pakk. Konsentrerte seg om å holde ballen i laget, men sendte allikevel forsvarsspillere opp i angrep. Den neste målsjansen var det venstreback Lars Vincent Andersen som sto for. Han vendte bort én mann på midtstreken og fikk plutselig en halv banehalvdel å løpe på. Skuddet fra 22 meter var som vanlig knallhardt, men dessverre ikke godt nok plassert. Litt utafor og litt over.

 

Så var det Zahid sin tur til å kjøre karusell igjen, sette fart på angrepet og slå en herlig pasning mot Samuel i utfordrersituasjon én mot én litt ute på venstresida. Samuel tok ikke utfordringa, dro i stedet en overstegsfinte og slo på skrå tilbake mot Anene som dessverre ikke klarte å sette skuddet i et av hjørnene.

 

Men så. Etter mye stressende spill, litt småpaniske pasninger, headinger fram og tilbake og generell panisk kriging inne på Vålerengas banehalvdel, så blei Qaka drittlei. Med to bønder på seg la han ballen ned, vente bønda ryggen og kjæla litt med ballen, mens han fikk seg oversikt. Andersen gjorde seg spillbar og fikk pasninga. Rolig venta han på at Vålerenga skulle komme i posisjon. Så spilte han opp Qaka som vendte bort oppasseren sin og ga Andresen ballen i medløp gjennom midtbanen. Andresen storma mot sekstenmeters streken. Spissa våre lå på linje tre mot tre, med hele midtbanen halsende etter Andresen. Zahid og Samuel dro midtstopperne ut mot venstre, Anene starta inn bak venstrebacken og blei spilt aleine med Tervaniemi og scora sikkert fra hjørnet av femmeteren.

Chuma Anene satte inn Vålerengas fjerde mål. Foto (arkiv): Hjesus.

 

Vålerenga hadde avgjort og endelig fikk Qaka hvile. Mathias Blårud kom inn, samtidig som Samuel blei bytta mot Riki Alba. Et kvarter gjensto og Blårud kom i fokus nesten med en gang. Han starta kvikt da et dårlig innlegg blei plukka av Kongshavn og det lange utsparket var godt slått. Blårud tok med seg ballen i løpsretninga og storma mot sekstenmeter streken. Tre ganger blei han dytta i ryggen, men ute av balanse fikk han allikevel fyrt av et skudd, bare en meter utafor. Et par minutter seinere var det Anene som som slo den lange ballen. Denne gang mot Alba. Pasninga så ut til å gå rett i Martinsen, men Alba er spiss og gambler. Han stakk inn bak Martinsen og gjetta riktig. Martinsen sparka et digert høl i lufta og Alba var aleine med Tervaniemi. Uten å vite hvor god tid han hadde, skøyt han på første touch. Treffet var dårlig og læret blei enkelt stoppa av Tervaniemi.

 

På tross av sånne bom skulle det bli et skikkelig stygt resultat for serielederen. Etter at Vålerenga hadde trilla ball i flere minutter, sikkert førti pasninger – kuleramma lå igjen hjemme så undertegnede er usikker på antallet – mens bønda løp rundt på engen som små barne etter sommerfugler en vakker sommerdag, så satte Solli endelig litt fart i laget. Spilte i medløp på Zahid som for alvor satte inn turboen. Hard pasning til Blårud og nesten like hardt gjennomspill på Zahids løp og dermed fastsatte Zahid sluttresultatet til imponerende 5 – 1. Og bare så det er sagt, det er liksom Vålerenga som skulle være bånnlaget i denne kampen – yeah right. Neste kamp er på lørdag i Tønsberg. Er det noen busser som har tenkt seg nedover tro?

 

Vålerenga 2 – Elverum 5 – 1 (2 – 1)

Onsdag 05.09.2012 19:00

Oddsenligaen avdeling 1

Vallhall

352 tilskuere

 

Vålerengas lag:

Gudmund Kongshavn

Deniz Payasli – Aleksander Solli – Andreas Nordvik – Lars Vincent Andersen

Martin Andresen – Kamer Qaka

Ghayas Zahid

Chuma Anene – Aaron Samuel – Ahmed Suleiman

Elverums lag:

Fredrik Tervaniemi

Peder Nersveen – Tom Vidar Marthinsen – Lars Christer Kleiven – Stian Lund

Kristoffer Bugge Holtung – Siavash Mobasheri – Kristian Bråtebæk – Håkon Rønes – Dardan Rexhaj

Jean Alassane Mendy

 

Vålerengas beste: Ghayas Zahid

 

Kampfakta:

18 1-0 Mål Aleksander Solli (Martin Andresen)
27 2-0 Mål Aleksander Solli (straffe)
31   Gult Kamer Qaka (Vålerenga)
42 2-1 Mål Kristian Bråtebæk (Håkon Rønes, Jean Alassane Mendy)
45   Gult Lars Christer Kleiven (Elverum)
46   Ut Dardan Rexhaj (Elverum)
46   Inn Kent Håvard Eriksen (Elverum)
55 3-1 Mål Aaron Samuel (Martin Andresen)
59   Ut Siavash Mobasheri (Elverum)
59   Inn Elmahdi Bellchen (Elverum)
61   Ut Lars Christer Kleiven (Elverum)
61   Inn Ulrik Gaare Balstad (Elverum)
73 4-1 Mål Chuma Anene (Martin Andresen, Kamer Qaka)
76   Ut Kamer Qaka (Vålerenga)
76   Inn Mathias Blårud (Vålerenga)
76   Ut Aaron Samuel (Vålerenga)
76   Inn Riki Alba (Vålerenga)
87 5-1 Mål Ghayas Zahid (Mathias Blårud)

 

Målsjanser Vålerenga 2 Elverum  
1. omgang 8 8  
2. omgang 7 2  
Totalt 15 10  

 

Cornere Vålerenga 2 Elverum  
1. omgang 3 3  
2. omgang 0 3  
Totalt 3 6  

 

Spillerbørs:

Gudmund Taksdal Kongshavn – 5

Gjorde et par kjemperedninger på slutten av første omgang. Ellers solid, med svært varierende kvalitet på utspillene. Noen umotivert over sidelinja, noen kunne fort ha blitt målgivende. Er som vanlig trukket et poeng for overdreven skarring.

 

Deniz Payasli – 4

Klar bedring fra forrige kamp, men fortsatt feiler han en del. Var definitivt farligst da Mendy trakk seg ut mot venstre for å utfordra fra Payaslis side, selv om Mendy også skapte en del problemer for Solli.

 

Aleksander Solli – 6

Stort sett sollid gjennom hele kampen. To mål er bra. Rolig i det fleste situasjoner, men tapte litt mange dueller mot Mendy og burde hatt kontroll ved baklengsmålet da Bråtebæk fikk vende ham bort merkelig enkelt. Har også notert noen umotivert dårlige pasninger ut over sidelinja og totalt sett så ødelegger det litt for totalscoren hans.

 

Andreas Nordvik – 6

Stort sett solid og trygg bak der, men har ikke like mange offensive involveringer som sin makker. Allikevel, god kommunikasjon med venstrebacken og det var svært lite Elverum fikk til fra den sida. Ingen registrerte feil i notatene og da er det ikke noe å trekke for. Sammen med Solli og backene utgjør de et forsvar som gjør at spissa kan stå høyt og presse hardt nesten hele kampen igjennom, uten at det blir svært farlige situasjoner bakover.

 

Lars Vincent Andersen – 5

Som vanlig solid bakover, men tok for få sjanser framover i denne kampen. Allikevel er han ofte med og gir støtte til angrepet. Kunne med fordel forsøkt innlegg- og skuddfoten sin oftere i denne kampen.

 

Kamer Qaka – 6

Gjør utrolig mye bra på banen, har ro og slår herlige pasninger. Litt mindre involvert når det gjaldt å bryte pasninger, noe som skaden han pådro seg etter et drøyt kvarter må ta mesteparten av skylda for. Én stygg miss, ellers ganske solid. Uten ryggproblemene, spesielt i siste kvarteret av første omgang, så hadde han minst spilt seg opp én karakter høyere.

 

Martin Andresen – 7

Tre målgivende pasninger, god til å bryte spillet, veldig rolig og dirigerer og styrer laget som i sine beste velmaktsdager. Det høres ut som en nier, gjør det ikke? Og i store perioder av kampen så spiller han seg mot en nier, men så glipper det. Han bruker for lang tid, virker sløv, og slår feilpasninger på slutten av omgangene. Det ser ut til at kondisen er der fysisk i kroppen, men det virker samtidig som om huet hans svikter noe det siste kvarteret av hver omgang. Et par av glippene var av så grov karakter at det nesten garantert hadde gitt baklengs i tippeligaen. Dersom han klarer å holde konsentrasjonen de siste ti til femten minuttene av hver omgang, så er han helt tilbake.

 

Ghayas Zahid – 8

Midtbanen til Elverum er sannsynligvis svimle ennå. Vanligvis er det om å gjøre å komme tett oppi en spiller, nekte ham rom og tvinge ham til å holde seg feilvendt. Det nytter ikke mot Zahid. Orker du å komme opp i ryggen hans i det pasninga kommer, så er du borte og har etterlatt deg et bakrom Zahid allerede har satt full fart inn i – med ballen. Bevegelig, rask, teknisk og frekk. Snytt for en soleklar straffe blei han også. Jobber dessuten knallhardt for å hindre oppspill fra motstandernes backfirer. Løpene hans er giftige og skaper utrolig mye trøbbel for forsvaret som må velge mellom å slippe til Zahid på løpet eller slippe markeringa på en av de andre tre spissa til Vålerenga. Pest eller kolera? Ja takk, begge deler.

 

Chuma Anene – 7

Flink til å holde bredde og veldig bevegelig ute på kanten. Starta veldig godt på løpet sitt som førte til målet. En konstant trussel og veldig aktiv offensiv. Gode innlegg også. Sliter kanskje et par ganger med å komme seg rundt spilleren å få slått inn, men de gangene han har rom til å benytte farta si, så gikk det hver gang.

 

Aaron Samuel – 8

Har tydeligvis finni ut av spillestilen allerede. Så utrolig sterk, så utrolig god til å holde på ballen og rask. Starter stort sett også i riktig øyeblikk. Ikke fullt så arbeidsvillig som Zahid, men allikevel langt mer fornøyelig å se og han blir med og presser når Zahid setter inn trøkket. Det ser ut som om han har finni seg til rette med Zahid og Qaka allerede og det ser faktisk ut som om Vålerenga endelig har klart å treffe spikeren på huet i et forsøk på å hente en utenlandsk spiss. Samuel er så langt unna Veigar Páll Gunnarsson, Pascal Simpson, Youssuf Koné og Levan Melkadze som det går an å komme. Rett og slett kvalitet fra ende til annen. Straffe og mål – herlig. Det var jevnt om Vålerengas beste, men Samuel blei tatt ut på slutten og det vippa nok i Zahids fordel denne gang.

 

Suleiman Ahmed – 7

Det begynner å scorte på superlativer til Vålerengas angrepsrekke. De fire foran både i denne kampen og forrige kamp gjør så mye bra, ikke minst sammen som et lag, at det er vanskelig å skille dem fra hverandre. Ahmed var involvert i svært mye også i dag. Arbeidsom, rask og den spilleren vi trudde vi hadde kjøpt. Hvis dette bare er andrerekka vår, hvor gode er da egentlig de som spiller på tippeligalaget? Det mest fantastiske å se på er alle de samtidige løpene, på kryss, på tvers, i rykk og napp. De skaper til stadighet rom for hverandre.

 

  1. […] kampreferat derfra også. I mens kan dere kose dere med kamprefereatet fra kampen på onsdag og forrige […]