«Den nye Kjartansson»

16.02.2021 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Det var 21. januar 2016 at «Den nye Kjartansson?» var overskrifta i et gjetord. Artikkelen handla om rekruttlagets spiss Henrik Udahl og fem år seinere henter Vålerenga han «hjem» for et sted mellom en halv og én million – nå fra Åsane og som fjorårets toppscorer i OBOS-ligaen. Han har signert en treårskontrakt og skal nå danne et tospann om midtspissplassen med Viðar Örn Kjartansson. Vålerenga har dermed forsterka angrepet med venstreving Amor Layouni og midtspiss Udahl før 2021-sesongen. Det er spennende.

Henrik Udahl feirer sitt første offisielle a-lagsmål med Ómarsson. Foto: Hjesus.

 

Henrik Udahl

Det er ingen hemmelighet at Henrik Udahls fotballkarriere har gått i noen bølgedaler. Udahl kom fra Askim, omtrent midt mellom verdens navle og harryhandlerstedet Töcksfors. I 2012 blei han oppdaga av daværende G16-trener, Anders Fredriksen og spillerutvikler på rekruttlaget, Johannes Moesgaard og henta til Vålerenga før 2013-sesongen. Udahl bøtta inn mål fra første stund, både på G16-laget og på G19-laget; men mest imponerende var det da han var én av fire sekstenåringer som fikk være med da Vålerenga skulle spille showkamp mot Hauerseter da Nordreisa fikk nytt kunstgressdekke. Han kom inn en halvtime før full tid og måtte bekle venstrekanten – en uvant rolle – for en skadet Joachim Thomassen. Dette var jo a-lagsdebuten til Udahl, sjøl om det ikke var en offisiell kamp – og en annen spiller som debuterte i den kampen var prøvespilleren Viðar Örn Kjartansson. Nå skal de slåss om den samme spissplassen. Spennende. Vi siterer fra kampreferatet den gang:

«Henrik Udahl var den av 16-åringene som fikk mest spilletid. Han vendte vekk spillere i hytt og gevær, men kom seg aldri rundt. Han blei tatt hver eneste gang og fikk frispark. Var nære ved å score i andre omgang, men satte den ene målsjansen han fikk på volley i nettveggen.»

Det var flere enn undertegnede som syntes Udahl var en spennende spiller den gang. Debuten fikk han riktignok i uvant posisjon; men allerede året etter skulle han gjøre seg kraftig bemerka på G19-laget. Mot Frigg i NM på Tørteberg avgjorde han egenhendig. Etter 28 minutters spill sto det 0 – 4 fordel Vålerenga, Udahl hadde satt inn alle og han satte også sin femte og Vålerengas sjette før pause. Udahl blei benka for ikke å ydmyke Frigg for mye, men så fort han slapp innpå igjen, så scora han ett til og det var noe spesielt å stå der i solsteika på Tørteberg og se en spiss med klinisk presisjon, prikk lik den spissen vi hadde som herja for a-laget og som han hadde debutert med noen måneder tidligere.

 

Debuten på rekruttlaget kom først i 2015 – som attenåring. På 15 kamper blei det fire mål; men på Sotahjørnet så vi en storspiss i emning og 21. januar 2016 skreiv vi et gjetord om Udahl. Det het «Den nye Kjartansson?» Vi siterer litt derfra også:

«På gårsdagens trening var det ikke noe som het nettveggen for Udahl. Det het nettmaskene. Hver gang. (…) Han kan bli vår nye Kjartansson. Skuddet er det samme. Han er til og med bedre med ballen. Målkåtheten er der også.»

 

Og med en sterk sesongstart i 2016 fikk han a-lagsdebuten allerede onsdag 13. april 2016 – borte mot Løten i første runde i cupen. Han kom inn for Ghayas Zahid etter én times spill. Vålerenga leda da 1 – 3 og seks minutter seinere hadde Udahl fastsatt sluttresultatet til 1 – 4 på Løten kunstgress. Dette er hans eneste offisielle kamp for a-laget og dermed står han med ett scora mål per trettiende spilte minutt. Spiller han hele sesongen med det snittet blir det smått pene nitti mål i Eliteserien 2021. Det bør holde til å bli toppscorer.

Henrik Udahl scorer mot Løten. Foto: Hjesus.

 

Midtveis i 2016 reiste Udahl til USA og University of Cincinnati; men før han skulle dra passa han på å score for rekruttlaget med sitt siste touch på ballen for Vålerenga 2 i denne omgang. Vålerenga 2 slo Frigg 5 – 2 i Vallhall. Vi tar med intervjuet Frank Ove Hansen gjorde for Klanens Webradio etter denne kampen.

Han var fast bestemt på å bli fotballproff og derfor reiste han hjem igjen allerede etter to uker. Fotballen der var nemlig søppel, så Udahl mente karrieren ville være over om han blei. I stedet reiste han hjem til Vålerenga og fullførte sesongen for Vålerenga 2. Det blei seks mål på totalt 20 kamper for Udahl den sesongen.

 

Han starta neste sesong for Follo på samme nivå som Vålerenga 2 var, men etter tretten kamper og tre mål reiste han til Bergen for å studere, Fana blei ny arbeidsgiver også det i andredivisjon, men ett mål på elleve kamper var ikke nok til å holde Fana oppe, så i 2018 var det ned i Norsk-Tipping ligaen. Der storspilte ham og gjorde 26 mål på 23 kamper og blei mestscorende i de fire øverste divisjonene i Norge med den prestasjonen.

 

Dermed fikk han kontrakt med Åsane og det bar tilbake på nivå tre, der det blei syv mål på 22 kamper og opprykk til Obos-ligaen. Det har vært spennende å følge Udahl i Obos-ligaen. For nyopprykka Åsane gjorde han hele nitten mål på 29 kamper. Det var altså nok til å bli toppscorer i OBOS-ligaen og nok til at Åsane nådde kvalifiseringskamper til Eliteserien. De slo ut Raufoss, men røyk for Ranheim.

 

Udahl er altså et eget produkt, som vi har sendt ut for foredling og nå fikk tilbake. Det er godt å se at han valgte Vålerenga, for det var ikke helt opplagt. I Hamar er de nok bitre – det er de jo alltid – men med Kjetil Rekdal som trener hadde de nok håpa på å kapre Udahl. Det var jo Rekdal som ga ham sjansen på a-laget både mot Hauerseter i 2013 og Løten i 2016.

 

Det er sikkert en del som er overraska over valget, for Vålerenga har jo allerede Kjartansson – den samme spillertypen. Vi tror allikevel det blir bra, for Udahl vil gi Kjartansson konkurranse – noe han ikke fikk i fjor. Med Udahl inn er det ikke opplagt at Kjartansson får starte kampa. Det blir kamp om spissplassen – den til en hver tid som er i best form får starte. Det tror jeg Vålerenga trenger, for skal laget ta steget oppover tabellen er det framover på banen Vålerenga må styrkes. Det var kun Bodø/Glimt (32) som slapp inn færre mål enn Vålerenga (33) i fjor. Framover var det verre. 52 mål bak Glimt, 26 bak voldtektslaget, seks bak Kristiansund og tre bak Viking kom Vålerenga med sine 51 mål. Det er fullt mulig å ta igjen voldtektslagets syv poengs forsprang ved å omgjøre fire av de ti kampa Vålerenga spilte uavgjort til en seier. Og der kommer styrken av angrepet inn. Udahl er også i en fin alder. 24 år er året spisser ofte slår igjennom på nivået eliteserien. Det er samme alder Kjartansson holdt i 2014.

 

Amor Layouni

Vålerenga har også henta Amor Layouni. En venstreving fra Sverige som har ett mål på tre landskamper for Tunisia som sist spilte for Pyramids FC i Egypt; men som nok er mest kjent i Norge for sin tid i Bodø/Glimt der han gjorde femten mål på seksti kamper fra sommeren 2017 til høsten 2019. Det er en ekstremt hurtig spiller Vålerenga får inn og en helt annen type enn de andre vingene våre, sjøl om også Deyver Vega hadde høy hastighet.

 

Det vil definitivt gi Vålerenga et farlig kontringskort og vi ser for oss en meget spennende venstreside med Sam Adekugbe og Layouni. Der blir det mye fart. Det er også greit å få inn litt rutine. Layouni blir 29 år i løpet av sesongen, så han skal definitivt fortsatt være i sin gullalder. Det er viktig, for Vålerenga har kasta ut seks angrepsspillere siden sesongslutt; Bård Finne, Matthias Vilhjálmsson, Benjamin Stokke, Deyver Vega, Sander Werni (utlån i 2020) og Ousmane Camara (utlån i 2021).

 

Det betyr ganske enkelt at det er tynt der framme, sjøl om laget i tillegg til Udahl og Layouni også har tatt opp Seedy Jatta fra rekruttlaget. Vålerengas herrelag spiller sin første treningskamp på fredag.

 

Ute av Champions League

Vålerengas damelag røyk ut av Champions League, på tross av en meget god start på kampen. Rikke Nygard storspilte i åpninga av kampen og skaffa straffe som Dejana Stefanović satte i mål et kvarter ut i første omgang; men etter drøyt halvspilt kamp med stor vålerengadominans kom Bønderby mer med i kampen og de siste ti var de sågar best. Det burde ført til intenst arbeid på vålerengabenken, men lite skjedde og på tross av at Vålerenga også starta den andre omgangen best, så tok Bønderby over desto lenger ut i omgangen man kom.

Rikke Nygard var vanskelig å stoppe på lovlig vis. Foto: Hjesus.

 

Etter halvspilt omgang kom det første byttet. Vålerenga tok ut Cathrine Bott og satte inn Marie Dølvik på venstresida. Et offensivt bytte, men problemet var at det ikke var der Vålerenga først og fremst var på vei til å tape kampen. Det var sentralt på midtbanen der både Nygard, Stefanović og Synne Jensen var utslitte. Bytte sentralt kom ikke og tretten minutter før slutt scora Bønderby på sin tredje målsjanse i kampen. Det sto seg til ekstraomgangene.

 

Før første ekstraomgang kom derimot et bytte. Celin Bizet gikk ut, Rikke Madsen over på høyrekant og Synne Jensen opp i angrep. Inn på midtbanen kom Emilie Østerås og derfra og ut kampen var det kun snakk om Vålerenga; men på tross av gedigne sjanser, så klarte ikke Vålerenga å få ballen i mål. I straffesparkkonkurransen så missa Stefanović, mens Bønderby scora på sine fire. Dermed viste det seg at juks lønner seg og de som skulle vært ute på grunn av brudd på Covid-19-bestemmelsene gikk videre. Surt, men sånn er det. Vålerenga har kanskje lært til neste år og har flere tilgjengelige spillere i en tropp. Denne gangen var det syltynt og med skade på Sigrid Heien Hansen og uten treningskamper var det dessverre for lite løpskraft på midtbanen.

 

Vålerenga savna en målscorer i Ajara Njoya i denne kampen og vi håper at Elise Thorsnes er den som skal løse det problemet når Toppserien starter opp, men Thorsnes var altså ikke spilleberettiga til denne kampen. Sherida Spitse ser ut til å være erstatta av Nygard, kanskje ikke like sterk i det balanserende spillet, men desto bedre som pasningslegger og til å tre spillere igjennom. Det er Vålerengas viktigste utskiftninger fra sesongstart i fjor til sesongstart i år. Det ser lovende ut. Bilder fra kampen ligger her og intervju med Rikke Nygard under.

Vålerengas beste
   Rikke Nygard
  Andrine Tomter
Hannah Seabert