Gratulerer med oslodagen

15.05.2012 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Sotahjørnet velger å benytte dagen til å gratulere alle osloborgere med Hallvardsók. Oslos bursdag og dagen som blei rissa inn i primstaven med en møllestein, fordi Hallvard Vebjørnson blei drukna med en møllestein om halsen. Og da skjønner du kanskje hvor dette bærer hen? Joda, bønder. Sinte bønder tar altså på møllesteindagen og blokkerer fire av landets møller. I Oslo er det selveste Bjølsen Valsemølle dette går utover. Hva ønsker de egentlig å oppnå?

 

Symbolikken i seg selv er tåpelig. På møllesteinsdagen blokkerer vi møllene som gir folket brød. Selv Julius Cæsar, Joseph Stalin og Josip Tito skjønte at brød til folket måtte til, hvis ikke så vil folket reise seg i mot deg. Det hør tydeligvis Nils Bjørke og resten av bondelag vondt for å forstå. Men de skal ha for én ting – for oss i sivilisasjonen er det ufattelig morsomt å se bønda drite seg loddrett ut. Vi får ikke brød, men vi får i hvert fall sirkus.

 

Og når vi først er inne på oslodagen, så er det gledelig å se at dronning Eufemia endelig får ei gate oppkalt etter seg. Og ingen hvilken som helst gate. Neida, Bjørvikas svar på Champs-Elysées. Og for de som ikke kjenner til dronning Eufemia, så skal vi ta en kort historieleksjon også. Vi snakker slutten av 1200-tallet. Magnus Lagabøte tok kvelden i 1280 og etterlot seg to brødre. Eirik Magnusson og Håkon Magnusson. Eirik var eldst og arva tronen.

 

I motsetning til Magnus Lagabøte, han som gikk barføtt gjennom Europa og var en stor konge, så var Eirik rett og slett splitter pine gæren. Det er helt sant, men siden han var eldst fikk han altså tronen. Gal som han var etter et kakk i huet etter å ha fallt av en hest, så leda han Norge ut i en meget uheldig strid med Danmark og Hanseatene. Han var ikke akkurat noe taktisk geni, så det gikk skikkelig ræva og Norge var i realiteten skikkelig på hæla. Europa var i mot oss og vi kunne ikke ta opp kampen. Vi blei pissa på av tyskerne. Norge var ishockeylandslaget fra 1997-2001, en dårlig svenskevits under Leif Boorks ledelse.

 

Fyrst Vitslav II av Rügen var selveste mannen å holde seg inne med, litt som dommeren i ishockeykamper egentlig. Så for å komme inn i europas maktelite igjen, så tok den glupe av Lagabøtes sønner, Hertug Håkon og gifta seg med barnebarnet til Vitslav. Pen var a også, og vips så var vi plutselig litt ovenpå igjen, særlig etter 1299 da kong Eirik daua uten å ha fått skaffa seg en etterkommer. Vips, så blei den smarte, taktiske og intelligente Hertug Håkon til Kong Håkon V Magnusson. Omtrent som da ishockeylaget sparka Boork og ansatte Roy Johansen der altså.

 

Eufemia er en skjønnhet ikke bare for øye, men også for hjernen. Eirik hadde gjort seg til uvenn med alle og enhver, ikke minst kjerka. Naturlig nok for en bergenser. Eufemia og Håkon bosatte seg derimot langt unna Eirik, de bosatte seg nemlig i Oslo. Og da skjønner dere kanskje at Håkon og Eufemia er de som flytta hovedstaden nettopp til Oslo. Vår helt, vår konge – og vår dronning.

 

Men det var ikke bare det at kongens bolig flytta fra Bjørgvin til Oslo, den hadde jo tidligere liggi både på Augvaldsnes og i Nidaros. Neida, altså maktsenteret i Norge var på den tida egentlig der kongen til en hver tid befant seg. Men Eufemia kjente til smartere måter å gjøre dette på. Makta måtte ligge et sted, et sentrum – og det blei Oslo. Det var nemlig prestene i Mariakjerka som fikk i ansvar å styre landet i kongens fravær. Den første norske regjering der altså. Mariakjerka lå jo også i umiddelbar nærhet av Håkon og Eufemias eget hjem, den 500 kvm store Håkons Hall som det forsatt står noen ruinrester av i middelalderparken. Tenk på det når du skuer ut over de to ruinene i middelalderparken. Det er slottet og regjeringsbygninga som flytta makta fra der kongen til en hver tid oppholdt seg og til evig og alltid til Oslo.

 

Dessverre fikk ikke Håkon og Eufemia annet enn en datter og siden likestilling ikke var kommi på moten ennå, så gifta han bort dattera si, a Ingebjørg med Eirik Magnusson av Södermannsland. Han var nest eldst og således ikke tronarving i Sverige, men sammen fikk de sønnen Magnus. Det blei litt småkrise da Håkon tok kvelden i 1319. Da blei egentlig Eirik Magnusson konge, men da broren hans, svenskekongen Birger Magnusson daua i 1321 blei det helkrise. Hvem skulle da være konge og hvor? Løsninga at fire år gamle Magnus Eiriksson blei konge av både Norge og Sverige. Litt sånn som svenskene drømmer om nå, at vi skal bli i union igjen, så de slipper å ryke ut i kvartfinalen i globen på selveste 17. mai.

 

Så da avslutter vi historieleksjonen for denne gang og tar vi en pils for kong Håkon V Magnusson, dronning Eufemia og Oslo by og på denne flotte oslodagen. Og så nevner vi i forbifarten at rekruttlaget tapte for Birkebeineren 2-3. Mohammed Fellah og Kamer Qaka scora måla. Kampreferat kommer en eller annen gang i løpet av dagen, kvelden, natta eller lignende. I hvert fall før 17. mai, for kampen i morgen er utsatt. Det regner jeg med at de fleste har fått med seg grunnen til.

 

Vålerenga i dag:

18:30 Fotball: Follo – Vålerenga G19, Interkrets, Nordby Kunstgress