Serieåpning for damene

22.05.2021 av under 2021, Damer, Fotball, Gjetord, VIF | Ingen kommentarer

Endelig skal også toppserien åpne opp igjen og vi tar en liten kikk på vårt eget damelag, de regjerende serie- og cupmesterne fra Vålerenga. Det har vært en særdeles lang oppkjøring iblanda et Champions League-oppgjør i Danmark.  Det er ingenting som tyder på at Vålerenga ikke skal kunne kopiere fjorårssesongen. Kanskje kan de også ta steget inn i gruppespill i Champions League. Det blir en spennende sesong.

 

Keeperne

Hannah Seabert starta fjorårssesongen som Vålerengas førstekeeper, avslutta som andrekeeper; men var igjen førstevalget i Brøndby i februar. Hu starta fjorårssesongen med noen tabber og mista plassen, men ser ut til å ha vokst som keeper. 26-åringen er topp tre blant Toppseriens keepere og har med sin størrelse en god rekkevidde i feltet. Det er kamp om keeperplassen, så hu må uansett være på tå hev.

 

Jalen Thomkins er Seaberts utfordrer. 24-åringen fikk stå høstsesongen i fjor og var høstsesongens beste keeper i Norge. Det forteller litt om potensialet til Vålerenga, når den lille spretne keeperen kanskje ikke er førstevalget ved sesongstart i år heller. Fakta er at Vålerenga har to keepere som er topp tre i toppserien. Ingen kan måle seg med Våerengas keeperduo og det kan bli viktig med både serie, cup og Champions League etter sommeren.

 

Den eneste endringa på Vålerengas keeperplass kommer på tredjevalget. Sara Kilen er ikke lenger junior og har gått tilbake til Grei. Det er på mange måter litt synd, men Vålerenga har skusla bort et enormt talent som sto i mål i førstedivisjon allerede som fjortenåring. Manglende keepertrener må ta skylda for at Kilens utvikling har stått ganske stille utenom vinterperiodene, der klubben stort sett har vært på keeperjakt og Kilen har vært under Ken Nilsens vinger. De to siste sesongene har keepertreneren til juniorene vært Guro Pettersen (som hennes fjerde jobb og dermed alltid den som blei nedprioritert) og Seabert (som ikke kunne gå ut av toppseriekohorten.) Dermed har et av landets største keepertalenter stått mer eller mindre stille i sin utvikling. Som ny tredjekeeper har førsteårsjunior Anniken Haagenrud kommi inn fra Kolbotn, og så vidt vi veit har klubben nå endelig skjønt at de må ansatte en egen keepertrener og at en toppseriespiller ikke kan påta seg det ansvaret. Vi har ikke sett Haagenrud nok til å uttale oss så mye om kvaliteten, men har registrert at fysikken tilsvarer at rekkevidden er god.

 

Midtforsvaret

Stine Ballisager tar over som årets kaptein etter en nederlender med hjemlengsel. «Ballis» var årets spiller i Vålerenga i fjor, der hu sørga for defensiv trygghet i forsvaret og smerter for motstandernes spisser. Vålerenga var det gjerrigste laget i fjor, men slapp inn ett mål i snitt på første halvdel, da to av sidebackene var skada og «Ballis» måtte bekle høyrebacken. Det viste seg å straffe seg med defensiv trygghet sentralt. Nå er det ikke skader på sidebackene og med «Ballis» fra sesongstart forventer vi at Vålerenga blir enda mer gjerrig enn de fjorten baklengsene de slapp til i fjor. Vi tror det blir under ti i år.

 

Ingibjörg Sigurðardóttir er makkeren til «Ballis» og valget av visekaptein tyder på at Jack «Bayer» Majgaard har gjort valget om at høstsesongens faste stopperduo også er årets stopperduo. Sigurðardóttir er, som «Ballis» knallhard i duellene, men langt mer giftig offensivt. Seks mål blei det på islendingen i toppserien i fjor, tredje mest på laget. Defensivt har hu fortsatt noen hjerneblødninger som fører til brudd høyt og sentralt i banen. Får hu eliminert bort de er nok veien til en toppklubb i Frauen Bundesliga kort.

 

Camilla Huseby erstatter Maruschka Waldus som dro til Adelaide, som tredjevalg på stopperplassen i år. 22-åringen kommer fra ett år i damallsvenskaen der det blei ett mål og fast stopperplass i Djurgården. U23-landslagspilleren har godt med rutine tross sin unge alder og er en anvendelig spiller som også kan bekle en defensiv midtbanerolle. Akkurat det er ganske viktig, for midtbanen har blitt mye tynnere siden fjoråret og holder stopperparet seg skadefritt tror vi Huseby uansett vil få masse spilletid på midtbanen. Hu har vært skada i oppkjøringa, men fikk tredve minutter mot Stabæk og 45 minutter mot Rosenborg, så hu er helt klart tilbake, men muligens ikke startklar ennå. Vi anser Huseby som en bedre spiller enn Waldus, så dette er en forsterking av både forsvaret og en defensiv rolle på midtbanen, som også Waldus bekledde i noen kamper i fjor.

 

Den fjerde midtstopperplassen er, i år som i fjor, mest sannsynlig dekki opp av en midtbanespiller;  enten Dejana Stefanović eller Emilie Østerås. Midtbanen er dog syltynn i år, så det er vel verdt å nevne en junior i denne posisjonen. Eline Gulliksen er i år sisteårsjunior og har hospitert med a-laget tidligere. Hu er ganske stor av vekst og duellsterk og en spiller det blir spennende å følge i andredivisjon denne sesongen.

 

Sidebackene

Janni Thomsen kom for å bekle høyrebacken i fjor, men blei skada på første trening og det varte og rakk en halv sesong før hu endelig fikk debuten sin. Den danske landslagsbacken er en god bidragsyter offensivt med sine stadige og gode offensive løp. 21-åringen gjorde store framskritt i løpet av fjorårssesongen og utviklinga ser ut til å ha fortsatt. Definitivt en forsterking av Vålerengas forsvar at Thomsen er med fra sesongstart.

 

Andrine Tomter er nok førstevalget på venstrebacken. Den skadeutsatte backen har rukki å bli 26 år, men har ikke vært på a-landslaget siden 2017-sesongen; mye takket være skadene. Hu har blitt matcha veldig forsiktig i oppkjøringa og vi ser for oss at hu ofte vil være en spiller som byttes ut som første spiller, nettopp for å unngå skadene. Er et viktig offensivt kort, sjøl om hu har til gode å score i Vålerenga.

 

Catherine Bott ser ut til å være andrevalget på både høyre- og venstrebackposisjonen og det er ganske spesielt å ha en 26 år gammel landslagsspiller som et andrevalg, men det anser vi altså new zealanderen å være. Hu blei, som Thomsen, skada i øyeblikket hu gikk av flyet på Gardermoen og blei kun kampklar til høstsesongen i fjor. Med Bott klar hele sesongen er det definitivt klart at Vålerenga er kraftig forsterka på backplassene.

 

For å ha dobbel dekning har «Bayer» brukt spissen Emma Iversen som både høyre- og venstreback i oppkjøringa. 17-åringen har ikke skuffa, snarere imponert, i en litt uvant rolle, og det kan hende den danske høvdingen har en klar baktanke med dette. Vålerenga sleit ofte i fjor mot lag som kjørte bussen inn på banen og parkerte den inne i sekstenmeterboksen. Med «Ivers» som back er ikke det lenger et problem – det vil si da er det motstanderens problem. «Ivers» er sin bestefar opp av dage – skyteglad. Og det er trøkk i den skuddfoten. Parkerer lag bussen og dermed lar «Ivers» skyte fra tyve til tredve meters hold så kan de bytte ut bussen med en likbil først som sist. Ja, så blir det spennende valg mellom «Ivers», «Ivers» og «Ivers» på rundens mål. Vi våger påstanden. Det er ingen som er i nærheten av å matche Vålerengas defensive firer i årets sesong.

 

Midtbanen

Her har Vålerenga mista en rekke spillere, men først og fremst Sherida Spitse som har reist til Ajax blir vanskelig å erstatte. Mia Huse har gått til Røa, Kine Fløtre studerer i USA, Silje Fjeldstad har gått til Grei og som om ikke det var nok har også Tine Celine Karstensen blitt lånt ut til Grei. Vi antar «Tince» hentes hjem før Champions League-eventyret starter, for med Sigrid Heien-Hansen mest sannsynlig ute hele sesongen med skade begynner det å bli tynt.

 

Amanda Andradóttir er henta inn fra Nordsjælland og søttenåringen bør være den første «Bayer» noterer ned på midtbanen. Islandsk landslagsspiller høres kanskje ikke fryktinngytende ut, men fakta er at Vålerenga har dominert midtbanen i hver eneste kamp i oppkjøringa så lenge Andradóttir har vært på banen. Hu scorer mål (noe Spitse ikke gjorde i fjor), leverer målgivende (minst like hyppig som Spitse gjorde i fjor) og vi tror rett og legger ned like mange kilometer med løping som Heien Hansen gjorde i fjor. Dette blir årets spiller i toppserien. Det er rett og slett et kupp.

 

Dejana Stefanović var den målfarlige på midtbanen i fjor med sine syv mål. Det kan raskt bli flere i år ettersom «fus i alt» er tilbake i Holland og det blir mulig å tigge seg til en og annen dødball. Stefanović blir 24 i juli og begynner å bli en rutinert dame. Hu vil nok få mye ansvar defensivt denne sesongen, men vi tror ikke det tapper Vålerenga for målpoeng allikevel.

 

Rikke Nygard kom inn på høstsesongen i fjor og bursdagbarnet som fyller 21 år i serieåpninga var lagets klart beste spiller i Champions League-kampen i Brøndby. En spiller som takler presset godt og har, tross sin unge alder, mye toppserieerfaring. En kreativ toveisspiller som vi forventer mye av denne sesongen. Scorer litt lite mål ennå, men gjør mange målpoeng med sine kreative pasninger.

 

Ylinn Tennebø kom fra Avaldsnes før årets sesong og 21-åringen er et arbeidsjern og duellspiller på midtbanen. Vi håper hu kan levere litt mer målpoeng denne sesongen, men først og fremst ser vi henne som en viktig ballvinner og en spiller som vil skape balanse på midtbanen.

 

Emilie Østerås er Vålerengas femtevalg på midtbanen. Et fotballhue de færreste kan matche og mye duellstyrke og en fantastisk pasningsfot gjør henne til et godt kort for innhopp i årets sesong. Dessverre er mangelen på tempo en stor hemsko for nittenåringen og skal hu ta det siste steget, må det jobbes intenst med akselerasjonstrening. Det er sjølsagt mulig. Ivan Näsberg var i samme situasjon for noen år sida, men med spesifikk sprint- og akselerasjonstrening forbedra han timetersspurten sin med hele fire tideler på én vinter. Et tips til Vålerenga er å stikke huet inn i Vallhall. Der har en av verdens beste sprinttrenere sitt treningslaboratorium. Det er ikke forbudt å skumme fløten av den kunnskapen som bor der.

 

Sigrid Heien Hansen er altså mye mulig ute for hele året. Vi tar det som en bonus hvis hu blir spilleklar i løpet av sesongen. Tine Celine Karstensen er en offensiv midtbanespiller med mye kreativitet og en som det nesten er umulig å ta fra ballen. Vi forventer at hu er tilbake til høsten. Camilla Huseby og Synne Jensen kan spille på midtbanen, men med Jensen føler vi det ikke fungerer helt. Hu er spiss eller ving, ingen tier. Ellers er det litt tynt på denne midtbanen etter at alle de unge forsvant; men i går kom det nyheter fra overgangsfronten. Førsteårsjunior og ungdomslandslagsspiller Stine Nybø Brekken har signert en amatørkontrakt og reiser fra Molde til Oslo og er spilleklar fra og med i dag. Det er en spiller det blir spennende å følge på rekruttlaget og kanskje vi kan få se i innhopp i høstsesongen. Og da har vi kommet til seks spillere og dobbel dekning uten å bruke skadede, utlånte og spillere fra andre posisjoner. Vi anser midtbanen totalt sett som omtrent samme nivå som i fjor. Med en lang oppkjøring har de også fått litt tid til å bli samspilte.

 

Angrepet

Nadia Pinto fikk ett innhopp i fjor, hjemme mot Kolbotn, og har reist til Røa; men det er først og fremst Ajara Njoya skal erstattes. Fjorårets toppscorer i toppserien med ti mål er da også erstatta med Elise Thorsnes, som putta åtte for Avaldsnes. Med tanke på at Njoya satte fire kasser i 7 – 0 seieren over Klepp, så kan vi vel si at det er omtrent likt. Vi føler dog at Thorsnes er en mer stabil spiller enn Njoya og det er viktig, i og med at de andre offensive spillerne har glimra med sitt fravær av mål. I Thorsnes får man også en hodesterk spiller. Vi tror det blir bra og at Thorsnes vil ende på tosifra antall må i år.

 

Synne Jensen er først og fremst ving, men har også vist seg som en bakromsspiss i både Kolbotn og Røa. Bakrom får ikke Vålerenga så ofte, så vi tenker hu er førstevalget på venstrevingen. Det blei med tre mål i fjor, men ut ifra oppkjøringa kan vi forvente mer i år. Det er gledelig, for det er jo tross alt angrepsspillerne som først og fremst skal stå for måla.

 

Rikke Madsen er nok først og fremst høyrekant. Den danske landslagsvingen kan også spille midtspiss og er dermed også et alternativ dersom Thorsnes er utilgjengelig for spill. Tre mål i fjor må dog forbedres – kraftig. Sjanser skaper hu, så får hu forløst det i målprotokollen vil dette bli veldig bra.

 

Celin Bizet blir nok også først og fremst brukt som ving i år. Den raske og teknisk driblesterke spilleren er i landslagssledelsens tanker, men «Cubafoten» putta bare to goaler i fjor. Det gjorde hu for så vidt i oppkjøringskampen mot Stabæk i år, så det er håp om at det løsner for førsteårssenioren. Hu fikk vel også et mål feilaktig annullert for offside mot Trondheims Ørn.

 

Marie Dølvik er mest kjent for cupfinalemålet. I serien blei hu stående med ett mål. Hu har ikke vært på banen i oppkjøringa og sist vi så henne var i et innhopp i Champions League. Dølvik har dog et enormt potensiale. Det må dog snart utløses for Dølvik er nå blitt 24 år, men når hu er spilleklar er vi dog svært usikre på. Vi ser uansett at hu er meldt inn i toppserietroppen, så det kan ikke være så lenge til.

 

Mari Nyhagen er det bare å merke seg med én gang. Førsteårsjunioren har vært et angrepskort å bli glad i denne oppkjøringa. Joda, hu har bare fått ti eller femten minutter på slutten av kampa; men i det øyeblikket både Andradóttir og Nyhagen er på banen samtidig, så produserer Vålerenga målsjanser i ett kjør. Frekke tunneler, sterk akselerasjon og dessuten – noe vi har savna med Vålerengas vinger – hu avslutter godt også. Vel, hu blir ikke årets gjennombrudd eller årets spiller, for det blir jo Andradóttir; men hu kommer mer eller mindre garantert til å stå med flere mål enn vinga i fjor – det garanterer vi. Vi slår til med at hu slår dem samla sett også. Det skulle bli flere enn ni mål det (Jensen 3, Madsen 3, Bizet 2, Dølvik 1).

 

Summa sumarum

Vålerenga har et langt bedre forsvar totalt sett enn i fjor. Angrepet ser også sterkere ut i våre øyne og det eneste aberet er mangelen på rutine på midtbanen; men de unge spillerne har allikevel mange kamper på dette nivået bak seg, så vi tror det skal bli en veldig spennende sesong. Vi forventer kanskje også at det hentes inn en midtbanespiller i augustvinduet og dersom ikke vinga produserer mål, så hentes det nok en angrepsspiller også. Da er de klare til Champions League og ut i fra det er vi ganske sikre på at Vålerenga blir årets seriemester. Vålerenga serieåpner hjemme lørdag 22. mai klokka 17:00 mot Avaldsnes. Først i andre runde åpnes det for publikum.

 

Toppserien tabelltips
1 Vålerenga
2 Sandviken
3 Rosenborg
4 Avaldsnes
5 LSK Kvinner
6 Kolbotn
7 Stabæk
8 Arna Bjørnar
9 Klepp
10 Lyn