Champions League i Bønderby

11.02.2021 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Så er dagen endelig kommet. Etter to måneders utsettelse skal Vålerenga endelig spille sin første kamp i Champions League. Våre beste kvinner, med unntak av de fire signeringene etter fjorårets doble gullsesong, samt småskadde Sigrid Heien Hansen, har reist sørover til Bønderby; ei lita landsbygd ei drøy mil utafor Danmarks hovedstad.

Det er et snålt lita bygd som visstnok heter Bønderbyvester Landsby og deres store serverdighet er vindmølla som ligger rett bak stadion. Vi hadde i utgangspunktet tenkt til å benytte denne mølla som et slags ikonbilde for Bønderby, men det viste seg vanskelig på vintertid. I kulda så virker nemlig ikke mølla som den skal og de flotte vingene, som skal få mølla til å fungere, de er tatt inn. Dermed blei det ikke noe ikonisk bilde av den vindmølla i soloppgang. I stedet tok vi et litt mer omfattende bilde av den nakne vindmølla, der Bønderby Stadion skimtes tydelig i bakgrunnen, rett over det brune skiltet omtrent midt på gjerdet på bildet. Det sies at Bønderbyernes Idrætsforening ikke spiller godt dersom vingene er av mølla. Vi tar dem på ordet og satser på seier i ettermiddag.

At de bønderbyerne må ha et noe okkult form for livssyn sto oss ganske klart. Ingen mennesker med fornuften intakt velger å spille i drakter med pissfarge. Overraskelsen var derfor ikke stor da vi fant offerplassen deres, rett over stredet for vindmølla og således temmelig sentralt i landsbyen. Noen kjerke er det sågar ikke, men vitner om et folk som i det minste har klart å gå rundt i sirkler. Like imponerende som britenes mer kjente steinformasjon er dog den lokale Stonehenge neppe.

Bønderby Idrætsforening har en lang tradisjon i Champions League. De har rett og slett vært med absolutt alle utgaver siden den første i 2009-10-sesongen og jaggu har de deltatt i nesten samtlige av forløperne UEFA-cupen siden 2003-04. Unntaket er 2004-05 da de røyk ut for Trondheims-Ørn i kvalifiseringsgruppespillet. Det var også første gang de møtte norsk motstand.

 

I 2007-08 møtte de Kolbotn og vant 1 – 0 og sendte dermed Kolbotn ut av kvalifiseringsgruppa. Det skulle være en engangsforetredelse, for etter at det blei Champions League har de aldri slått et norsk lag. De små blå fra Bærum sendte dem ut av sekstendelsfinalen i 2012-13 med 3 – 3 og 0 – 2; i 2017-18 blei undulatene fra togstasjonen for sterke etter 0 – 0 og 1 – 3 også det i sekstendelsfinalen. I 2018-19 kom de seg gjennom sekstendelsfinalen, men da undulatene på ny sto på motsatt banehalvdel endte det 1 – 1 og 0 – 2 og Bønderby forsvant ut i åttendelsfinalen.

 

Deres beste resultat kom i 2014-15 med en semifinale der de røyk på totalt 0 – 13 for FFC Frankfurt. Veien dit var dog ikke skremmende. Apollon Limassol, Gintra Universitetas og Linköpings. For å ta en liten sammenligning – Bønderby tapte 0 – 2 mot Gintra i Litauen. I kvalifiseringa reiste Vålerenga dit og vant med de småpene sifra 7 – 0. Brønderby har også to semifinaler i UEFA-cupen. Vanligvis spiller de på Bønderby 2, som kan sammenlignes med Valle kunstgress 2, men ettermiddagens kamp går på Bønderby Stadion.

Det viser seg nå at vi skreiv feil om Bønderby i gårsdagens gjetord. UEFA har nemlig lagt ytterligere kjepper i hjula for Vålerenga og har gitt tillatelse til at nitten år gamle Ann-Kathrin Dilfer kan stå i mål som erstatter den danske landslagsmålvakten Katrine Abel som la opp i desember. Dermed er det kun forsvarsspiller Danielle Diaz og midtbanespiller Katrine Winnem Jørgensen som ikke er spilleklare for danskene. De har også mista midtbanespiller Kamilla Karlsen, en U23-landslagsspiller som nok ville vært i startoppstillinga. Ellers har angriper Pernille Larsen også forsvinni, men hu var nok ikke tiltenkt noe annet enn benken uansett.

 

Vi forventer en 4 – 4 – 2 oppstilling fra danskene og vi forventer at Malin Skulstad Sunde starter i midtforsvaret deres. Hu var ikke god nok for Sandvika i fjor, så hu dro til et litt svakere fotballand for å få spilletid. Ellers spiller nok Eslund enten på kanten eller som indreløper. De andre danskene veit vi egentlig ikke så mye om.

 

Så da passer det bedre å se på Vålerenga. Keeperplassen er det kamp om og om det blir Hannah Seabert eller Jalen Tompkins er vanskelig å spå. Midtforsvaret blir i alle fall Stine Ballisager og Ingibjörg Sigurðardóttir, for Maruscha Waldus har forlatt klubben og Camilla Huseby er ikke spilleklar. Andrine Tomter får nok venstrebacken og så står høyrebacken mellom Janni Thomsen og Catherine Bott.

 

På midtbanen er det verre. Sherida Spitse og Mia Huse har forlatt klubben, samtidig som Ylinn Tennebø og Amanda Andradóttir ikke er spilleklare. Som om ikke det er nok er Sigrid Heien Hansen skada. Det betyr at Dejana Stefanović og Rikke Nygard er bankers på laget. Hvem som tar den tredje plassen er mer usikkert. Legges Nygard som en tier, så er det mest naturlig med Emilie Østerås, men med Nygard som indreløper befinner raskt Tine Celine Karstensen seg i tierrollen. Det kan også tenkes at Jack Majgaard velger å trekke Synne Jensen ned som tier, eller at Janni Thomsen får en indreløperrolle. Hvordan det kombineres er rett og slett vanskelig å vite uten å ha sett de siste formasjonstreningene.

 

I angrepet har Ajara Njoya reist av gårde til Spania og Elise Thorsnes er ikke spilleklar. Dermed er det kun fire alternativer til å dekke de tre plassene. Rikke Marie Madsen, Marie Dølvik, Celin Bizet og nevnte Jensen. Bizet var heit og scora to mot Røa i treningskampen og Dølvik fortsatte med ei perle hu også. De to tror vi dermed tar hver sin kant. Så får Madsen og Jensen slåss om spissplassen. Vi tror allikevel at Majgaard finner plass til begge to. Dette er sånn vi tror Vålerenga stiller

Jalen Tompkins

Catherine Botte – Stine Ballisager – Ingibjörg Sigurðardóttir – Andrine Tomter

Dejana Stefanović – Rikke Nygard

Synne Jensen

Celin Bizet – Rikke Marie Madsen – Marie Dølvik

Innbyttere: Hannah Seabert, Janni Thomsen, Emilie Østerås og Tine Celine Karstensen.

 

Dersom det blir uavgjort teller ikke bortemålsregel og det blir ekstraomganger og eventuelt straffespark. Smøreforholdene er ganske enkle, blå tørrvoks. Været er lett overskya med noen spor av snøfjon. Vi kan også melde om at myndighetene her har samme filosofi som myndighetene hjemme. Sykkelveiene er bare, mens gangveiene er fulle av snø og is. Det er altså omtrent som å spille en hjemmekamp for tomme tribuner og vi tror nordmenn er mest vant til kulda. Kampen sendes på direktesport.no og kampstart er 15:00.

 

Vålerenga i dag:

15:00 Fotball: Brøndby – Vålerenga Damer, Champions League 1/16-finale, Brøndby Stadion