Valkyrier mot trollkjærringer!

24.06.2010 av under 2010, Damer, Fotball | Ingen kommentarer

Laurdag 26/6 klokko trettan ska damene opp te ain haisen heimadyst mot bygde dar dai et smalahove, selå auminne tao troll og prata detta laoka maolet.

 

Dersom du ikke forstår en dritt av dette er du sannsynligvis ikke aleine. Vålerengas motstander på lørdag er nemlig Voss, der de altså snakker dette snodige vossamålet. Vossingene er fryktelig stolte over det de kaller en eksotisk og spennende dialekt. Bare for å gjøre det helt klart. Det er ikke eksotisk og spennende med en uendelig lang rekke av totalt uforståelige vokalsammensetninger.

 

Spørsmålet er om de i det hele tatt forstår hverandre. Jeg tror ikke det, for hvor i alle dager kom idéen om at sauens hode er en kulinararomatisk delikatesseanretning? Det må bero på en språklig misforståelse, og de er det nok mange av på Voss. Nærmere bestemt er det 100 000 innbyggere i denne bygda. Dette er fordelt på 14 000 mennesker, 20 000 troll og hele 66 000 sauer.

 

Trollene er selve senteret i turistnæringa der borte. De finnes i alle størrelser og fasonger, men er like ubrukelig som franske landslagstrenere. Nei, troll er ikke søte og pene sånn at man i det minste kan sette det på peishylla. Troll er kun et stykke massivt tre, dynka med maling i alle regnbuens farger og som ikke er brukbart som peisved en gang. Totalt meningsløst og nok et bevis på at de ikke forstår hverandre.

 

Det eldste minnesmerke på Voss er Olavskrossen. Olavskrossen er en midlertidig erstatning for ei kjerke. Det har seg nemlig slik at den gang hellige Olav kristna Voss, så befalte han dem å bygge en kirke og plasserte selv et stort kors på kirketomta i påvente av kirka. Vel tusen år seinere står korset fortsatt der. Kirke? Nei, men de skal ha for at de i hvert fall nå har fått opp et bygg på tomta. Såpass har de skjønt, men det var altså ikke et postkontor dere skulle bygge. Det var ei kirke. Men tusen år, hva er vel det? Jeg er glad det ikke er vossinger som har ansvar for Vålerengas nye stadion.

 

At ting tar lang tid på Voss, kan komme av at vossingene tror de har evig ungdom, og dermed ikke trenger å forhaste seg igjennom livet. Evig ungdom har de fordi de drikker vann fra Tvindefossen, som altså skal innha denne magiske kraften. Vel, tro kan de gjøre i den kirka de ikke har. Fakta er nemlig at Voss har den yngste spillerstallen i første divisjon, og ikke ei eneste jente over 26 år. Evig ungdom, du liksom.

 

Det eneste vossamaol kan brukes til er å være det uforståelige språket de innfødte snakker i Vivi Aagaards oversettelse av Carl Barks legendariske Eggemysteriet. Vel, vi vil ikke være noe dårligere enn Donald, så når vossamålet får spalteplass, så følger vi opp med en tegneserie.

 

Oppskrift på smalahove!

Vossafår

– Velg deg ut et passende stykke vossafår.

 

Fåreskalle

– Separerer fåreskallen fra fårekroppen med et kraftig, men velrettet spark.

 

Ekstremsport

– Fang skallen i nedslaget!

 

Smalahove

– Grilles i 45 minutter på hver side. Servéres med pils og 3 poeng

 

Opprinnelig publisert på klanen.no.