Mitrovica i Giannitsa

18.08.2021 av under 2021, Damer, Gjetord, VIF | 1 kommentar

Vålerengas fotballjenter er i Hellas for å kvalifisere seg til gruppespillet i Champions League. Den første av to kamper spilles i Giannitsa, en førti minutter lang busstur vest fra Thessaloniki i Pélla. Her er det varmt. 34 i grader i skyggen, for de som klarer å finne noe som ligner på skygge. Det er ikke så lett bestandig, men med en fin sommer i Oslo tror vi jentene skal klare det helt fint.

Troppen til Vålerenga på gårsdagens trening. Foto: Hjesus.

 

Giannitsa er ikke noe feriested du ønsker å dra til. Alt som er å se ligger på en kort tur til den lokale butikken; men det skal de ha. I motsetning til togstasjonen øst for Oslo finnes det faktisk noen severdigheter i Giannitsa. Det er kjerka, ved siden av den står tårnet og femti meter nedi gata er mausoleumet. Og i ei bakgate finner man huset med palma igjennom taket.

 

Språket i Giannitsa er gresk – kun gresk. Og det viste seg å bli et aldri så lite problem når undertegnede skulle kjøpe seg middag i går kveld. Det endte med fire fullverdige retter, som undertegnede så for seg var én rett med fire forskjellige ingredienser. Gresk er og blir gresk!

 

Problemene har også stått i kø for laget. Det er noe østblokk over arrangøren PAOK, som mest sannsynlig blir finalemotstanderen også. Da jentene ankom Giannitsa Municipality Stadium var det langt og tykt gress på banen – på tross av at det blei klipt i halv to-tida, det var ikke vanna, fotballene mangla luft, de små måla som skulle være på plass var slettes ikke det og det var heller ikke frukt og annen mat de hadde bestilt. Vi antar at bestillinger utført på engelsk er gresk for grekerne.

 

Banen i seg sjøl så i det minste jevn ut. Det er en friidrettsbane med én sittetribune med tak og stort sett ståtribuner rundt. De påstår den tar fjorten tusen tilskuere. Da er det i så fall særdeles trangt om plassen. Den ligger ved et treningssenter og har sjukehuset strategisk plassert bare hundre meter unna banen. Det kan være lurt. Det er et jordvepsebol i den gjengrodde sandgropa to meter fra sidelinja og vi ser for oss at «Ballis» kan sende en moldover ut av banen og ned i det vepsebolet der med en kald skulder.

 

UEFA-delegaten kasta glans over arrangementet ved å være totalt fraværende. Det har seg nemlig sånn at UEFA satser så tungt på damene at de har sendt en halv UEFA-delegat til hver av kamparenaene. Ettersom det er vanskelig å dele seg i to – og Thessaloniki er et mye mer interessant sted å være enn Giannitsa, så var det altså ingen UEFA-delegat til stede. Den som var der var PAOKs SoMe-ansvarlig. Han kunne forsikre meg om at siden jeg ikke har hørt noe som helst fra PAOK angående forespørselen om presseakkreditering, så er alt i den skjønneste orden. De svarer visstnok bare dersom de avviser.

 

Nok om det, på tide å snakke om det som altså skal skje i kveld. Vålerengas motstander er altså Klubi Futbollistik për Femra Mitrovica, eler bare KFF Mitrovica. Mitrovica er en by i Kosovo på størrelse med Sandnes og klubben er 101 år yngre enn Vålerenga. På tross av det har de rukki å bli Kosovos desidert beste fotballklubb og har vinni både serien og ligaen de fire siste sesongene. Med 165 – 4 og altså +161 mål, så sier det vel sitt om den ligaen de spiller i. Det er nok mer interessant å se på europacupkampa. I fjor tapte de 0 – 2 for østerrikske St. Pölten. Året før blei det 2 – 1 over romenske Cluj, 2 – 0 over ungarske NSA Sofia og 1 – 0 over montenegriske Breznica. Deretter røyk de 0 – 10 og 0 – 5 for tyske VfL Wolfsburg. For tre år sida tapte de 1 – 6 for ungarske MTK Hungária, 0 – 4 for tsjekkiske Slavia Praha og 1 – 6 for tyrkiske Ataşehir Belediyespor.

Laget til KFF Mitrovica. Foto: Lagets facebookside.

 

Serien i Kosovo blei avslutta 15. mai, så det er gått tre måneder siden dette laget sist spilte en tellende fotballkamp. Laget består stort sett av spillere fra Kosovo og Albania, men laget har også to Sør-Afrikanere. Det er forsvarsspilleren Zanele Portia Nhlapho og spissen Andisiwe Mgcoyi. Sistnevnte har 39 landskamper og har scora ni landslagsmål. Vi veit ikke så mye mer om fotballen i Kosovo, annet enn at Adriana Imeri har vært med på U19-landslaget deres om søttenåring.

 

Vålerenga er her med en stor tropp, men Andrine Tomter og Ylinn Tennebø trente alternativt i går og er nok helt uaktuelle til kveldens startellever. Vi tror at våre to keepere skal stå én kamp hver og gjetter derfor på Hannah Seabert i mål mot Mitrovica. I forsvarsfireren er Stine Ballisager og Ingibjörg Sigurðardóttir. Vi tror Janni Thomsen tar høyrebacken og Camilla Huseby venstrebacken, slik at angrepsvåpenet Catherine Bott skjules til PAOK-kampen.

 

På midtbanen er Dejana Stefanović sjølskrivi. Vi tror hu får følge av Rikke Nygard og Thea Bjelde. Og på topp går vi for Agnete Nielsen som spiss, flankert av Synne Jensen og Rikke Madsen. Kampen er flytta fram til 16:30 norsk tid på grunn av lysforholdene, som kan bli problematiske ved en eventuell straffesparkkonkurranse. Det er ingen fordel for Vålerenga, for den halvtimen framover betyr særdeles mye for hvor sterkt sola varmer. Det er også meldt om problemer med signalene fra PAOK  til Direktesport; men kampen kan uansett sees, med greske kommentatorer her.

 

  1. Esa sier:

    Som du skriver:Stor tropp.Den troppen begynner å bli litt vel stor (høres kanskje dumt ut men, ) Ser ikke behovet av å hente Agnete Nilsen og søstra til Stengel 🙂 Det er flere som nå så og si ikke får spilletid, som ikke ligger noe tilbake for de to. Ender vel kanskje med at noen forsvinner ? Undres også ofte over laguttaket til dansken noen ganger, har ikke veldig troen på han, selv om det ble både serie og cupgull i fjor. Så er det den jævla trillinga av ball i bakre firer, den gir meg grått hår. Om ikke Enga havner på de to første plassene i serien(hvilket jeg tror dessverre ikke gjør), er det rett og slett ikke bra nok. Så sater vi på seier mot PAOK på lørdag, og følger opp med Sandviken(selv om det hjelper Tr.Ørn aka.Rosenborg i i gullkampen.