Hovedstad mot hovedstad

10.05.2010 av under 2010, Damer, Fotball | 2 kommentater

Det drar seg opp til krig mellom to hovedsteder i Norge. Nåværende hovedstad Oslo, anført av Vålerenga fotball damer, og Norges første hovedstad, Avaldsnes, braker sammen på Valle kunstgress 2 onsdag 12. mai klokka 19:00. Det er klart for cupens 2. runde.

 

Avaldsnes ligger på Karmøy og er oppkalt etter småkongen Augvald som regjerte der på 600-tallet. I følge norrøne opphavsmyter, så kan Augvald regne slekta si tilbake til selveste urjotnen Yme, som blei skapt sammen med urkua Audhumbla, da verden oppsto i et møte mellom ild og is. Kong Augvald var ikke snauere enn at han drassa rundt med ei hellig ku over alt, ei ku som visstnok skulle ha aner hos nettopp Audhumbla og kua skulle gi ham livskraft, seier og lykke. Vel, det varte helt til han møtte Kong Ferking i strid. Da blei både kua og Augvald slakta. Sånn går det med bønder som tror de er konger.

 

Etter å ha nekta å klippe seg i en årrekke, bosatte Harald Hårfagre seg på Avaldsnes etter å ha samla Norge til ett rike et kvart årtusen seinere. Langt hår skjuler som kjent små hjerner og Avaldsnes har i dag utvikla seg til å få hysteriske fem tusen innbyggere, en knapp prosent av Oslos innbyggertall. Og bebyggelsen er spredt, du går ikke på tur til naboen i Avaldsnes. Du kjører traktor. Da kan vi vel like gjerne slå fast en gang for alle at hippiekongen tok feil, Avaldsnes er slettes ikke maktens sentrum i Norge. Da stoler vi mer på den bannlyste Kong Sverre, for som kjent pleide han å samle hæren sin på Galgeberg når det var bønder å slakte. Idag er samlingsplassen flytta noen hundre meter lenger opp mot Etterstad, nærmere bestemt Vålerenga Vertshus.

 

Egentlig er ikke Avaldsnes mer enn ei rundkjøring du passerer i full fart med taxi inn fra flyplassen til Haugesund. Det står visstnok tre bautasteiner i rundkjøringa der, men dem er det ingen som har tid til å stoppe for å se på. Stanken fra sildeoljefabrikken røsker nemlig hardt i nesehåra. Vi kan derfor prise oss lykkelig for at vi fikk hjemmekamp i denne runden. Ryktene vil ha det til at det stinker værre i Avaldsnes enn det vi opplevde i europacupen i Valkeakoski.

 

Avaldsnes befolkning bor i bedehus og tror at Ragnarok er like rundt hjørnet. Bautasteinen Maria synål nærmer seg nemlig faretruende kjerka dems, og når den treffer kjerkeveggen faller visst verden i grus. Fotballaget spiller i 2. divisjon avdeling 4 og er vel litt over middels der. Men intelligensnivået har ikke bedra seg siden Harald Hårfagres tid. Den fantastiske nye innendørs fotballhallen de skal bygge får en spilleflate på bare 70×45 meter. De skal altså spille enten bare i forsvar eller bare i angrep. På onsdag skal dem ut i forsvarskamp, det er i hvert fall blitt meg fortalt av frode kvinner, som Snorre ville ha formulert det. Møt opp og se Vålerenga kjøre over Avaldnes og komme seg til 3. runde i cupen!

 

Opprinnelig publisert på klanen.no.

 

  1. […] Tegninger som denne falt tungt for enkeltes bryst… Fra Artikkelen: Hovedstad mot hovedstad. […]

  2. […] og da skreiv vi en artikkel om det stedet. Alt det er verdt å vite om Avaldsnes står i «Hovedstad mot hovedstad». Skrivi i det herrens år 2010. Den gangen tapte Vålerenga. Det skal vi ikke […]