Første treningskamp – kanskje siste

19.02.2021 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Vålerengas fotballgutter spiller i formiddag årets første treningskamp. Det er spennende for Vålerenga har to nye spillere og mest sannsynlig også to endringer i startelleveren fra de som avslutta fjorårets sesong. Det er ikke mye, tenker kanskje du; men få endringer er ofte en suksessoppskrift og kanskje er det de to små endringene som skal gjøre at Vålerenga tar enda et steg oppover tabellen i 2021. Det er lov til å håpe.

 

Tomgodset

På motsatt banehalvdel står tomgodset fra Drammen. De har, som Vålerenga, ikke noe særlig å snakke om av endringer. De har henta klubbløse Fred Friday, som etter at han forlot undulatene midtveis i 2016 har spilt litt i Eresdivisie og i Jupilier League; men som i 2018/19 spilte på nivå to i Nederland. Siden har han ikke spilt fotball, det vil altså si at han har gått klubbløs i halvannet år. På tross av det – gutten blir ikke eldre enn 26 år i løpet av sesongen.

 

Vålerenga starter altså opp med treningskamper halvannen måned før seriestart. Det er totalt sett seks planlagte treningskamper, så det vil bli nok tid til å teste ut spillere og i dag forventer vi egentlig at det blir to forskjellige lag som spiller hver sin omgang. Vi er allikevel veldig spente på den første startelleveren til Dag Eilev Fagermo for det er ikke utgjort hvem som skal spille og hvem som ikke skal spille. Henrik Udahl skal etter sigende ha bøtta inn mål på første trening – så hvem får spissplassen fra start?

 

Skal vi drodle litt om laget så forventer vi Kristoffer Klaesson i mål i første omgang og Kjetil Haug i den andre. I forsvarsfireren er Amin Nouri og Fredrik Holmé er henta tilbake etter utlån i fjor fra henholdsvis HamKam og Ull/Kisa og Johan Lædre Bjørdal er ferdig og ser seg om etter ny klubb; samtidig er vi endelig kvitt Felipe Carvalho som er solgt til Bolivár. Det gjør jo sannsynligvis ingen endringer for den faste backfireren i fjor som besto av Christian Borchgrevink, Jonatan Tollås Nation, Ivan Näsberg og Sam Adekugbe. Felix Horn Myhre spilte en del back i fjor og det er et lite spenningsmoment om han går inn på én av plassene i en andreoppstilling, ellers er det ganske beint fram – Vålerenga har ikke så mange spillere å ta av. Amin Nouri, Fredrik Holmé, Brage Skaret og Oskar Opsahl. Med et lite utropstegn ved Horn Myhre på en av backene.

 

Framover på banen er det vanskeligere. Vålerenga har mista Magnus Lekven til Odd som var fast indreløper i fjor og Herolind Shala som også var fast indreløper, dog kun i vårsesongen, og nå er klubbløs; i tillegg er utlånte Mohammed Abu solgt til D.C. United. Sakarias Opsahl og Brede Sandmoen er henta tilbake fra lån fra Tromsø og Strømmen, mens Magnus Bech Riisnæs og Mathias Johnsrud Emilsen er henta opp fra rekruttlaget. Det gjør at det er hele ni spillere til å slåss om tre plasser og det gir oss muligheten til å forme tre midtbaner. Vi gjør allikevel et forsøk på en gjetning av to midtbaner og tror at Fredrik Oldrup Jensen, Henrik Bjørdal og Osame Sahraoui utgjør startelleveren, med Sakarias Opsahl, Felix Horn Myhre og Odin Thiago Holm befinner seg i andreoppstillinga.

Sakarias Opsahl og Vålerenga er klare til kamp. Foto: Hjesus.

 

Da gjenstår angrepet der en hel haug av spillere har forlatt Vålerenga. Bård Finne har gått til SönderjyskE, Deyver Vega til Sandefjord, Sander Werni til Raufoss, Matthías Vilhjálmsson til Hafnafjörður og Benjamin Stokke er klubbløs enn så lenge. I tillegg er Ousmane Camara lånt ut til FC Dila. Inn har klubben fått Amor Layouni fra Pyramids og Henrik Udahl fra Åsane. I tillegg er Seedy Jatta henta opp fra rekruttlaget. Det gir oss litt dilemma. Vi føler oss trygge på kantene, men hvem som er midtspiss i førsteoppstillinga er ikke godt å si; men ettersom Udahl har kort tid med laget, så gjetter vi på Aron Dønnum, Viðar Örn Kjartansson og Amor Layouni fra start, Brede Sandmoen, Henrik Udahl og Seedy Jatta i andreomgang.

 

Uansett blir det godt å se laget i gang igjen. Kampstart er 13:00 og kampen vises både på VGTV (fra 12:45) med Yngve Gjerde og Bernt Hulsker som kommentatorer og på Direktesport (fra 12:50) med Robin Haugen som kommentator. Om det er samme produksjon eller to forskjellige produksjoner veit vi ikke.

 

Korona

Ståa er dessverre fortsatt den at toppidretten sliter med å få avvikla kamper. I dag skal regjeringa legge fram hvordan ståa blir videre, men det er ikke med særlig optimisme vi ser fram til pressekonferansen klokka 14:00. Helsedirektoratet mener nemlig fortsatt at idretter som ishockey og håndball må utsettes og at treningskamper i toppfotballen ikke bør tillates. De vil heller ikke gjenåpne breddeidretten for voksne. Det er dog håp om at barn og unge skal få lov til å spille kamper innafor egen kommunegrense. Vi har null tiltro til at Abid Raja og resten av regjeringa går i mot helsedirektoratet. Så vidt vi kan se har nemlig ikke Berit Kjøll sendt en sms til statsministeren og fortalt hvor mange arbeidsplasser som ryker av at toppidretten ikke kommer igang. Vel, Vålerenga rekker å spille dagens treningskamp, men det spørs nok om kampen mot Sandefjord om ei knapp uke får lov til å gå som planlagt.

 

Vålerenga i dag:

13:00 Fotball: Vålerenga Herrer – Strømsgodset, Treningskamp, Intility Arena