Treningskampa og troppen

11.06.2020 av under Gjetord | 1 kommentar

Vålerenga har så langt i sesongens andre oppkjøring spilt tre treningskamper og resultatene er oppløftende. Mjøndalen blei slått 2 – 0 etter ett mål av Mathias Vilhjálmsson etter pasning fra Herolind Shala og Bård Finne og ett av Finne sjøl. Deretter møtte det som må betraktes som rekruttlaget Jerv dagen etter. Å tape knepent 1 – 2 for ett OBOS-lag er sterkt av unggutta, som nok går en god sesong i PostNord-ligaen i møte. Et sjølmål av Johan Lædre Bjørdal og et fint mål av Jerv sørga for at det lenge sto 0 – 2, men Peter Michael reduserte med et lekkert mål der han først spilte vegg med Felix Horn Myhre og deretter med Marcus Melchior. I går var Bodø/Glimt motstander og Michael satte inn seiersmålet etter et hjørnespark fra Finne.

Aron Dønnum går mot en ny stor sesong. Foto: Kenneth Myhre.

 

Dog er det noen små skjær i sjøen. Aron Dønnum gikk ut med en skade i skulderen på slutten av kampen. Forhåpentligvis er det ikke noe alvorlig og vi får også håpe at ikke Inge André Olsen og Aalborg henter ham på billigsalg. For Dønnum er en spiller Vålerenga virkelig kan få mye glede av i denne sesongen – dersom han altså ikke blir solgt da. Økonomien er jo skral.

 

Troppen

Troppen er det ikke store endringer på inn, men noen er det. Og det første vi kan merke oss er at Vålerenga nå er nede i seks frispillere. I fjor hadde klubben elleve og ettersom det kun er lov til å ha ni frispillere i troppen, så måtte Michael på utlån til Skeid, mens Samúel Kári Friðjónsson var i Viking. I forsvaret er frispilleren Samuel Adekugbe, på midtbanen Erik Israelsson – som for øvrig kun er her til 1. august – og i angrep er det nevnte Michael, Vilhjálmsson, Ousmane Camara og Deyver Vega. I tillegg merker vi oss at det er flere klubbutvikla (10) enn forbundsutvikla (9) spillere og ettersom Brage Skaret og Odin Thiago Holm etter hvert også vil bli forbundsutvikla nærmer vi oss et punkt der halvparten av klubbens profesjonelle spillere er klubbutvikla. Jaggu på tide, når klubben i årevis har hatt det beste ungdomsakademiet i landet.

 

På keeperplassen er klubbkeeper Kristoffer Klaesson førstevalget, med forbundsutvikla Kjetil Haug som andrekeeper. Skadeplaga Adam Larsen Kwarasey er nå tredjekeeper og med utgående kontrakt etter sesongen er nok klubben interessert i å leie ham ut dersom noen skulle ønske å overta lønnskostnadene hans. Det virker også litt håpløst å ha en tredjekeeper som er 32 år. Så er spørsmålet hvem som er fjerdekeeper. I fjor var det Christoffer Bugge, mens det i år er Magnus Sjøeng. Begge to er andreårsjuniorer. I tillegg har klubben sisteårsjunior Jørgen Johnsen. Alle tre keeperne er i vannskorpa til landslagene, så på keeperplassen er Vålerenga veldig godt skodd.

 

På midtstopperplassen ser det ut til at Jonathan Tollås Nation og Ivan Näsberg er det foretrukne stopperparet, med Johan Lædre Bjørdal som den rutinerte innbytteren. Bak ham er det andreårsjunior Brage Skaret og førsteårsjunior Fredrik Holmé som kjemper om plassen. To spennende spillere. I tillegg er sisteårsjunior Martin Bech Riisnæs ført opp som B-spiller. Felipe Carvalho kan vi ikke regne med at noen gang dukker opp igjen, sjøl om spilleberettigelsen hans ligger i Vålerenga. Markus Nakkim er solgt til Mjøndalen, Pierre Kanstrup gikk til SønderjyskE og ungguttene Jonas Levernes til Kjelsås, Harald Martin Hauso til Asker og Ian Barobe til Grorud.

 

Hva så med sidebackene. Amin Nouri og Christian Borchgrevink kjemper om høyrebackplassen – begge er klubbutvikla. Vi tror det er Borchgrevink som for øyeblikket er førstevalget. På venstresida er det Samuel Adekugbe og sisteårsjunior Oskar Opsahl. Vi kommer mest sannsynlig til å spille med tre av de fem i bakre rekke som klubbutvikla spillere fra start i brorparten av kampa i år. Hans Jacob Thomsen har gått til Skeid, mens Leo Cornic har gått til Grorud.

 

På midtbanen finner vi årets eneste nye spiller, Fredrik Oldrup Jensen fra SV Zulte Waregem. Han blir en viktig brikke på midtbanen, der vi forventer ham som et anker. Herolind Shala og Magnus Lekven er nok de mest sannsynlige til å følge med Oldrup Jensen i startelleveren i serieåpninga. Felix Horn Myhre og sisteårsjunior Osame Sahraoui – nylig tilbake på treningsfeltet etter skade – er de som kjemper om plassen, mens førsteårsjunior Odin Thiago Holm nok kommer til å få en del innhopp. Erik Israelsson er på vei ut, mens Sakarias Opsahl er på utlån i Tromsø og Brede Sandmoen i Strømmen. På b-lista finner vi sisteårsjunior Marcus Melchior og andreårsjunior Florind Lokaj. Samúel Kári Friðjónsson er i SC Paderborn 07 og Mohammed Abu i DC United.

 

På vingene er det også kamp. Aron Dønnum, Bård Finne, Deyver Vega og Osmane Camara er de fire som har spilt i a-kampene. Vi tror Dønnum og Finne er de mest sannsynlige valgene, men også Vega er svært nære en startplass. Det er ingen b-listespillere her, men ettersom Holmé går fra B-lista til a-lista så vil det være én mulighet til å gå inn. I så tilfelle har vi mest trua på førsteårsjuniorene Seedy Jatta som kom fra Skeid før årets sesong, men han er under proffkontrakt og kan ikke stå på b-lista. I så tilfelle er også Sixten Cappelen Abrahamsen som kom fra Oppsal et godt valg. I tillegg til vår egen driblekonge Matheo Hoang. Så er vi litt i tvil. Kevin Ogudugu spilte andreomgangen mot Jerv. Førsteårssenioren dro i fjor sommer til USA for å spille collegefotball. Vi finner det litt underlig at han spiller en treningskamp dersom han ikke er tiltenkt å spille kamper for Vålerenga framover. I så måte mistenker vi at Ogudugu ikke reiser tilbake til en collegetilværelse og da er han høyaktuell, men må få proffkontrakt før han kan spille i Eliteserien, siden han er for gammel for å stå på b-lista. Ut fra a-laget har ingen godt, men fra rekruttene har Joacim Sereba gått til Ullern.

 

Helt på topp er det en kamp mellom Matthias Vilhjálmsson og Peter Michael om plassen. Sander Werni er sendt på utlån til Ullensaker/Kisa. Kanskje vår mest sårbare lagdel. Mayron George gikk til Midtjylland, Fitim Azemi til Stabæk og fra juniorstallen har Emanuel Grønner gått til Kjelsås og Elias Taubo til Ready.

 

Sesongen

Hvordan tror vi så Vålerenga vil gjøre det i sesongen? I fjor blei det en tiendeplass, fire poeng over direkte nedrykk og med nedrykksnerver fra august og ut året. Fra 1. august og ut året tok Vålerenga definitivt færrest poeng. Ti poeng på de siste seksten kampa etter at Chidera Ejuke forsvant; bare elleve mål. Så hvorfor skal man være optimistiske før årets sesong?

 

Først og fremst fordi vi tror det blir tett bakover. Det er ingen skada keeper som har førsterett på plassen, men Norges største keepertalent. Vålerenga har en matchvinner aller bakerst og vi tror han kommer til å gjøre flere matchvinnende redninger enn tabber. I fjor var det motsatt. I tillegg er Jonathan Tollås Nation tilbake for fullt etter kneskaden som holdt ham ute nesten hele fjorårssesongen. Kun syv ganger klarte laget å holde nullen. Fem av dem endte med seier, mens to endte 0 – 0. Vi tror det blir betydelig flere ganger denne sesongen og dermed også langt flere poeng.

 

Vi synes også laget ser bedre trent ut i de to siste treningskampa enn de var i fjor. Det løpes mer, da vinnes det også flere dueller, andreballer og kamper. Derfor tror vi Vålerenga kan kjempe om medalje i år. Om laget klarer det er ikke sikkert, men vi tror definitivt at de kommer til å ende på øvre halvdel. Vel og merke dersom de klarer å beholde laget.

 

  1. Bjørnar sier:

    Herlig med god status oppdatering!
    Trodde aldri jeg skulle si noe sånt, men… Jeg har savna Hjesus!